Uputiće se tamo gde ideš i ti. Daju im ponude planski, da bi srednjeročno oborili cenu rada.
Šalu na stranu; naravno ne znam šta će se desiti i koliko će se gde uputiti. Verujem da će dominirati uobičajene destinacije sa već etabliranom dijasporom (što jeste prednost na početku).
Ja zamišljam recimo nekog ko je stekao kvalitetno ne-IT obrazovanje, i može da radi za neku okej platu u BG-u ili NS-u, jer tu dominiraju bolje plaćeni poslovi. Pošto neće ništa naslediti, postoji opcija da sa devojkom/suprugom uzme okej stan na okej lokaciji, na šta bi recimo išlo 70-80% jedne plate na rate. Dakle, osetno skromniji život (i to pod uslovom da oboje zarađuju prosečne BG-plate), ne računajući na mogućnost razvoda itd. Dakle: visokorizičan poduhvat.
Postoji i mogućnost da on(a) sam(a) reši da uzme kredit i da sama otplaćuje, ali onda dobija samo lokacije sa kojih se dugo (i često haotično) putuje do posla i nazad. Kada (i da li) će se to poboljšati je neizvesno kao i buduća metro-stanica u Besnom Foku. Techbros već fantaziru o tome da će commute biti uživanje kada vozila budu bila potpuno autnomna, ali ja slutim da će ulice u Srbji biti jedne od poslednjih gde nećeš morati stalno da intervenišeš.
Možda će to biti nekome prihvatljiva opcija, jer deluje kao da će se stanovi ubuduće ionako kupovati uglavnom za decu. Kada ona budu odrasla, mnoga od tih prigradskih naselja će biti urbanizovana. Ali će mnogima sada, sa usponom AI-a, biti veliko cimanje da uvek imaju dovoljno za otplaćivanje rate. Neki dobro umreženi/snalažljivi će svakako uspeti ono što propagira Joe, zadužiš se na max., i za desetak godina otplatiš kredit. Ali vreme je sada drugačije, neki prelazan period na globalnom nivou, tako da je po meni potpuno nepredvidivo šta će da se desi. I verujem da ljudi osećaju tu neizvesnost.
Postoji i opcija za koju stanodavci drže fige (da ne bi morali da izdaju mahom migrantima), a to je doživotno rentanje na nekoj prihvatljivoj lokaciji. Prednost: mobilan si, stalne selidbe za poslom se izvodljive, itd. Ali za mane treba samo napraviti spisak obaveza i prava (i pravnu sigurnost) podstanara i stanodavca u Srbiji i Švajcarskoj, rekorderu podstanarstva u onoj tabeli.
Po mom mišljenju, ta se opcija veoma kosi sa mentalitetom našeg naroda, pogotovo kada znaš da te većina (kako reče neko) gleda kao socijalni slučaj.
I sada neko u toj situaciji vaga te opcije, i priseti se da postoji još jedna koju su verovatno već neki prijatelji iskoristili. Kupiš nešto na kredit na lokaciji sa kojom si zadovoljan, i rate otplaćuješ većom platom nego što bi ti bila Srbiji. Moraš da se iscimaš, moraš da učiš nem.., ovaj... {{jezik}}. Ali eto, ja mislim da će veliki broj odabrati ovu opciju.
Naravno, i u inostranstvu će AI i "nećešImatiNištaIBićešSrećan" drmati, ali će ti šanse biti veće da uspešno nastaviš sa otplaćivanjem kredita i ako spadneš na neki blue-collar posao. Reče Geoffrey Hinton da bi svom unuku savetovao da bude vodoinstalater.
Meni se ovaj proces nimalo ne dopada, ako se bude ovako odvijao, jer će ljudi kao
@Suzuman faliti Srbiji (sreća pa ostaje na forumu), ali ja kao neko ko je postao "doomer" pod stare dana nakon što su mu Pandemija i prateće pojava udarile šamarčinu, sve više verujem da je uticaj "običnog naroda" (čak i kada se organizuje) na globalna dešavanja veoma mali.