Šta je novo?

Cene nekretnina

Nema daljeg investiranja. Sad samo keš do raspleta.

🚨🚨Warren Buffett's Berkshire Hathaway has now dumped stocks for 12 consecutive quarters, the longest selling streak in its history.
Onda se vracamo na ono moje originalno pitanje, sto gledas ROI na stanove uopste sada onda?
Cekaj rasplet pa ko pukovnik ko pokojnik :D

I kes pozicija je pozicija sto bi rekli, problem je sto ja ne kapiram tebe jer ti pricas da ce nam inflacija pojede sve a svesno drzis kes i cekas rasplet koji ce mozda potrajati jos par godina gde ces izgubiti fazon 20% te kes pozicije na inflaciju samo.

Dva su rešenja "problema" sa nekretninama u BG:

- Poreska politika, kojom bi se demotivisalo investiranje u nekretnine (izuzetno malo verovatno da će se desiti za naših života)
- Stambena politika izgradnje priuštivih stanova za određene kategorije stanovništva (verovatnije, ali opet nizak stepen verovatnosti zbog toga što to direktno utiče na profit stranke i njenih braćala investitora)

Zbog toga što obe opcije gore se neće desiti, ova tema će ostati ista i sad i 2030. i 2040.
Daleko bilo da stranka i braćala opstanu do 2030/2040...

Onda se vracamo na ono moje originalno pitanje, sto gledas ROI na stanove uopste sada onda?
Cekaj rasplet pa ko pukovnik ko pokojnik :D

I kes pozicija je pozicija sto bi rekli, problem je sto ja ne kapiram tebe jer ti pricas da ce nam inflacija pojede sve a svesno drzis kes i cekas rasplet koji ce mozda potrajati jos par godina gde ces izgubiti fazon 20% te kes pozicije na inflaciju samo.
Ja radim na tome da obrišem svoj dug. To je moj lični rasplet.
Ja mogu da pričam samo o mojoj situaciji konkretno šta je za mene najbolja opcija. Svako ima svoju specifičnu situaciju.
Svako snosi odgovornost za svoje odluke.

- Poreska politika, kojom bi se demotivisalo investiranje u nekretnine (izuzetno malo verovatno da će se desiti za naših života)
- Stambena politika izgradnje priuštivih stanova za određene kategorije stanovništva (verovatnije, ali opet nizak stepen verovatnosti zbog toga što to direktno utiče na profit stranke i njenih braćala investitora)

Zbog toga što obe opcije gore se neće desiti, ova tema će ostati ista i sad i 2030. i 2040.
Poreska politika je donekle prilagodjena, na stan u kome ne zivis placas pun iznos poreza i on sad vec nije mali. Da bi bio radikalniji po tom pitanju idemo u socijalno, socijalističko uredjenje, a koliko kapiram svi bi kapitalizam. Ako idemo u veliko oporezivanje kapitala onda to valjda povlaci i jednakost u društvu, zaradama... Ako mene pitas ja sam uvek za vecu jednakost i mirniji život, ali me vreme naucilo da se ili prilagodim ili cu debelo zaostati. A koliko vidim svet nezaustavljivo ide u sve vece nejednakosti i bice sve teze doci do sopstvenog krova nad glavom.

Poreska politika je donekle prilagodjena, na stan u kome ne zivis placas pun iznos poreza i on sad vec nije mali. Da bi bio radikalniji po tom pitanju idemo u socijalno, socijalističko uredjenje, a koliko kapiram svi bi kapitalizam. Ako idemo u veliko oporezivanje kapitala onda to valjda povlaci i jednakost u društvu, zaradama... Ako mene pitas ja sam uvek za vecu jednakost i mirniji život, ali me vreme naucilo da se ili prilagodim ili cu debelo zaostati. A koliko vidim svet nezaustavljivo ide u sve vece nejednakosti i bice sve teze doci do sopstvenog krova nad glavom.
Slazem se sa svime, samo bih rekao da veci porezi ne vode nuzno u anti-kapitalisticko uredjenje. Po meni najbolje uredjenje je kapitalisticko sa jakom socijalnom komponentom, nesto poput severozapada Evrope.

Po ovim cenama sada ne mogu da kupe ni tamo gde nece da kupe, a kamoli gde hoce da kupe.
Meni su ove cene poremecene i volela bih da upoznam ljude kojima je ok da kupe ove stanove po ovim cenama

Prilozi

• Screenshot 2025-11-03 at 13.58.49.png
    Screenshot 2025-11-03 at 13.58.49.png
    199,1 KB · Pregleda: 48
  • Screenshot 2025-11-03 at 13.58.59.png
    Screenshot 2025-11-03 at 13.58.59.png
    238,1 KB · Pregleda: 46
  • Screenshot 2025-11-03 at 14.04.24.png
    Screenshot 2025-11-03 at 14.04.24.png
    203 KB · Pregleda: 42
  • Screenshot 2025-11-03 at 14.04.36.png
    Screenshot 2025-11-03 at 14.04.36.png
    225,6 KB · Pregleda: 41
  • Screenshot 2025-11-03 at 14.04.57.png
    Screenshot 2025-11-03 at 14.04.57.png
    230,8 KB · Pregleda: 40
  • Screenshot 2025-11-03 at 14.05.05.png
    Screenshot 2025-11-03 at 14.05.05.png
    214,4 KB · Pregleda: 46
Ovaj kod vuka je po meni OK kao Laiku :D
Drugi sprat sto je Srbinu svetinja, ne izgleda ko ruina + na 15 min od fakulteta pesaka

Odlicno si to zapazio, ali sada razmisli sta je problem da se oba mere implementiraju. Ova prva bi mogla u roku od 6 meseci (a na to dodas i pojacano interesovanje poreske za poreklo novca) sto bi imalo efektra za 9-12m, taman dovoljno da udjes sa drugom merom. Dakle nije da ne moze nego se nece, a zasto se nece ostavicu vam masti (ili realnosti) na volju ...

Ja svakako i ne očekujem da će se takva politika ikad uvesti u Srbiji jer su kod nas nekretnine političko pitanje, prosto je stranka preterano upetljana u te poslove sa svojim ljudima, a sutra kad padnu ćaciji, sledeći posle njih će hteti da nastave sa tim, ne treba se zaluđivati.

Hm... Da li ovaj bugarski projekat mozda ima neke probleme? Da li je to isti kompleks?
Steta sto se i kod nas ne dese neke revizije po slicnom principu kao ova iz teksta.

Ahahah vidim raspitujes se, zanima te investicija 😀
Sofija ima vecu medijanu i vecu prosecnu platu od nas, i generalno nize cene nekretnina. Pogledaj malo oglase, pa vidi i sam zakljuci https://investropa.com/blogs/news/average-apartment-price-sofia Ovo je link sa chatgpt-ja, ali mozes i oglase da obrnes.
Takodje ima vise investicija prema IT-ju jer je u EU, a sa manje softverskih inzenjera pravi veci izvoz IT usluga nego mi...
Pa vi sprdajte Bugare... Smejte se...
1762175866899.png

EXPO ne kosta 17 milijardi. Kosta 2 milijarde a ostalo su sva ostala infrastrukturna ulaganja po zemlji (vecina putevi). Samo je eto iz nekog razloga ovaj resio to sve da upakuje u jedan paket koji se kao zaokruzuje u 2027.
Ok, neka je sve sto se radi po drzavi 17 milijardi. Mogu da predpostavim da je to takodje 2x prenaduvano i da ce da se mazne direktno najmanje trecina a indirektno polovina. Pogledaj samo cene puteva po kilometru kod nas i okolo, o kvalitetu da ne pricamo

Evo veruj mi kad za 3 meseca pogledamo oglase videcemo sve te iste stanove da stoje po tim ekskluziva lokacijama

Pa dobro i? Takvi stanovi i očekivano da će da stoje, nema mnogo kupaca koji mogu to da priušte. Ali prodaće se i to kad tad, treba ti samo jedan ozbiljan da zagrize.

Zadnji put kad sam proveravao Kanada je bila kapitalisticka zemlja, pa je porez na drugi stan dosta brutalniji nego kod nas:

Kod nas nema interesa za ovako nesto. Nama je lepo.

Dobiće 10% popusta ako je ozbiljan i vozi :)

Fontana je stekla neki mitološki status nažalost, slažem se da je besmislica ali mislim da ima ko će da kupi.
Meni je to najjaca prica, kao ako je ozbiljan kupac, onda smanjenje cene. A ako je neozbiljan, a resi da kupi, njemu ipak nema popust (u fazonu nisam znao da pregovaram pa kupca kome sam spustio cenu zovem ozbiljan kupac, a ovaj sto zna da pregovara je neozbiljan i baraba)

Ahahah vidim raspitujes se, zanima te investicija 😀
Sofija ima vecu medijanu i vecu prosecnu platu od nas, i generalno nize cene nekretnina. Pogledaj malo oglase, pa vidi i sam zakljuci https://investropa.com/blogs/news/average-apartment-price-sofia Ovo je link sa chatgpt-ja, ali mozes i oglase da obrnes.
Takodje ima vise investicija prema IT-ju jer je u EU, a sa manje softverskih inzenjera pravi veci izvoz IT usluga nego mi...
Pa vi sprdajte Bugare... Smejte se...
Pogledajte prilog 257162
Niko ne sprda Bugare, već samo konstatujem da nije sve u jeftinim stanovima jer oni očigledno imaju najveći odliv stanovništva od svih zemalja u Evropi. Sa druge strane, različiti ljudi imaju različite standarde onog što je njima preferencijalno okruženje i to je prilično subjektivno. Recimo za volim etničku raznolikost, jednostavno da izađeš na ulicu i da se osetiš kao u nekom posebnom mikrokosmosu. Po meni je to razlika između Beograda i recimo Berlina, Londona, Pariza. To je razlog zasto su ti gradovi svetske metropole. Kod mene na Vračaru je druga vrsta diverziteta- u zgradi ja sam jedini covek izvorno iz Beograda, imamo 2 iz CG, jednog iz Bosne i Jednog sa Kosova. Ne kazem da imam nešto protiv, ali naprosto nije isto 😇

Vrh