Šta je novo?

Cene nekretnina

Aj da ne sirim i ja temu, al kako da ulazes u preduzetnistvo? :) da dajes subvencije? Finci su primer drzave koja se uzidgla na osnovu obrazovanja. Kod nas mogu da zamislim na sta bi licio neki start-up hub u kome bi se ulagalo u necijie biznis planove. Obrazovanje, pravna drzava, infrastruktura, pa ce doci neko i da ulozi. Od 1000 obrazovanih ljudi zaposlice se neko u nekoj vecoj frimi, naucice nesto, uvidece potrebe velikih biznisa za koje mi mozemo da ponudimo neku uslugu po konkurentnoj ceni. Nadam se da nece svim obrazovanima biti cilj da kupe stan u BnV i kukaju na sitan ROI :)

nisam toliko pametan, ali bih smislio nesto.
na primer ne bih ulagao u sport i crnce, vec u nase startapove kao drzava. al sada ulazim u dnevno politicku pricu, malopre smo pricali o makro prici, nevezano za trenutnu situaciju.
mislim, da sam vlast, mnogo bih para puco u preduzetnistvo. ali naravno sa jakom kontrolom novca.

ima kod nas dobrih ljudi, ima cestitih ljudi, samo da izidju

Treba drzava duradi nesto ako neko ne moze da dobije ROI od izdavanja stana, onakav kakav je ocekivao?
Ako neko prodaje ispod cene kostanja tu su spekulativne radnje i normalno da drzava treba da reaguje. Dal neko pere pare je ok..nek bude... ali sto time unistava one koji rade pošteno ..e to je problem

Ako neko prodaje ispod cene kostanja tu su spekulativne radnje i normalno da drzava treba da reaguje. Dal neko pere pare je ok..nek bude... ali sto time unistava one koji rade pošteno ..e to je problem
Mozda je cena kostanja stana prevelika u startu, a nije cena izdavanja niska... pere se u svim pravcima.

nisam toliko pametan, ali bih smislio nesto.
na primer ne bih ulagao u sport i crnce, vec u nase startapove kao drzava. al sada ulazim u dnevno politicku pricu, malopre smo pricali o makro prici, nevezano za trenutnu situaciju.
mislim, da sam vlast, mnogo bih para puco u preduzetnistvo. ali naravno sa jakom kontrolom novca.

ima kod nas dobrih ljudi, ima cestitih ljudi, samo da izidju
Kad pitas ekonomistu 'kako ulagati u start-upe sa dobrom kontrolom novca' je kao kad pitas fizicara da ti objasni kvantnu mehaniku i kako je nesto i cestica i talas. Niko nije toliko pametan, niko ne zna kako se to tacno radi do detalja. Ima samo nekih smernica i ocigledno losih primera. Vladavina prava, transparentnost, kod nas je sve nesto cudno...

Poslednja izmena:
Kad pitas ekonomistu 'kako ulagati u start-upe sa dobrom kontrolom novca' je kao kad pitas fizicara da ti objasni kvantnu mehaniku i kako je nesto i cestica i talas. Niko nije toliko pametan, niko ne zna kako se to tacno radi do detalja. Ima samo nekih smernica i ocigledno losih primera. Vladavina prava, transparentnost, kod nas je sve nesto cudno...

ja ekonomiste ne bih nista ni pitao. nebitna profesija

slazem se. samo sto nas obrazovni sistem, skoluje uglavnom pattern recognizere ili bubace, i u smislu tu imamo dobre eskperte (jako upitno).
ako se pogleda samo system thinking - vidi se da samo jako tanki. radio sam sa dosta ljudi, 10 proseci, i vidi se da im nedostaje da vide siru sliku, cak i u svojoj oblasti, a kamoli vise, sto je neophodno za stvaranje nove vrednosti. mislim da kod njih ne vazi ono less is more.

a i drugo, cak i da se nadje jedan koji ima stelu i znanje, onda treba naci partnere, sto je kao dating za zene u 40 tim godinama
Slazem se, i ovde na temi rtedovno imamo primere ljudi koji su obrazovani, inzenjeri, a jako nesistematicni u razmisljanju. Vise od pola rasprava ovde se vodi upravo oko toga, ne oko neke sustinske ideoloske/moralne razlicitosti.

Kontrast mi je to sa americkim kolegama, koji stvarno imaju dosta rupa u nekom opstem znanju, ali su u evaluaciji problema/ideja u proseku tri koplja iznad nas.

Potrebno je obrazovanje i u ITju, itekako... Da ne banalizujemo i srozavamo jednu profesiju, dobar programer je pre svega dobar inzenjer, a tek onda ostalo. Isto vazi i za druge struke u ITju. To sto je tokom korone bio bum, sad vidimo globalno posledice toga. Gomila tog priucenog kadra sad ima problem, prvi su na listi za otpustanje a novi posao jako tesko nalaze jer su sa 3-6-10 godina iskustva maltene juniori.
Naravno da jeste, kursadzije su prve nadrljale u toku krize. Apsolutno se slazem.

Aj da ne sirim i ja temu, al kako da ulazes u preduzetnistvo? :) da dajes subvencije? Finci su primer drzave koja se uzidgla na osnovu obrazovanja. Kod nas mogu da zamislim na sta bi licio neki start-up hub u kome bi se ulagalo u necijie biznis planove. Obrazovanje, pravna drzava, infrastruktura, pa ce doci neko i da ulozi. Od 1000 obrazovanih ljudi zaposlice se neko u nekoj vecoj frimi, naucice nesto, uvidece potrebe velikih biznisa za koje mi mozemo da ponudimo neku uslugu po konkurentnoj ceni. Nadam se da nece svim obrazovanima biti cilj da kupe stan u BnV i kukaju na sitan ROI :)
Albanija 🙂. Preduzetnici do 135k prometa ne plaćaju porez. Kad istekne nekoliko godina onda imaju stopu 15%.
U principu kod nas je problem što država uvek pravi zakone npr sa aspekta najprofitabilnijeg preduzetnika. Najprofitabilniju granu onda adekvatno oporezuje a ostale uguši.
Ne možeš isto da oporezuješ npr preduzetnika što pravi šajkače i prodaje turistima i IT sektor.

Slazem se, i ovde na temi rtedovno imamo primere ljudi koji su obrazovani, inzenjeri, a jako nesistematicni u razmisljanju. Vise od pola rasprava ovde se vodi upravo oko toga, ne oko neke sustinske ideoloske/moralne razlicitosti.

Kontrast mi je to sa americkim kolegama, koji stvarno imaju dosta rupa u nekom opstem znanju, ali su u evaluaciji problema/ideja u proseku tri koplja iznad nas.
Sta kažu ? Kad imaš treba kupovati ...jel to kažu ?

Zato služe antimonopolski zakoni i institucije koje imamo ali se ne mešaju u svoj posao.
Mi zapravo sve zakone imamo....ali se ne sprovode.

da, apsolutno. mislim da decko masi poentu, jer sve vreme pricamo o tome, sta je naprioritetnije, a to uzima kao kritiku da je obrazovanje nepotrebno.
sto ako pogledas racionalno, skroz neinzenjersko razmisljanje. sto u stvari je jako slicno sa milion sastanaka koje sam imao u mladosti
Ne masim poentu nigde, nego nam je stil komunikacije drugaciji.

Ne masim poentu nigde, nego nam je stil komunikacije drugaciji.
Treba da radiš na načinu koji komuniciraš. To nije deo studijkog kurikuluma, ali mislim da ti lično imaš najviše rupa baš tu. Ne sumnajm u tvoje tehničko znanje, ali očigledno ne umeš pravilno da iskomuniciraš svoje ideje. Zbog toga često zvučil kao da trolluješ iako ne sumnjam da imaš ispravne namere.

Treba da radiš na načinu koji komuniciraš. To nije deo studijkog kurikuluma, ali mislim da ti lično imaš najviše rupa baš tu. Ne sumnajm u tvoje tehničko znanje, ali očigledno ne umeš pravilno da iskomuniciraš svoje ideje. Zbog toga često zvučil kao da trolluješ iako ne sumnjam da imaš ispravne namere.
Apsolutno ne. Ja imam pohvale od svih ljudi iz okoline i firme i zato sam dosao gde sam dosao zbog cistog, preciznog, kratkog i transparentnog nacina komunikacije. Meni je i pozicija takva. Imam svoje stavove i ako se neko izrazava nejasno prema meni, ja to uvek naglasim. S tim sto ovde kada to kazes, onda ti kazu da si glup i da ne razumes, ali mene apsolutno ne zanimaju i ne doticu takvi komentari. Ja zelim da razumem sve, ali moras da me ubedis. Kad me ubedis, ja cu reci okej, sve je u redu, kao sto se vise puta i desilo.

Specijalizovani krediti, poreske olaksice i bolja definisana pravna zastita za early stage investitore i osnivace, jaca saradnja skola i kompanija kroz karijerne centre, zajednicke projekte i jasno definisane strukture za prakse, zajednicko predstavljanje domacih proizvodjaca na medjunarodnim sajmovima itd.

Sve to uporedo sa merama koje nisu toliko specificne samo za preduzetnistvo, borbom protiv korupcije, efikasnijim institucijama, smanjenjem favorizovanja i subvencionisanja drzavnih firmi u domacoj privredi itd.

Pa evo, ti si idealan primer. Da odes u neki Amsterdam, Stocholm, Berlin, koliko bi koštalo da iznajmiš lep trosoban stan u centralnom rezidemcijalnom kvartu? A kolika bi ti bila plata u tvom poslu tamo? Upravo je to moj argument- tržište je neumoljivo i tu nema ljutnje sa koje god strane da si, ali postoji sloj ljudi koji u Beogradu žive lifestyle 3x bolji nego što bi imali u nekom "razvijenom" gradom u EU.
Pa ne razumem kako sam ja primer. Ja ne bi izdvojila 1100-1500 za stan koji iznamljujem. Ne ocekujem ni da bude 500 kao pre 5 godina, ali u odnosu na moju platu meni je 750 ok. Mislim da nema previse ljudi koji zaradjuju vise od 3000 eura u beogradu, pa im je ok da daju vise od 1000 za najam stana. A i ti ljudi najverovatnije gledaju da kupe svoje. Po mom misljenju kolicina ljudi, ako izuzmemo Ruse koji ce u jednom trenutku da odu, koja je voljna da da vise od 1000 eura za stan je jako mala u Beogradu. A kolicina stanova koja je kao lux i ciji stanodavci ocekuju da izdaju stan za vise od 1000 trenutno, po mom misljenju, premazuje potraznju. To je bar moj utisak, nisam agent za nekretnine, pa ne znam.

Funkcionalno nerazumevanje. Plus u Amerkama sada popularno biti boj dzinius koji je napustio fakultet. Enfario bi se samozapalio :D

Moje iskustvo sa ljudima koji traže da im se sve savršeno objasni je da obično imaju neki vrlo blagi oblik autizma (što je ok). Standardna ljudska komunikacija u poslovnom okruženju traži obično dosta čitanja između redova.

Pa ne razumem kako sam ja primer. Ja ne bi izdvojila 1100-1500 za stan koji iznamljujem. Ne ocekujem ni da bude 500 kao pre 5 godina, ali u odnosu na moju platu meni je 750 ok. Mislim da nema previse ljudi koji zaradjuju vise od 3000 eura u beogradu, pa im je ok da daju vise od 1000 za najam stana. A i ti ljudi najverovatnije gledaju da kupe svoje. Po mom misljenju kolicina ljudi, ako izuzmemo Ruse koji ce u jednom trenutku da odu, koja je voljna da da vise od 1000 eura za stan je jako mala u Beogradu. A kolicina stanova koja je kao lux i ciji stanodavci ocekuju da izdaju stan za vise od 1000 trenutno, po mom misljenju, premazuje potraznju. To je bar moj utisak, nisam agent za nekretnine, pa ne znam.
Sve jasno, ali ako uporediš koliko sada plaćaš stan u odnosu na pre 5 godina, to je daleko povoljnije nego što plaćaš hranu, usluge, komunalije, itd. Dakle, sa svojom trenutnom platom uživaš prilično dobar kvalitet stanovanja u trosobnom stanu na Vračaru. Dakle računa je sledeća, da li se više isplati da plaćaš 750 eur za najam ili da kupiš neki najprosečniji stan u novogradnji na Vračaru za 4k+PDV i da ga opremiš i da te to sve izadje 350k EUR. Da li je to izvodljivo sa tvojom platom, da li se isplati?

Vrh