Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne bih se u potpunosti slozio jer gledas Novi Beograd gde je prodato 707 stanova u Dr Ivana ribara. Ne oslikava ostatak grada

Evo preciznijih grafika:
NKOSK-Q2-2013-Cena-grafik.png


NKOSK-Q2-2013-Broj-grafik.png
 
A kako objašnjavaš dvogodišnje maksimume koje su dostignuti u nekim (većini beogradskih) opštinama u poslednjem tromesečju?
 
Pa kad su takvi maksimumi zasto Neimar spusta cenu u 61. bloku sa 1700e na 1440e sa PDVom
http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?f=20&t=2953

Korisnik Belka je to najbolje objasnio:
"Ovo govori u prilog realnosti koju je Neimar prepoznao, prodavaće se to 2015. godine i za 1.050 evra sa PDV-om. Tokom 2014. godine padaće od 1.200 do 1.000. Ali kome god ko želi sada da kupi stan, pomenem 2015. godinu, on se ozrači zbog nestrpljenja kao da je to za 10 godina a ne za praktično 1 godinu."
http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=252579#p252579
 
To što Belka govori svi znaju. Ista priča se vrti još od onog buma pre 5 godina. Svake godine se licitira sa nekim godinama kada će se cene spustiti i neko će naravno pogoditi.

Mene je samo iznenadio skok prodaje u 2- tromesečju ove godine i ne vidim zašto se to desilov(u ovolikoj meri) u skoro celom gradu.
 
У Борчи је приметан поновни бум прављења мањих зграда, на местима где су биле трошне куће. Мислим да је то неки тренд и у другим деловима града. А како се буду довршавали многобројни нови објекти и ако дође до легализације бесправних објеката, па се и они укључе у тржиште. Понуда ће бити толика да цене просто морају да падају.
И падају, то се види при куповини где се постиже цена и по 15 - 20% мања од почетне истакнуте. Ево неких куповина у мојој породици, а локација за обе је код старе пијаце у Борчи.
Гарсоњера 23м2, тражена цена 21 500 ( 935 ) а постигнут договор за 18 500 ( 805 )
2,5 - собан 59м2, тражена цена 53 000 ( 900 ) а постигнут договор за 45 000 ( 760 )


Сигуран сам да како понуда буде расла и ове цене могу да се десеткују и овде и свуда у граду. Многи ће моћи да нађу кров над главом ускоро по пристојној цени, бар се надам, да не подивља још по неко насеље.
 
Po novom zakonu koji je u sluzbenom glasniku vec desetak dana celu proviziju placa prodavac odnosno onaj ko je sacinio ugovor o zastupanju sa agencijom. Vise nije situacija javis se na halooglas da se raspitas o kupovini stana i placas 3% jer si zvao.

Do sada je bio javasluk negde je placao kupac negde prodavac:

"U Srbiji agencijsku proviziju negde plaća kupac, a negde prodavac, pa vam se prilikom prodaje, a onda i nakon kupovine nove nekretnine može dogoditi da platite agencijsku proviziju, dakle dva puta

Poslednjih godina sve više građana naše zemlje odlučuje se da proda stan ili kuću koja se nalazi u nekom većem gradu i da nakon prodaje, od tog novca, kupi stan u Beogradu ili nekom drugom gradu. Takav posao uglavnom zahteva dosta provere, kako papirologije same nekretnine, tako i potragu za adekvatnim kupcem, pa je najbolje da ovakav posao završite uz pomoć neke proverene i dobre agencije za nekretnine. Ova usluga se naplaćuje u momentu davanja kapare i, bez obzira na grad, iznosi tri odsto, od ukupne vrednosti nekretnine.

Međutim, iako je cena po kojoj se provizija naplaćuje uglavnom ustaljena, to nije slučaj i kada je u pitanju odgovor na pitanje ko snosi troškove, kupac ili prodavac, pa vam se može dogoditi da dođete u situaciju da i pri samoj prodaji, ali i kupovini novog stana platite agencijsku proviziju, dakle dva puta. Ako se pitate kako je to moguće, evo objašnjenja.

Naime, pravilo da agencijsku proviziju plaća kupac, kako je u Beogradu, nije slučaj i u svim ostalim gradovima naše zemlje. Tako, recimo, u Nišu proviziju plaća prodavac, pa će ukoliko angažuje agenciju za nekretnine, on snositi troškove same provizije. Takođe, ako od to istog novca poželite da kupite stan u Beogradu i odlučite se za onaj koji je oglasila agencija za nekretnine, takođe ćete biti u obavezi da plate ovu uslugu, jer je u Beogradu to obaveza kupca.

U Beogradu proviziju plaća kupac, a u Obrenovcu prodavac

Zanimljiv je podatak da na svega 29 kilometara od Beograda, u Obrenovcu, agencijsku proviziju u visini od tri odsto od ukupne vrednosti nekretnine, plaća prodavac, pa se veoma često ljudi nađu u čudu, naročito, ako dođu iz glavnog grada, gde ovaj trošak snosi kupac.

U Kragujevcu, kako su nam ispričali u tamošnjim agencijama za nekretnine, plaćanje agencijske provizije je prilično veliki problem, pa nju nekada plati prodavac, a nekada kupac, sve zavisi kako se posao ugovori.

Zbog toga vam savetujemo da se detaljno raspitate ko, u gradu u kome želite da kupite stan, plaća troškove za obavljen posao agencije za nekretnine. Ovo je veoma važno naročito ako želite da kupite ili prodate nekretninu u Zrenjaninu, Šapcu ili Smederevu, jer u ovim gradovima kupac i prodavac dele troškove po pola, pa tako svako plaća po 1.5 odsto. "

http://www.halooglasi.com/nekretnine/ve ... tml?cat=12
 
subota 22.02.2014. | 18:35
Gradnja u Srbiji gotovo stala
Izvor: B92
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=815397

Beograd -- U Srbiji se prodaje sve manje stanova. Mada je slaba prodaja oborila cene, posebno u unutrašnjosti, to nije mnogo povećalo promet.
16595544185308c0367d9d16.jpg


Građevinari spas vide u poslovima u inostranstvu, dok se ne steknu uslovi za ponovnu masovniju gradnju u Srbiji.

Da li će i koliko dugo stanovi u Kraljevu čekati kupca? Ovaj grad je doživeo pravi bum u stanogradnji od 2002. do 2006. godine. U jednom trenutku cena kvadrata novog stana u centru grada bila je i 1500 evra, dok sada takvi stanovi mogu da se nađu i po 700, 800 evra po kvadratu.

"Kupaca nema, nema više para u ovom gradu. Investicija nema samo presipamo ili malo veliki stan prodajemo da kupimo manji ili mladi par dobili su dete, pa prodaju svoj manji stan da kupe malo veći, malo pomognu tata i mama i to je to", kaže Miša Karapandžić iz agencije za nekretnine Aloha.

Vrednost izvedenih građevinskih radova izvođača iz Srbije opala je poslednjeg tromesečja prošle godine, za 8,5 odsto u odnosu na isti period 2012. Istovremeno, vrednost ugovorenih radova opala je za 36,1 odsto u odnosu na isti period. Kada se uzme u obzir da se u okviru tih ugovorenih radova računaju i poslovi zaključeni van Srbije, čija je vrednost u istom periodu povećana za oko 80 odsto, sasvim je jasno da se u Srbiji trenutno jako malo gradi.

Kraljevo u malom pokazuje sliku cele Srbije. Stanovi se sve manje kupuju, pa se sve manje i grade. U Srbiji se trenutno koristi najviše 15 odsto kapaciteta građevinske industrije i građevinari ističu da svake godine beleže sve veći pad.

"Ovo što se gradi po Beogradu i većim centrima je simbolično to su individualne lokacije objekti sa četiri do 12 stanova maksimalno. Većih građevisnskih zahtvata koji bi uposlili građevinsku industriju nema. Osnovni razlozi sto su stanovi tržisna kategorija, kupovna moć je mala potrebe su velike, ali kupaca nema", kaže Goran Rodić, potpredsednik Građevinsko inustrijske komore u Srbiji.

U Građevinskoj industrijskoj komori veruju da je, dok se u Srbiji ne stvore uslovi za masovniju stambenu izgradnju, izlaz u radovima u inostranstvu. Zato rade na formiranju konzorcijuma naših građevinara da bi im olakšali nastup na potencijalnim tržištima kao što su Alžir, Tunis, Maroko, Kazahstan i Rusija.
 
Борчанац":2yo7f1b4 je napisao(la):
У Борчи је приметан поновни бум прављења мањих зграда, на местима где су биле трошне куће. Мислим да је то неки тренд и у другим деловима града. А како се буду довршавали многобројни нови објекти и ако дође до легализације бесправних објеката, па се и они укључе у тржиште. Понуда ће бити толика да цене просто морају да падају.
И падају, то се види при куповини где се постиже цена и по 15 - 20% мања од почетне истакнуте. Ево неких куповина у мојој породици, а локација за обе је код старе пијаце у Борчи.
Гарсоњера 23м2, тражена цена 21 500 ( 935 ) а постигнут договор за 18 500 ( 805 )
2,5 - собан 59м2, тражена цена 53 000 ( 900 ) а постигнут договор за 45 000 ( 760 )

Slicna stvar je i u Zemunu. Investitor na parceli sa trosnom kucom izgradi zgradu, a predjasnjem vlasniku kao kompenzaciju da odgovarajuci broj stanova.

Tako nice gomila stanova duz Hercegovacke, Rada Koncara i ostalih ulica koje se oslanjaju na Prvomajsku. Cene su raznolike, od 1000 do 1500 eur/m2 sa PDVom. Da li se uz dogovor prodaju za manje ne znam.

Takodje, male zgrade se dosta grade i na Altini, uz cene od 650 po m2 za neizgradjenje do 800 - 950 za zavrsene, opet, kakve cene se uz dogovor postizu - ne znam.
 
Bezveze i ne korisno
Beograd-Palilula-Prevelika lepeza za prosecnost Takovska-Karaburma-Krnjaća-Kovilovo
Beograd-Zemun- Donji,Gornji Grad i ostala naselja
Te pregrube odokativne procene su korištene i u novom obračunu poreza -
jadni mi sa takvim odokativnim strućnjacima koje usput mi i plaćamo.....

Koliki je zvanični procenat-promil godišnje amortizacije u Bgdu pri izračunavanju cene nekretnine ?
 
Gledam dijagrame o cenama koje su u Beogradu. Sedim u stolici vec 4 sata u agenciji za nekretnine, a telefon mi je jednom zazvonio. Dijagram u Novom Sadu, zadnjih mesec dana izgleda kao kod srcanog bolesnika sa oslabljenim srcanim misicem, jedva da se pomera....nadam se, da cu prezivim.
 
Bio je clanak kao je prodaja stala u nekim novinama skoro
 
nekretnine Moj Dom":12248iiv je napisao(la):
Gledam dijagrame o cenama koje su u Beogradu. Sedim u stolici vec 4 sata u agenciji za nekretnine, a telefon mi je jednom zazvonio. Dijagram u Novom Sadu, zadnjih mesec dana izgleda kao kod srcanog bolesnika sa oslabljenim srcanim misicem, jedva da se pomera....nadam se, da cu prezivim.
Ако овако настави, не гине ти претурање по контејнерима :wink:
 
Izasli novi podaci NKOSKa, drugi najgori kvartal po broju prometovanih nekretnina u zadnjih skoro 5 godina (prethodni kvartal je sada zauzeo poziciju 3. najgoreg)

Novi Beograd pao za 100e po kvadratu, dok na osnovu prodaje 2 (i slovima dve) nekretnine mesecno na opstini Savski Venac imamo porast cene:

NKOSK-Q2-2014-Cena-grafik.png


NKOSK-Q2-2014-Broj-grafik.png


http://www.nkosk.rs/srlat/content/indek ... ih-kredita
 
UPDATE: Ako izmnozimo prosecnu vrednost kvadrata i broj prometovanih nekretnina po opstini (fali prosecan broj kvadrata kupljenog stana) ovo je ipak NAJGORI kvartal u zadnjih skoro 5 godina:

NKOSK-Q2-2014-Ukupno-grafik.png


Sve ukupno ako je prosecna povrsina stana ostala slicna, a nema razloga da nije:
- ovaj kvartal smo pali 3,19 puta od vrhunca balona 3. kvartal 2008.
- U odnosu na pre godinu dana cene jesu korigovane na dole ali ne dovoljno brzo pa je pad vrlo znacajnih 1.67 puta (1148800.262/686840.71) odnosno pali smo na 59% (686840.71/1148800.262) u odnosu na Q2 2013. Drugim recima ukupan promet u Eurima je znatno platio jer pad cena nekretnina nije bio dovoljno brz.

Bara postaje sve plica za drzanje ovih cena.
 
Moje misljenje je da cene nekretnina nisu dotakle dno. Isto kao pre 5, 6 godina kada je doslo do eksplozije, sada imamo obrnut efekat.
Poenta je da oni koji imaju malo novca cekaju da nekretnine jos pojeftine, nebi li tako uspeli da kupe jos neki kvadrat, dok oni kojima novac nije problem ali samim tim zele i kvalitetniju gradnju na dobrim lokacijama, nemaju adekvatnu ponudu.

Sent from my LG-E510 using Tapatalk 2
 
NKOSK su realizovane cene, imovina.net e-belgrade su koliko bi neko voleo drugi da mu plati.

Evo kako su padale trazene cene u BG na imovina.net:
imovina2007iSada.jpg


imovina2008iSada.jpg
 
Zanimljiv info i grafikoni, ne mogu da verujem da su cene tolike u nekim delovima! Pad cena nekretnina nekome ko hoce da kupi stan odgovara, ali sta s nama koji zelimo da prodamo, jos ispada da smo u minusu. Bas kao sto je neko spomenuo prije, bolje da stoji prazno nego da se proda, ni iznajmljivanje nije resenje jer se nekretnina unistava, i to opet dodje na isto, mora se kad tad uloziti u renoviranje
 
ako imaš trenutno kapital u nekretnini primera radi 100.000 i nećeš da prodaš zato što čekaš cenu od 120.000 načekaćeš se.

a pri tome u narednim godinama koje dolaze moraćeš da plaćaš komunalije za nekretninu kao i porez.

a cena može da raste samo sa rastom standarda građana. a pošto standard neće rasti, a sve su prilike da će još i padati, bojim se da će proći godine dok cena ne dostigne željenu cifru.

a pri tome i kad dostigne pitanje je koliko bi stvarna bila dobit pošto si dosta para skucala u komunalije i porez.


dakle da sam ja na tvom mestu i da imam nekretninu koja mi stoji prazna i koju ne želim da iznajmljujem, ja bih je prodao i uzeo pare koje trenutno mogu da uzmem i uložio te pare u neki posao ili u banku na oročenje.

čak i da oročiš te pare u banku za par godina postoji mogućnost da imaš veću cifru nego da si čekala da prodaš nekretninu po većoj ceni umanjenu za režijske troškove.
 
Naravno, stan se haba.

Ali ako izdaš prazan stan i nađen normalne stanare, za prvih par godina troškovi će ti biti samo porez i povremeno krečenje.
Drugim rečima, svakako je bolje nego da ti čuči prazan stan.
 
Bojim se da je tu varijanta biranja od 3 zla, manjeg.

Kirije su nikakve, stanari se vecinom ka stanu u kome borave odnose nemarno.
Sa druge strane ni traznja niti cene nekretnina danas nisu naklonjene prodavcu, posebno ako je to neko ko ima korektnu i kvalitetnu nekretninu.

A nazalost i ovo sto ti Milisav kaze stednja i orocenje, nije vise aktuelno, jer su kamate koje banke daju srozane do besmisla...
 
Evo rezultata NKOSKa kupovine stanova na kredit na graficima.
U SVIM delovima grada je pad cena, Vracar pao na realizovanih 1550Eura kvadrat. Ovo je sada drugi najslabiji kvartal u zadnjih 5 godina po broju prometovanih nekretnina osiguranih preko NKOSKa. Sto znaci da je sve manje neproracunatih ljudi koji uzimaju visedecenijske kredite da bi finansirali ovakve cene nekretnina u Bg. Videcemo kako ce se Stepa efekat pada cene novogradnje sa 1290Eura na 980Eura odraziti u sledecem kvartalu i koliko ce ostati finansijski nepromisljenih ljudi raspolozenih da placaju Bg kvadrate duplo skuplje nego kvadrate u Budimpesti ili Sofiji i trostruko skuplje nego u Solunu. :dil:

NKOSK-Q3-2014-Cena-grafik.png

NKOSK-Q3-2014-Broj-grafik.png


http://www.nkosk.rs/srlat/content/indek ... ih-kredita

https://dl.dropboxusercontent.com/u...aloniki Center 92kv HomeGreekHome.com.png
https://dl.dropboxusercontent.com/u... Street - Ref.No. 3831 - My Budapest Home.png
https://dl.dropboxusercontent.com/u/14213062/Stan/PonudeOstali/offer_N29935_en.pdf
 
Vrh