Mene cudilo sto je samo 80m2. Verovatno imaju idealne delove u vlasnistvu pa ima bar dva a mozda i tri vlasnika na vertikali a nisam siguran kako tu ide za kredit odnosno da li uopste moze na kredit. MOra i krov da se renovira. Nista ne spominju dvoriste. Moguce je da je ono u vlasnistvu samo jednog vlasnika.
Pretpostavljam da neka od ovih poslednjih rata moze biti zamenjena kreditom?Osoba koja je samnom studirala, jeste kupila direkt od investitora 2022. i jeste kredit
Šta te zanima?
Proverio sa agencijom za oglas za stan. Prodavac odlozio prodaju za prolece.Ili istekao ili prodato pa obrisan oglas
Mislim da nisi u pravu. Obično u BW ide 1000-2000e brto na celokupnu cenu stana više po spratu. Znači ako uzmemo da je ovaj 70kvm *4k = 280k i da kažemo da je prizemlje onda pošto ti hoćeš četvrti sprat to bi bilo 284-288k i još ako je neka baš baš specijalna pozicija ajde neka je 300k znači 1,1x. Naravno ako bi išao na penthouse i 15+ sprat onda bi se dobio i faktor 20% ali 40% već ulaziš u segment premiuma. Za 6k imaš stanove u njihovim premium zgradama tipa Bristol sa visokim plafonima i ne znam šta sve. Pozovi i proveri ako te interesuje još jednom jer sigurno nije 40% veća cena od oglašene. Što znam iz drugih kompleksa po NBG obično su 10-15% veće cene i to je onda većina tu. Ali niko nije 40% veću cenu stavio od te kao "oglašene".Zvao, pomnozis to sa 1.2 - 1.4
Misliš klasičan kredit ili fazno beskamatno kreditiranje i plaćanje?Da li je iko ikada kupio stan u BW na kredit od investitora?
Zamisli i u evrozoni ima zemalja koje su imale inflaciju znacajno vecu nego u Nemackoj a koriste istu valutu.Činjenica jeste da je inflacija u Srbiji, u prethodnih 5 godina, bila značajno veća nego u Nemačkoj na primer, a da se kurs dinara prema evru nije menjao.
Racunao sam i garazu u celu cenu. Ono sto je mene zanimalo je 4300+PDV, faktor je odprilike 1.2. 1.4 za penthouseMislim da nisi u pravu. Obično u BW ide 1000-2000e brto na celokupnu cenu stana više po spratu. Znači ako uzmemo da je ovaj 70kvm *4k = 280k i da kažemo da je prizemlje onda pošto ti hoćeš četvrti sprat to bi bilo 284-288k i još ako je neka baš baš specijalna pozicija ajde neka je 300k znači 1,1x. Naravno ako bi išao na penthouse i 15+ sprat onda bi se dobio i faktor 20% ali 40% već ulaziš u segment premiuma. Za 6k imaš stanove u njihovim premium zgradama tipa Bristol sa visokim plafonima i ne znam šta sve. Pozovi i proveri ako te interesuje još jednom jer sigurno nije 40% veća cena od oglašene. Što znam iz drugih kompleksa po NBG obično su 10-15% veće cene i to je onda većina tu. Ali niko nije 40% veću cenu stavio od te kao "oglašene".
E pa penthouse ne spada u "specijalne cene"Racunao sam i garazu u celu cenu. Ono sto je mene zanimalo je 4300+PDV, faktor je odprilike 1.2. 1.4 za penthouse
Stvar je u tome da sam alergican na akcije koje pocinju sa "vec od"E pa penthouse ne spada u "specijalne cene") ko kupuje penthouse ne gleda akcije
)
I ovo kao nije problem...Поред тога, раст стамбених кредита потпомогнут је одобравањем кредита из програма за младе, на које се односило 45% повећања стамбених кредита у Т3.
Дакле, нешто мање од половине кредитне активности је креирано из програма за младе, како кажу.
Zašto bi bio problem?! Država pomaže mladima da dođu do krova na glavom. Kada bi proširili ovo 1% učešća na sve tek bi onda bila eksplozija kreditne aktivnosti. Izgleda je to ključ dinamičnog tržišta. Pošto u NL je s 0% učešća za sve. Može i Srbija s 1%.I ovo kao nije problem...
Pa problem je sto ti ljudi bez pomoci drzave ne mogu da uzmu kredit ili im je skupo da plate po ovim cenama. Ili radis trzisno ili batalis sve pa se ponasas kao komunista. Ovo 'oce kaki nece kaki ce na kraju svima da se obije o glavu. Malo podseca na ono ludilo sa deljenjem kredita u USA svakomeZašto bi bio problem?! Država pomaže mladima da dođu do krova na glavom. Kada bi proširili ovo 1% učešća na sve tek bi onda bila eksplozija kreditne aktivnosti. Izgleda je to ključ dinamičnog tržišta. Pošto u NL je s 0% učešća za sve. Može i Srbija s 1%.
Mislis pored mene?Da li neko ovde na forumu(ovoj temi) uopšte razmišlja i aktivno gleda da kupi neku nekretninu(investicionu) u drugom gradu to jest državi?
To sto je neko uzeo kredit za mlade ne znaci da ne znaci obavezno da ne bi mogao da uzme bez drzavne pomoci. Sigurno je dobar procenat ljudi koji bi mogli svakako ali koriste ono sto mogu.Pa problem je sto ti ljudi bez pomoci drzave ne mogu da uzmu kredit ili im je skupo da plate po ovim cenama.
Ja iznajmljujem u inostranstvu, a investiciona kupovina isključivo u Srbiji, da se nađe za decu ili kad se vratim (do penzije). Nije ti inostranstvo za investicije, samo za obitavanje (a i to ako baš moraš).Da li neko ovde na forumu(ovoj temi) uopšte razmišlja i aktivno gleda da kupi neku nekretninu(investicionu) u drugom gradu to jest državi?
Meni bas pre neki dan ispala dobra ponuda da otkupim stan u kome zivim. Nisam planirao ovako skoro, ali izgleda da cu da uletim u kredit.Da li neko ovde na forumu(ovoj temi) uopšte razmišlja i aktivno gleda da kupi neku nekretninu(investicionu) u drugom gradu to jest državi?
Zasto problem. Drzava je ta koja treba da kreira i reguliše ekonomsku aktivnost. Ona ne treba da se mesa u cene i to treba da odredi trziste. Kreditna aktivnost se ovim merama povecala i to nisu samo oni koji se bez ovih mera ne bi zaduzili, samo im je olakšano.I ovo kao nije problem...
Ma sta god da je, nije legalno, ne moze na kredit nikakoMene cudilo sto je samo 80m2. Verovatno imaju idealne delove u vlasnistvu pa ima bar dva a mozda i tri vlasnika na vertikali a nisam siguran kako tu ide za kredit odnosno da li uopste moze na kredit. MOra i krov da se renovira. Nista ne spominju dvoriste. Moguce je da je ono u vlasnistvu samo jednog vlasnika.
Ti si uzeo u BG-u, planiraš možda još jedan u BG-u. Razmišljao si se izmedju Dubajia i BG-a kada si ipak uzeo u BG-u. Živiš u Holandiji. Mislio sam najviše na investiciju koja nije u Srbiji i tamo gde se živi.Mislis pored mene?
Što misliš da nije inostranstvo za investicije, znam da je mnogo teže i da je uzeti u Srbiji mnogo lakše, ali postoje naši ljudi koji i investiciono uzimaju u inostranstvu, isključivo investiciono.Ja iznajmljujem u inostranstvu, a investiciona kupovina isključivo u Srbiji, da se nađe za decu ili kad se vratim (do penzije). Nije ti inostranstvo za investicije, samo za obitavanje (a i to ako baš moraš).
Ja čak mislim suprotno. Veliki broj ljudi može i mogao bi da isplaćuje rate bez problema ako učešće ne bi postojalo ili da je 1%. To inicijalno učešće od 20% bi ti diglo ratu možda za 50e mesečno što ne bi predstavljalo problem, ali odjednom skupiti 40-50k eura pored normalnog života jeste problem.Pa problem je sto ti ljudi bez pomoci drzave ne mogu da uzmu kredit ili im je skupo da plate po ovim cenama. Ili radis trzisno ili batalis sve pa se ponasas kao komunista. Ovo 'oce kaki nece kaki ce na kraju svima da se obije o glavu. Malo podseca na ono ludilo sa deljenjem kredita u USA svakome
EDIT: Drzava treba da pomaze mladima tako sto ce da obezbedi stabilnost cena (ukljucujuci i nekretnine), dobro placene poslove i zivu privrednu aktivnost a ne da se ponasa kao pijani teca na svadbi koji lepi novcanice muzikantima na celo (ali samo ako su simpaticni).