Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja sam čitao ovu temu unazad dok još nije bilo velikog skoka cena, čovek je tad najavljivao da će cene da odu u nebo i bolje kupuj dok možeš... govorili mu da je debil i bot :) Ono za Mirijevo 5k je razjasnio u nekom kasnijem postu kad sam ga pitao ozbiljno, rekao je da ne misli da će biti 5k ali da će skakati cene dalje. Naravno, ne kažem da je prorok, ali slažem se sa tom premisom da, u uslovima stabilne ekonomije, nema razloga da cene ne idu gore, to važi za sve assete, rastu i akcije i zlato...

Kada bi posmatrali tržište nekretnina kao tržište kapitala, možda bi bilo jasnije zašto se dešava ovo sa cenama zadnjih 10 godina. Ovde se konstantno vraćamo na platu malog čoveka kao da je ona presudan faktor, a zapravo tržištem upravljaju novčani tokovi mnogo višeg reda.
U pravu si potpuno, ali kroz platu i neke takve statistike je najvidljivije svima koliko je sve povezano. Ne moze se trziste nekretnina posmatrati izolovano od svega

Cene na bezaniji bas ne umem da objasnim.
Ja sam 2021 gledao za 1600-1800 stanove tamo, 4 soma je bas bas jaka cena.
Meni su logicne, Isto je kao glavni deo NBG, isto ima staze za bicikle, skroz NBG koncept, samo malo podignut deo NBG-a. Slicno paraleli Zemun Donji grad i Zemun Gornji Grad fazon.
Mislim ako ide NBG galvni blokovi neku cenu, ocekivao bih da Bezanijska kosa ima istu ili najvise 10% nizu, ali su jako slicne. E sad ne znam da li je zagadjenje manje nego glavni deo NBG.

Podigao bih mu cenu na 300k minimum. Pozivam agenta da to učini odmah.

A sad stvarno. Sta mislite o ovom stanu:
Korektan. Ono što me nervira je veš mašina u kuhinji, a to je problem malih kupatila o kojima smo pričali pre 100tinak strana. Mogao je bar neku užu mašinu pa da je sakrije, što znači nema mesta ni za sušilicu ali svakako vredi bar pogledati stan.

Meni uredjen sistem ne smeta, cak i da je los po mene licno, ali da je uredjen. Ali neke na forumu uredjen sistem ocigledno zulja. Svi smo drugaciji.
Nikog ne bi trebao da zulja uredjen sistem, valjda makar svi mi na ovom forumu tome i tezimo. Problem je sto bi neki da budu uredjene samo one stvari koje njih zuljaju, a to ne nije moguće. Mi krecemo sa dna i to mora da ide polako i da se uvodi red u sve.

Pitanje za sve balondžije na temi

Osoba X je imala 20,000 EUR 2020. godine, međutim nije mogla da kupi bog zna šta sa svojom platom, pa je otišla na forum Beobuild na temu "Cene nekretnina", i zadovoljno zaključila nakon tadašnje rasprave da je balon bukvalno pred pucanjem, i da će za koju godinu moći da kupi jako željeni stan u Bloku 70 na ozbiljnom popustu. Strpljen spašen.

Otad je osoba X marljivo štedela, i uštedela svake godine još 5000 evra, zadovoljno čekajući pucanje balona. Prošlo je 5 godina, Osoba X sad ima 45k EUR i pali Halo oglase, spremna da pazari jeftini stan na lokaciji svojih snova.

Šta je zaključak osobe X nakon dva minuta gledanja oglasa?

Da za iste pare kupi ovaj dole

Sa 50k učešća izašlo bi oko ~1000 EUR na 30 godina. Za jednu osobu banke uglavnom traže min 2500 eur platu

Korektan. Ono što me nervira je veš mašina u kuhinji, a to je problem malih kupatila o kojima smo pričali pre 100tinak strana. Mogao je bar neku užu mašinu pa da je sakrije, što znači nema mesta ni za sušilicu ali svakako vredi bar pogledati stan.
Jeste to je bas njesra. Nema ni ostavu, ni drugo kupatilo, i mislim da spavaca soba gleda na unutrasnji hodnik - otvoreni.

Odlican ako ti ne smeta buka sa ulice. Proveri samo kvalitet stolarije, posto kod tih renoviranja znaju da ugrade onu bas jeftinu (i ima li mogucnost da se doradi sa troslojnim staklima)

Meni više smeta nedostatak mesta za orman sa korpom za veš u kupatilu, nego mašina u kuhinji. Ne znam da li postoje ugradne veš mašine.

Cene na bezaniji bas ne umem da objasnim.
Ja sam 2021 gledao za 1600-1800 stanove tamo, 4 soma je bas bas jaka cena.
Stanovi na Bežanijskoj kosi su namenji ljudima koji žive na Bežanijskoj kosi. A veliki broj tih ljudi ne bi živeo nigde u gradu osim na Bežanijskok kosi. Taj nivo lokal patriotozma ne postoji ni u jednom drugom delu grada, i što je najluđe poptuno je autentičan.

Meni više smeta nedostatak mesta za orman sa korpom za veš u kupatilu, nego mašina u kuhinji. Ne znam da li postoje ugradne veš mašine.
Ne postoje, možes samo manju pa da je sakriješ. Nešto je ovde menjano, nemoguće da je kupatilo ovoliko malo, možda je dodavana soba. Korpu može u spavaću jbg ali buka veš mašine mora u kuhinji, sušilica u hodniku.

Pa sta bi ti, to ti je maltene sam centar grada, nije mnogo kvadrat, cak je i cudno sto je tolko "mala" cena kvadrata
Nije mala cena. To je mala cena u odnosu na trziste. 265k je ogromna kolicina para, a stan je lep ali nije idealan. Ne bi ja nista. Ja ovaj stan idem da vidim, ali da je cena mala, nije, da moze da ide dole, ne moze!

Svaka država ima mafiju samo ovde (i možda Bolivija ali nisam siguran) mafija ima državu

Prosečne plate ne kupuju stanove. Nisu ni blizu.
Mozda nisi razumeo poentu, mozda mi samo kontriras, ali da budem detaljniji. Nisam rekao da prosecna plata kupuje stan, samo da je u korelaciji jedno s drugim. Nominalnim povecanjem minimalca, proseka, nadprosecnih plata, povecava se sve, porezi( od toga se nesto radi i neko se uposljava i ima dobit pa to ide dalje), popije se vise kafa, pa vlasnik ima vecu dobit pa mozda on kupi stan, itd. Al ajde de se ne pravimo svi blesavi ovde

Pitanje za sve balondžije na temi

Osoba X je imala 20,000 EUR 2020. godine, međutim nije mogla da kupi bog zna šta sa svojom platom, pa je otišla na forum Beobuild na temu "Cene nekretnina", i zadovoljno zaključila nakon tadašnje rasprave da je balon bukvalno pred pucanjem, i da će za koju godinu moći da kupi jako željeni stan u Bloku 70 na ozbiljnom popustu. Strpljen spašen.

Otad je osoba X marljivo štedela, i uštedela svake godine još 5000 evra, zadovoljno čekajući pucanje balona. Prošlo je 5 godina, Osoba X sad ima 45k EUR i pali Halo oglase, spremna da pazari jeftini stan na lokaciji svojih snova.

Šta je zaključak osobe X nakon dva minuta gledanja oglasa?
Da opet otvori forum i da vidi da samo opet sto nije😂😂😂

Nije mala cena. To je mala cena u odnosu na trziste. 265k je ogromna kolicina para, a stan je lep ali nije idealan. Ne bi ja nista. Ja ovaj stan idem da vidim, ali da je cena mala, nije, da moze da ide dole, ne moze!
Pa cena se i gleda na osnovu tržišta. Stanovi, po pravilu, uvek bolje izgledaju na oglasima nego u stvarnom životu. Može imati različite mane i probleme koje možeš ustanoviti samo kada pogledaš stan. Ja bih ti savetovao da povedeš i nekog građevinskog inženjera da da svoje mišljenje.

Ne postoje, možes samo manju pa da je sakriješ. Nešto je ovde menjano, nemoguće da je kupatilo ovoliko malo, možda je dodavana soba. Korpu može u spavaću jbg ali buka veš mašine mora u kuhinji, sušilica u hodniku.
Ma na toliki stan uzmeš kombinovanu.
(znam da ih ljudi pljuju, ja sam 20 godina živeo sa njima, i relano nisu toliki problem).

Moguće da je od onih kupatila koja su imala kadu i nisu imala lavabo (ili biraš lavabo/mašina). Ima ih čak i po NBG koliko hoćeš.
Ili je predratna zgrada sa otetim većim stanovima (ne deluje po plafonu), gde su stanovi veći deljeni pa negde ostane bez kupatila.

Vrh