Šta je novo?

Cene nekretnina

Poslednja izmena:
Ko traži centar grada, odlicno. Po meni je i cena korektna, ako nema neku veliku skrivenu manu, ovo je prodato jako brzo
Ok, ali ko ne traži centar grada, da li igde u Beogradu postoji korektan stan za 2k eur po m2? U gradovima sa metroom i uređenom infrastrukturom, 15-20 minuta udaljenije od epicentra je minimum duplo niža cena m2. Samo je kod nas inverzan fenomen precenjene periferije sa koje se do centra stiže sa 45-60 minuta.

Ok, ali ko ne traži centar grada, da li igde u Beogradu postoji korektan stan za 2k eur po m2? U gradovima sa metroom i uređenom infrastrukturom, 15-20 minuta udaljenije od epicentra je minimum duplo niža cena m2. Samo je kod nas inverzan fenomen precenjene periferije sa koje se do centra stiže sa 45-60 minuta.
Ne postoji. Infrastruktura nam je u odnosu na gradove slične Beogradu u razvijenim zemljama prilično losa, posebno izdvajam metro. Mojim ocima gledano, cene su nenormalno visoke.
Ali, jbg, imam to ali, ima jos mnogo ociju koji Beograd vide drugacije, koji dolaze iz manjih sredina i kojima on pruza mnogo vise nego sredine iz kojih su. Imamo region koji mu tezi, imamo sad novu generaciju dijaspore koja ulaze u BG, imamo jedino zivo trziste kapitala u nekretninama... Jednostavno nismo za poredjenje. Ja sam puno proputovao, to mi je strast, i iz tog nekog iskustva mogu reci da ima jako puno kontrasta i nelogicnih stvari. Ali svaka država, svaka kultura je specifična, ljudi su drugačiji, nije sve uporedivo 1 na 1. Zato mene izludjuju ta poredjenja 1 na 1, pa nismo mi ni Svedjani, ni Nemci, mi smo Srbi, sa svojom kulturom, svojim specifičnostima i ne mozemo i ne trebamo biti nego drugi, imamo puno razloga da budemo ponosni na sebe. Previse smo negativni prema svom gradu i svojoj zemlji, nije sve toliko crno ovde, a naravno da bi moglo biti mnogo, mnogo bolje.

Prema njenim rečima, značajnu ulogu na tržištu nekretnina ima IT sektor, u kojem radi oko 120.000 ljudi.
„U jednoj od najvećih banaka su mi rekli da u Beogradu mesečno odobravaju tri do četiri stambena kredita po službeniku, i da su u 90 odsto slučajeva klijenti iz IT sektora koji imaju veoma visoka primanja“, kaže Nikolić.

Obicno trabunjanje, IT trenutno veoma slabo kupuje, iz IT sektora kupuje ko mora i ima spremno debelo ucesce. Stvar je u tome da neizvesnost poslova u IT parkira kupovinu stanova za najmanje godin (pre bih rekao dve godine)

Navodi kako rast cena nekretnina nije “veštački stvoren“, već da je on rezultat stvarne potražnje.

Hahaha .. ovamo navode manje gradnje a ovamo kako je sve normalno ... Rekoh ja, ima na kasicu da prodaju samo da odrze nivo cena, ko lekic za kasalj :)

Ja sam čitao ovu temu unazad dok još nije bilo velikog skoka cena, čovek je tad najavljivao da će cene da odu u nebo i bolje kupuj dok možeš... govorili mu da je debil i bot :) Ono za Mirijevo 5k je razjasnio u nekom kasnijem postu kad sam ga pitao ozbiljno, rekao je da ne misli da će biti 5k ali da će skakati cene dalje. Naravno, ne kažem da je prorok, ali slažem se sa tom premisom da, u uslovima stabilne ekonomije, nema razloga da cene ne idu gore, to važi za sve assete, rastu i akcije i zlato...

Kada bi posmatrali tržište nekretnina kao tržište kapitala, možda bi bilo jasnije zašto se dešava ovo sa cenama zadnjih 10 godina. Ovde se konstantno vraćamo na platu malog čoveka kao da je ona presudan faktor, a zapravo tržištem upravljaju novčani tokovi mnogo višeg reda.
Prosecna plata ne kupuje nekretninu ali je prosecna plata indikator novcanih tokova viseg reda.

Zato na kraju kretanje cena nekretnina najvise kolerira sa kretanjem prosecne plate.

Periferija je stigla one cene koje je pre par godina po narativu kupovao IT, a nisu naglo skocile plate u IT, samo kazem. Bukvalisti stop! :) Nisam rekao da niko iz IT nije kupio stan ove godine, nemojte da mi navodite primer vaseg ortakovog druga pa njegov brat, ova recenica ima drugo znacenje kad je pazljivo procitate.

Periferija je stigla one cene koje je pre par godina po narativu kupovao IT, a nisu naglo skocile plate u IT, samo kazem. Bukvalisti stop! :) Nisam rekao da niko iz IT nije kupio stan ove godine, nemojte da mi navodite primer vaseg ortakovog druga pa njegov brat, ova recenica ima drugo znacenje kad je pazljivo procitate.
Brt, svaki tvoj post sadrži lament kako ljudi ne čitaju pažljivo, možda da poradiš na veštini pisanja da bismo svi ovde jasnije razumeli šta želiš da kažeš?

Screenshot_20251107_142647_Samsung Internet.jpg

On je o Mirijevu od 5k pricao i pre kovida i stampanja i svega... :) tako da, mnogo je nepredvidivih faktora bilo. Da se pozivao samo na inflaciju, ne bi se niko ni svadjao s njim. Problem su bili grafici linearnog rasta, prestizanje Hrvatske za par god, literarni opisi tipa "raketa koja polece" i sl :) To sto vradovic zna s parama, svaka cast, ali nije sad potrebno pozivati se "halo efekat" i pricati da je sve pogodio. Evo i ja sam znao da Rusija - Ukrajina nece da se zavrsi tako brzo, kao i Dzo, da li to znaci da je Dzo u pravu i za nasu politicku situaciju :p
Mislim da je i rekao kako mora da preuveliča neke stvari zbog drugih članova na forumu koji pričaju o eksternom kataklizmičnom scenariu, pa da vrati malo konverzaciju na normalu 😉
Ali slažem se sa @sutraw imao je odlično znanje i sagledavanje stvari vezano za kretanje cena.
Meni su se najviše svidele one njegove 2 tabele o prognozi kretanja cena nekretnina ovde u budućnosti.

Ooo, Analiticaru, otkud ti da se nadjes prozvano :) Sta ti bi... :)
Ja uvek polazim od sebe, u smislu da ja možda nešto nisam dobro pročitao, razumeo...ali kada neko navodi da je dobra investicija u KG jer "imaju bolje sadržaje nego NBG 90ih" i tvrdnju potrepljuje time što imaju Lidl i bioskop, onda, uz dužno poštovanje, ipak mislim da nije do mene.

Mislim da je i rekao kako mora da preuveliča neke stvari zbog drugih članova na forumu koji pričaju o eksternom kataklizmičnom scenariu, pa da vrati malo konverzaciju na normalu 😉
Ali slažem se sa @sutraw imao je odlično znanje i sagledavanje stvari vezano za kretanje cena.
Meni su se najviše svidele one njegove 2 tabele o prognozi kretanja cena nekretnina ovde u budućnosti.
Što bi se reklo, bio je čovek ispred svog vremena. Samo što je u kontekstu nekretnina vremenski horizont od 2-3 godine čini daleku budućnost gde su velike promene moguće.

Što bi se reklo, bio je čovek ispred svog vremena. Samo što je u kontekstu nekretnina vremenski horizont od 2-3 godine čini daleku budućnost gde su velike promene moguće.
Kada bi neko nasao te tabele treba ih ponovo okaciti za analizu.
Tu je i stavio koliko se secam neke stvari koje mogu da poremete to predvidjanje.

Ne živim ali sam u kontaktu s ljudima i vrlo dobro osećam. A mogu reći da baš zato što sam u inostranstvu da realnije ocenjujem situaciju jer su mi manje emocije uključene. Ali dobro. Ja sam rekao da je revolucija propala 15.3 i da nema nikakvih izbora i pada Vlade do 2027. Možda budu izbori koji mesec pre 2027 ali ne ono što se zahteva! Eto citirajte me. Moj venčani kum kaže Vučić pada do kraja ovog novembra. Ja sam mu rekao nema šanse. Eto bili živi pa videli. Za Ukrajinu sam pogodio. Videćemo i za Srbiju!
dobio je naredbu da ukloni ćacistan do 10.novembra.
ništa više neću reći pa ti gledaj da li ćeš nastaviti da se kladiš na izbore 2027.

Ne živim ali sam u kontaktu s ljudima i vrlo dobro osećam. A mogu reći da baš zato što sam u inostranstvu da realnije ocenjujem situaciju jer su mi manje emocije uključene. Ali dobro. Ja sam rekao da je revolucija propala 15.3 i da nema nikakvih izbora i pada Vlade do 2027. Možda budu izbori koji mesec pre 2027 ali ne ono što se zahteva! Eto citirajte me. Moj venčani kum kaže Vučić pada do kraja ovog novembra. Ja sam mu rekao nema šanse. Eto bili živi pa videli. Za Ukrajinu sam pogodio. Videćemo i za Srbiju!
Do Novembra nece, ali sta ce biti od januara samo od njega zavisi. Sto duze mrcvari ovo sa izborima to ce jace da tresne o zemlju. Ako bude cekao 2027 lako moze da se desi da bezi u Moskvu ko Basar Al Asad

Suštinski problem nije u institucijama, nego u mentalitetu naroda da je stan u BG najbolja investicija. To će ostati tako bez obzira na vlast i to je ono što drži cene visokima.
Bravo, to je to. Na to treba dodati i bilo kakvo odsustvo kontrole porekla novca, i veoma fleksibilnu politiku sto se tice praznih stanova (sad je jeftinije da drzis prazan stan nego da ga uniste podstanari i spekulativno se nadas vecoj ceni) i kada se sve to zbrcka u corbu ima samo da kusamo i pitamo jel ima jos ...

Danas sam bio na suvozackom mestu tokom voznje centrom Beograda ka Visnjickoj Banji.
Moj zakljucak je da je Beograd jezivo ruzan grad.
Nema fasade da je u normalnom stanju. Gomila fasada se obrusava.
One sto se ne obrusavaju (uglavnom soc-brutalisticke zgrade) su jezivo sive kao da na njima ima par centimetara cadji i gareza.
Sve zgrade su prakticno isvrljane na nivou prizemlja.
Putevi standardno sa rupama, urbanisticki haos isto standardno - gomila nelegalnih objekata na 5 minuta od centra.
Preko Visnjicke ulice su razvuceni naponski kablovi, kao da je neko indijsko selo u pitanju, a ne Bulevar na 5 minuta od centra grada.
Trotoari su jako skrti, ako ih i ima.
Zakljucak - jedan od najruznijih, ako ne i najruzniji glavni grad u Evropi.

Evo kako naprimer izgleda jedan Minsk - ne toliko bogat grad, ali je za Beograd Svajcarska.

Inace Beogradom vlada neka atmosfera i ambijent totalnog haos, ljudi se parkiraju u kruznim tokovima, saobracajni zakoni se apsolutno ne primenjuju, a posledicno ni ne postuju. To dovodi do ne postovanja i ostalih zakona - urbanistickih, poreskih itd...

Zanima me šta čekaju ti spekulanti koji samo gledaju porast cene nekretnine.
Koliko treba procenata da poraste u roku od mesec dana da oni prodaju i da ulože u nešto drugo ili u drugu zemlju?
Nakon kolikog porasta treba prodati da bi kupio onda u drugoj državi i u kojoj?

Zanima me šta čekaju ti spekulanti koji samo gledaju porast cene nekretnine.
Koliko treba procenata da poraste u roku od mesec dana da oni prodaju i da ulože u nešto drugo ili u drugu zemlju?
Nakon kolikog porasta treba prodati da bi kupio onda u drugoj državi i u kojoj?
Onda ce im se osladiti rast pa ce opet da uloze u nekretninu, da ponove :ROFLMAO:

Vrh