Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja bi volo da vidim facu prosečnog čoveka u unutrašnjosti kako BG član sa 300k+ primanja mu se žali kako jedva preživljava mukica, ne mož da skupi, odu pare na biftejk i maldivi.

1762169495491.png

Ja kad sam pricao mala ponuda i malo se gradi, ti si me ubedjivao da ima preko 3000 stanova na NBG u novogradnji u prodaji. Ne znam kako sad menjas plocu.
To sto ti znas nekoliko ljudi koji imaju visoka primanja, ne znaci da 90% ljudi to ima. Visoke cene kvadrata su zbog masovnih investicionih kupovina, ne zbog toga sto dodjos zeli jedan stan za zivot na dobroj lokaciji.
Pazi ovako, evo pitaj Filipa posto je on u tome, gradjevinski sektor je prebukiran projektima, ja znam samo iz prica od devojke njenih kolega.
Gradi se punom parom i nemas dovoljno kadra da gradis vise stanova prosto, iz tog ugla ponuda je maksimizovana i ja da ti kazem da treba da se sagradi 3000 stanova u jednoj godini na NBGD ti bi bio ooo pa gde ce svi ti silni ljudi da zive, ko ce sve to da kupi.
Sto je i realno, gledajuci nasu koncentraciju stanovnistva po godini u BGu to je super ponuda samo za jednu opstinu zar ne?
Kada bi se maknuli investicioni kupci sa grbace obicnih ljudi :D

Druga strana novcica: ja kada sam u nekoj grupi na Viberu pricao o Green Line projektu to leti drvlje i kamenje na moje misljenje sto je to super, kako ce previse ljudi ziveti na NBGD, oni su se smestili i snasli drugi nek idu van NBGD sada, doci ce nam dodjosi itd itd...

I jos jedan cist primer naseg mentaliteta, u zgradi gde zive moji u Batajnici pola vlasnika ne zivi u Srbiji, skupljaju saglasnost za stvari preko viber grupe.
Otisli u inostranstvo ali nisu prodali stanove, neki izdaju a neki stoje prazni "da se nadje".

Kada spojis sve te faktore ja ne znam koliku kolicinu ponude bi mi morali da gruvamo godisnje da se svi namire u centralnim opstinama, i apsolutno me ne cudi stanje cena i da mladim ljudima bi pametnije bilo da gledaju alternativne lokacije centralnim opstinama i NBGDu.

Sa druge strane mislim da je ponuda na perfieriji solidna i da ima da se nadju dobre lokacije sa perspektivom (koja doduse nekad znaci i praviti kompromis 10 godina), iz tog ugla ponude ima, ali je ljudi ne zele jbg. Shvatam i to ali to nije uvek moguca realnost.

Sve to stoji, ali zasto onda ljudi ovde otezavaju dodatno situaciju tim ljudima sto ne mogu da se skuce kupovinom nekretnina i skidajuci ponudu?
Mene ovde @enfario proziva za licemera a ne vidi da ja nisam problem vec Sale i Ivan koji gledaju da ucare investicioni stan pri centru BGa cim padnu cene i onda izdaju tim mladim i obrazovanim ljudima o kojima tako srdacno pricaju.

Ja sam barem kupio stan za zivot, i moja sledeca nekretnina nece ni biti u BGu (kuca za moje roditelje za penziju).
I za razliku od dobrog dela ovde ljudi ne planiram da saspem sve sto imam od ekstra kesa u stan u BGu, vec sipam i deo u druge investicije ili cu krenuti da sipam vise para u svoj posao ili posao od moje devojke.
Ja gledao za život. Da prodam ovo što imam i da se zakucam nekim kreditom. Baš me briga da kupujem investicioni stan i da spucam nekoliko stotina hiljada evra+ kredit i da ga izdajem za povrat od 2-2,5%% godišnje.

Ali uz ovu situaciju sada mi iskreno ne pada napamet pa neka budu i 10k po m2 cene. Samo će mi olakšati neke odluke jer već imam u svom vlasništvu nešto. Jednostavno, ja sam glava kuće i neću da kupujem ništa što ima ROI 40 godina i da ugrozim svoju porodicu. Ne kažem za ROI zbog neke investicije već zbog samog pogleda da li se isplati kupovina ili ne u smislu rizika. Sa jedne strane imaš lud ROI a sa druge bolesnu inflaciju zahvaljujući državi. Odvratno i za prodaju postojeće nekretnina i za kupovinu nove. Tek kada se smire stvari za nekoliko godina i vidi koji je naš put kao države razmisliću možda ponovo o nekoj kupovini.

Ne plaćam kiriju, radim remote, vraćam dugove, izdajem ovo što imam a nisam gramziv a što ostane sigurno neće u cigle pri ovim cenama. Ja jednostavno ne mogu da se takmičim sa ljudima kojima država plaća ratu za stan 5 godina ili sa osobama koje su voljne da uzmu kredit od 200k+ evra po bilo kojim uslovima i bilo kojim cenama ili osobama koji gledaju kvadrate od 8-9-10k da parkiraju kapital.....u Srbiji ili ljudima koji imaju 8-10-50k mesečno prihoda.
To sam prelomio u glavi i to je to.
Svako za sebe odlučuje.

Ja gledao za život. Da prodam ovo što imam i da se zakucam nekim kreditom. Baš me briga da kupujem investicioni stan i da spucam nekoliko stotina hiljada evra+ kredit i da ga izdajem za povrat od 2-2,5%% godišnje.

Ali uz ovu situaciju sada mi iskreno ne pada napamet pa neka budu i 10k po m2 cene. Samo će mi olakšati neke odluke jer već imam u svom vlasništvu nešto. Jednostavno, ja sam glava kuće i neću da kupujem ništa što ima ROI 40 godina i da ugrozim svoju porodicu. Ne kažem za ROI zbog neke investicije već zbog samog pogleda da li se isplati kupovina ili ne u smislu rizika.

Ne plaćam kiriju, radim remote, vraćam dugove, izdajem ovo što imam a nisam gramziv a što ostane sigurno neće u cigle pri ovim cenama. Ja jednostavno ne mogu da se takmičim sa ljudima kojima država plaća ratu za stan 5 godina ili sa osobama koje su voljne da uzmu kredit od 200k+ evra po bilo kojim uslovima i bilo kojim cenama ili osobama koji gledaju kvadrate od 8-9-10k da parkiraju kapital.....u Srbiji ili ljudima koji imaju 8-10-50k mesečno prihoda.
To sam prelomio u glavi i to je to.
Svako za sebe odlučuje.
Sta te onda briga koliki je ROI ne kapiram? To je onda briga drugih ljudi, ti moras shvatiti da svako ko ima kefala za investicije ume da sracuna ROI od rente i da ga uporedi sa S&P 500 i kaze ovo se ne isplati. A da vecina investicionih kupovina i ne polazi od ROI-a trenutno vec od spekulacije i rasta cena (evo pitaj @Analitičar npr).

izdajem ovo što imam a nisam gramziv
hehehe, dobar si Sale :D

Mislim da ste vi sitni u toj prici, nemoj da se osecas prozvano. Jos neko kopa ;) al ok, videce se sve kad dodje vreme. Hint, Aca Bosanac, ne optuzujem coveka jer nemam dokazi, papritji, al je fakat da je kupio ceo Genex. Peconi nije slab, takodje, itd... itd.... Vi sto kupite dva stana, pa ste mangupi, vi niste problem... E sad, ako ce neko ovo da protumaci da kupuje SAMO odredjena vrsta ljudi, to je njegova stvar, ne mogu da drzim besplatne casove logike. Ja mislim da su oni dovoljno krupni da napumpaju trziste. Cak i za vezane kupovine, inicijalna kapisla mora da dodje od nekud.

Сви они ће бити мале маце ако се појави страни инвестициони фонд који би то радио и ако му држава дозволи...

Gradi se punom parom i nemas dovoljno kadra da gradis vise stanova prosto, iz tog ugla ponuda je maksimizovana i ja da ti kazem da treba da se sagradi 3000 stanova u jednoj godini na NBGD ti bi bio ooo pa gde ce svi ti silni ljudi da zive, ko ce sve to da kupi.
Pa nije baš puna para, eto recimo u Austriji se napravi godišnje 890 stanova na svakih 100.000 stanovnika a u Srbiji je 460 stanova na 100.000 stanovnika.
Niko ne traži da mu država uradi nešto, već bi država trebalo da radi njen posao. Novac koji dobija od prodaje/taksi prilokom igradnje stanova bi trebalo da ulaže u opremanje i parcelizaciju zemljišta, izgradnju pristupnih saobraćajnica i raznog drugod sadržaja koji je potreban za humani život u naselju(vrtići, škole, parkovi)
A ne da novac troši na kupovinu kocki i njihovo postavljanje 5 puta.

Tako neke parcele bi recimo mogli kupiti mi sa foruma i napraviti svoju zgradu.

Sta te onda briga koliki je ROI ne kapiram? To je onda briga drugih ljudi, ti moras shvatiti da svako ko ima kefala za investicije ume da sracuna ROI od rente i da ga uporedi sa S&P 500 i kaze ovo se ne isplati. A da vecina investicionih kupovina i ne polazi od ROI-a trenutno vec od spekulacije i rasta cena (evo pitaj @Analitičar npr).

Kako šta me briga koji je ROI 🙂? To je isto kao da npr plaćam zlato 5000$ a ono vredi 4000$ ali nema veze, ako se nastavi špekulacija još nekoliko godina onda će imati cenu 5000$ svuda a kod nas opet 6000$. E to ti je trenutno tržište nekretnina.
Pa ja treba da uradim kupoprodaju, uzmem kredit a ne moj komšija? Ali na stranu i to...šta da kupim 🙂 ovo nije ni 10% ponude u odnosu na period pre 5 godina. Svi su se povukli sa tržišta zbog cena. Samo su krševi ostali ili novogradnje znamo sa kakvim cenama. Ili pacijenti što su lupili 30% veću cenu pa ako se nadje bu****.

E baš zbog špekulacije, inflacije, nestabilne situacije FOMO, ovolikog mešanja države u korist investitora me više ne zanima kupovina. To kada se završi za par godina, smire se strasti , stabilizuje tržište itd onda polako i bez žurbe. I prodaja a i kupovina. Nebitno mi je. Ako rastu cene i inflacija, porašće i ovo moje.
Završavam drugi posao i to je to.

Сви они ће бити мале маце ако се појави страни инвестициони фонд који би то радио и ако му држава дозволи...
Dozvolila je drzava, evo ti BNV ... e sad sto je to ortacki posao to je vec neka druga prica. Inace ta mantra da drzava dozvoli, to se nece desiti i u najvlaznijim snovima kantarberiskog nadbiskupa. Sto bi seklil granu na kojoj sede, ovako lepo na kasicicu, kao lekic, a vi kukajte za Mirjevo 5K

Kako šta me briga koji je ROI 🙂? To je isto kao da npr plaćam zlato 5000$ a ono vredi 4000$ ali nema veze, ako se nastavi špekulacija još nekoliko godina onda će imati cenu 5000$ svuda a kod nas opet 6000$. E to ti je trenutno tržište nekretnina.
Pa ja treba da uradim kupoprodaju, uzmem kredit a ne moj komšija? Ali na stranu i to...šta da kupim 🙂 ovo nije ni 10% ponude u odnosu na period pre 5 godina. Svi su se povukli sa tržišta zbog cena. Samo su krševi ostali ili novogradnje znamo sa kakvim cenama. Ili pacijenti što su lupili 30% veću cenu pa ako se nadje bu****.

E baš zbog špekulacije, inflacije, nestabilne situacije FOMO, ovolikog mešanja države u korist investitora me više ne zanima kupovina. To kada se završi za par godina, smire se strasti , stabilizuje tržište itd onda polako i bez žurbe. I prodaja a i kupovina. Nebitno mi je. Ako rastu cene i inflacija, porašće i ovo moje.
Završavam drugi posao i to je to.
Pa investiraj u berzu / zlato / kripto onda?
Sto mora investicioni stan ako ti je ROI bitan (a ne spekulacija), to je moja poenta.

Evo da odgovorim ujedno i Saletu, probacu sa ličnim primerom. Ja imam u vlasništvu dve male, ne mnogo vredne nekretnine za danasnje uslove u nepopularnim opstinama i izdajem ih. Imaju fenomenalan ROI gledajući nabavnu cenu(ali ne i danasnju vrednost na trzistu) i ne diram ih, neka donese neki prihod. Stan u kome zivim je isto vlasništvo na NBG. Trenutno sam u kupovini stana u izgradnji u kom planiram da zivim, sto ima na drugoj temi. E sad, kad bude gotov, ovaj ide na prodaju i ulaze se ponovo u neku nekretninu za preprodaju. To sam radio vise puta do sad. Realna moja ocekivana dobit je min 10% neto godisnje na investiciju. Da li mislis da je to preveliko ocekivanje na ulozen novac, rizik zavisno od toga da li je novogradnja, licitacija, sta god? Do sad je u proseku to i bilo tako. Zasto mislim da ce ostati? Prosto je, BG je pozeljan grad za zivot i investiciju posebno za region, cene nekretnina ce sigurno dostići donje cene skupljih gradova u Evropi, kao sto nam se primanja moraju približiti nekom EU proseku. Samim tim inflacija ce nam biti veca nego u zapadnim zemljama.
Eto, iz ugla nekoga ko kupuje investiciono stanove.

U zapadnim zemljama (pa i istocnim poput Bugarske ili Rumunije, ako gledamo Evropu) ne moras da budes edge case da bi sebi priustio nekretninu sa pristojnoj lokaciji. Mozes da to ostvaris i sa prosecnom platom. To je poenta price.
Zamisli na trenutak svet u kome bi moglo da se u Beogradu kupi na nekoliko km od centra za 1500 eur po m2. Pa ko bi bio lud da uopšte emigrira iz takvog eldorada. U Rumuniji, a posebno Bugarskoj je drugačija situacija. Ljudi ne mogu da priušte stanove ni za taj novac, pa su primorani da idu na Zapad.

a posebno Bugarskoj je drugačija situacija. Ljudi ne mogu da priušte stanove ni za taj novac, pa su primorani da idu na Zapad.
Poznaješ li malo bolje situaciju u Bugarskoj (iskreno me zanima). I medijana i prosek su veći nego kod nas, cene dosta niže.
Razumem da nema problema sa papirima. Možda mnogi odu za većom platom, možda sa idejom da štekaju neko vreme, pa se vrate?
Ali, gledajući brojke, bar što se stanova tiče, deluje OK.

Pa nije baš puna para, eto recimo u Austriji se napravi godišnje 890 stanova na svakih 100.000 stanovnika a u Srbiji je 460 stanova na 100.000 stanovnika.
Ne mozes gledati samo broj stanovnika i broj stanova, valjda je bitna i kolicina radnika u gradjevinskom sektoru u toj racunici.
Probaj da nadjes dobrog majstora da ti zida kucu pa vidi koliko ces da ga cekas i koliko ce da traje projekat.

Imaju i oni naravno uvezene radnike kao i mi, ali velika je razlika sto oni nisu bili pod sankcijama i bombardovani pre 30 godina pa se trend gradnje i ponude nije stopirao i zato je u boljem stanju. Verovatno praktikuju i bolje prakse / tehnologiju i rade na visem nivou neke stvari pa imaju veci output od nas (veca produktivnost).

Ja iskreno bih pre da cekam da mi dobijemo dobar skolovani kadar nego da uvozimo svakojake arhitekte i inzenjere npr, a tu ipak onda imas usko grlo koliko se godisnje skoluje ljudi za to.

Evo ga capitol residence sofia
Цени от 1 370 € (2 502 лв.) /кв. м до 1 750 € (3 169 лв.) /кв. м. с вкл. ДДС
Sa PDV-om, 7 minuta kolima od centra Sofije, u gradu koji ima metro.

Hm... Da li ovaj bugarski projekat mozda ima neke probleme? Da li je to isti kompleks?
Steta sto se i kod nas ne dese neke revizije po slicnom principu kao ova iz teksta.

Национална комисија за борбу против корупције и Тужилаштво биће обавештени о грађевинској документацији за резиденцију Капитол северно од Централне железничке станице у Софији.

Разлог је тај што је грађевинска дозвола првобитно била за једну нестамбену зграду, а затим су дозволе дате за више од три стамбене зграде без потребног одобрења.
Према речима Богдане Панајотове, на локацији је у будућности планирано да буде 5 зграда високих 70 метара, између којих такође неће бити испуњен законски захтев за растојање.
...
Према речима Богдане Панајотове, таква пракса ће бити прекинута, а слични пројекти започети у престоници биће ревидирани. Према њеним речима, само поштовањем правила, прекомерна изградња ће се смањити за 30%.

Zamisli na trenutak svet u kome bi moglo da se u Beogradu kupi na nekoliko km od centra za 1500 eur po m2. Pa ko bi bio lud da uopšte emigrira iz takvog eldorada. U Rumuniji, a posebno Bugarskoj je drugačija situacija. Ljudi ne mogu da priušte stanove ni za taj novac, pa su primorani da idu na Zapad.
Koliko si ti siguran u ovo što pišeš?
Podseti me samo gde su veće plate u Srbiji ili Bugarskoj?

Ajde, posto si i sam u IT, razmisli malo pre nego sto ispalis nesto, molim te. Ako si ikad radio ista vezano za UI, cuo si za bivsi Telerik verovatno? Cuo si za bugarski IT? Kolika je prosecna plata u Bugarskoj? Da mi udjemo u EU, sutra bi pola drzave zbrisalo preko grane :) ja to potpisujem.

A sto se stranih investicionih fondova tice, sve zavisi sta hocemo... Ako hocemo da dopustimo da se zemlja rasprodaje ko na pijaci, onda treba da uzivamo, hvalimo caci kredite, kopamo litijum, hvalimo EXPO iako je kostao vise nego samsungova fabrika cipova u Ostinu, TX ($17 milijardi) i verujemo da BG moze samo da poskupi...

Sto mi nismo mogli da se ponudimo Samsungu za fabriku :) je l nam je falilo preuzetnistvo, ili nam malkice fali i obrazovanje.

Evo da odgovorim ujedno i Saletu, probacu sa ličnim primerom. Ja imam u vlasništvu dve male, ne mnogo vredne nekretnine za danasnje uslove u nepopularnim opstinama i izdajem ih. Imaju fenomenalan ROI gledajući nabavnu cenu(ali ne i danasnju vrednost na trzistu) i ne diram ih, neka donese neki prihod. Stan u kome zivim je isto vlasništvo na NBG. Trenutno sam u kupovini stana u izgradnji u kom planiram da zivim, sto ima na drugoj temi. E sad, kad bude gotov, ovaj ide na prodaju i ulaze se ponovo u neku nekretninu za preprodaju. To sam radio vise puta do sad. Realna moja ocekivana dobit je min 10% neto godisnje na investiciju. Da li mislis da je to preveliko ocekivanje na ulozen novac, rizik zavisno od toga da li je novogradnja, licitacija, sta god? Do sad je u proseku to i bilo tako. Zasto mislim da ce ostati? Prosto je, BG je pozeljan grad za zivot i investiciju posebno za region, cene nekretnina ce sigurno dostići donje cene skupljih gradova u Evropi, kao sto nam se primanja moraju približiti nekom EU proseku. Samim tim inflacija ce nam biti veca nego u zapadnim zemljama.
Eto, iz ugla nekoga ko kupuje investiciono stanove.
Ok. Ima tu već nekoliko momenata o kojima mogu dugo da pišem. Ukoliko se kupuje na kredit, u Srbiji je kamata veća. Po tom osnovu smo već dostigli više nego donje cene skupih gradova. O odnosu zarada u odnosu na kupovinu moć da ne govorimo itd itd
Nemam vremena sad da pišem a imao bih dosta. Arbeit.

Dva su rešenja "problema" sa nekretninama u BG:

- Poreska politika, kojom bi se demotivisalo investiranje u nekretnine (izuzetno malo verovatno da će se desiti za naših života)
- Stambena politika izgradnje priuštivih stanova za određene kategorije stanovništva (verovatnije, ali opet nizak stepen verovatnosti zbog toga što to direktno utiče na profit stranke i njenih braćala investitora)

Zbog toga što obe opcije gore se neće desiti, ova tema će ostati ista i sad i 2030. i 2040.

Pa investiraj u berzu / zlato / kripto onda?
Sto mora investicioni stan ako ti je ROI bitan (a ne spekulacija), to je moja poenta.
Nema daljeg investiranja. Sad samo keš do raspleta.

🚨🚨Warren Buffett's Berkshire Hathaway has now dumped stocks for 12 consecutive quarters, the longest selling streak in its history.

Ajde, posto si i sam u IT, razmisli malo pre nego sto ispalis nesto, molim te. Ako si ikad radio ista vezano za UI, cuo si za bivsi Telerik verovatno? Cuo si za bugarski IT? Kolika je prosecna plata u Bugarskoj? Da mi udjemo u EU, sutra bi pola drzave zbrisalo preko grane :) ja to potpisujem.

A sto se stranih investicionih fondova tice, sve zavisi sta hocemo... Ako hocemo da dopustimo da se zemlja rasprodaje ko na pijaci, onda treba da uzivamo, hvalimo caci kredite, kopamo litijum, hvalimo EXPO iako je kostao vise nego samsungova fabrika cipova u Ostinu, TX ($17 milijardi) i verujemo da BG moze samo da poskupi...

Sto mi nismo mogli da se ponudimo Samsungu za fabriku :) je l nam je falilo preuzetnistvo, ili nam malkice fali i obrazovanje.
EXPO ne kosta 17 milijardi. Kosta 2 milijarde a ostalo su sva ostala infrastrukturna ulaganja po zemlji (vecina putevi). Samo je eto iz nekog razloga ovaj resio to sve da upakuje u jedan paket koji se kao zaokruzuje u 2027.

Vrh