Šta je novo?

Cene nekretnina

Poslednja izmena:
Ko traži centar grada, odlicno. Po meni je i cena korektna, ako nema neku veliku skrivenu manu, ovo je prodato jako brzo
Ok, ali ko ne traži centar grada, da li igde u Beogradu postoji korektan stan za 2k eur po m2? U gradovima sa metroom i uređenom infrastrukturom, 15-20 minuta udaljenije od epicentra je minimum duplo niža cena m2. Samo je kod nas inverzan fenomen precenjene periferije sa koje se do centra stiže sa 45-60 minuta.

Ok, ali ko ne traži centar grada, da li igde u Beogradu postoji korektan stan za 2k eur po m2? U gradovima sa metroom i uređenom infrastrukturom, 15-20 minuta udaljenije od epicentra je minimum duplo niža cena m2. Samo je kod nas inverzan fenomen precenjene periferije sa koje se do centra stiže sa 45-60 minuta.
Ne postoji. Infrastruktura nam je u odnosu na gradove slične Beogradu u razvijenim zemljama prilično losa, posebno izdvajam metro. Mojim ocima gledano, cene su nenormalno visoke.
Ali, jbg, imam to ali, ima jos mnogo ociju koji Beograd vide drugacije, koji dolaze iz manjih sredina i kojima on pruza mnogo vise nego sredine iz kojih su. Imamo region koji mu tezi, imamo sad novu generaciju dijaspore koja ulaze u BG, imamo jedino zivo trziste kapitala u nekretninama... Jednostavno nismo za poredjenje. Ja sam puno proputovao, to mi je strast, i iz tog nekog iskustva mogu reci da ima jako puno kontrasta i nelogicnih stvari. Ali svaka država, svaka kultura je specifična, ljudi su drugačiji, nije sve uporedivo 1 na 1. Zato mene izludjuju ta poredjenja 1 na 1, pa nismo mi ni Svedjani, ni Nemci, mi smo Srbi, sa svojom kulturom, svojim specifičnostima i ne mozemo i ne trebamo biti nego drugi, imamo puno razloga da budemo ponosni na sebe. Previse smo negativni prema svom gradu i svojoj zemlji, nije sve toliko crno ovde, a naravno da bi moglo biti mnogo, mnogo bolje.

Prema njenim rečima, značajnu ulogu na tržištu nekretnina ima IT sektor, u kojem radi oko 120.000 ljudi.
„U jednoj od najvećih banaka su mi rekli da u Beogradu mesečno odobravaju tri do četiri stambena kredita po službeniku, i da su u 90 odsto slučajeva klijenti iz IT sektora koji imaju veoma visoka primanja“, kaže Nikolić.

Obicno trabunjanje, IT trenutno veoma slabo kupuje, iz IT sektora kupuje ko mora i ima spremno debelo ucesce. Stvar je u tome da neizvesnost poslova u IT parkira kupovinu stanova za najmanje godin (pre bih rekao dve godine)

Navodi kako rast cena nekretnina nije “veštački stvoren“, već da je on rezultat stvarne potražnje.

Hahaha .. ovamo navode manje gradnje a ovamo kako je sve normalno ... Rekoh ja, ima na kasicu da prodaju samo da odrze nivo cena, ko lekic za kasalj :)

Ja sam čitao ovu temu unazad dok još nije bilo velikog skoka cena, čovek je tad najavljivao da će cene da odu u nebo i bolje kupuj dok možeš... govorili mu da je debil i bot :) Ono za Mirijevo 5k je razjasnio u nekom kasnijem postu kad sam ga pitao ozbiljno, rekao je da ne misli da će biti 5k ali da će skakati cene dalje. Naravno, ne kažem da je prorok, ali slažem se sa tom premisom da, u uslovima stabilne ekonomije, nema razloga da cene ne idu gore, to važi za sve assete, rastu i akcije i zlato...

Kada bi posmatrali tržište nekretnina kao tržište kapitala, možda bi bilo jasnije zašto se dešava ovo sa cenama zadnjih 10 godina. Ovde se konstantno vraćamo na platu malog čoveka kao da je ona presudan faktor, a zapravo tržištem upravljaju novčani tokovi mnogo višeg reda.
Prosecna plata ne kupuje nekretninu ali je prosecna plata indikator novcanih tokova viseg reda.

Zato na kraju kretanje cena nekretnina najvise kolerira sa kretanjem prosecne plate.

Periferija je stigla one cene koje je pre par godina po narativu kupovao IT, a nisu naglo skocile plate u IT, samo kazem. Bukvalisti stop! :) Nisam rekao da niko iz IT nije kupio stan ove godine, nemojte da mi navodite primer vaseg ortakovog druga pa njegov brat, ova recenica ima drugo znacenje kad je pazljivo procitate.

Periferija je stigla one cene koje je pre par godina po narativu kupovao IT, a nisu naglo skocile plate u IT, samo kazem. Bukvalisti stop! :) Nisam rekao da niko iz IT nije kupio stan ove godine, nemojte da mi navodite primer vaseg ortakovog druga pa njegov brat, ova recenica ima drugo znacenje kad je pazljivo procitate.
Brt, svaki tvoj post sadrži lament kako ljudi ne čitaju pažljivo, možda da poradiš na veštini pisanja da bismo svi ovde jasnije razumeli šta želiš da kažeš?

Vrh