Šta je novo?

Cene nekretnina

Auuuu što je prsao Zlatibor. Neverovatno. Cene za rentu prsle. Prodaja stanova prsla a tek će koliko vidim. U narednom periodu treba da se završi 2000 stanova (ako internet ne laže) a i ovo se ne prodaje.
Zašto te to čudi? Ako se apartmani u novogradnjama u centru sa spa i bazenom prodaju za više od 700 eur po m2(a ne prodaju se), još uvek nije dovoljno prsao. Bio sam u jednom takvom apartmanu u Banskom, sve isto kao na Zlatiboru, osim što imaju planinu na kojoj se može koliko toliko skijati, a ne samo brati ljubičice. I dalje je haos, gužva, potpuna dezorganizacija, sa tom razlikom da je stambeni prostor 3-4x jeftiniji. E sad, ako si takav tip ličnosti da ti prija da te klepe 2.5k eur/m2 prosečnog apartmana onda je Zlatibor rešenje

Pa ja na 3+ sata od BG imam roditelje sa kucom i dvoristem, ne moram da idem na Zlatibor u apartman da se klackam 3 sata. To mi je totalno besmisleno. Ako budem nekad uzimao vikendicu, bice to na sat vremena od stana ili je necu uzimati.
Znači iz Vranje si ....
Ps....verujem da dok roditelji održavaju da češ ići...jer realno si pobegao odande....ko i svi za Bgd.
Što ne kupiš kuću u Pazovi..Inđiji..pa ziviš u svojoj kući i dvorištu i putuješ 30min do Bgd...
A da...to treba održavati....

Zašto te to čudi? Ako se apartmani u novogradnjama u centru sa spa i bazenom prodaju za više od 700 eur po m2(a ne prodaju se), još uvek nije dovoljno prsao. Bio sam u jednom takvom apartmanu u Banskom, sve isto kao na Zlatiboru, osim što imaju planinu na kojoj se može koliko toliko skijati, a ne samo brati ljubičice. I dalje je haos, gužva, potpuna dezorganizacija, sa tom razlikom da je stambeni prostor 3-4x jeftiniji. E sad, ako si takav tip ličnosti da ti prija da te klepe 2.5k eur/m2 prosečnog apartmana onda je Zlatibor rešenje
Ma nisu jaja poskupela..nisu..a i jači smo od Francuza i Italijana za 2.5 ...a duplo od Nemaca...što se tiče javnog duga..

Gde ima za 700m2 ??....pretera ga

Znači iz Vranje si ....
Ps....verujem da dok roditelji održavaju da češ ići...jer realno si pobegao odande....ko i svi za Bgd.
Što ne kupiš kuću u Pazovi..Inđiji..pa ziviš u svojoj kući i dvorištu i putuješ 30min do Bgd...
A da...to treba održavati....
Ma nije problem odrzavanje, volim ja da prčkam oko kuće. Zena i ja smo razmisljali o kući, zazmurio bih na to sto bih vozio svaki dan iz Pazove do Beograda, a i lepo je tamo okolo svuda.
Problem je mahom u kešu Mićo. Nemam keš da kupim kuću, morao bih na kredit, a banke nece da daju za kuće, jako tesko to ide. A realno i ti znas i sam Mićo, bez 150k nema kuća za porodicu da lici na nesto, pa jos da su uknjizene, to tek nikako nema. A i ko prodaje dobru kucu, taj kraj je na ceni, prodaje samo zet sto je nasledio...

Ma nije problem odrzavanje, volim ja da prčkam oko kuće. Zena i ja smo razmisljali o kući, zazmurio bih na to sto bih vozio svaki dan iz Pazove do Beograda, a i lepo je tamo okolo svuda.
Problem je mahom u kešu Mićo. Nemam keš da kupim kuću, morao bih na kredit, a banke nece da daju za kuće, jako tesko to ide. A realno i ti znas i sam Mićo, bez 150k nema kuća za porodicu da lici na nesto, pa jos da su uknjizene, to tek nikako nema. A i ko prodaje dobru kucu, taj kraj je na ceni, prodaje samo zet sto je nasledio...
Ako stan ostavljaš onda je problem...jbg...ne moze i jare i pare...ni ja ne vozim Q7....

Psss...može li xxxxx da me vrati na temu ZLATOBOR...otera me onda onaj ....svi ga znamo...

Ako stan ostavljaš onda je problem...jbg...ne moze i jare i pare...ni ja ne vozim Q7....
Ovo ti je prica za nekog drugog Mico, ne za mene. Ja vozim kola od jedva 3k, ne zanima mene q7, ne zanima me i jare i pare da imam. Ja sam jedva skupio ucesce kad je zabodena lopata na gradiliste, pozajmljivao se, i jos cekam useljenje. Kad sam kupovao stan, tanka je bila linija da se odlucim za kucu u Pazovi, ali prosto cene su nenormalno rasle, nije se moglo cekati i traziti kuća koju ce banka da odbije, da ne da kredit, da nije legalizovana itd... Oni koji su cekali kad sam ja davao ucesce, sada i dalje cekaju... Stan je u svakom slucaju bio manji rizik za mene kao kreditnog kupca.

Ovo ti je prica za nekog drugog Mico, ne za mene. Ja vozim kola od jedva 3k, ne zanima mene q7, ne zanima me i jare i pare da imam. Ja sam jedva skupio ucesce kad je zabodena lopata na gradiliste, pozajmljivao se, i jos cekam useljenje. Kad sam kupovao stan, tanka je bila linija da se odlucim za kucu u Pazovi, ali prosto cene su nenormalno rasle, nije se moglo cekati i traziti kuća koju ce banka da odbije, da ne da kredit, da nije legalizovana itd... Oni koji su cekali kad sam ja davao ucesce, sada i dalje cekaju... Stan je u svakom slucaju bio manji rizik za mene kao kreditnog kupca.
Da..da...slažem se...kupuje se odmah

crtice sa tržišta nekretnina u Tokiju

Ako Japancu godišnja plata iznosi 6 miliona jena, a prosečan stan (50 m²) u Tokiju košta 60 miliona jena — potrebno je 10 godina ukupnog prihoda (bez troškova života!) da bi ga kupio. To znači da čak i uz hipoteku, kredit se otplaćuje 30–35 godina, često do penzije. Zato Japanci kada i kupuju nekretninu pažljivo biraju lokaciju i često uzimaju manje i funkcionalne stanove.

Da li zbog toga mnogi mladi odlažu kupovinu i žive u rentiranim stanovima duži niz godina?

Macda:

U Japanu oko 60% domaćinstava poseduje svoju nekretninu, dok preostalih 35–40% živi u iznajmljenim stanovima, pri čemu je u Tokiju taj procenat još veći zbog visokih cena kvadrata i velike mobilnosti stanovništva. Mnogi Japanci biraju zakup jer su cene nekretnina, naročito u centralnim delovima Tokija, među najvišima u svetu, dok rast plata već decenijama stagnira, pa bi kupovina stana značila preveliko finansijsko opterećenje.
U Tokiju porodice najčešće žive u stanovima od 50 do 60 kvadratnih metara. Veliki broj je i garsonjera od 20 do 25 kvadrata.

Nažalost, sve je manje dece tako da porodice često imaju samo jedno dete.
Oko provizije

Zakon koji uređuje promet nepokretnosti u Japanu zove se

“Real Estate Brokerage Act” (宅地建物取引業法 – Takuchi tatemono torihiki gyōhō),

i donet je 1952. godine, a značajno je revidiran 1984, 2002. i 2018. godine.

Ovaj zakon precizno definiše uslove za dobijanje licence za posredovanje, obaveze agencija prema klijentima, pravila o maksimalnim provizijama, kaznene mere za prekršaje (uključujući oduzimanje licence).

Svaki agent mora imati licencu „宅地建物取引士 (takken-shi)”, a svaka agencija mora biti registrovana kod Ministarstva zemljišta, infrastrukture, transporta i turizma (MLIT).

Provizija se u Japanu naplaćuje od obe strane (i od kupca i od prodavca).

To znači da agent ili agencija ima pravo da naplati posredničku naknadu od maksimalno 3% + 60.000 jena (oko 340 evra) + ( dodatak 10% poreza) od svake strane.

Ta visina provizije je propisana zakonom i ne sme se premašiti.

Postoji i raspodela provizije po vrednosti transakcije, koju propisuje član 46. pomenutog zakona:

do 2 miliona jena ( 11 300 evra) – 5 %

5% se odnosi na jeftinije transakcije — na primer, zemljište u ruralnim oblastima, parking mesto itd.

U takvim slučajevima, agencija ima pravo da naplati do 5% jer je posao mali, al postoje i troškovi posredovanja (reklama, dokumentacija, terenski rad) ostaju isti.

od 2 do 4 miliona jena (11 300 - 22 600 evra) – 4 %,

iznad 4 miliona jena ( 22 600) – 3 %.

Dakle, ukupna provizija u kupoprodaji može biti najviše 6% (po 3% od svake strane) + troškovi.

ceo tekst na https://www.solis-nekretnine.com/blognekretnine/Tokio-razgovor-o-trzistu-nekretnina-345.html

Ako samo dočekivanje i pranje posteljine po iznajmpjivanju kosta 20 evra...a sasvim solidan apartman za četvoro je 35 evra....i 70% nočenja je vikend ( 3 noći).....a imaš oko 70 x iznajmljivanje u godini....pa struja...infostan...održavanje....
Sve u svemu za 20% isplativije nego u Bgd...ali ti je na daljinu i mnogo veći rizik ..gledajći nemanja kontrole ulaska-izlaska ...
Tu je trenutno korist mala Mićo. To samo ko ima više jedinica i radi sve sam. Ako plaćaš drugog, pitanje je da li ćeš neku korist imati. Moraš da budeš tamo. 25-35e za porodicu je smešno u odnosu na cene a ponuda sve veća.

Može se skijati i jeftin je smeštaj i po hotelima, zimova sam tamo i skijao nekoliko puta, realno za te novce je dobro za ljude i skijaše.
Kao investiciju nikad nisam gledao niti razmišljao, sve i da su duplo jeftinije nekretnine/apartmani.

Tako je i za vikend naselje na Kopaoniku, izgradilo se mnogo običnih zgrada bez sadržaja, najavljivana gondola nije napravljena još uvek da poveže taj deo...
Moj otac je pre 25 godina kupio plac na Kopaoniku i to pored početne stanice gondole iz vikend naselja 🤣🤣

Tako da, od te gondole mrka kapa...

Auuuu što je prsao Zlatibor. Neverovatno. Cene za rentu prsle. Prodaja stanova prsla a tek će koliko vidim. U narednom periodu treba da se završi 2000 stanova (ako internet ne laže) a i ovo se ne prodaje.
Meni nije jasno kako je neko mogao da vidi bilo kakvu perspektivu ulaganja tamo.

Tamo bi bilo perspektive za ulaganje da nisu demokratizovali gradnju u meri u kojoj jesu. Zbog liberalnog odnosa prema gradnji, ponuda je nadmašila tražnju. To je, po mom mišljenju, i dobro jer je dozvolilo na neki način "jeftin" provod u prirodi ok kvaliteta, ali mi je urbanistički žao šta su uradili planini.

Tamo bi bilo perspektive za ulaganje da nisu demokratizovali gradnju u meri u kojoj jesu. Zbog liberalnog odnosa prema gradnji, ponuda je nadmašila tražnju. To je, po mom mišljenju, i dobro jer je dozvolilo na neki način "jeftin" provod u prirodi ok kvaliteta, ali mi je urbanistički žao šta su uradili planini.
Naravno, svima nama koji nismo kupili bice super za rentu, ali kupcima...

Meni nije jasno kako je neko mogao da vidi bilo kakvu perspektivu ulaganja tamo.
Zavisi koliko boraviš tamo. Možda se neko i preselio i živi tamo. Možda je kupljeno za roditelje da uživaju u zdravom vazduhu, pa pošalješ decu kod njih na čuvanje.
Zavisi koliko se koristi taj apartman.
Može firma da da zaposlenima da koriste.
Zlatibor ima sadržaja i mnogo ljudi je tamo, prirodu ima itd...
Kada imaš svoj apartman nekako se nateraš da ga više i koristiš, znači budeš u zdravoj prirodi.
Neki su uzeli deci, da ih uvode u rentalijerski posao, evo bavi se ovim, organizuj, izdaj, nadji spremacice, oglase, a i imas svoj apartman za provod kada odeš.
Dosta njih nije mogla nekretninu u gradu, pa su onda izabri ovo.
Da je loš ROI jeste ako hoćeš iz BG-a ili NS-a da se baviš rentanjem kratkoročnim na Zlatiboru, a da pri tome ne znaš tamo kako sve funkcioniše.
Zlatibor neće zamreti poput nekih sela i realno će uvek postojati, tako da i što se toga tiče nije loša investicija.
Ne treba gledati samo ROI, nije sve samo ROI 😉

Moj otac je pre 25 godina kupio plac na Kopaoniku i to pored početne stanice gondole iz vikend naselja 🤣🤣

Tako da, od te gondole mrka kapa...
Biće... E sada kada, to je već pitanje na koje ne znam da odgovorim 😉
Meni je isto bio plan da peške sa opremom dodjem do te stanice gondole i tako idem na skijanje, nadam se da ću to jednom i odraditi u budućnosti.

Vrh