Šta je novo?

Cene nekretnina

Inace, ovo je nesto najpribliznije ovom podatku sto sam uspeo da nadjem, i po njemu nismo ni u top 10 (6 clanica EU imaju veci procenat ljudi na granici siromastva, plus standardno Turska, Makedonija, Albanija, Crna Gora, Moldavija, Ukrajina) : https://ec.europa.eu/eurostat/datab...e?lang=en&category=livcon.ilc.ilc_pe.ilc_peps
Koliko kontam metodologiju ovde se radi o ljudima koji imaju ispod 60% medijalnog dohotka u datoj zemlji. A sve te nabrojane clanice EU imaju vece plate od nas za 30%ak i nekretnine iste ili nize cene. Tako da nasih 60% medijane nije bas isto kao i njihovih 60%.

Koliko kontam metodologiju ovde se radi o ljudima koji imaju ispod 60% medijalnog dohotka u datoj zemlji. A sve te nabrojane clanice EU imaju vece plate od nas za 30%ak i nekretnine iste ili nize cene. Tako da nasih 60% medijane nije bas isto kao i njihovih 60%.
Nije svaka zemlja na listi Nemacka, ima ih tu nekoliko koje imaju i nizu medijanu od nas. A tamo gde jesu generalno su i veci troskovi zivota.

Mogu se vrteti ovi podaci kako hoces, ne znam kojom metodologijom se dodje do zakljucka da smo 'zvanicno najsiromasnija zemlja Evrope'.

@chiki Ona kuca sto sam ti rekao da ne znam gde je tacno, nasao sam jos jedan oglas gde se vidi malo drugacije, izgleda da je u Kneza Viseslava 40, tu imas kuce i stanove, ima rampa na ulazu, mislim da sam uboo lokaciju :D

Nije svaka zemlja na listi Nemacka, ima ih tu nekoliko koje imaju i nizu medijanu od nas. A tamo gde jesu generalno su i veci troskovi zivota.

Mogu se vrteti ovi podaci kako hoces, ne znam kojom metodologijom se dodje do zakljucka da smo 'zvanicno najsiromasnija zemlja Evrope'.
Ko u EU ima nizu medijanu od nas, a da su visi troskovi zivota?

Medju najgorima jesmo sigurno, a sad za tron apsolutno najgoreg je uvek velika borba. :) Samo su ususal suspects gori od nas. Da je dobro, nije.

Mi smo za Albaniju svemirski brod od države u svakom smislu, prestanite sa tim samoponižavanjem.

Razlog zašto Srbija ne može u EU je geopolitika, tj. odnosi sa Bosnom i Kosovom. Albanija ulazi u EU da bi se osigurala jadranska obala do kraja. Iz istog razloga će u EU i Crna Gora.

Mi smo za Albaniju svemirski brod od države u svakom smislu, prestanite sa tim samoponižavanjem.

Razlog zašto Srbija ne može u EU je geopolitika, tj. odnosi sa Bosnom i Kosovom. Albanija ulazi u EU da bi se osigurala jadranska obala do kraja. Iz istog razloga će u EU i Crna Gora.
Svemirski brod sto ce da ceka na granicnim prelazima i aerodromima u posebnoj liniji za zemlje treceg sveta.

Znaci mi smo zatvorili sva poglavlja, samo nas ne pustaju u EU jer nismo resili Kosovo? Nemamo uopste problema sa vladavinom prava, korupcijom, ekologijom i slicnim stvarima?

Ivke će da se preseli u Nemačku, a kupiće investicionu nekretninu u jednoj od najozbiljnijih zemalja Evrope - Albaniji. Mislim da dalje od toga nema.

A kad svrati ponekad nazad doma, verovatno će svaku rečenicu započinjati sa: ne vredi, najgori smo.

Bili smo i za Rumuniju pre 25-30 godina. Dolazili su za nadnicu da kopaju.
Slovenci za malo ne pocrkaše od gladi tih godina. Sada su ekonomska, demografska i vojna sila za sve na Balkanu.
Samo da se smejemo svima što ćute i rade. Mi smo neko i nešto, sila. Mi ćemo da blebećemo, ne radimo ništa i da krademo, saplićemo ko hoće da radi itd.
Nego malo više obraza treba da se priznaju neke stvari. Najviše sebi jer to je i najteže.

Znaci mi smo zatvorili sva poglavlja, samo nas ne pustaju u EU jer nismo resili Kosovo? Nemamo uopste problema sa vladavinom prava, korupcijom, ekologijom i slicnim stvarima?

Zato je Albanija, hvala bogu, obezbedila vladavinu prava, rešila korupciju i obezbedila ekološke standarde na EU nivou.

Znam da nisi iz te priče, ali probaj da razumeš da su "pregovori o pristupanju" politički mehanizam koliko i regulatorno-administrativni, i da ih EU tretira čas ovako čas onako - kako joj je zgodno u datim okolnostima.

Ivke će da se preseli u Nemačku, a kupiće investicionu nekretninu u jednoj od najozbiljnijih zemalja Evrope - Albaniji. Mislim da dalje od toga nema.

A kad svrati ponekad nazad doma, verovatno će svaku rečenicu započinjati sa: ne vredi, najgori smo.
Ta nekretnina u Albaniji čim udju u EU ide za 40% na gore prve dve godine. Tako je bilo sa svakom zemljom koja je ušla u EU.
Meni se gadi zbog istorijskih okolnosti ali ko ima zeludac (a mnogo njih počevši od ovog foruma nema) to je 1\1 kupovina. Neki lux projekat koji tek kreće da se gradi za debele bogate Nemce

Zato je Albanija, hvala bogu, obezbedila vladavinu prava, rešila korupciju i obezbedila ekološke standarde na EU nivou.
Kod njih nisam čuo da je neki državni projekat narastao sa 250 na 900 miliona evra. Ili da 1km autoputa košta višestruko (3-4 puta) u odnosu na EU itd.
Mora da se podje od toga da što se tiče toga....da smo najgori. 50% korupcije je postalo malo ovde a dug put je bio. To je već titula koju retko koja zemlja ima i dopušta.

Ta nekretnina u Albaniji čim udju u EU ide za 40% na gore prve dve godine. Tako je bilo sa svakom zemljom koja je ušla u EU.
Meni se gadi zbog istorijskih okolnosti ali ko ima zeludac (a mnogo njih počevši od ovog foruma nema) to je 1\1 kupovina. Neki lux projekat koji tek kreće da se gradi za debele bogate Nemce
Sva sreća pa mi nećemo skoro u EU, kod nas godišnji rast nekretnina 10%, u Albaniji 40%...

Ko u EU ima nizu medijanu od nas, a da su visi troskovi zivota?

Medju najgorima jesmo sigurno, a sad za tron apsolutno najgoreg je uvek velika borba. :) Samo su ususal suspects gori od nas. Da je dobro, nije.
Najgori definitivno nismo (ni u top 5) ni na ovoj listi i naslov 'Srbija je zvanicno najsiromasnija zemlja Evrope' nema veze s mozgom. Znaci sa tim bi trebalo da imas problem ne sa mojim postom koji je samo navodjenje

Pri tom je ta lista ovakva, pa jedno 200 godina, ako se neko njoj iscudjava u 2025 taj je bas neobavesten.

I ne znam kako si iz mog posta dobio da izgovaram 'postoji drzava u EU gde je medijana niza od nas a troskovi zivota visi'.
Albanija otvorila poslednje poglavlje za pristupanje EU.
4-5 godina su ispred nas...... 🐯
Apsolutna glupost. Po uskladjenosti poglavlja Albanija je i dalje solidno iza nas, cak je Makedonija ispred njih. Nije dovoljno samo otvoriti vec i zatvoriti. Mada na kraju to biva politicka odluka.
Nije nego kad sediš na 4 stolice, dobiješ po nosu od svih.
Čim udju ima da se upumpaju pare kroz fondove kao u hrvatskoj. Za 5-6 godina se promeni zemlja. Pravo mora da se poštuje koliko toliko jer su deo EU onda. Itd itd.
Sta se to promenilo u Hrvatskoj? Nikakve eksplozije rasta nije bilo nakon pristupanja EU, u prvih 5-6 godina su zapravo imali najnizi rast od celog regiona.
Bili smo i za Rumuniju pre 25-30 godina. Dolazili su za nadnicu da kopaju.
Slovenci za malo ne pocrkaše od gladi tih godina. Sada su ekonomska, demografska i vojna sila za sve na Balkanu.
Samo da se smejemo svima što ćute i rade. Mi smo neko i nešto, sila. Mi ćemo da blebećemo, ne radimo ništa i da krademo, saplićemo ko hoće da radi itd.
Nego malo više obraza treba da se priznaju neke stvari. Najviše sebi jer to je i najteže.
I to su mitovi i gluposti, Rumuni i Madjari nisu imali leba da jedu a sada gospoda. Realnost je da su Madjari solidno uvek bili ispred nas, dok su Rumuni 2000. bili tek malo ispred. Rumuni jesu napravili solidan napredak posle, i tu su rekorderi Evrope, ali to nije neko garantovano pravilo.

Crkavanje Slovenaca od gladi nadam se da je nekakva sala, Slovenija je uvek bila najrazvijeniji i najbogatiji deo bivse Jugoslavije.
Evo kao u Bugarskoj i Rumuniji sto su skocile.

Ne verujem da je teško emigrirati u Albaniju. Veoma je blizu Srbije, može da se obilazi rodbina i slično. Takođe, pošto očigledno stoje dobro ekonomski, sigurno da može i posao sa se nađe lako. Šansa za zaradu preko povoljne nekretnine. Ne vidim previše prepreka, samo neke izlišne skrupule koje će klecnuti pred dobrim ROI i kvalitetnim životom.

Ne verujem da je teško emigrirati u Albaniju. Veoma je blizu Srbije, može da se obilazi rodbina i slično. Takođe, pošto očigledno stoje dobro ekonomski, sigurno da može i posao sa se nađe lako. Šansa za zaradu preko povoljne nekretnine. Ne vidim previše prepreka, samo neke izlišne skrupule koje će klecnuti pred dobrim ROI i kvalitetnim životom.
Imamo i Open Balkan, to su nasi mudri lideri izdejstvovali kako bi nasi strucnjaci mogli da se oprobaju u dinamicnom albanskom poslovnom okruzenju uskladjenom sa EU normama.

Vrh