Šta je novo?

Cene nekretnina

Evo malo vesti sa terena. Vojvodjanska 88, V88 je prodat 60% a tek krenuo po 2950+PDV, V park poslednji stan od 50m2 otisao za 3400+PDV i par preostalih vecih stanova podigli za 100+PDV. Vinogradska iza kruznog toka trenutno 3000+PDV, proletos bila pretprodaja 2500+PDV i ide sad jos nekoliko zgrada tu i nece biti ispod 3000+PDV.
Sad imamo skokove cena na kvartalnom, da ne kažem na mesečnom nivou.

Evo malo vesti sa terena. Vojvodjanska 88, V88 je prodat 60% a tek krenuo po 2950+PDV, V park poslednji stan od 50m2 otisao za 3400+PDV i par preostalih vecih stanova podigli za 100+PDV. Vinogradska iza kruznog toka trenutno 3000+PDV, proletos bila pretprodaja 2500+PDV i ide sad jos nekoliko zgrada tu i nece biti ispod 3000+PDV.
Nisam od pocetka godine pratio teren od kako sam zavrsio kupovinu starogradnje na Nbgu ali mi je ostalo da mi stizu mejlovi oglasenih stanova i bukvalno za ceo taj period nisam video 2-3 krsteno dobra stana da su iskocila a pri tom sve sto se objavljivalo je imalo suludo vise cene. Steta sto nemamo aktivne cenenekretnina pa da pratimo trend, ovde nazalost nemamo previse ljudi da javljaju sa terena situaciju sto je najbolji insight u realnost trzista. Mogu da navedem da u svojoj bransi malo vise premium usluga ovih meseci su prilicno spori u odnosu na trendove proslih godina, ljudi definitivno manje trose.

Ma nije tačno...grešite...inflacija je 2.9%.....
Ah ..da....crveno meso i m2..kultura i škola ne ulaze u korpu...

Šta se dešava sa temom oko cena nekretnina, ovo nije bilo ni u hype tokom 2006/2007…totalno ludilo, po 6-7 strana a komentara dnevno , šta se to očekuje…
Ludilo i hajp na temi, izbacuju se postovi kao na traci 24/7/365, a u realnosti mucak, zabokrecina.
Doduse pise se sve i svasta, kao u skoli na slobodnu temu.
Ustanes ujutru, prvo sto ti padne na pamet, ti postujes.

Imamo novi meme, Ledine 3k.

Ledine 3 soma.... Drugar ima kucu u Vinogradskoj, ulica raspad sistema, ne znam dal se sad tamo gradi, on jedva cekao da se skloni odatle, sad mozda moze i da proda kucu za nekoliko stanova i da se opari

Ledine 3 soma.... Drugar ima kucu u Vinogradskoj, ulica raspad sistema, ne znam dal se sad tamo gradi, on jedva cekao da se skloni odatle, sad mozda moze i da proda kucu za nekoliko stanova i da se opari
Ja sam jednom isao u tu Vinogradsku na auto otpad, cini mi se da je Altina za nijansu bolja i uredjenija.
U stvari, rekao bih da je ova ulica idealna za ljubitelje auto-otpada, ima ih vise, kao oni na Discovery kanalu sto kupe te otpatke, pa ih sredjuju i preprodaju.

Poslednja izmena:
Niki 4 godine u cudu kako se to sad pise na temi na kojoj se stalno pise. Mora da je misterija neka.
Defke, posto si ljubitelj statistike i surovih brojki, evo ih:
Prosecan broj postova na temi je 1,7 strana po danu.
Danas se nagruvalo 11 strana.
Kako to...

Sve mi se vise čini da je odličan trenutak rešiti se nekretnina, u kojoj valuti čuvati novac, USD, CHF…bez kripto, rublji , jen…

Koja je onda fora sa nebesa.rs sto grade Karici? Ispod 3000+PDV - odmah pored Lux51 ?

1761803661595.png

Secam se 2011. na moru. Sretnem drugara koji radi u banci. Kaze kupio krajem 2008. stan na Zvezdari iznad D. Tucovica za 1800 EUR/m2 na kredit u CHF. Kad tad cemo doci ponovo u tu situaciju ali prodje zivot :)

Imamo novi meme, Ledine 3k.
Nisu Ledine, ali blizu su. To je onaj deo Vinogradske pravo posle kruznig toka i tu ce biti cetvorospratnice ali samo do broja 40,koliko sam cuo, i samo sa desne strane. Ostalo ostaju kuce. Ali da, uskoro, ako mene pitas, sledeće godine očekujem Ledine 3000 da bude realizovanih prodaja.

Koja je onda fora sa nebesa.rs sto grade Karici? Ispod 3000+PDV - odmah pored Lux51 ?

Pogledajte prilog 256789
Ne znam, ostavio sam im podatke, zvali su me nakon 6 dana. Tražio sam im ponudu za dvosobne, cene i nece nista da mi puste na mejl ni cenu da kazu. Fazon im je,dodjite da vas ugostimo kod nas na Dedinju pa da vam prezentujemo sve,itd.. Pa nece da se družim s vama, hocu da kupim ako vidim matematiku, a sta da prezentuju, svi su isti prevaranti, za iste stvari svi lazu i sa svima idu isti ili slični problemi.
Ako je neko bio i dobio ponudu za neki konkretan stan, molim da napise.

Preterujes malo Džo, imas recimo u Belgiji primer da juniori zaradjuju 0,5 kvadratnih metara stana mesecno i to ne u ITu.
To 500 evra i da je navala stazista u Amsterdamu ne verujem, jedino ako je firma u kojoj se ostaje do penzije zbog odlicnih uslova, pa da zetvujes 6 meseci. Pa socijlna pomoc je vise nego duplo od toga u Holandiji. Mislim moze, tako stazisti kod moje zene u firmi rade za jedva 1000 evra, ali jednom kad udju za stalno, zavrsili do penizije.
Ja pričam u stažerima a ne u full-time juniorima. Ali da ne bi ispalo da muljam evo par oglasa od velikih (da ne kažeš da sam samo stavio neke no-name holandske firmice).
Znači kao stažer radiš ali NEMA garancije da ćeš dobiti posao posle.

Npr. Accenture (jedna od najvećih svetskih konsultantskih kuća). Plata 500e! Nije dovoljno ni sobu da platiš.
Data & AI - Strategy Internship - You will receive an internship allowance (500 euros / month) and a laptop.
https://nl.indeed.com/viewjob?jk=667763dbaed705d6&tk=1j8q0rq4mhc7r80h&from=serp&vjs=3

Technology Consulting Intern Health & Public Service

Onda malo iz druge sfere - KPMG (znači BIG 4)
Stagiair(e) Corporate Finance - "velika stažerska plata od 1000e" (pretpostavljam bruto kad nisu naveli).!!!Ali naglasak na VELIKA!

I evo još jedan iz Philipsa - Internship: Philips Communications & Brand. Staž traje od 9-12 meseci. 500-700e BRUTO + 300e housing allowance + markica za GSP.
* Monthly full-time allowance between €500 - €700 gross, depending on your education level and if you need to relocate to The Netherlands. Part-time internships receive the allowance pro-rata.

* Housing compensation. Should you need to relocate to near our office, we’ll offer you a monthly allowance of €300,- net if location is in the vicinity of Amsterdam, €255,- net for all other Philips locations. To be eligible, we’ll just ask for the rental contract from your landlord, and your usual home-work travel distance needs to be more than 50 km or 1.5 hours of travel time (for a one way trip).

* Travel compensation, if you are not eligible for a free public transport card; you will receive max. €192,- net as a monthly allowance.

Raspitaj se malo koliko je junior SW Eng u NL, neki niche posao ... Nije bas sve tako crno belo

Ako je dobar i postane kljucni covek u firmi, dogura do Senior System Arch ... da, 8K je plata samo takvih imas 1-2 i to u ultrajakim firmama
Evo ti plata u NL i nisu ništa "posebne o odnosu na ostale sektore"
The average monthly salary for a junior software engineer in the Netherlands is around €3,218 gross, but salary varies depending on education, experience, and location. A starting salary can range between approximately €3,000 and €4,500 per month, with a higher professional education (HBO) degree often resulting in a salary between €2,800 and €3,500, and a university degree in a starting salary between €3,200 and €4,000 per month.

Kad na to opališ 50% poreza dođe skoro isto kao BG.

A Senior Architect u Amazonu u Amsterdamu, plata od pre 2 godine - 125k bruto base + 30k u akcijama. To je opet u odnosu na ostale sektore ne toliko posebno i u skladu s ostalim sektorima nema tolikih odstupanja. E sad ako je na NL porezu (a ne na 30% tax rulingu kao expat) onda izađe na 7k jedva neto ali ne na 8 sigurno. I to sa NL cenama a ne u Srbiji. Pa u SR sa 8k neto možeš komotno i 2 sekretarice i 2 ljubavnice da imaš kao što sam i napisao.

Nažalost na Zapadu nema toliko velikih odstupanja u profesijama kao kod nas. Kod nas ako si IT onda si beli medved. Ima razlike ali to je +/-20% max max. A još ako si u velikim sistemima i kompanijama (tipa Amazon, Booking i slične) onda u odnosu na Heineken, Philips, Unilever i slične odstupanja su i manja i mislim da max max idu do 10%.

To se već desilo u CG, ali vidim oni ne planiraju da staju sa podizanjem cena...

Imamo apsurd da je recimo Porto Montenegro trenutno 18k, a bukvalno za iste pare imaš Porto Cervo ili Zagaletu, daleko zreliji i razvijeniji projekti sa mnogo više sadržaja, i daleko većim prestižom i svakom smislu.
Boka Kotorska je kao geografski svetski fenomen, još i sa bogatom istorijom i sačuvanim Starim gradovima- izuzetno atraktivna. Još je i Dubrovnik blizu.

Jedan bogati, američki investitor, čiji podcast povremeno ispratim, je letovao u Porto Montenegru i bio je oduševljen, a video je svašta.

Defke, posto si ljubitelj statistike i surovih brojki, evo ih:
Prosecan broj postova na temi je 1,7 strana po danu.
Danas se nagruvalo 11 strana.
Kako to...
1338 od 3338 strana teme je ispisano u poslednjih godinu dana samo. Znaci da je prosek skoro 4 strane dnevno.

Naravno da to kao i svaki prosek nije rasporedjeno jednako na svaki dan. Eto danas su ljudi resili da rasprave kakve su plate i uslovi u big4 firmama kod nas o u svetu, koliko vidim veci deo tih 11 strana je otisao na to. Generalno kad se vodi aktivna rasprava to nabije vise strana nego kad se samo komentarise neka vest.
Sve mi se vise čini da je odličan trenutak rešiti se nekretnina, u kojoj valuti čuvati novac, USD, CHF…bez kripto, rublji , jen…
Nepogrešivo pogrešno savetovanje, već 6 godina, na neki način impresivno niki.

Vrh