Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne, naravno da nije to sustina. Ja sam naveo da mladi ljudi imaju tendenciju da previse vrednuju sebe i svoje kvalitete i znanja. Naravno, potrebno im je dati podstrek i usmeriti na pravu stranu, ali isto tako ponekad je potreban reality check. U mom slucaju, govorim o decku od 22 godine koji je super pametan i zaradjuje (zajedno sa bonosum) 1800-2000 eur mesecno u firmi. To je vise nego sto moj brat, covek od 42 godine, specijalista vaskularne hirurgije, zaradi od svog primarnog posla u KCS sve sa dezurstvima. Dakle, po mom misljenju abnormalno visoka plata za te godine i nivo iskustva (pocetnik), ali isto tako prilika da se napreduje i zaradi jos vise. Iz te perspektive, bilo bi potpuno nelogicno da se ja kao sef tog decka snebivam da ga povremeno pozovem i zatrazim pomoc u nekim situacijama koje su van radnog vremena. Meni je to podrazumevajuce.
To je stvarno vrhunska lova za te godine, ali ti to kanda i zloupotrebljavaš. Ok je sto si mu dao tu platu, znaci da vidiš nešto u njemu, ali fer je da se na tome zaustavis, na njegovom potencijalu i vrednosti, a ne da budeš u fazonu ja sam tebe platio toliko i sad ću da te akam i u 9 uvece ako mi se prohte.

Za 2000 evra mesečno vala će i da se javi na telefon u 9 uveče.

Naravno da to ne treba da bude pravilo, ali neki od vas kao da nikad nisu radili vremenski osetljive poslove.

Za 2000 evra mesečno vala će i da se javi na telefon u 9 uveče.

Naravno da to ne treba da bude pravilo, ali neki od vas kao da nikad nisu radili vremenski osetljive poslove.
Upravo to, nije da ja nekog kinjim i malteretiram. Vrlo sam obziran i uctiv, ali nekada se stvari desavaju i van 9-17h okvira i tada ocekujem da ljudi budu dostupni pogotovu kao im unapred najavim da ce mi biti potrebna pomoc.

Upravo to, nije da ja nekog kinjim i malteretiram. Vrlo sam obziran i uctiv, ali nekada se stvari desavaju i van 9-17h okvira i tada ocekujem da ljudi budu dostupni pogotovu kao im unapred najavim da ce mi biti potrebna pomoc.
Jos samo na intervjuu da kazes to... Cesto se desava da ljudi promene posao, obecaju im se cvece i leptirici bez prekovremenog rada, a onda krene jako tovarenje. Kasnije skapiras firma kao protocni bojler, za 6 meseci se svi pregreju i idu dalje.

I onda ce neko sa 1400 da izabere da se javlja po ceo dan, bude devojka za sve, dan i noc, da pauzira seks sa zenom u 10 uvece, kaze zeno ne smaraj me cekaju me stakeholders, ona odgovara ti mene varas stoko i ostale situacije
A uz to da bude zadovoljan garsonjerom u Besnom Foku jer je to Beograd

Umesto toga lepo zapali preko haha

Jake egzibicije na forumu, stvarno zivimo u zanimljivo doba

Eno citam opet neke pucnjave po gradu, pa svaki drugi dan saobracajka neko umro divljacka voznja. Juce stojim na raskrsnici i lik skrece u levo i sece ljude koji idu pravo, zamalo udes da ovi nisu prikocili, 20 metara kasnije klinci se peglaju na ulici lete telefoni nikom nista.

Subjektivan osecaj je da je trenutno stanje u BGu wild west sto se bezbednosti tice.

Eno citam opet neke pucnjave po gradu, pa svaki drugi dan saobracajka neko umro divljacka voznja. Juce stojim na raskrsnici i lik skrece u levo i sece ljude koji idu pravo, zamalo udes da ovi nisu prikocili, 20 metara kasnije klinci se peglaju na ulici lete telefoni nikom nista.

Subjektivan osecaj je da je trenutno stanje u BGu wild west sto se bezbednosti tice.

I onda ce neko sa 1400 da izabere da se javlja po ceo dan, bude devojka za sve, dan i noc, da pauzira seks sa zenom u 10 uvece, kaze zeno ne smaraj me cekaju me stakeholders, ona odgovara ti mene varas stoko i ostale situacije
A uz to da bude zadovoljan garsonjerom u Besnom Foku jer je to Beograd

Umesto toga lepo zapali preko haha
Kažem. Još 4-5 godina i biće veeeeliki problem.
Fora je što bi se i javljali za 1400e (van IT struke), samo što klinca do 25 godina sigurno nećeš toliko da platiš. Upola od toga možda.
Arhitekte sa po 10+ godina iskustva rade i po 6 dana nedeljno za oko 1100e. A ovde jake priče i besni fok za isplatu do 70-te 😁

Stvarno i kamen bi zaplakao da pročita ove tužbalice na forumu, 1400 evra za nekoga od 25 godina malo valjda da bi se javio na telefon posle 5, i još valjda je 1400 neka bedna cifra pa će da živi u Besnom Foku.

Eto on će mučenik da ode preko gde će da mu daju 2500 eur da se javlja na telefon posle 5 pa će da bude srećan, ali će zato da plaća kiriju i račune 1500 u selu 40 km od Minhena.

Dozovite se sebi malo.

Stvarno i kamen bi zaplakao da pročita ove tužbalice na forumu, 1400 evra za nekoga od 25 godina malo valjda da bi se javio na telefon posle 5, i još valjda je 1400 neka bedna cifra pa će da živi u Besnom Foku.

Eto on će mučenik da ode preko gde će da mu daju 2500 eur da se javlja na telefon posle 5 pa će da bude srećan, ali će zato da plaća kiriju i račune 1500 u selu 40 km od Minhena.

Dozovite se sebi malo.
I to od ljudi poput @Salev85 i @enfario kojima su usta puna zaštite "običnog" čoveka. Kažem ti, klinci su postali besni i osioni, poslodavac daje ih plati minimum 3k eur i ne uznemirava nakon radnog vremena. Sve ostalo je ispod praga ljudskog dostojanstva.

Kažem. Još 4-5 godina i biće veeeeliki problem.
Fora je što bi se i javljali za 1400e (van IT struke), samo što klinca do 25 godina sigurno nećeš toliko da platiš. Upola od toga možda.
Arhitekte sa po 10+ godina iskustva rade i po 6 dana nedeljno za oko 1100e. A ovde jake priče i besni fok za isplatu do 70-te

Nek daju otkaz. Očigledno je previše ljudi u IT i to se ogleda u tržištu koje tako plaća.

Samo nek se ne čude ljudi kad za par godina ne bude više ljudi u toj profesiji (nije kao da se nije desilo u gomilu drugih koje su godinama/decenijama potolaćivale ljude).

1100€ je 130k dinara. U Beogradu se kombi vozač (B, ne C kategorija) plaća 110k. Šargarepa koja će naterati mladog čoveka da uči godinama mora biti bolja od par stotina evra.

Ni tih 1400 evra kod Analitičara neće obezbediti ljude za te profesije. Pogotovo sad kad je lestvica za ulazak (juniori) podignuta u neke nebulozne visine.

Nek daju otkaz. Očigledno je previše ljudi u IT i to se ogleda u tržištu koje tako plaća.

Samo nek se ne čude ljudi kad za par godina ne bude više ljudi u toj profesiji (nije kao da se nije desilo u gomilu drugih koje su godinama/decenijama potolaćivale ljude).

1100€ je 130k dinara. U Beogradu se kombi vozač (B, ne C kategorija) plaća 110k. Šargarepa koja će naterati mladog čoveka da uči godinama mora biti bolja od par stotina evra.

Ni tih 1400 evra kod Analitičara neće obezbediti ljude za te profesije. Pogotovo sad kad je lestvica za ulazak (juniori) podignuta u neke nebulozne visine.

Šargarepa je sedenje u komfornoj klimatizovanoj kancelariji umesto da voziš kombi po ceo dan i istovaraš/utovaraš robu.

I mladi se javljaju na oglase jako, ja ne pamtim da smo imali problem da nađemo interne i za 800 evra plate (ne IT sektor).

Rešeno ti je i ovo (skretanje u levo)

Gde ima taj kombi za 110k? Odem radim 7-8 sati 5 dana u nedelji van toga sam mrtav za firmu! Sedim vozikam se malo i uzivam.

Svašta, koja komparacija. Za većinu profesija u IT nije nephodan fakultet (mada ja uvek svakom ko namerava da radi u ovoj industriji savetujem da ga završi). Drugo, zašto ne porediš plate IT juniora sa platama lekara specijalista kao što je moj brat koji je vaskularni hirurg i sve sa dežurstvima izađe na 200k dinara na svom primarnom poslu. Zar nije to veći problem nego ko će da vozi C kategoriju i piše kod?!

Zato sto se ovde sve gleda kroz IT prizmu. Nek bude mrtav posle radnog vremena ali onda nema napredovanja pa sta ko voli. Jedino ako sebi digne znanje i produktivnost na mnogo veci nivo ali i za to je potrbno iskustvo. A obicno takvi sto kukaju na sav glas o izrabljivanju propali bi posle mesec dana da otvore svoju firmu.

Šargarepa je sedenje u komfornoj klimatizovanoj kancelariji umesto da voziš kombi po ceo dan i istovaraš/utovaraš robu.

I mladi se javljaju na oglase jako, ja ne pamtim da smo imali problem da nađemo interne i za 800 evra plate (ne IT sektor).
Šta se intern plaća 800 jura van IT? Ala sam ja zaostao u vremenu jbt.

I to od ljudi poput @Salev85 i @enfario kojima su usta puna zaštite "običnog" čoveka. Kažem ti, klinci su postali besni i osioni, poslodavac daje ih plati minimum 3k eur i ne uznemirava nakon radnog vremena. Sve ostalo je ispod praga ljudskog dostojanstva.
Hajde sto su besni i osioni nego sto su puni sebe, misle da sve znaju a nisu provukli kroz ruke parce ozbiljnijeg koda osim onih vezbica na fakultetu. O tome kako razmisljaju i koliko je nestruktuirano njihovo razmisljanje bolje da ne zapocinjemo.

Svašta, koja komparacija. Za većinu profesija u IT nije nephodan fakultet (mada ja uvek svakom ko namerava da radi u ovoj industriji savetujem da ga završi). Drugo, zašto ne porediš plate IT juniora sa platama lekara specijalista kao što je moj brat koji je vaskularni hirurg i sve sa dežurstvima izađe na 200k dinara na svom primarnom poslu. Zar nije to veći problem nego ko će da vozi C kategoriju i piše kod?!
To i jeste problem, lekari specijalisti su debelo podplaceni kod nas zato ih ima sve manje i manje a od ovih sto ima nema nikakve koristi, svi samo peru ruke i prebacuju odgovornost na specijaliste i dijagnostiku.

Stvar je u tome sto je tih 1400e ulazna plata. Ono da pocnes da radis i ucis, najmanje 2 godine da bi bio samostalan i koristam za firmu. Znaci neko te placa da se disciplinujes, ucis, obezbedjuje ti sredstva a tvoje je da upijas kao sundjer i da posle 2-3 godine izadjes na 2K. Ako to junior ne moze da izgura onda nije za taj posao. Realno junior ne moze firmi da ponudi nista osim onoga sto ce da postane u nekom vremenskom roku i tek onda postane koristan i pocne sebi da zaradjuje platu.

Ma i mi treba da kecamo obicnog coveka malo mu je vase kecanje

Kako bi ti to rekao ostalima. Što se ne prekvalifikuje za qa lead-a i eto 5k. Eno, upoznao sam jednog. Mogao je da bude i partner sa učešćem u vlasništvu i ne bi se žalio. Ili kako si ono beše rekao, što ne radi na još dodatne 3-4 klinike i imaće tri puta toliko opušteno. Doduše radna nedelja će biti 180 sati + prevoz ali šta mu fali. Lako mu je da se samo žali i ne radi ništa. Nego lagano ide na posao, klimatizovano. Još državna služba, radi koliko hoće. Mora samo hasl.
E sad kaži da ne pričaš budalaštine 😁.
Kao junior 1400e a raspad i kuknjava u IT-ju i otkazi samo pljušte. Teško je do posla iskreno.

Vrh