Šta je novo?

Cene nekretnina

LOL, koji zaključak. Pa evo, ja u 2026 razmatram da kupim u Dorcol Residence za 4500 eur m2, jer verujem da ce kratkoročno cena rasri (tokom perioda gradnje) i da će taj stan kad se zavrsiri vredeti 20% više, a takođe dugoročno očekujem revitaliziuaciju tog celog kraja i smatram da će za 10 ili 15 godina stan vredeti 200% više. Dakle, rentu uopste ne uzimam u svoju kalkulaciju. Da li tk znači da sam ja kriminalac ili kuravela?
Pa uvek će postojati izuzeci poput tebe koji će videti neku svoju ličnu matematiku i zamisao zašto je nešto dobro uraditi, pa makar to bilo i gledano kroz vremenski period od 20 godina. Neće tržište nikada potpuno ostati bez regularnih investicionih kupaca.

ako smatras pod obrazovanje - trenutni obrazovni sistem - onda ne.
spas svake drzave je da stvori vrednost, a ne da prica o njoj.
Treba ulagati u obrazovanje i poboljsavati ga, ne kazem da je savrseno. Koliko god da je to obrazovanje ovakvo ili onakvo, mene je izvadilo iz blata, kao i mnoge druge. Kako ces da stvoris vrednost ako nemas strucnjake? Da li je resenje da nemamo fakultete? Vrednost u drzavi se stvara korak po korak, a sve krece od obrazovanja, sto su ti ljudi vise strucniji, menjace se tip firmi koje se otvaraju, pa cemo nekad valjda da izadjemo iz motacnica ako ulozimo u obrazovanje dovoljno na dovoljan broj godina.
Kola su trenutno gurnuta nizbrdo i situacija je mnogo gora nego sto se ljudi trenutno sprdaju i shvataju. Na sve nas ce da utice. Nije komentar na tvoj komentar, komentar je opsti.

Treba ulagati u obrazovanje i poboljsavati ga, ne kazem da je savrseno. Koliko god da je to obrazovanje ovakvo ili onakvo, mene je izvadilo iz blata, kao i mnoge druge. Kako ces da stvoris vrednost ako nemas strucnjake? Da li je resenje da nemamo fakultete?

nemoj da mesas tvoje materijalno stanje sa makrom pricom. jer i svi mogu da budu izvadjeni iz blata, to ne znaci nuzno da je to najbolja investicija na nivou drzave

Da ne navodim opet primer malinara :) na kraju cenu diktira trziste, to sto si tiplatio naftu, djubrivo, ovo, ono... sto si napravio kvalitetnu malinu. Mozes da budes i u minusa, ako na kraju balade neko nije spreman da plati koliko ti ocekujes.
Postoje i cene ispod cene koštanja a tu treba drzava da reaguje i vidi ko tu pere pare....pricamo o svemu.

Ja sam iznajmila jako lep stan sa dve spavace sobe na Vracaru za 750 eura. Stajao je u oglasima 2 meseca, jer vlasnici nisu hteli da izdaju Rusima. Pitanje je za koliko se na kraju stanovi stvarno iznajme. Jel ono sto vidis u oglasima nije situacija koja se desava u realnosti. Ovaj zakljucak je verovatno izveden iz povremenog bacanja oka na oglase. Retko ko ce u Srbiji (ko je iz Srbije) odvojiti 1500 eura da iznajmi stan sa dve spavace sobe. Ja bukvalno ne znam nikoga ko to radi, a radim u IT-u vec godinama i poznajem stvarno dosta ljudi.
Pa evo, ti si idealan primer. Da odes u neki Amsterdam, Stocholm, Berlin, koliko bi koštalo da iznajmiš lep trosoban stan u centralnom rezidemcijalnom kvartu? A kolika bi ti bila plata u tvom poslu tamo? Upravo je to moj argument- tržište je neumoljivo i tu nema ljutnje sa koje god strane da si, ali postoji sloj ljudi koji u Beogradu žive lifestyle 3x bolji nego što bi imali u nekom "razvijenom" gradom u EU.

Tih ljudi je malo i oni obično imaju stanove. Stanovi se većinom iznajmljuju prosečnom stanovniku, a prosečna plata ovde i u Amsterdam, Stokholm, Berlin... veze s vezom. To što ti smatraš da renta tvog stana vredi kao renta u tim gradovima je samo tvoja stvar. Na kraju zakupci odlučuju cenu zakupa.

nisam rekao da nije dobra, nego najbolja.
pre bih ulagao u preduzetnistvo nego u obrazovanje.
Pa dzabe ulazes u preduzetnistvo ako neces imati ljudi koji ce da rade u tom preduzetnistvu dugorocno. Ubijajuci obrazovanje, ubijas preduzetnistvo dugorocno. Osim ako ne mislis da svi u preduzetnistvu mogu da budu kursadzije.
A i nije bas kao da mora da se bira da li mora i u preduzetnistvo i u obrazovanje, to nije bila moja poenta. Jasno je da treba ulagati u oba. Mi ulazemo 3% koliko mogu grubo da vidim u prosvetu (ako ne gresim).

Treba ulagati u obrazovanje i poboljsavati ga, ne kazem da je savrseno. Koliko god da je to obrazovanje ovakvo ili onakvo, mene je izvadilo iz blata, kao i mnoge druge. Kako ces da stvoris vrednost ako nemas strucnjake? Da li je resenje da nemamo fakultete? Vrednost u drzavi se stvara korak po korak, a sve krece od obrazovanja, sto su ti ljudi vise strucniji, menjace se tip firmi koje se otvaraju, pa cemo nekad valjda da izadjemo iz motacnica ako ulozimo u obrazovanje dovoljno na dovoljan broj godina.
Kola su trenutno gurnuta nizbrdo i situacija je mnogo gora nego sto se ljudi trenutno sprdaju i shvataju. Na sve nas ce da utice. Nije komentar na tvoj komentar, komentar je opsti.
Slazem se sa ovim. Onda mi nije jasno, kazes da treba da izadjemo iz motacnica (slazem se) ali zato na vest o potencijalnom otvaranju neceg boljeg reagujes instant hejtom. Opet kapiram ne verujes, 1000x su svasta pricali i najavljivali pa nista nije bilo, no desavalo se da najave pa bude. Ovde recimo, sticajem okolnosti, znam da su angazovali i jednu od najvecih svetskih konsultantskih firmi da im pomogne oko kandidature. Kad bi se to ostvarilo, barem neki deo tih strucnjaka koje si pominjao da odlaze, bi mozda ostali.

Slazem se sa ovim. Onda mi nije jasno, kazes da treba da izadjemo iz motacnica (slazem se) ali zato na vest o potencijalnom otvaranju neceg boljeg reagujes instant hejtom. Opet kapiram ne verujes, 1000x su svasta pricali i najavljivali pa nista nije bilo, no desavalo se da najave pa bude. Ovde recimo, sticajem okolnosti, znam da su angazovali i jednu od najvecih svetskih konsultantskih firmi da im pomogne oko kandidature. Kad bi se to ostvarilo, barem neki deo tih strucnjaka koje si pominjao da odlaze, bi mozda ostali.
Slazem se, ali dok ne vidim, ne verujem.

LOL, koji zaključak. Pa evo, ja u 2026 razmatram da kupim u Dorcol Residence za 4500 eur m2, jer verujem da ce kratkoročno cena rasri (tokom perioda gradnje) i da će taj stan kad se zavrsiri vredeti 20% više, a takođe dugoročno očekujem revitaliziuaciju tog celog kraja i smatram da će za 10 ili 15 godina stan vredeti 200% više. Dakle, rentu uopste ne uzimam u svoju kalkulaciju. Da li tk znači da sam ja kriminalac ili kuravela?

Znači da si kockar :)

Tih ljudi je malo i oni obično imaju stanove. Stanovi se većinom iznajmljuju prosečnom stanovniku, a prosečna plata ovde i u Amsterdam, Stokholm, Berlin... veze s vezom. To što ti smatraš da renta tvog stana vredi kao renta u tim gradovima je samo tvoja stvar. Na kraju zakupci odlučuju cenu zakupa.
Nema šta ja da mislim ili ne, cena je takva kakva jeste. Svakako je bolje živeti u trosobnom stanu na Vračaru za 750 eur, nego u takvom stanu u Mitte-u za 3x više para. Ja ne gledam drugima u novcanik, ali imam kolege i u Berlinu i Amsterdamu i Stocholmu i kada vidim gde ja živim i za koje pare u odnosu na njih, zaista sam zahvalan

Pa evo, ti si idealan primer. Da odes u neki Amsterdam, Stocholm, Berlin, koliko bi koštalo da iznajmiš lep trosoban stan u centralnom rezidemcijalnom kvartu? A kolika bi ti bila plata u tvom poslu tamo? Upravo je to moj argument- tržište je neumoljivo i tu nema ljutnje sa koje god strane da si, ali postoji sloj ljudi koji u Beogradu žive lifestyle 3x bolji nego što bi imali u nekom "razvijenom" gradom u EU.

zavisi gde te ubode. moja drugarica u barceloni renta 4. soban stan. fixna renta 5 godine. cena malo skuplja nego stanovi ovde kod arene. lokacija je 20 min peske od sagrade.
ja sam ziveo tamo nedelju dana (zgrada pored). to ne moze da se meri sa bgom, ali bukvalno. a tek sa detetom

Pa dzabe ulazes u preduzetnistvo ako neces imati ljudi koji ce da rade u tom preduzetnistvu dugorocno. Ubijajuci obrazovanje, ubijas preduzetnistvo dugorocno. Osim ako ne mislis da svi u preduzetnistvu mogu da budu kursadzije.
A i nije bas kao da mora da se bira da li mora i u preduzetnistvo i u obrazovanje, to nije bila moja poenta. Jasno je da treba ulagati u oba. Mi ulazemo 3% koliko mogu grubo da vidim u prosvetu (ako ne gresim).

tvoja pretpostavka da je obrazovanje neophodnost za preduzetnistvo - smatram netacnom hipotezom.
cak sta vise, ja mislim da nase obrazovanje (pored naravno loseg ekosistema) demotivise preduzetnistvo.

tvoja pretpostavka da je obrazovanje neophodnost za preduzetnistvo - smatram netacnom hipotezom.
cak sta vise, ja mislim da nase obrazovanje (pored naravno loseg ekosistema) demotivise preduzetnistvo.
Onda mozemo da se slozimo da se ne slazemo. Obrazovanje je neophodno za funkcionisanje svih firmi. Ne mozes ribu da naucis da se penje uz drvo. Da bi ti firma koja ima neke robote/masine radila dobro, moras da imas dobrog inzenjera koji ce da ti odrzava masine. Kako ce firma da funkcionise ako nema skolovane ljude? Pa da je obrazovanje nepotrebno, cela Amerika i Nemacka bi ugasila sve univerzitete. Da li je realno da se pricamo o tome da li je obrazovanje potrebno ili ne?

Ako pricas samo za tvoj slucaj u fazonu da treba stimulisati startup-ove (treba) i da tu ne treba formalno obrazovanje (nije neophodno), ali opet bi onda tvoja prica bila ista kao moja (ja hvalim obrazovanje jer je meni pomoglo, ti ga kudis jer tebi u IT-ju ne treba). Ja sam mislio na celu ekonomiju i privredu, ne na ljude koji hoce da otvore IT startup.

Onda mozemo da se slozimo da se ne slazemo. Obrazovanje je neophodno za funkcionisanje svih firmi. Ne mozes ribu da naucis da se penje uz drvo. Da bi ti firma koja ima neke robote/masine radila dobro, moras da imas dobrog inzenjera koji ce da ti odrzava masine. Kako ce firma da funkcionise ako nema skolovane ljude? Pa da je obrazovanje nepotrebno, cela Amerika i Nemacka bi ugasila sve univerzitete. Da li je realno da se pricamo o tome da li je obrazovanje potrebno ili ne?

Ako pricas samo za tvoj slucaj u fazonu da treba stimulisati startup-ove (treba) i da tu ne treba formalno obrazovanje (nije neophodno), ali opet bi onda tvoja prica bila ista kao moja (ja hvalim obrazovanje jer je meni pomoglo, ti ga kudis jer tebi u IT-ju ne treba). Ja sam mislio na celu ekonomiju i privredu, ne na ljude koji hoce da otvore IT startup.
Potrebno je obrazovanje i u ITju, itekako... Da ne banalizujemo i srozavamo jednu profesiju, dobar programer je pre svega dobar inzenjer, a tek onda ostalo. Isto vazi i za druge struke u ITju. To sto je tokom korone bio bum, sad vidimo globalno posledice toga. Gomila tog priucenog kadra sad ima problem, prvi su na listi za otpustanje a novi posao jako tesko nalaze jer su sa 3-6-10 godina iskustva maltene juniori.

Onda mozemo da se slozimo da se ne slazemo.

ja mislim da ti masis temu.

Obrazovanje je neophodno za funkcionisanje svih firmi.

ja nisam rekao da nije nepotrebno obrazovanje. ali ajde da dodjemo do ovoga.
da vi vodio firmu, to se nigde ne uci.
da bi finanijski vodio firmu, to se nigde ne uci.
da bi preduzimao rizike, to se ne motivise.
da bi znao nesto - obrazovanje nije neophodnost i nije jedini put.

ali da se vratim na sustinu. posto ti govoris o tome kako je obrazovanje potrebno da imas inzenjere koji ce da odrzavaju masine. ja pricam o tome, da je potrebno da imas znanje da bi napravio masinu. nase obrazovanje to ne stimulise.

kako kaze lajbnic. kako znas sta je drvo? kad ga napravis

Standardna ekipa hejtera po svaku cenu...

Da napravimo razliku, jedno je biti protiv vlasti, trulog rezima, lazi, korupcije, ćacizma, mafijanja drzave... Drugo je mazati govnima sve sto nije negativno i ja stvarno ne razumem koji je cilj toga? Eto mozda mozes ti da mi otkrijes koji je to motiv/razlog? Razumem ako je to neki ventil zarad opsteg nezadovoljstva stanjem u zemlji, mada mislim da treba imati neke granice pa ako nesto ne razumes ili nisi informisan pitas, procitas...
Pa vidi, da je to nesto od cega bi drzava stvarno imala koristi pa i hajde. Ovako je verovatno kompezacija za lojalnost nekim akademskim krugovima sumljive reputacije i mega lopovluk posto svi znamo kako se i koliko se ugradjuje na opremi koja se kupuje za drzavne institucije. Ako se zadrzavamo na IT-u samo, boje da osposobe one drzavne sajtove i malo unaprede procese a ne da se vucaramo na sajtovima koji kao da su pravljeni ranih 2000ih sa isteklim sertifikatima i bajatim kodom.

Ne treba nama centar za AI nego zdrav razum posto je to deficitarna kategorija u Srbiji

Obrazovanje i preduzetnistvo hrane jedno drugo. Mi sto se tice obrazovanja trenutno nemamo toliki problem u ukupnom broju visokoobrazovanih (taj procenat je skoro na nivou EU), ali imamo sa strukturom tih obrazovanih (dosta beskorisnih diploma i ljudi koji rade van te struke).

Sa druge strane sto se preduzetnistva tice, finansijska podrska je gotovo nepostojeca, poreska politika destimulisuca, pravna zastita hehe. Izdvajanja za R&D i nije lose kao ukupan procenat BDP ali je struktura upitna.

Daleko veci ROI bi sa trenutnim stanjem imali smanjivanjem najvecih barijera u preduzetnistvu.

Potrebno je obrazovanje i u ITju, itekako... Da ne banalizujemo i srozavamo jednu profesiju, dobar programer je pre svega dobar inzenjer, a tek onda ostalo. Isto vazi i za druge struke u ITju. To sto je tokom korone bio bum, sad vidimo globalno posledice toga. Gomila tog priucenog kadra sad ima problem, prvi su na listi za otpustanje a novi posao jako tesko nalaze jer su sa 3-6-10 godina iskustva maltene juniori.

da, apsolutno. mislim da decko masi poentu, jer sve vreme pricamo o tome, sta je naprioritetnije, a to uzima kao kritiku da je obrazovanje nepotrebno.
sto ako pogledas racionalno, skroz neinzenjersko razmisljanje. sto u stvari je jako slicno sa milion sastanaka koje sam imao u mladosti

Aj da ne sirim i ja temu, al kako da ulazes u preduzetnistvo? :) da dajes subvencije? Finci su primer drzave koja se uzidgla na osnovu obrazovanja. Kod nas mogu da zamislim na sta bi licio neki start-up hub u kome bi se ulagalo u necijie biznis planove. Obrazovanje, pravna drzava, infrastruktura, pa ce doci neko i da ulozi. Od 1000 obrazovanih ljudi zaposlice se neko u nekoj vecoj frimi, naucice nesto, uvidece potrebe velikih biznisa za koje mi mozemo da ponudimo neku uslugu po konkurentnoj ceni. Nadam se da nece svim obrazovanima biti cilj da kupe stan u BnV i kukaju na sitan ROI :)

Obrazovanje i preduzetnistvo hrane jedno drugo. Mi sto se tice obrazovanja trenutno nemamo toliki problem u ukupnom broju visokoobrazovanih (taj procenat je skoro na nivou EU), ali imamo sa strukturom tih obrazovanih (dosta beskorisnih diploma i ljudi koji rade van te struke).

Sa druge strane sto se preduzetnistva tice, finansijska podrska je gotovo nepostojeca, poreska politika destimulisuca, pravna zastita hehe. Izdvajanja za R&D i nije lose kao ukupan procenat BDP ali je struktura upitna.

Daleko veci ROI bi sa trenutnim stanjem imali smanjivanjem najvecih barijera u preduzetnistvu.

slazem se. samo sto nas obrazovni sistem, skoluje uglavnom pattern recognizere ili bubace, i u smislu tu imamo dobre eskperte (jako upitno).
ako se pogleda samo system thinking - vidi se da samo jako tanki. radio sam sa dosta ljudi, 10 proseci, i vidi se da im nedostaje da vide siru sliku, cak i u svojoj oblasti, a kamoli vise, sto je neophodno za stvaranje nove vrednosti. mislim da kod njih ne vazi ono less is more.

a i drugo, cak i da se nadje jedan koji ima stelu i znanje, onda treba naci partnere, sto je kao dating za zene u 40 tim godinama

Vrh