niko_bitan
Intermediate
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=675287#p675287:25rijfx1 je napisao(la):roger34 » Сре Окт 30, 2019 8:09 pm[/url]":25rijfx1]Pa IT preduzetnika je nesto oko 7000 (mali deo toga su "pravi freelanceri", ja bih njih zanemario), od realnih 30000 (mislim da je ona cifra od 45 preterana, ali i tu je pitanje koga i kako sve brojis).
Procenat koliko ih ima preko 3000 ne znam (to mogu samo da tvrdim na osnovu ljudi iz okruzenja koji su menjali poslove; relativno je lako za dobrog seniora da nadje takvu "belu" platu).
Bruto na neto nece za sve gotovo sigurno. Za te koji su bili preko dobrim delom hoce, oni nose posao i preskupo je da oni odu. Najvise ce da "stradaju" mladji, kao i razni community outreach manageri i slicni (kojim dobrim delom i dizu ovoliku frku). 10 godina unazad je jasno da pausal nece doveka, i realno bolje sada nego u nekom trenutku krize i pada zaposlenosti... (najbolje nikad, ali to i nije bila opcija)
Први пасус ти је поприлично нетачна тврдња. Ми који радимо директно са иностраством (једним или више клијената) је позамашан број и процентуално по неким нашим истраживањима добрано више од 50% свих регистрованим предузетника у 6201 (и сродним делатностима).
За други пасус се слажем алу у трећем, опет, имамо неслагање. Паушал је имао, има и даље, смисла за све оне који тек почињу са самосталним послом и нису сигурни да ли ће то што су наумили да успе. Поред тога има апсолутно смисла и за све оне који су били самозапослени и отварање ДОО никако није имало логике. Када би прешао 6 милиона, био би у позицији да водиш књиге (опет не као ДОО), што ја радим, и опет да плаћаш више држави него као паушалац па све до момената када заиста можеш да покренеш праву фирму и онда пређеш на ДОО - прогресиван пут и развој бизниса. Тест самосталност уноси превише несигурности јер оставља превише могућности да се чак 7 од тих 9 тачака тумачи врло слободно са стране инспектора ПУ. Као врхунац је чињеница да то није само за паушално опорезоване предузетнике него и за нас који већ водимо књиге и плаћамо поред пореза на плату и доприноса и порез на добит од 10% а онда ако пробијемо цирка 3 милиона годишње зараде и годишњи порез на доходак грађана од 10% до 5 милиона и онда 15% за све преко.