Šta je novo?

Cene nekretnina

Dobro ok, onda daš 100% ako nešto bude super, ako ne bude skočiš sa mosta i to je to.
Odakle da izvadi 100% onaj sto ima 20%?
Zaista ne znam šta drugo da ti kažem. Kupac nije nezaštićen, kupac ima apsolutno sve potrebne zakonske mehanizme da se zaštiti, ali protiv pohlepe se ne može. To je primalno.
Nije zasticen, investitor ti ponudi ugovor, ako hoces, hoces, ako neces ima ko hoce, tebi stan ode pa cekaj pad cena (nece ga biti), ako kasni gradnja, ne mozes investitoru apsolutno nista da uradis. Reci ce ti da ga tuzis i onda cete se razvlaciti godinama po sudovima. To mi nije bas utesan zakonski mehanizam.

Nije zasticen, investitor ti ponudi ugovor, ako hoces, hoces, ako neces ima ko hoce, tebi stan ode pa cekaj pad cena (nece ga biti), ako kasni gradnja, ne mozes investitoru apsolutno nista da uradis. Reci ce ti da ga tuzis i onda cete se razvlaciti godinama po sudovima. To mi nije bas utesan zakonski mehanizam.
Tvoja sreća pa se investitori nisu dosetili da u ugovor stave da moraš da im staviš ženu na raspolaganje minimum jednom mesečno, inače bi i na to morao da pristaneš...

Potpišeš predugovor (jer ugovor nemožeš zbog gorenavedenih razloga), deponuješ novac na escrow račun kod notara/advokata, onog momenta kad se uknjižiš kao vlasnik investitor dobije taj novac i to je to. Šta je tu problem?
Notar ne prima deponovanje novca kao ni vecina advokata /eventalno da se otvori u banci racun /
TU je problem sto mi navedi jednog investitoroa koji ce to prihvati tj koji je prihvatio
BAnka nece pustiti pare investitoru dok ne bude 80% ko je uspeo da ostavj bar 10% dok se ne dobije upotrebna voleo bi da vidim.
Takodje pola stvari koje se stavljaju u ugovor ne bi trbalo da bude tu prvo cuveno + -3 pa odricanje od zajednickih prostorjia ,pa unapred naturanje upravnika i odrzavanja , itd
I odgovor na ono sto te se pita ako mozes batali.
Fino sam te pitao u prvom postu

Dobro ok, onda daš 100% ako nešto bude super, ako ne bude skočiš sa mosta i to je to.

Zaista ne znam šta drugo da ti kažem. Kupac nije nezaštićen, kupac ima apsolutno sve potrebne zakonske mehanizme da se zaštiti, ali protiv pohlepe se ne može. To je primalno. Plus ona stara narodna "kako ćemo - lako ćemo".
Ma svi kupci pohelpni a inevstitori postenjacine jel imamo nekog inestitora da su ga kupci prevarili nesto nisam cuo

Notar ne prima deponovanje novca kao ni vecina advokata /eventalno da se otvori u banci racun /
TU je problem sto mi navedi jednog investitoroa koji ce to prihvati tj koji je prihvatio
Šta da svi investitori traže noć sa tvojom ženom jednom mesečno? To bi bilo ok? Prihvatio bi, jer jbg, muka te naterala?

BAnka nece pustiti pare investitoru dok ne bude 80% ko je uspeo da ostavj bar 10% dok se ne dobije upotrebna voleo bi da vidim.
Stanovi iz ove priče sigurno nisu kupljeni preko banke. Kamo sreće po kupce da jesu, ne bi im se ovo desilo.

I dalje pises glupsoti i nisi odgovorio kako se to stiti kupac
I kad mozes da kupis stan u zgradi da ima upotrebnu dozvoli i da moze odma da se knjizi kupac stana.Čak je bilo probelema sa zgadama koje je drzava gradila nisu dugo dobijale upotrebnu dozvolu

Napisao sam veoma jasno za sve one koji nemaju poteškoća sa čitanjem i pisanjem.

U poslednjih 6 meseci ova tema se proteže najmanje 4x. Kupovina neuknkiženih stana je kocka i tu nema neke posebne rasprave niti argumenata koji to mogu da pobiju. Mnogo je interesantniji momenat zašto ljudi pristaju na to. Varijanta "ako ti nećeš ima ko hoće" govori da uvek postoji neki deo populacije spreman da rizikuje ili se nakrao para pa im je svejedno ako puknu. Lično sam mišljenja da je to kod nas užasno uređeno i da bi trebalo zabraniti takve ugovore. Ako neko hoće da kupuje u izgradnji može samo da bude partner investitoru sa svim benefitima i posledicama koje to partnerstvo nosi. Ovo sada je klasično mešetarenje

Nije problem kupiti objekat u izgradnji, problem je isplatiti novac i misliti da si vlasnik, a objekat nije uknjižen niti si upisan u katastar kao vlasnik.
Da i ? Ko treba da bude vlasnik ? Advokat...banka ili ja koji sam sve isplatio ? Podrazumevano pravo...pravo prečeg..prirodno pravo na nesto sto si isplatio. Nekom se digne da ne izda upotrebnu i znači iako sve papire do tada imaš i sve isplaceno ali nisi vlasnik jer eto...i uzme advokat za 15k.? Jesi ti pri sebi?

Zaista ne znam šta drugo da ti kažem. Kupac nije nezaštićen, kupac ima apsolutno sve potrebne zakonske mehanizme da se zaštiti, ali protiv pohlepe se ne može. To je primalno. Plus ona stara narodna "kako ćemo - lako ćemo".
Kupac zastičen ali protiv pohlepe investitora ..banke ili advokata ne može ? Šta nalupa ti ?

Odakle da izvadi 100% onaj sto ima 20%?

Ma on pojma nema.

Zanimljivih par stvari:

Umesto 250 miliona, kao što je vlast prvobitno obećala, izgradnja Nacionalnog stadiona koštaće građane Srbije više od 900 miliona evra
U takvom ambijentu Vlada je usvojila predlog budžeta za 2026, kojim planira minus u državnoj kasi od 2,9 milijardi evra. Za taj deficit ministar finansija Siniša Mali kaže da će biti oko tri odsto BDP-a, što znači da on i neformalni premijer Aleksandar Vučić očekuju da će vrednost svega što će se naredne godine stvoriti u Srbiji dostići 96 milijardi evra.
2.3 milijarde EURA predviđeno je u budžetima za naredne tri godine samo za otplatu rata za nabavku francuskih borbenih aviona, rafala
Uz realni rast ove i naredne godine od 2,1 i tri odsto, kao što procenjuje MMF, i potpuno stabilne cene BDP bi se u 2026. zaustavio na 87,6 milijardi evra. Za nedostajućih 8,4 milijarde evra postaraće se inflacija. Za devet meseci ove godine prosečne cene bile su veće za 4,3 odsto nego u istom periodu prošle, a za narednu Vlada planira inflaciju od 3,7 odsto. Samo zbog toga, uz isti kurs dinara, BDP će nominalno da poraste za oko 6,8 milijardi evra

SPA, remote grejanje, to je sve ok, ali kad ja moram da sedam u kola pa do gore, pa se probij iz naselja, pa kruži 20-30-40 minuta da nađeš parking mesto, pa se prezuvaj na parkingu, pa tegli svoje skije tegli dečije, hodaj kilometar do žice, pa posle skijanja opet to isto nazad, trpaj opremu u kola, prezuvaj se ponovo, pa u centru gužva kao da je cirkus kolorado, redovi na žičarama, mesta u restoranima nema, sve što valja mora da rezervišeš dva dana unapred, u vikend naselju ne možeš da živiš od smrada kanalizacije... Nije to moja vizija odmora na snegu.
Tu je Brzeće bez premca. Deca još nemaju svoje skije pa onda rentamo blizu gondole i naše skije ostavimo sa njihovima. Ostaje lagana šetnja od gondole do apartmana i obratno. Nikad ne trebaju lanci. Ima 2-3 restorana. Mislim da da produženi vikend nema bolje opcije a opet si na 1000 metara n.v.

To se u moje vreme zvalo dok ima ovaca biće i vune... Ako neko ovca pustiš ga da bude ovce, šta to ima veze sa tobom.

Ako su pak većina ovce, onda malo razmisliš kako to da iskoristiš pa lako zaradiš lepe pare.
Evo ti Lux 51... em se kasni sa završetkom, em fali nekakava infrastruktura. Ljudi će se useliti za par meseci a upotrebna će uslediti dogodine a uknjižba još za godinu dve dana....

Mislim da tu NIS situacija moze drasticno da utice, no videcemo, imamo jos 3 meseca za tu igranku
Videcemo svakako kako ce biti ali nisam mnogo optimistican oko nacina na sta se trose pare i kako se drzava trenutno ophodi prema problemima
Moguce je to ali ako se vec poziva na izvestaj MMF-a onda treba da ga realno prenosi. Culibrk voli da tako malo se pravi lud kao i ovi koje kritikuje.

Zanimljivih par stvari:
Radar ih razbija. I sad samo staviš prst na čelo i zamisliš se samo za ovaj pojedinačni slučaj. Narastu troškovi nečega za 650 miliona evra. Očigledno je da tu nekoliko stotina miliona pojeo mrak. I sad mislimo da će neko u toj situaciji mirno i na demokratski način da obezbedi izbore i da preda vlast 🙂......nema šanse.
Pre mogu da zamislim neke sankcije i izolaciju u slobinom fazonu nego da predaju vlast kao žuti.

Moguce je to ali ako se vec poziva na izvestaj MMF-a onda treba da ga realno prenosi. Culibrk voli da tako malo se pravi lud kao i ovi koje kritikuje.
Po meni je to oko NIS-a prevelika drama da bi na kraju bilo i pompezno resenje. Realnost je da NIS ne sme prestati sa radom jer bi to povuklo sa sobom gomilu povezanih firmi i nastao bi stvarno haos, tako da je tu stvaran problem a ne u tome da li ce biti goriva na pumpama. Svakako ce to biti rešeno na neki nacin, a na koji verovatno vec zna onaj ko treba da zna.

Vrh