Šta je novo?

Cene nekretnina

... ili teska kriza ili masovna stanogradnja, ne vidim treci nacin.
Ni ja. Ako uzmemo da su to dve opcije i malo analiziramo ovako vidim stvari.

Masovna stanogradnja neće se desiti skoro niti brzo. Da je vlast htela, uradili bi to makar u obodnim opštinama gde ima još prostora (npr Rakovica). Umesto toga, aktuelni jahači apokalipse prodaju takve lolacije i privatnici zidaju "lux" komplekse od 3k + evra.

Velika kriza ako se ne daj Bože desi, prodavace ko mora dok će se ostali stanovi povući sa tržišta. Kupovace ko sme, a ko sad ima slamaricu i potajno se nada krizi uglavnom neće imati kohones tada da kupi jer će biti rizik gubitka posla, još skuplje hrane itd... A ako bi velika kriza nastupila u obliku nekog oružanog sukoba (daleko bilo) tad će se gledati da se sačuva živa glava na ramenima, a o trivijalnostima kao što su nekretnine neće mnogo njih razmišljati.

Zaključak sledi - mrka kapa od očekivanja pada cena nekretnina u skorije vreme.

Pricasmo o montaznim objektima, kad eto ... Moze da se proseta a moze i Filip da da neki izvestaj ako ga ne mrzi da skokne :)

1765629553962.png

Pricasmo o montaznim objektima, kad eto ... Moze da se proseta a moze i Filip da da neki izvestaj ako ga ne mrzi da skokne :)

Pogledajte prilog 261157
Eto rešenja jeftine stanogradnje, plac, naredjas ovo u visinu ko lego kocke, da ne zauzima mnogo površine. Ne treba veliki plac. Pristup spolja požarnim stepenicama, sve cevi i infrastruktura sa spoljne strane izvedeni, još je i lako za održavanje i pristup. A smejali smo se Japancima što imaju one mikro stanove spakovane u cevi za gasovod.

Masovna stanogradnja neće se desiti skoro niti brzo. Da je vlast htela, uradili bi to makar u obodnim opštinama gde ima još prostora (npr Rakovica). Umesto toga, aktuelni jahači apokalipse prodaju takve lolacije i privatnici zidaju "lux" komplekse od 3k + evra.
Upravo tako. Ova ekipa na vlasti nema sanse da zapocne tako nesto, em nemaju pare em moraju da "cuvaju ortake'. Vise ce da mazu oci ljudima kroz neke subvencije i kredite lepo dozirane i upakovane u predizborne kampanje.

Velika kriza ako se ne daj Bože desi, prodavace ko mora dok će se ostali stanovi povući sa tržišta. Kupovace ko sme, a ko sad ima slamaricu i potajno se nada krizi uglavnom neće imati kohones tada da kupi jer će biti rizik gubitka posla, još skuplje hrane itd... A ako bi velika kriza nastupila u obliku nekog oružanog sukoba (daleko bilo) tad će se gledati da se sačuva živa glava na ramenima, a o trivijalnostima kao što su nekretnine neće mnogo njih razmišljati.
Sve se slazemo. Ratna kriza je najgora opcija, moze da prodje neko solidno ako bude neka varijanta reprize SEKE ali i to je sporadicno jer ponude nece biti (tu bi eventualno mogli da profitiraju oni na brzim kupovinama novogradnje ako investitori rese da obore cene malo da bi zavrsili projekte, ali i to sa malom verovatnocom)

Najmanje 5 godina mrka kapa ... Eventualno da ostane kako jeste ali da stagnacija + inflacija odrade posao

Upravo tako. Ova ekipa na vlasti nema sanse da zapocne tako nesto, em nemaju pare em moraju da "cuvaju ortake'. Vise ce da mazu oci ljudima kroz neke subvencije i kredite lepo dozirane i upakovane u predizborne kampanje.

Sve se slazemo. Ratna kriza je najgora opcija, moze da prodje neko solidno ako bude neka varijanta reprize SEKE ali i to je sporadicno jed ponude nece biti (tu bi eventualno mogli da profitiraju oni na brzim kupovinama novogradnje ako investitori rese da obore cene malo da bi zavrsili projekte, ali i to sa malom verovatnocom)

Najmanje 5 godina mrka kapa ... Eventualno da ostane kako jeste ali da stagnacija + inflacija odrade posao

Bolji smo analitičari od Nikole Sejšelija.

Ti budi Miki Maldivi a ja ću Kole Kolumbija.

Eto rešenja jeftine stanogradnje, plac, naredjas ovo u visinu ko lego kocke, da ne zauzima mnogo površine. Ne treba veliki plac. Pristup spolja požarnim stepenicama, sve cevi i infrastruktura sa spoljne strane izvedeni, još je i lako za održavanje i pristup. A smejali smo se Japancima što imaju one mikro stanove spakovane u cevi za gasovod.

Ovo je vise prica za nas sto hocemo da pobegnemo iz grada :D

Bolji smo analitičari od Nikole Sejšelija.

Ti budi Miki Maldivi a ja ću Kole Kolumbija.
hahaha ...

Ali ne mozemo nista da uradimo tako, nego mora jedan da bude optimista a drugi pesimista, pa naizmenicno.

Jos da otvorimo visestruke naloge na forumu i da nadjemo nekog da nas placa za to ;)

Poslednja izmena:

Evo nesto povoljno e sad koja je fora sa ovim stanom sem sto nema lift

Ni ja. Ako uzmemo da su to dve opcije i malo analiziramo ovako vidim stvari.

Oni koji imaju su već kupili ili kupuju nezavisno od rekla kazala...svi ostali lažu da imaju i da hoce da kupe...

Ps...ko beše reče da za 50k ima kuća u Bgd a nije od blata zidana i trska na plafonu ?
Evo setam Nbgd....blokovi....pa tu i dalje 70% stari ispucali drveni prozoru ....a tek roletne ....haos strašno.

Ps...ko beše reče da za 50k ima kuća u Bgd a nije od blata zidana i trska na plafonu ?
Evo setam Nbgd....blokovi....pa tu i dalje 70% stari ispucali drveni prozoru ....a tek roletne ....haos strašno.
Neko nam obeca kuće od 50k na pola sata od centra i ne javi posle koje su te kuće
Dal beše Džo ili neko drugi nisam siguran iskreno

Stvarno je strasno kako su zapustene zgrade. Svi misle dovoljno je srediti svoj stan, a ono hodnici, fasada, ulaz zgrade... Malo je odrzavanih zgrada generalno

Ali imaš stan 40..50..60 godina i ne zamenti bar prozore i roletne a vamo se busamo koliko smo pametni inteligentni i sposobni. ..

Evo nesto povoljno e sad koja je fora sa ovim stanom sem sto nema lift
Ja se izvinjavam...jel ovo oz '60 i neke ili grešim? Mislim piše ima projekat za lift...onda znači da je novo ? ...Ne razumem.

Skoro čitam oglas za izdavanje stana.
"Nov...bez nameštaja samim time pogodn da kupite nameštaj koji Vama odgovara".
Jel realno ovo...prodajem ti auto bez motora i to je podnost...jer možete da sami kupite i stavite motor po Vašoj želji.
Vauuuuu...Putine baci bombu

Da prodamo stanove zbog moguceg pada kirija ? Da razmislim ...i to da prodam po ceni koja je nekome kao "realna" ....da oni budu zadovoljni jer cekaju bar od 2018 i nikako da kupe ...
Želeci nekome da izgubi ti (oni neostvareni) bi da ućariš...hmmmm
Ja neću sigurno i da se spusti kirija 50%, ali dosta ljudi bi tada to uradilo, pa bi onda ili oročili ili neki možda berza/zlato, tako nešto.
Ipak neki žive od te rente i kupovine i prodaje nekretnina, bukvalno im je to posao.
Jednostavno je povezana i renta sa vrednošću nekretnine.
Zato i kolege pričaju da će se spustiti cena ako bude masovne stanogradnje.
Masovnost stanogradnje prouzrukuje manju rentu.
Smanjena renta je jedan od uzroka koji dovodi do pada cena nekretnina - jednostavno.

Pogledajte prilog 261157
Hehehe, neću otići. Zanima mene sve, ali ne vidim sebe da bih ovo kupovao i organizovao se oko toga.
Apsolutno ne vidim sebe da uzimam i cimam se oko ovoga.
Evo ne stižem ni na svoju vikendicu da odem da napravim roštilj, a ne da je i sredjujem.
Ovo bi bilo ok da stavim na Zlatiboru na placu pa kao neko izdavanje, ali komplikovano mi je za tako malu zaradu(ako bih je i imao).
Hteo sam i ovih godinu dana na jedan prodajni dan BNV i za Dubaji i za Soul 64 i poslednje Dorcol residence da se raspitam i vidim sa njima, ali nisam ništa stigao, mrzi me i da pričam na telefon sa njima.
Čekam sledeću godinu Q2, do tada samo ovde na temi pratim situaciju 😉

Ja neću sigurno i da se spusti kirija 50%, ali dosta ljudi bi tada to uradilo, pa bi onda ili oročili ili neki možda berza/zlato, tako nešto.
Ipak neki žive od te rente i kupovine i prodaje nekretnina, bukvalno im je to posao.
Jednostavno je povezana i renta sa vrednošću nekretnine.
Zato i kolege pričaju da će se spustiti cena ako bude masovne stanogradnje.
Masovnost stanogradnje prouzrukuje manju rentu.
Smanjena renta je jedan od uzroka koji dovodi do pada cena nekretnina - jednostavno.
ŽIve od rente ?
Treba imati 3 nekretnine vrednosti bar 300k da bi uzimao bruto 1200.
Živiš sa 1.2k mesečno ?
PA jedino da imam 6 stanova....ali ovako nikako...

Vrh