Šta je novo?

Cene nekretnina

:laugh:

Funkcioner Demokratske stranke se seli iz Gospodara Vučića

Funkcioner DS-a kaže da poslednjih nedelja ne može da podnese Ulicu Gospodara Vučića

gospodara-vucica-300x225.jpg


BEOGRAD, 4. decembar 2012, (Njuz) – Visoki funkcioner Demokratske stranke, D.Š, doneo je odluku da se iseli iz svog stana u Gospodara Vučića u Beogradu, saznaje Njuz.

Svoj stan od 96 kvadrata stavio je u oglase, a u planu mu je da se preseli na Novi Beograd.

- Porodica i ja tražimo lokaciju blizu “Arene”, a ima interesantnih stanova u Bulevaru Zorana Đinđića. Gospodara Vučića nam je postala nesnosna poslednjih nedelja i moramo smo da se preselimo – rekao je D.Š za Njuz.

Cena stanova u Gospodara Vučića drastično je skočila u poslednje vreme, a iz za sada neutvrđenih razloga, veliki broj članova GO SNS traži upravo tu lokaciju.

- Potpuno mi je svejedno ko će kupiti moj stan u Gospodara Vučića. Ko ima novca, može da me kontaktira u bilo koje doba dana. Po jednom propuštenom pozivu koji sam imao juče, rekao bih čak da je neko iz specijalnog suda zainteresovan – zaključuje D.Š.
 
Ekonomija
Ni jeftine stanove nema ko da kupi
04.12.2012. POLITIKA

Uz državnu pomoć preko Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita od 2005. do danas kupljeno je oko 15.000 stanova

ma.jpg


Ove godine u Srbiji je završeno oko 5.000 stanova, ali trenutno postoji i oko 12.000 u izgradnji. Pouzdanih podataka koliko ih je tačno prodato – nema. Zna se jedino da je putem kredita osiguranih kod Nacionalne korporacije kupljeno 6.200 stanova, ali taj podatak uključuje i stanove u izgradnji, novosagrađane i stare stambene jedinice.

U svakom slučaju sve manje ljudi se odlučuje da investira u kupovinu krova nad glavom. Promet u agencijama za nekretnine je opao za oko 30 odsto, a broj pozajmica u bankama za tu namenu smanjen je za petinu.

Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije, kaže da bi ovaj pad bio drastično veći da se država nije umešala. Ona je sa jedne strane preuzela ulogu investitora u beogradskim naseljima „Stepa Stepanović” i „Dr Ivan Ribar” i na taj način pomogla opstanak građevinske operative i industrije, a sa druge strane uvela dodatne povlastice za kupovinu stanova uz subvenciju.

– Veliki deo građevinskih firmi je u blokadi. Većina bi mogla da stavi katanac u bravu da država nije pritrčala u pomoć i uposlila im radnike i mašine. I pored toga angažovano je oko 50 odsto građevinske operative, a tek trećina fabrika proizvodi građevinski materijal – kaže Rodić.

On ukazuje da povećanje poreza i akciza pogađa građevinsku industriju, posebno kada se ima u vidu činjenica da većina firmi i sada posluje na granici rentabilnosti. Računa se da će zbog nove cene materijala i energenata poskupeti i izvođenje radova na infrastrukturi, bez obzira na to što PDV više nije teret za izvođača, već za investitora, odnosno državu i njena preduzeća.

– Ranijih godina, kada smo imali živu stambenu izgradnju, porez na građevinski materijal iznosio je četiri odsto, a danas, kada je stanogradnja gotovo zamrla, porez je 20 procenata. U ceni kvadratnog metra stana materijal učestvuje i do 70 odsto, otuda i pitanje da li će graditelji stanova uopšte moći da rade. Takođe, za kupce stanova nikakvo olakšanje nije ni to što će sada investitor umesto izvođača da plaća PDV. Jer, investitor sve svoje troškove pretače u cenu kvadrata, tako da on nikada nije na gubitku – objašnjava Rodić.

Uprkos tome što je izgradnja državnih 4.600 stanova u beogradskim naseljima „Stepa Stepanović” i dodatnih 700 u „Dr Ivan Ribar” podstakla tražnju za subvencionisanim kreditima vlada, kako je nedavno najavio ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, neće više finansirati izgradnju stanova za tržište. Taj posao će prepustiti privatnim investitorima, a država će zidati samo za socijalne kategorije stanovništva.

Srećom to ne važi i za subvencije, odnosno za kupovinu stanova. Ovaj vid državne pomoći traje od 2005. godine i ovim putem je do sada kupljeno oko 15.000 stanova.

Da bi podstakla kupovinu država je prošle godine olabavila i uslove za subvencionisane stambene zajmove kojima mogu da se kupe samo novi stanovi. Zahteve mogu da podnesu kupci prvog stana i njihovo učešće je pet odsto. Kamata je ograničena na maksimalnih 4,5 odsto plus šestomesečni euribor.

Ove godine je iz budžeta na subvencije potrošeno 2,2 milijarde dinara. Prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita u ovoj godini je odobreno 2.150 subvencionisanih i oko 4.000 komercijalnih kredita.

Zanimljivo je da je na osnovu novčanih transakcija navedenih u kupoprodajnim ugovorima Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita izvukla statistiku prema kojoj su cene u Beogradu pale za 2,36, Vojvodini 0,86, ali su u južnoj i istočnoj Srbiji porasle 4,71, a u regionu Šumadije i zapadne Srbije 0,63 odsto.

Agenti za nekretnine pak tvrde da su cene u odnosu na prošlu godinu pale oko 20 odsto.

Tomislav Sekulović, predsednik Udruženja posrednika u prometu nekretnina, kaže da kupci preko agencija uglavnom kupuju stare stanove. Većina građana, čak oko 80 odsto, kupuje za gotov novac. Komercijalni krediti su izuzetno skupi i malo ko odlučuje da se zaduži kod banaka. Bez obzira na donošenje zakona o zaštiti korisnika bankarskih usluga ova vrsta zajmova, prema njegovim rečima, nije popularna među građanima. Povoljnije subvencionisane kredite uzimaju kupci novih stanova i to uglavnom one koje gradi država.

Upitan odakle pare za kupovinu stanova u gotovini naš sagovornik odgovara da je uglavnom reč o ljudima koji su pre toga prodali neku drugu nepokretnost.

Marijana Avakumović
objavljeno: 04.12.2012.
 
Srbija | nedelja 9.12.2012 | 13:27
Vile u Beogradu upola jeftinije
Izvor: Tanjug

Beograd -- Cene nekretnina u Srbiji su dosta pale i taj trend će najverovatnije biti nastavljen, rečeno je Tanjugu u Privrednoj komori Srbije (PKS).

dedinje-jevrea-grujica-d.jpg


Cene stanova u zemlji se kreću od 450 do 2.500 evra, u zavisnosti od mesta gde se prodaju, rekao je sekretar Odbora za građevinarstvo PKS Goran Rodić.

"Stanovi su tržišna kategorija i njihova cena zavisi od ponude i potražnje", istakao je sekretar Rodić navodeći da je tražnja veoma mala, jer građani Srbije uglavnom nemaju siguran posao i ne mogu da ulaze u kredite.

Manji stanovi u Beogradu - u prvoj, drugoj i trećoj zoni, ali i drugim velikim gradovima, nisu zabeležili drastičan pad cena, kao što je to slučaj sa većim stanovima kojima je, kako je rekao, cena pala do 30 odsto.

"Vilama i drugima objektima na ekskluzivnim lokacijama cene su prepolovljene", naglasio je Rodić.

Stručnjak PKS je rekao da je ponuda novih stanova, takođe, opala u prethodnom periodu, ako se izuzme projekat gradnje stanova u novom beogradskom naselju "Stepa Stepanović" koji je finansijski podržala država.

Uprkos tome što mnogi građani nemaju svoj krov nad glavom i dalje je mala tražnja za stanovima, napomenuo je Rodić dodajući da zbog takvih kretanja na tržištu najviše trpi domaća građevinska industrija.

"Stanovi u 'Stepi Stepanović' su skupi za platežnu moć našeg stanovništva i očekujemo da će potencijalni investitori u narednom periodu morati debelo da se presaberu - po kojim cenama će prodavati stanove", ukazao je Rodić.

Prema Rodiću, dosta nekretnina u ponudi neće moći da bude prodato po postojećim cenama, a na njihov dalji pad i prodaju uticaće, takođe, poskupljenje energenata i nedavno povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV) za dva odsto.

PKS je predlagala da se PDV na građevinski materijal smanji na četiri odsto, kao što je bilo nekada, čime bi se omogućilo izvođačima i investitorima da budu konkurentni na tržistu, zaključio je Rodić.

Uz pomoć subvenciocnisanih stambenih kredidta od 2005. do sada je kupljeno oko 15.000 stanova.

U Srbiji je u 2012, prema nekim podacima, završeno oko 5.000 stanova, a oko 12.000 je u izgradnji i nema pouzdanih podataka koliko ih je tačno prodato.

Uz pomoć kredita osiguranih kod Nacionalne korporacije, kupljeno je oko 6.200 stanova, ali taj broj obuhvata nove, stare i stanove u izgradnji.
Promet u agencijama za prodaju nekretnine je opao za oko 30 odsto, a banke imaju za petinu manje odobrenih kredita za tu namenu.
 
imovina.jpg



Poreska uprava će od 2013. početi unakrsnu procenu prihoda i imovine građana, najavio je juče ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

Kako “Blic” saznaje u Poreskoj upravi, građani koji imaju imovinu vredniju od prihoda moraće na razliku da plate porez od 20 odsto, a uslediće krivične i prekršajne prijave.

Period za koji će biti upoređivana imovina i prihodi biće naknadno određen.

- Svako ko je prijavio prihode do izvesnog iznosa, a sada se u postupku kontrole pokaže da se to ne slaže s imovinom koju poseduje, moraće na iznos razlike da plati porez od 20 odsto. Plus ide i zahtev za pokretanje krivičnog i prekršajnog postupka. Prvo ćemo kontrolisati stečajne upravnike, a građani će kasnije doći na red – kaže naš izvor iz Poreske uprave.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je da će unakrsna procena moći neometano da se sprovodi od 2013. jer će već sledeće nedelje biti usvojen set odluka koje to omogućavaju.

Dinkić je izjavio da će iduća godina biti prelomna za srpsku ekonomiju i da se procenjuje da će izvoz biti veći za 25 odsto, te da će dostići 11 milijardi evra.
 
Mislio sam da nece ovo uraditi, ali su ipak uradili. Novac iz gradske kase Subotice spasava one koji su uzeli stambeni kredit. Sad krece korupcija, pocinju namestanja oko uslova i ispasce da veliki broj nece moci da placa kredit nego ce uzeti sredstva iz gradskog budzeta koja ce vracati ko zna kad.

Ja se iskreno nadam da Beograd nece ni da pomislja na ovakve mogucnosti. Samo bi mu jos ovo nedostajalo pa da se pretvori u mega-socijalni centar u propadanju.


GRADSKO VEĆE USVOJILO ODLUKE
Subotica preuzima otplatu problematičnih kredita građana
Autor: ALO | 20.12.2012 - 14:44:00h

Subotičko gradsko veće usvojilo je odluke kojim se otvara put za ranije najavljenu mogućnost preuzimanja otplate kredita kod gradskog Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda za one građane koji su ostali bez posla, a sredstva bi bila vraćena u fond nakon što korisnik kredita ponovo pronađe posao.


Predloženim izmenama i dopunama osnivačkog akta Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda grada Subotice osniva se Stambeno-kreditni fond grada Subotice i, kako se navodi u tekstu odluke, dopunjuju “humanitarni odnosno društveno korisni ciljevi i zadaci Fonda”.
- U uslovima ekonomske krize, po načelu solidarnosti, uvodi se pomoć licima korisnicima stambenog kredita koji su usled nastale nezaposlenosti onemogućeni da uredno otplaćuju anuitete stambenih kredita uzetih kod poslovnih banaka.Putem privremenog preuzimanja obaveze otplate anuiteta pomoglo bi im se da prevazidju krizu - navodi se u tekstu predloga usvojenom na sednici veća u sredu.

Kako je predstavljeno, ukoliko ovaj predlog podrži većina u Skupštini grada, privremeno preuzimanje obaveze otplate odobrilo bi se korisniku stambenog kredita samo pod uslovom da ispunjava propisane uslove, najduže dve godine, uz obavezu vraćanja uplaćenih sredstava Fondu, a nakon isplate celokupnog iznosa stambenog kredita poslovnoj banci. Kako je krajem oktobra Tanjugu najavio gradonačelnik Subotice Modest Dulić, da bi se pomoglo korisnicima stambenih kredita ovog fonda koji su ostali u medjuvremenu bez posla, primeniće se model iz hrvatskog Zakona o davanju jemstva za stambene kredite.

Dulić je tada izjavio da procenat problematičnih kredita obuhvaćenih ovim fondom, odnosno onih koji kasne u otplati 90 i više dana, iznosi 3,17 odsto, odnosno sa otplatom kasni 92 od ukupno 2.903 korisnika kredita ovog fonda.
Inače, prosečna mesečna rata ovog kredita iznosi 208,87 evra.
Dulić je ranije precizirao da Fond trenutno raspolaže sa 6-7 miliona dinara, i da se stalno puni vraćanjem rata kredita, a da bi za ovu meru bilo potrebno još 15 do 20 miliona dinara.
 
Brat modesti pokazuje istu način pravljenja kontraverznih zakona i odluka koje otvaraju vrata korupciji.

Послато са GT-N7100 користећи Тапаток 2
 
Na snazi izmene Zakona o planiranju
T. S. | 24. decembar 2012. 20:56 | NOVOSTI

Usvojenim izmenama se odlaže konverzija prava korišćenja u pravo svojine nad gradskim građevinskim zemljištem uz naknadu. Konverzija odložena godinu dana
Konverzija bila uslov za dobijanje građevinske dozvole


SKUPŠTINA Srbije usvojila je u ponedeljak izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kojima se odlaže konverzija prava korišćenja u pravo svojine nad gradskim građevinskim zemljištem uz naknadu. Tako će vlasnici privatizovanih ili preduzeća iz stečaja i izvršnog postupka moći, narednih godinu dana, da zidaju nove objekte u skladu sa važećim planskim dokumentom na parcelama za koje imaju pravo korišćenja.

Od donošenja Zakona o planiranju i izgradnji 11. septembra 2009. godine do danas, u Beogradu su upisom svojine u katastar završene samo dve konverzije, od kojih je jedna plaćena. Ovaj propis zaustavio je investicije vredne oko dve milijarde evra i zato je Vlada Srbije po hitnom postupku uputila parlamentu predlog o odlaganju konverzije dok se ne donese novi zakon o planiranju i izgradnji.

- Konverzija je bila uslov za dobijanje građevinske dozvole - kaže za „Novosti“ Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo Privredne komore Srbije. - Za te parcele postojalo je pravo korišćenja koje je Zakon o planiranju i izgradnji anulirao i onda je nastao jedan vakuum, koji je potencijalne investitore jednostavno onemogućio da svoja ulaganja realizuju u Srbiji. Stavljanjem ad akta dela zakona, koji se odnosi na konverziju, omogućava se investitorima da grade brže i jeftinije. Očekujemo da će se time privući i novi investitori da konačno pokrenemo građevinsku industriju.

Rodić kaže da je u pripremi novi zakon o planiranju i izgradnji, koji će pravo korišćenja na građevinskom zemljištu formulisati kao pravo zakupa.


SAVETI IZ STRUKE

- DAĆEMO, kao struka, u kratkom roku predloge koji će biti u funkciji kvalitetnije i jeftinije gradnje - navodi Rodić. - Novi zakon mora da tretira licenciranje firmi, kako ne bismo došli u situaciju da se na tržištu pojavljuju razni mešetari, pa imamo veliki broj prevarenih kupaca i nekvalitetnu gradnju i znatno oštećen budžet.
 
nikola011":20fsow33 je napisao(la):
Mislio sam da nece ovo uraditi, ali su ipak uradili. Novac iz gradske kase Subotice spasava one koji su uzeli stambeni kredit. Sad krece korupcija, pocinju namestanja oko uslova i ispasce da veliki broj nece moci da placa kredit nego ce uzeti sredstva iz gradskog budzeta koja ce vracati ko zna kad.

Ja se iskreno nadam da Beograd nece ni da pomislja na ovakve mogucnosti. Samo bi mu jos ovo nedostajalo pa da se pretvori u mega-socijalni centar u propadanju.


GRADSKO VEĆE USVOJILO ODLUKE
Subotica preuzima otplatu problematičnih kredita građana
Autor: ALO | 20.12.2012 - 14:44:00h

Subotičko gradsko veće usvojilo je odluke kojim se otvara put za ranije najavljenu mogućnost preuzimanja otplate kredita kod gradskog Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda za one građane koji su ostali bez posla, a sredstva bi bila vraćena u fond nakon što korisnik kredita ponovo pronađe posao.


Predloženim izmenama i dopunama osnivačkog akta Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda grada Subotice osniva se Stambeno-kreditni fond grada Subotice i, kako se navodi u tekstu odluke, dopunjuju “humanitarni odnosno društveno korisni ciljevi i zadaci Fonda”.
- U uslovima ekonomske krize, po načelu solidarnosti, uvodi se pomoć licima korisnicima stambenog kredita koji su usled nastale nezaposlenosti onemogućeni da uredno otplaćuju anuitete stambenih kredita uzetih kod poslovnih banaka.Putem privremenog preuzimanja obaveze otplate anuiteta pomoglo bi im se da prevazidju krizu - navodi se u tekstu predloga usvojenom na sednici veća u sredu.

Kako je predstavljeno, ukoliko ovaj predlog podrži većina u Skupštini grada, privremeno preuzimanje obaveze otplate odobrilo bi se korisniku stambenog kredita samo pod uslovom da ispunjava propisane uslove, najduže dve godine, uz obavezu vraćanja uplaćenih sredstava Fondu, a nakon isplate celokupnog iznosa stambenog kredita poslovnoj banci. Kako je krajem oktobra Tanjugu najavio gradonačelnik Subotice Modest Dulić, da bi se pomoglo korisnicima stambenih kredita ovog fonda koji su ostali u medjuvremenu bez posla, primeniće se model iz hrvatskog Zakona o davanju jemstva za stambene kredite.

Dulić je tada izjavio da procenat problematičnih kredita obuhvaćenih ovim fondom, odnosno onih koji kasne u otplati 90 i više dana, iznosi 3,17 odsto, odnosno sa otplatom kasni 92 od ukupno 2.903 korisnika kredita ovog fonda.
Inače, prosečna mesečna rata ovog kredita iznosi 208,87 evra.
Dulić je ranije precizirao da Fond trenutno raspolaže sa 6-7 miliona dinara, i da se stalno puni vraćanjem rata kredita, a da bi za ovu meru bilo potrebno još 15 do 20 miliona dinara.

Jos jedna ilustracija kako cim negde krene da se mesa drzava/grad/opstina i nesto preraspodeljuje, uzima od jednih daje drugima - to su jako pogodni uslovi za korupciju. I Suboticani i Beogradjani i drugi treba vlast da pritegnu samo da gradi i odrzava infrastrukturu, sto manje se zaduzuje, i da javne sluzbe tipa prevoz, cistoca, i drugo funkcionisu. Na svemu drugom im treba reci HVALA LEPO. Od replika Terazija na Novom Beogradu, preko spirala na beton-hali, do palamudjenja sa time ko ce u kom stanu da zivi i sta moze da otplacuje.
 
O neee, sad kreće još veća korupcija...
 
Jel zna neko kako izgleda skala placanja poreza na imovinu. Poz.
 
Evo ti kompletan zakon.

http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_ ... ovinu.html

Ono sto se kroz medije provlacilo je to da su najvise smanjivane olaksice koje su ogranicene na odredjen iznos.

Ako si prosecan gradjanin sa prosecnim stanom u Beogradu, neces osetiti neku znacajniju promenu.

Mislim da ce znacajno povecanje da pogodi vlasnike vrednijih nekretnina koji nisu prijavljeni da zive u toj nekretnini.

Zakon ce i onako opet da se dopunjuje i menja iduce godine jer drzava nema novca i mislim da ce da ide u pravcu da to postane veci izvor prihoda.

Toliko ima raznoraznih olaksica, godina gradnje i sl. da ni ja ne mogu da pohvatam koliki bi zaista relano porez negde mogao da ocekujes.
 
Одоше станови на добош широм Војводине

Ажурирано пре 11 минута 39 секунди
Izvor: DNEVNIK

У Новом Саду Ерсте банка продаје стамбену зграду од 76 квадрата за 47.658 евра. Аукцијска продаја одржаће се 1. фебруара 2013, а депозит од десет одсто треба да се плати до краја јануара.

Иста банка огласила је за 1. фебруар следеће године преко портала "Добош" и продају стана у Новом Саду од 114 квадрата за 76.867 евра. Рок за уплату депозита од десет одсто вредности некретнине је такође до краја јануара.

Прокредит банка у Новом Саду огласила је продају двособног стана од 62 квадрата за 47.000 евра. Некретнина се продаје непосредном погодбом и постоји могућност кредитирања куповине. Стан је празан и одмах усељив. За двоипособан стан од 70 квадрата тражи се 40.500 евра (процењена вредност 67.500 евра). Уникредит банка у главном војвођанском граду продаје одмах усељив двособан стан од 63 квадрата за 60.000 евра, датум јавне продаје није одређен већ треба контактирати повериоца.

Креди агрикол банка огласила је јавну продају две породичне стамбене зграде од 71 и 40 квадрата у Новом Саду за 32.580 евра, куће у Футогу од 344 квадрата за 180.778 евра. Опортјунити банка за кућу с помоћним објектима и земљиштем на Ченеју тражи 40.000 евра уз могућност кредитирања целог или дела износа од постигнуте цене. Иста банка за стамбену зграду у Каћу од око 180 квадрата тражи 50.000 евра. Пиреус банка стан од 70,32 квадрата нуди за 74.000 евра, а за датум јавне продаје треба контактирати повериоца, односно продавца.

Р. Даутовић

Кућа за 6.000 евра

У Панчеву је Војвођанска банка огласила продају породичне стамбене зграде од 80 квадрата и три ара земље за 6.507 евра, а Сосијете женерал банка трособног стана у истом граду од 54 квадрата, цена по договору. Креди агриколи банка у Сремској Митровици нуди породичну стамбену зграду од 70 квадрата за 25.500 евра, те кућу од 90 квадрата у истом месту за 27.795 евра. У Зрењанину, пак, Ерсте банка је огласила за 24. децембар јавну продају куће од 38 квадрата на девет ари плаца за 10.000 евра.
 
недеља, 13. јан 2013, 19:30 -> 19:53 RTS VIDEO
Станове нема ко да купи

Грађевинска индустрија стагнира, а услед недовољне куповне моћи станове нема ко да плати. У главном граду, у последњих пет година цене су пале за 300 до 500 евра по квадрату. Без обзира на субвенције, високе каматне стопе стамбених кредита и даље одврађају људе са просечном српском платом од куповине стана.


http://www.rts.rs/page/stories/sr/story ... +kupi.html
 
Na prodaju jedno od najluksuznijih imanja u Srbiji
Izvor: Kamatica, eKapija, 16.01.2013 13:01

Upoznaj Srbiju da bi je više voleo, a onda kad misliš da si to gradivo savladao uvek sledi neko novo iznenađenje. Priča se da se jedno od najluksuznijih imanja u državi nalazi u između Čoke i Kikinde.

Zamak od oko 2.000 kvadrata sa 13 soba sa 24 ležaja, kancelarijskim prostorijama, restoranom, kuhinjom, saunom, bilijar i fitnes salom, prostorijom za masažu, salom za degustaciju vina prodaje se za manje od milion evra.

d1.jpg


d2.jpg


d3.jpg


d4.jpg


d5.jpg
 
Sta je sa turistickom ponudom Beograda i sta se desava sa kirijama po Beogradu?



SRPSKI FENOMEN: Život u hotelu jeftiniji nego kod kuće!
Izvor: TELEGRAF

Iznajmljivanje dvokrevetne sobe za mesec dana u nekim beogradskim hotelima iznosi 24.500 dinara. U cenu su uključene komunalije, kablovska televizija, raspremanje sobe i posteljina

hotel-slavija.jpg


Sve veći broj hotela u Beogradu ima ponudu za mesečni najam sobe. Studenti, ali u poslednje vreme i Beograđani koji nemaju svoj stan odlučuju se za ovu vrstu smeštaja.

Hoteli “Slavija” iznajmljuju sobe na mesečnom nivou, a odnedavno su i studentima jednog univerziteta omogućili tu pogodnost po nižim cenama.

Cena iznajmljivanja jednokrevetne sobe je 20.000 dinara. Dvokrevetna soba od 18 kvadratnih metara iznosi 24.500 dinara. U cenu su uračunate sve komunalije, raspremanje sobe i posteljina, koja se menja jednom nedeljno.

Kada dva cimera podele ove troškove, plaćaće oko 12.000 dinara za sobu u centru Beograda. Poređenja radi, iznajmljivanje sobe ove veličine u Žarkovu, na periferiji grada, iznosi oko 90 evra, dok troškovi poput Infostana, struje i kablovske iznose još 30-40 evra mesečno.

Kako bi izašli u susret studentima koji su hotelom zamenili studentski dom, prilagođene su i cene obroka. Tako kompletan ručak iznosi 350 dinara.

Mesečni najam sobe u svojoj ponudi ima i Hotel “Železničar”. Cena jednokrevetne sobe u ovom hotelu iznosi 35.000, u koje ulaze i sve ostale dažbine. Sobe sadrže ležaj, ormar, kupatilo i predsoblje.

Pojedini hoteli svoje mesečne ponude prave prema potrebi gosta. Tako će hotel “Srbija” za višemesečno stanovanje svom gostu odbiti 30 odsto od ukupnog računa.

Iako hosteli zvanično ne iznajmljuju sobe na tako dug period, moguće je napraviti individualne ponude do 10.000 mesečno.
 
Лепоте и предности слободног тржишта. Простор који је изгледа постао демоде и тешко проналази туристе који би платили више цене тражи другу намену. Само напред, на крају ће и тржиште некретнина и код нас да проради, само да га политичари пусте да заживи.

ПС Интересантно је да код нас најбоље функционишу кафићи, такси, хостели, и друге оазе где се нису убацили политичари-тајкуни и оградили своје монополе зидинама дебелим 20 метара. Мада и ту сигурно има рекета од стране разних инспекција и харачлија.
 
Real Estate Bubble - izracunavanje prenaduvane cene nekretnina u Beogradu
interesantan tekst na: http://whiskeyandgunpowder.com/a-real-e ... rprise-you…/ iz kraja 2007

Deo bitan za racun:
What Makes a Real Estate Bubble?

Real estate has two fundamental indicators that provide the serious analyst with guideposts: (1) the rent-to-price ratio and (2) the price-to-income ratio. The first indicator, rent-to-price, divides annual rent from the property into its purchase price, thus the yield or current return on the investment. A hundred years of U.S. history suggests a normal yield of around 10-12%; property gets cheap when yields approach 15-20%, while yields lower than 6-8% suggest overvaluation and bubble territory. Over the last three-four years, yields in Bulgaria hovered in the 3-4% range, suggesting a strong bubble, with properties overvalued about three-four times the “normal.”

The second indicator, price-to-income ratio, tells how many years of pretax annual earnings are necessary for a household to purchase a house. The historical rule of thumb is that one annual income indicates undervalued properties, two annual incomes normal valuation, and three annual incomes overvaluation and bubble territory. Currently, this ratio for most regional markets in the economy is around 7-9, which is once again indicative that real estate is overvalued roughly three-four times.


Thus, both indicators confirm that there is a real estate bubble across the country, although few analysts in Bulgaria would acknowledge the importance of these ratios. Interestingly, when many analysts consider the fact that real estate earns less than a bank deposit, they immediately respond that rising prices more than compensate for the low yield! What goes up must stay up? This is bubble psychology at work.

1. faktor je odnos godisnje rente/cene nekretnina
uzmimo primer NBG prosecan stan 60 kvadrata - cena 60000 - renta 200e - faktor 3,33% sto je jak indikator prenaduvansti cene (normalna vrednost je oko 10-12%; nekretnina je jeftina ako se vrednost priblizi 15-20%, vrednost niza od 6-8% sugerise precenjenost vrednosti nekretnine i teritorija je prenaduvanog balona cena nekretnina)

2. faktor je odnos cene nekretnine i godisnjeg kucnog budzeta. Istorija pokazuje da ako je ta vrednost =1 nekretnina je jeftina, ako je 2godine nekretnina je korektne cene, ako je tri ili vise opet je precenjena vrednost nekretnina i teritorija prenaduvanog balona cena nekretnina.
Kod nas recimo da bracni par zaradjuje zajedno mesecno 900e (100000din) Godisnje to je 10800Evra. Potrebno je 5,5 godisnjih zajednichih primanja da se otplati nekretnina. Ovo je znatno vise od 3 sto vec indicira prenaduvan balon cena nekretnina.

Sve u svemu trenutne cene su prenaduvane bar za 30% :dil: A kako su cene duplirane kada je prekrizen DM i docrtano EURO tako mogu i da padnu, pogotovu sto cemo imati 5000 praznih stanova kada se zavrse Stepa i IvRibara jer ti ljudi koji se vrlo polako useljavaju u nove stanove nisu ziveli pod brankovim mostom.

Mi smo u fazi kakvoj je Japan bio recimo '94
JapanStanovi.gif


Nas grafik kretanja (doduse trazenih cena nekretnina)
verovatno pokriva Japan '89 - '94 odnosno vrh ledenog brega
ScreenClip10.png
 
Hrvatska nudi stanove od 1.100 evra po kvadratu
Izvor: Kamatica, Tportal, 23.01.2013 10:11

Hrvatska će putem programa podsticane stanogradnje 'POS plus' građanima omogućiti kupovinu novih nekorištenih stanova na tržištu po povoljnim uslovima.

stan-zagreb-jelkovec-679.jpg


Reč je o modelu finansiranja kupovine novih nekorištenih stanova s čistim papirima koji se nude na tržištu. Različite procene ukazuju da je takvih stanova u Hrvatskoj oko 20 hiljada.

Nastavlja se i zamrli program POS u kojem država gradi stanove, a građani kupuju po uslovima povoljnijim nego na tržištu, uz nepromenjene uslove od početka do kraja otplate i ratu približnu najamnini.

Prema računicama, cena kvadratnog metra stana u programima POS i POS plus biće 1.100 evra, a mesečna rata kredita na 30 godina za stan od 60 kvadrata 261 evro, što je 55 evra manje nego kad bi kupac po istoj ceni za kvadrat stan otplaćivao komercijalnim kreditom uz kamatu od 5,45 posto.

Uštedu nakon kompletne otplate u Ministarstvu procenjuju na 10-15 hiljada evra.
 
Alpha":12kdrbqw je napisao(la):
1. faktor je odnos godisnje rente/cene nekretnina
uzmimo primer NBG prosecan stan 60 kvadrata - cena 60000 - renta 200e - faktor 3,33% sto je jak indikator prenaduvansti cene (normalna vrednost je oko 10-12%; nekretnina je jeftina ako se vrednost priblizi 15-20%, vrednost niza od 6-8% sugerise precenjenost vrednosti nekretnine i teritorija je prenaduvanog balona cena nekretnina)

2. faktor je odnos cene nekretnine i godisnjeg kucnog budzeta. Istorija pokazuje da ako je ta vrednost =1 nekretnina je jeftina, ako je 2godine nekretnina je korektne cene, ako je tri ili vise opet je precenjena vrednost nekretnina i teritorija prenaduvanog balona cena nekretnina.
Kod nas recimo da bracni par zaradjuje zajedno mesecno 900e (100000din) Godisnje to je 10800Evra. Potrebno je 5,5 godisnjih zajednichih primanja da se otplati nekretnina. Ovo je znatno vise od 3 sto vec indicira prenaduvan balon cena nekretnina.

Mozes li, za nas koji smo imali slabu iz matematike, da pojasnis kako se izracunava prvi faktor?
 
Bezaninac":i21kskb0 je napisao(la):
Mozes li, za nas koji smo imali slabu iz matematike, da pojasnis kako se izracunava prvi faktor?

(1) the rent-to-price ratio and (2) the price-to-income ratio. The first indicator, rent-to-price, divides annual rent from the property into its purchase price, thus the yield or current return on the investment.

1. faktor je 200kirija*12meseci/60000vrednostStana=4% (moja greska za 3.33%) idalje jako indicira prenaduvani balon cena nekretnina ili ti:
StanoviBalon6.jpg


Evo jos komentara sa B92 foruma:

Ovi faktori su odlicni za procenu da li je vrednost nekretnina prenadauvana mada bih ja dodao male ispravku u ovde navedenoj racunici:



1. Odnos vrednosti stana i godisnje rente je u Americi dugo godina bio izmedju 7-9 (inverzno 14-11%) ali je taj odnos ipak malo visi za Evropu i obicno je 12-15 (inverzno 8.5-6.7%), nekretnine u Americi su uvek bile jeftinije.



2. I za odnos prosecne godisnje zarade i vrednosti postoji razlika izmedju Evrope i Amerike, u US je taj odnos dugo bio oko 3 dok je neki dugogodisnji prosek za Evropu oko 5-7. Pri tome se uvek uzima samo jedna godisnja zarada, bez obzira koliko clanova domacinstva radi.



Po ovim racunicama dobijamo da cene prosecne nekretnine (recim dvosoban stan 55-60 kvadrata) trebaju da kostaju maksimalno:

1. 250 evra mesecna renta x 12 meseci x 15 godina = 45.000 evra

2. 4800 evra prosecna godisnja plata u BG x 7 godina = 33.600 evra



U svakom slucaju prosecna cena kvadrata u BG trebalo bi da bude poprilicno ispod 1.000 evra, po ovim pokazateljima realna cena kvadrata bi trebala da bude oko 700-800 evra.



Na ovom sajtu mozete da pogledate kako izgledaju ovi gornji koeficijenti u svetu, na listi ima 385 svetskih gradova, Beograd zauzima 'odlicno' 21. mesto po skupoci na osnovu broja godisnjih zarada potrebnih da se kupi stan odredjenog kvaliteta, dok je zarada na osnovu rente mizernih 3%, tu zauzima 'solidno' 47. mesto [ODNOSNO 338. MESTO U ODNOSU NA PRVI PODATAK GDE SMO 21.] po skupoci sa 33 godine potrebne da se renta stan i povrati ulozeni novac:

http://www.numbeo.com/property-investment/rankings.jsp
 
Alpha":86sk047n je napisao(la):
Bezaninac":86sk047n je napisao(la):
Mozes li, za nas koji smo imali slabu iz matematike, da pojasnis kako se izracunava prvi faktor?

(1) the rent-to-price ratio and (2) the price-to-income ratio. The first indicator, rent-to-price, divides annual rent from the property into its purchase price, thus the yield or current return on the investment.

1. faktor je 200kirija*12meseci/60000vrednostStana=4% (moja greska za 3.33%) idalje jako indicira prenaduvani balon cena nekretnina ili ti:
StanoviBalon6.jpg


Evo jos komentara sa B92 foruma:

Ovi faktori su odlicni za procenu da li je vrednost nekretnina prenadauvana mada bih ja dodao male ispravku u ovde navedenoj racunici:



1. Odnos vrednosti stana i godisnje rente je u Americi dugo godina bio izmedju 7-9 (inverzno 14-11%) ali je taj odnos ipak malo visi za Evropu i obicno je 12-15 (inverzno 8.5-6.7%), nekretnine u Americi su uvek bile jeftinije.



2. I za odnos prosecne godisnje zarade i vrednosti postoji razlika izmedju Evrope i Amerike, u US je taj odnos dugo bio oko 3 dok je neki dugogodisnji prosek za Evropu oko 5-7. Pri tome se uvek uzima samo jedna godisnja zarada, bez obzira koliko clanova domacinstva radi.



Po ovim racunicama dobijamo da cene prosecne nekretnine (recim dvosoban stan 55-60 kvadrata) trebaju da kostaju maksimalno:

1. 250 evra mesecna renta x 12 meseci x 15 godina = 45.000 evra

2. 4800 evra prosecna godisnja plata u BG x 7 godina = 33.600 evra



U svakom slucaju prosecna cena kvadrata u BG trebalo bi da bude poprilicno ispod 1.000 evra, po ovim pokazateljima realna cena kvadrata bi trebala da bude oko 700-800 evra.



Na ovom sajtu mozete da pogledate kako izgledaju ovi gornji koeficijenti u svetu, na listi ima 385 svetskih gradova, Beograd zauzima 'odlicno' 21. mesto po skupoci na osnovu broja godisnjih zarada potrebnih da se kupi stan odredjenog kvaliteta, dok je zarada na osnovu rente mizernih 3%, tu zauzima 'solidno' 47. mesto [ODNOSNO 338. MESTO U ODNOSU NA PRVI PODATAK GDE SMO 21.] po skupoci sa 33 godine potrebne da se renta stan i povrati ulozeni novac:

http://www.numbeo.com/property-investment/rankings.jsp


Hvala Alpha, hvala puno.
 
Pozdrav svima, da li bi nam pomogli oko istrazivanja koje radimo u Savamaloj?

Naime, trebao bi nam presek trenutnog stanja na trzistu nekretnina, pa bi posle godinu dana ponovo pogledali kako su se cene razvijale, i da li intervencije koje su sada tamo usmerene uticu na to.
 
Tržište je malo živnulo. Evo jednog grafikona koji sam napravio po podacima NKOKS-a http://www.nkosk.rs/content/indeks-cena ... ih-kredita za Novi Beograd

Gore je cena kvadrata, a dole broj prodatih nekretnina na Novom Beogradu
NBGD%20cena%20kvadrata%20vs%20prodaja.png


Ovoliko prodaja nije bilo u poslednje 4 godine. Da li sada očekivati blagi porast cena, ili se cene napokon malo vraćaju u normalu?

Nadam se da je napokon došlo vreme o kome se priča poslednjih par godina (da cene padaju).

Naravno da je bolje (za sve) da se što više proizvoda prodaje, tj da se više para vrti...
 
Vrh