Šta je novo?

Cene nekretnina

ŽIve od rente ?
Treba imati 3 nekretnine vrednosti bar 300k da bi uzimao bruto 1200.
Živiš sa 1.2k mesečno ?
PA jedino da imam 6 stanova....ali ovako nikako...
Žive ljudi od rente.
Nasledili x nekretnina.
Kupili još y nekretnina.
Prestali da rade ili otvorili kao nesto svoje jer je sramota reci da ziviš od toga.

Da podelim info jedan 😉
Moja kasirka iz prodavnice u koju idem skoro svakodnevno već 9god i svakodnevno od tada pričam sa njom.
Dobija 15 stanova, to jest neke je već dobila, nešto u kešu(pa ce kupiti). Prodala valjda neki svoj plac.
Nastaviće da radi svakako, kaže mrzi mene i firmu da drzim, drzala sam je i imala puno zaposlenih, ali nervoza je to.
Meni je ovde ok.
Eto čisto da podelim jer smo dosta i na ovoj temi spominjali kasirke.

Da podelim info jedan 😉
Moja kasirka iz prodavnice u koju idem skoro svakodnevno već 9god i svakodnevno od tada pričam sa njom.
Dobija 15 stanova, to jest neke je već dobila, nešto u kešu(pa ce kupiti). Prodala valjda neki svoj plac.
Nastaviće da radi svakako, kaže mrzi mene i firmu da drzim, drzala sam je i imala puno zaposlenih, ali nervoza je to.
Meni je ovde ok.
Eto čisto da podelim jer smo dosta i na ovoj temi spominjali kasirke.
Znam mnoge investitore...bavim se nekretninama ...znam samo njih dvoje koji imaju 3 nekretnine za iznajmljivanje. Ako je to uzorak da može da se kaze da se živi od rente..onda Ok.
A čuo sam i da je odlazak na Mars foliranje....

Hehehe, neću otići. Zanima mene sve, ali ne vidim sebe da bih ovo kupovao i organizovao se oko toga.
Pa da vidis sta su trendovi i kako se sta radi :)

Apsolutno ne vidim sebe da uzimam i cimam se oko ovoga.
Evo ne stižem ni na svoju vikendicu da odem da napravim roštilj, a ne da je i sredjujem.
Ovo bi bilo ok da stavim na Zlatiboru na placu pa kao neko izdavanje, ali komplikovano mi je za tako malu zaradu(ako bih je i imao).
Ma gde, ne isplati se ni u kakvoj kombinaciji. Ili je ultra blizu pa mozes da skoknes posle posla ili na vikend ili tamo maltene zivis pa provodis dovoljno vremena da bi odrzavao. Ovo da imas pa da dodjes povremeno je kuluk. Prvih 5 dana ima samo nesto da sredjujes po dvoristu i popravljas oko objekta.

Pa da vidis sta su trendovi i kako se sta radi :)

Ma gde, ne isplati se ni u kakvoj kombinaciji. Ili je ultra blizu pa mozes da skoknes posle posla ili na vikend ili tamo maltene zivis pa provodis dovoljno vremena da bi odrzavao. Ovo da imas pa da dodjes povremeno je kuluk. Prvih 5 dana ima samo nesto da sredjujes po dvoristu i popravljas oko objekta.
Slažem se. Zato sam i drugarima kada su hteli kuću na Tari da kupe to isto pričao.
Ja sam uzeo apartman na Kop-u jer znam da idem često tamo i da dosta mojih isto ide tamo često, pa će se koristiti i realno sam bio u pravu i tako se i koristi.
Odustali su od Tare i složili se da je ipak bolje da uzmu u NS-u(pošto su iz NS-a).
Rekao sam im ja za BG, ali kažu pa tamo je baš skupo.
Skupo je jer ste mi nabrojali najbolje lokacije, centar ili bolje novogradnje na NBG su gledali.

Uselis se ispod njih i mozes da poludis ako im procuri sve i zezne ti sve sveze sto si renovirao
Tu te spasava samo osiguranje, mozda cak i duplirano. Mislim pucaju i nove instalacije, sve je to u domenu moguceg, ali za 200-300e godisnje mozes da osiguras full stan pa sta bude da bude.

Inace sam misljenja da treba menjati Zakon o stanovanju, barem sto se tice odrzavanja zgrada i stanova, da se uvede neki minimum koji je obavezan za urbano stanovanje.

Slažem se. Zato sam i drugarima kada su hteli kuću na Tari da kupe to isto pričao.
Zato i ne gledam nista osim parcela koje mogu da sacekaju penziju. Eventualno da dovucem neki kontejner pa sta mu Bog da, ali neko vece ulaganje nikako. E ako se doceka prevremena penzija onda se stvari drasticno menjaju - kao i prioriteti.

Ja sam uzeo apartman na Kop-u jer znam da idem često tamo i da dosta mojih isto ide tamo često, pa će se koristiti i realno sam bio u pravu i tako se i koristi.
Tako je ... I najlepse od svega je sto taj apartman posle mozes da prodas i da ides dalje ako te to zanima, vikendice u vuko***inama se uzasno tesko prodaju, to je vise gust trosak nego ozbiljna investicija.

Nema većih ulaganja kod mene za lične potrebe.
Za izgradnju sopstvene kuće već sada znam da verovatno nikad neću uraditi. Neki niz takvih kuća za prodaju ako odradim pa u jednoj da i živim mi je ok, ali samu sopstvenu sigurno ja neću.
Zašto? Zato što sam upoznao sebe i jer mislim da ću se seliti sigurno još nekoliko puta u roku od 10god.
Da me neko ne shvati pogrešno meni je prestiž živeti u kući i voleo bih da trenutno u njoj živim.
Ko zna možda ću rentirati i ovaj moj budući porodični stan, a iznajmljivati neku kuću.
Ali nelikvidne stvari neću da kupujem, a pogotovo da se potrošim toliko vremena i svega za sopstvenu gradnju, to sam lično shvatio da neću.

Zanimljivo je da je 30 year euro swap od početka godine skočio za više od jednog procenta, sa 2.174% na 3.223%. Skočio je svakako i 10 year, sa 2.355 na 2.917 i ostali neznatno na "short end", što ukratko znači da EU očekuje da će dugoročno inflacija biti veća od cilja, i da je bankama skuplje da hedžuju fiksne kredite, odnosno da će biti sve nepovoljniji, barem u EU.
Rekao bih da je naše swap tržište tanko i da se oslanja na depozitnu bazu (bankar neki bi moga da me opovrgne ako grešim), odnosno da banke verovatno daju kao ponudu 20 godina fiksno, a hedžuju se na znatno manje 5-7-10 (neki rolling hedge).

Svakako, iako ne vidim da su fiksne rate trenutno skočile (a to je zato što bi banke jednostavno izgubile klijente), ne bih očekivao da će ponuda fiksnih kredita u bliskoj budućnosti biti bolja od ove (osim ako ne donesu neku novu meru :D).

1765658701985.png

Plavo i zeleno su garaze u BnV :)

S obzirom da evropa hoce da skuca 800 milardi u gvozdje, mozda treba razmisljati u drugom smeru:

Rheinmetall (Nemacka) - Direktno izlozen rastu potrosnje na municiju i kopnene sisteme koji imaju najkraci ciklus nabavke.
MBDA (Francuska/UK/Italija) - Strateski proizvodjac raketnih i PVO sistema sa dugorocnim ugovorima i visokim barijerama ulaska.
Saab (Svedska) - Cist odbrambeni igrac sa jakim fokusom na avione, radare i elektronske sisteme srednje slozenosti.
Czechoslovak Group (Ceska) - Industrijska grupa orijentisana na masovnu proizvodnju municije i artiljerije sa brzom realizacijom ugovora.
KNDS (Nemacka/Francuska) - Proizvodjac teske kopnene tehnike oslonjen na dugorocne drzavne i medjudrzavne programe.
Leonardo (Italija) - Diversifikovana kompanija sa znacajnim ucescem u evropskim zajednickim odbrambenim projektima.
Thales (Francuska)- Tehnoloski lider u komandnim, senzorskim i komunikacionim sistemima kljucnim za modernu vojsku.
BAE Systems (UK) - Veliki sistem integrator sa stabilnim prihodima i velikim backlogom drzavnih ugovora.
Hensoldt (Nemacka) - Specijalizovana firma za radare i senzore sa povecanom traznjom kroz modernizaciju vojski.
Naval Group (Francuska) - Dobavljac mornarickih platformi sa projektima koji obezbedjuju prihode u veoma dugom periodu.

Neki portfolo koji trenutno donosi kratkorocno ~10% godisnje:

22% Rheinmetall
15% MBDA
12% Czechoslovak Group
10% Hensoldt
10% Saab
9% Thales
8% Leonardo
7% BAE Systems
4% KNDS
3% Naval Group

Vrh