Šta je novo?

Cene nekretnina

Lekino Brdo po ceni novogradnje na NBG?!? Pa to je ludost. Evo imaš gotov stan u Airport Gardenu za manje para od tog. Bilbord stoji pored Airport City-ja
Lekino brdo je dobilo na ceni u poslednjih 10god, tu je negde na granici sa čuvenim "Vračar historical"-om, park šumice je blizu, škola, vrtić, tc... Spada u centralne lokacije.

Lekino Brdo po ceni novogradnje na NBG?!? Pa to je ludost. Evo imaš gotov stan u Airport Gardenu za manje para od tog. Bilbord stoji pored Airport City-ja
Ne interesuje me, nego mi posla drugar jutros sa onim detaljem da sada traze 50% ali tek posle tehnickog prijema (posto smo pricali o tome da je dubiozno inace placati bilo sta pre tehnickog prijema). U tom smislu sam poslao kao kuriozitet, inace to nije nekretnina za mene :) (ne zvodja mi se ni lokacija ni kvadratura)

Lekino brdo je dobilo na ceni u poslednjih 10god, tu je negde na granici sa čuvenim "Vračar historical"-om, park šumice je blizu, škola, vrtić, tc... Spada u centralne lokacije.
Lekino brdo je jedna urbanisticka papazijanija, bukvalno ne lici ni na sta. Nema trotoara, sve zgrade su razlicite, uopste ne prate neku celinu, ima dosta novogradnje gde su izasli van projekta pa ne mogu da uknjize sada, dva automobila tesko mogu da se mimoidju, parkinga nema, imaju problem sa vodom i kanalizacijom (precnik cevi nije nikada projektovan za toliku ekspanziju), neki delovi imaju priblem i sa klizistem.
Sve u svemu fensi Kaludjerica po paprenim cenama.

Poslednja izmena:
Lekino brdo je jedna urbanisticka papazijanija, bukvalno ne lici ni na sta. Nema trotoara, sve zgrade su razlicite, uopste ne prate neku celinu, ima dosta novogradej gde su izasli van projekta pa ne mogu da uknjize sada, dva automobila tesko mogu da se mimoidju, parkinga nema, imaju problem sa vodom i kanalizacijom (precnik zevi nije nikada projektovan za toliku ekspanziju), neki delovi imaju priblem i sa klizistem.
Sve u svemu fensi Kaludjerica po paprenim cenama.
jbg opisao si 90% Beograda.

Ne interesuje me, nego mi posla drugar jutros sa onim detaljem da sada traze 50% ali tek posle tehnickog prijema (posto smo pricali o tome da je dubiozno inace placati bilo sta pre tehnickog prijema). U tom smislu sam poslao kao kuriozitet, inace to nije nekretnina za mene :) (ne zvodja mi se ni lokacija ni kvadratura)
Kada postanemo tržište kupaca, ovih stvari će biti sve više.

Poslednja izmena:
jbg opisao si 90% Beograda.
Nije bas tako, delovi grada koji su urbanizovani pre ove investitorske ekspanzije su zadrzali koliko toliko neku urbanisticku strukturu. Tamo gde su bile kucice tu je nastao haos: neka se spremi Marinkova bara :D (doduse vidim da su vec poceli da dizu zgrade u onoj deponiji)

Bolje ovo a i cena još niža:
Pogledajte prilog 259755
Ovo je tako promasen stan, iz dnevne ulazis u 2 spavace sobe, privatnost 0 i uz put se sapletes o trpezariski sto koji nisu znali gde da uglave, a pritom nije ispostovan pravilinik za projektovanje stambenih zgrada i javlja se efekat tzv kutije sibica, gde imate izduzene prostorije bez adekvatne sirine.

1764595103720.png

Poslednja izmena:
Ovo je tako promasen stan, iz dnevne ulazis u 2 spavace sobe, privatnost 0 i uz put se sapletes o trpezariski sto koji nisu znali gde da uglave, a pritom nije ispostovan pravilinik za projektovanje stambenih zgradi i javlja se efekat tzv kutije sibica, gde imate izduzene prostorije bez adekvatne sirine.

Pogledajte prilog 259756
Sve tacno! Pisali smo o tome kako se vise i ne projektuju stanovi neko stancaju kvadrati. Na trzistu novogradnje nema ni 10% krstenih stanova.

Dame i gospodo. Nevezano za Srbiju (mi smo izgubljen slučaj) ali koliko vidim u svetu za 6-8 meseci od sada bice najveći problem likvidnost. Zapravo finansiranje državnih obveznica. Tu će biti prvi lom. Kako će to da se prelije na nas, ne znam. Tj postoje 2 načina koji su najizvesniji.
Najverovatnije će radikali napraviti dosta inflacije u narednom periodu i okriviti nekog drugog. Alternativa je klizanje kursa kraj 2026- početak 2027. Odnosno čim se završe izbori. Jbg. zaj**** vreme ide.

Sve tacno! Pisali smo o tome kako se vise i ne projektuju stanovi neko stancaju kvadrati. Na trzistu novogradnje nema ni 10% krstenih stanova.
Chatgpt kaze da se za osvetljenost stana racuna i odnos povrsine prozora u odnosu na povrsinu sobe (znaci ne u odnosu na povrsinu zida na kome je prozor), tako da utice dubina sobe. Znaci teoretski gledano, za dobru osvetljenost sobe chatgpt kaze da taj indeks treba da bude veci od 16%.

Primer, ako imas sobu 3x5m, i na tom zidu na kome su prozori imas prozore od 3 metra kvadratnih, racunica je sledeca: 3/15=0.2 (20%). E sad ako imas prozore od 2 metra kvadratnih na sobu 3x5m, onda si vec u mraku.
Vec me je ranije @Filip 01 prosvetlio da je kvadrat cigle jeftiniji od kvadrata prozora jer sam se pitao zasto izbegavaju prozore i stavljaju male, ali se i tu pravi usteda na ustrb kvaliteta zivota.

Dame i gospodo. Nevezano za Srbiju (mi smo izgubljen slučaj) ali koliko vidim u svetu za 6-8 meseci od sada bice najveći problem likvidnost. Zapravo finansiranje državnih obveznica. Tu će biti prvi lom. Kako će to da se prelije na nas, ne znam. Tj postoje 2 načina koji su najizvesniji.
Najverovatnije će radikali napraviti dosta inflacije u narednom periodu i okriviti nekog drugog. Alternativa je klizanje kursa kraj 2026- početak 2027. Odnosno čim se završe izbori. Jbg. zaj**** vreme ide.
Kad je rec o kursu, mislim da sad prvi put vidim nesto sto do sad nisam video. Srednji kurs evra je 117.4, a po menjacnicama je kurs za kupivinu 118.5, a za prodaju tipa 117.7. Pa nek tumaci to ko kako hoce.

Sledecih 6-8 meseci su kljucni

Chatgpt kaze da se za osvetljenost stana racuna i odnos povrsine prozora u odnosu na povrsinu sobe (znaci ne u odnosu na povrsinu zida na kome je prozor), tako da utice dubina sobe. Znaci teoretski gledano, za dobru osvetljenost sobe chatgpt kaze da taj indeks treba da bude veci od 16%.

Primer, ako imas sobu 3x5m, i na tom zidu na kome su prozori imas prozore od 3 metra kvadratnih, racunica je sledeca: 3/15=0.2 (20%). E sad ako imas prozore od 2 metra kvadratnih na sobu 3x5m, onda si vec u mraku.
Vec me je ranije @Filip 01 prosvetlio da je kvadrat cigle jeftiniji od kvadrata prozora jer sam se pitao zasto izbegavaju prozore i stavljaju male, ali se i tu pravi usteda na ustrb kvaliteta zivota.
Osvetljenost i prirodna svetlost je po meni jedan od kriticnih parametara za kupovinu stana
A generalno nije lose pitati nekog arhitektu sta misli o rasporedu stana kada se udje u proces selekcije

Kad je rec o kursu, mislim da sad prvi put vidim nesto sto do sad nisam video. Srednji kurs evra je 117.4, a po menjacnicama je kurs za kupivinu 118.5, a za prodaju tipa 117.7. Pa nek tumaci to ko kako hoce.
Kod mene je kurs za prodaju 116.5 a kupovinu 118.5 i tako vec duze vreme. +- 0.2 dinara fluktuacije

Vrh