Šta je novo?

Cene nekretnina

Mislim da u glavi velikog maga već postoji rešenje a da je ovo sve predstava kako bi nas pripremili da gorak zalogaj lakše progutamo :(

A sad se i Danko za***ava, pa koj ce investitor da pristane na ovo sto si ti pisao kad rasproda 80% stanova pre nego sto krene da dize zgradu uopste

Mislim da u glavi velikog maga već postoji rešenje a da je ovo sve predstava kako bi nas pripremili da gorak zalogaj lakše progutamo :(

Biće prinudni otkup, a ceo ovaj cirkus služi tome da bi pro-ruski deo njegovog glasačkog tela progutao gorku pilulu, jer će de fakto biti zabadanje Rusima noža u leđa.

A sad se i Danko za***ava, pa koj ce investitor da pristane na ovo sto si ti pisao kad rasproda 80% stanova pre nego sto krene da dize zgradu uopste
Investitori te odbiju kad spomeneš kredit, a kamoli escrow račun i plaćanje nakon dozvole :) U principu kada se ne bi 80% prodalo pre ašova i kada bi bilo tržište kupaca onda bi moglo.

Da i ? Ko treba da bude vlasnik ? Advokat...banka ili ja koji sam sve isplatio ? Podrazumevano pravo...pravo prečeg..prirodno pravo na nesto sto si isplatio. Nekom se digne da ne izda upotrebnu i znači iako sve papire do tada imaš i sve isplaceno ali nisi vlasnik jer eto...i uzme advokat za 15k.? Jesi ti pri sebi?
Vlasnik je trenutno taj advokat Vuković koji je otkupio potraživanje od banke. Ko je isplatio novac, koliko i kome, to je potpuno nerelevatno. Bitno je ono što piše u katastru.

Vlasnik je trenutno taj advokat Vuković koji je otkupio potraživanje od banke. Ko je isplatio novac, koliko i kome, to je potpuno nerelevatno. Bitno je ono što piše u katastru.
Ugovor sa investitorom...pečat firme...potpis o prijemu novca...svedoci...sve su to dokazi da neko ima pravo prečeg ili prava dobijanja vlasništva..
Ženu pusti....mnogo je spominješ...nesto te muči ?

Ugovor sa investitorom...pečat firme...potpis o prijemu novca...svedoci...sve su to dokazi da neko ima pravo prečeg ili prava dobijanja vlasništva..
Ženu pusti....mnogo je spominješ...nesto te muči ?
E ako imaš ugovor i još i pečat, ma nema šta, to je garancija kao da je uklesano u kamenu...

Jedini i isključivi dokaz o vlasništvu nekretnine je izvod iz lista nepokretnosti. Sve ostalo možeš da okačiš mačku o rep.

To ne postoji kod nas. Možda će nekada ići izmene zakona u tom pravcu ali trenutno na postoji.
Naravno da postoji. Zove se "javnobeležnički depozit". Ako te zanima koliko košta, sve piše u cenovniku:

1763398475848.png

Naravno da postoji. Zove se "javnobeležnički depozit". Ako te zanima koliko košta, sve piše u cenovniku:

Pogledajte prilog 258490
I onda bi gde bili novci? Ne znam kako to funkcioniše.
Investitor bi dobio te novce tek kada se svi stanari upišu u katastar to jest budu na listu nepokretnosti?
Naravno da se podrazumeva da je do tda zgrada prošla tehnički prijem i dobila Upotrebnu.
EDIT: Razmišljam koliko bi taj pristup izbacio razne Investitore iz igre i smanjio stambenu izgradnju, samim tim koliko bi i cene otišle gore.

Pogledajte prilog 258490
Ok ali u prometu nepokretnosti ne postoji.

I onda bi gde bili novci? Ne znam kako to funkcioniše.
Investitor bi dobio te novce tek kada se svi stanari upišu u katastar to jest budu na listu nepokretnosti?
Naravno da se podrazumeva da je do tda zgrada prošla tehnički prijem i dobila Upotrebnu.
EDIT: Razmišljam koliko bi taj pristup izbacio razne Investitore iz igre i smanjio stambenu izgradnju, samim tim koliko bi i cene otišle gore.
Taj novac se deponuje na poseban račun za depozite javnog beležnika, on tom novcu nema pristup, niti taj novac ulazi u imovinu javnog beležnika. Imaš tačno u zakonu o javnim beležnicima kako je to precizno regulisano.

To kad bi investitor dobio novac, to je stvar ugovora između dve strane. Može se deponovati novac kod javnog beležnika i reći da će ga isplatiti investitoru za 7 dana bez obzira na sve. Može da se dogovori da se novac (ili deo novca) isplaćuje nakon upotrebne dozvole. Može da se dogovori da se novac (ili ostatak novca) isplati tek po upisu u katastar. To je sad stvar dogovora/pregovora između dve strane. Zakonski okvir da se kupac zaštiti postoji, ne vidim nijedan razlog zašto ga kupac ne bi koristio, osim da ušićari nešto, pa onda da o njemu čitamo u novinama.

Kako misliš da ne postoji u prometu nepokretnosti? Javnobeležnički depozit možeš da koristiš za šta god hoćeš, nisi ograničen nisačim.
Pa nije poslovna praksa da to investitori rade a zakon ih ne uslovljava. Zašto bi neko čekao u tržištu ograničene ponude radio sve sa svojim novcem kada može koristiti novac od kupaca?

Pa nije poslovna praksa da to investitori rade a zakon ih ne uslovljava. Zašto bi neko čekao u tržištu ograničene ponude radio sve sa svojim novcem kada može koristiti novac od kupaca?
Kad si investitor valjda investiraš svoj novac a ne novac od klijenata :)

Ali ok, svejedno, nije praksa, šta god. Ali ne može niko da mi kaže da ne postoji način da kupac bude 100% bezbedan i da je ova država sranje i šta su već sve klasični izgovori. Sve postoji samo su kupci nerazumni i nije im problem da rizikuju svoju životnu ušteževinu ne bi li ućarili sitno.

Kad si investitor valjda investiraš svoj novac a ne novac od klijenata :)

Ali ok, svejedno, nije praksa, šta god. Ali ne može niko da mi kaže da ne postoji način da kupac bude 100% bezbedan i da je ova država sranje i šta su već sve klasični izgovori. Sve postoji samo su kupci nerazumni i nije im problem da rizikuju svoju životnu ušteževinu ne bi li ućarili sitno.
Investiraš novac od prodatih stanova u izgradnju naravno. Zašto bi koristio kompletno svoj novac 🙂. Što se tiče nekretnina, jeste sranje. Druge stvari su dobre ali ova svakako nije. Kako god.

Taj novac se deponuje na poseban račun za depozite javnog beležnika, on tom novcu nema pristup, niti taj novac ulazi u imovinu javnog beležnika. Imaš tačno u zakonu o javnim beležnicima kako je to precizno regulisano.

To kad bi investitor dobio novac, to je stvar ugovora između dve strane. Može se deponovati novac kod javnog beležnika i reći da će ga isplatiti investitoru za 7 dana bez obzira na sve. Može da se dogovori da se novac (ili deo novca) isplaćuje nakon upotrebne dozvole. Može da se dogovori da se novac (ili ostatak novca) isplati tek po upisu u katastar. To je sad stvar dogovora/pregovora između dve strane. Zakonski okvir da se kupac zaštiti postoji, ne vidim nijedan razlog zašto ga kupac ne bi koristio, osim da ušićari nešto, pa onda da o njemu čitamo u novinama.
Zakonski sve postoji. ALI ti sa velikim investitorima NE MOŽEŠ da pregovaraš. Jednostavno NE MOŽEŠ. Imaju tipske ugovore koje neće da menjaju ni pod razno. Čak i pod pretnjom raskida ugovora i da oni plate odštetu oni bi to uradili. Znaju da imaju stanove koje svi hoće i može im se. Pod velikima mislim BW, Soul, The One, Airport Garden, Lastavice, Wellport. I svi do jednog kopiraju BW.
Ako misliš da možeš da ubaciš neku svoju klauzulu, samo nazovi i pitaj. Vrlo brzo ćeš dobiti odgovor.
Ne radi se o tome da se ušićari na sitno već o tome ko je jači. A oni su mnogo jači od jednog pojedinca, plus tržište je na strani prodavca i dalje. Dok se to barem malo ne promeni o svim tim tvojim zaštitama ne vredi ni pričati.

@enfario
5k direktno ove godine a za sledeću kažu:

1. "napominju da 11.000 radnika u automobilskoj industriji preti otkaz od Nove godine.Pored toga ocenjuju da su ugroženi i zaposleni u firmama koje su radile za rusko i ukrajinsko tržište."

2. Plate i zarade ne prate porast minimale zarade i dolazi do kompresije plata što izaziva nezadovoljstvo među radnicima i gubi se motivacija za rad

Prvi put vidim u bilo kojim medijima stavku 2. o kojoj nas nekoliko priča dugo a dežurni relativizuju.

@G.I.Joe

Ne znam šta da ti kažem, vraćam se na ono, ako bi investitori tražili danak u krvi, jel bi se i na to pristajalo, jer jbg traže tako i neće da odstupe?

Ja sam lično kupio nekoliko stanova od tih velikih imena i velikih projekata, i tu zaista nisam imao brigu, verovao sam u investitore, i sve je ispalo kako treba (mada opet, i da sam ostao bez nekog stana, ne bi me to nešto bog zna kako značajno oštetilo u životu tako da sam po tom pitanju možda i relaksiraniji nego što bi prosečna osoba trebala da bude). Ali da kupujem stan od nekog Žika Investa, tada bi otvorio četvoro očiju i gledao da se dobro obezbedim. Ako Žika neće da pristane na moje uslove, ništa od dogovora. Pa ko je lud da rizikuje sve što ima na nekog Žiku?

@enfario
5k direktno ove godine a za sledeću kažu:

1. "napominju da 11.000 radnika u automobilskoj industriji preti otkaz od Nove godine.Pored toga ocenjuju da su ugroženi i zaposleni u firmama koje su radile za rusko i ukrajinsko tržište."

2. Plate i zarade ne prate porast minimale zarade i dolazi do kompresije plata što izaziva nezadovoljstvo među radnicima i gubi se motivacija za rad

Prvi put vidim u bilo kojim medijima stavku 2. o kojoj nas nekoliko priča dugo a dežurni relativizuju.
A poslova vec nema jer polako svi dizu sidro, to samo ovde sa foruma tvrde ovi sto imaju dvojno drzavljavnstvo Srbija/Diznilend da cvetaju ruze i da je zlatno doba. Gomila ljudi van Beograda radi za minimalac, mladji ne menjaju poslove jer bolje nema, stariji pred penzijom ne menjaju jer nece niko da ih zaposli, pa su i jedni i drugi u podredjenom polozaju i u jako nezavidnoj situaciji, mogu da ih zezaju poslodavci na koji god nacin zele. To je nasa realnost i sa ovim clankom sto si podelio postaje sve cesca i cesca, a stanovnici Diznilenda neka propagiraju neku svoju verziju realnosti slobodno.

Vrh