Šta je novo?

Cene nekretnina

Raste dug, ali raste i prodaja stanova, znaju to ovi iz mmf-a, a znaju i koliko ima para u slamaricama. Uzeo sam proletos manji kredit u dinarima, za kupovinu kuće sa šumom u blizini Bg-a, jer mislim da će se uskoro menjati pravila igre (kamate, kurs, elektronski novac, i drugo). A likuju ti što će ići da kradu tuđu šumu, umesto da lože svoj parket.
Koji je to kraj oko BG-a? Barajevo?

ti si ćaci po načinu razmišljanja, stavovima, zastupanjima, pogledu na svet, gledanjem na STUDENTE kao na blokadere...škola te ni najmanje ne vadi. škola je za ono što je ćaci danas potpuno nebitan momenat. ćaci se najmanje vezuje za neobrazovanje i za nepismenost danas (jeste na samom početku kad su to napisali), ćaci je duša, ćaci je nešto što oslikava tebe kao čoveka, a ne tvoja škola. tako da, da, ako podržavaš vlast i ideš joj uz dlaku, ćaci si po automatizmu :)
Ovo je strašno! Ja ne gledam na sve studente kao blokadere već na one koji blokiraju fakultete. Ako neće da uče i da se školuju. Neka sede kući. Niko ih ne tera. Ja i kritikujem vlast za loše poteze kao što i kažem koji su dobri potezi. Krediti za mlade su super potez. Sankcije NIS-u su loš potez. Dinar stabilan je dobar potez.
Kako su rešili situaciju s blokadama i blokaderima - loše.

Ovo je strašno! Ja ne gledam na sve studente kao blokadere već na one koji blokiraju fakultete. Ako neće da uče i da se školuju. Neka sede kući. Niko ih ne tera. Ja i kritikujem vlast za loše poteze kao što i kažem koji su dobri potezi. Krediti za mlade su super potez. Sankcije NIS-u su loš potez. Dinar stabilan je dobar potez.
Trenutno jedini blokaderi su oni ispred skupstine u satorima. znaci penzineri placeni da tu sede i batinasi koji dodju po potrebi. Studenti su na fakultetima i uce i idu na ispite.

zašto misliš da oni ovo stvarno rade? koji je njihov motiv za to da "neće da uče i da se školuju" već blokiraju fakulte? zgubidani?

ti si ovim doslovno opisao način kako da upropastiš dete sa sigurnošću. slušaj dete, mama i ja smo ti bili đaci generacije, je l ti znaš šta to znači?! to znači da ti moraš da ideš na olimpijade i osvajaš medalje kako bi majka i ja bili zadovoljno onim što si ti postao inače ćeš nam biti veliko razočarenje u životu...dete upada u pakao jer ako donese ne daj bože neku ocenu manju od 5 kući nema izlaska narednih 7 dana i tako se stvara potpuno urušen karakter, pun strahova i zavisnosti od drugih
pakao od razmišljanja...nadam se samo da ljudi ovde ne shvataju sve za ozbiljno.
Pusti me ti pateticnih upropastices dete prica. To je bs koji je dosao sa zapada, zato i pucaju po svim savovima.
Dete voli kada dobije 5 i kada mu se pokaze i omoguci to da ostvari.
Nema kazni, samo smernica i ucenje.

Po meni je neodgovorno ne omoguciti detetu da dostigne maksimum svojih potencijala. Takvo dete posle bude nesrecno i neostvareno.

Ako nisi gospodar sebe, drugi ce biti gospodari tebe. Biti gospodar sebe stvara samouverenost, a podrazumeva pre svega disciplinu i uverenje da mozes da ostvaris velike stvari (ako imas genetski potencijal za to).

Poslednja izmena:
zašto misliš da oni ovo stvarno rade? koji je njihov motiv za to da "neće da uče i da se školuju" već blokiraju fakulte? zgubidani?
Navukli ih stranci. Nije prvi put. A klinci mladi neiskusni, lože se na priče o švedskim institucijama. Istim ovim koje će sada da legalizuju otimanje ruske imovine po Zapadu. Kojima je sada Jasenovac bio "radionica" gde su se ljudi i deca "dobrovoljno javljali da odlaze"... Ko neće da uči neka ne uči. Ne mora da blokira drugima da rade i uče. Bili su protesti kad sam i ja išao na fax. I znalo se. Ko hoće da protestuje i da se tuče s policijom ide uveče dole u grad u centar i pegla se s murjom. Ostali mi smo išli normalno na vežbe i na fakultet. Farmaceutski fax je uvek bio režimski fax od kad postoji. Samo je prošle godine odjednom postao anti režimski... Još gore na Kumodražu koji je odvojen od sveta i događanja. Pa tamo je sve bilo normalno i za vreme NATO bombardovanja.
Blokaderi su imali "leverage" da nešto za sebe ispregovaraju. I uspeli su to u prvih dve nedelje kad im je ispunio sve uslove plus još dao kao bonus ove kredite. Ali hteli su sve i vlast pa su na kraju popušili.
No šta je tu. Sad moraju da plate cenu. Pad godine i sigurnu ili emigraciju ili Glovo... Ja ne vidim neku bolju opciju za njih. Barem za one najglasnije. Oni što su bili u masi će se prikloniti pobedniku i kraj. Bilo od postanka sveta do danas.

Necemo uzeti za zlo daleko od toga.

Stvar je u tome sto pod narativom drugacijeg misljenja upadamo u svojevrsnu psiholosku zamku pristojne i nepristojne Srbije a sve pod parolom, oni hoce da ruse a mi hocemo samo da radimo. E pa problem je u tome sto to drugacije misljenje nam je izrodilo sistemsku korupciju nevidjenih razmera, mafijasku drzavu, partisko zaposljavanje u mega razmerama, najgori kadar u istoriji drzave, prebijanje ljudi po ulicama, kidnapovanje ljudi sa ulica, ... (da ne nabrajam vise).

Nije ovde pitanje da li neko misli drugacije nego kako brani svoje pozicije, a kako ih brane to vidimo a sta brane to znamo.
Slazem se i mislim da ta podela u koju sve dublje tonemo ne vodi ničemu dobrom. To da imamo sistemsku korupciju je činjenica i mogu biti zivi svedok da je ona prisutna od 90-tih do danas bez prestanka. Da li je u nekom trenutku vise ili manje vidljiva mislim da je samo do onog ili one grupe koja je posmatra. Isto tako ce ova vlast braniti svoje pozicije po svaku cenu, kao sto i neko drugi ko zeli da je osvoji koristi sve resurse koje ima i kad dodje do iste, branice je svim raspoloživim sredstvima. Mislim da je iluzija misliti da ce bilo ko, a zeli vlast, sa nasim mentalitetom i na ovim prostorima imati opsti interes ispred svog ličnog. Sustina koju je nazalost sadasnja vlast jako dobro izucila i zna cime raspolaže je vecinski narod i to je opet ona statistika koju imamo, obrazovanje, materijalni položaj po regionima, ono sta im je potrebno u njihovim mikro sredinama... I to jako dobro koriste i sve sto govore i rade mi, jedna ozbiljna manjina ne razumemo, a nama se i ne obraćaju. Otud i podrška i rezultat koji imaju na kraju.

Pročačkaj baš bi me zanimao epilog. Ja samo jednog znam da je otišao u USA ali je zato njegov brat nasledio poziciju i pare.
Najbolje su prošli gradjevinci tj vlasnici gradjevinskih firmi, bivši direktori koji su preneli društvene mašine u svoje vlasništvo i koji posluju i danas. Oni su ošašavili od para.
Ajde bas cu da se raspitam.
Gradjevinci nemaju konkurenciju na svetskom nivou (ovde su u lokalu, nije nesto sto mozes da uvezes itd...) i onda mnogo lakse na mufte mogu nesto odraditi, bez visoke ekspertize.
Mada imam dobrog ortaka ciji je cale imao gradjevinsku firmu i ostavio mu par stanova, ali on je lik teska bleja. Sada sa 44 godine nema zanimanje, razmislja i dalje kako ce da se sedi na plazi i zaradjuje pare. Tako da ima i takvih slucajeva.

Navukli ih stranci. Nije prvi put. A klinci mladi neiskusni, lože se na priče o švedskim institucijama. Istim ovim koje će sada da legalizuju otimanje ruske imovine po Zapadu. Kojima je sada Jasenovac bio "radionica" gde su se ljudi i deca "dobrovoljno javljali da odlaze"... Ko neće da uči neka ne uči. Ne mora da blokira drugima da rade i uče. Bili su protesti kad sam i ja išao na fax. I znalo se. Ko hoće da protestuje i da se tuče s policijom ide uveče dole u grad u centar i pegla se s murjom. Ostali mi smo išli normalno na vežbe i na fakultet. Farmaceutski fax je uvek bio režimski fax od kad postoji. Samo je prošle godine odjednom postao anti režimski... Još gore na Kumodražu koji je odvojen od sveta i događanja. Pa tamo je sve bilo normalno i za vreme NATO bombardovanja.
Blokaderi su imali "leverage" da nešto za sebe ispregovaraju. I uspeli su to u prvih dve nedelje kad im je ispunio sve uslove plus još dao kao bonus ove kredite. Ali hteli su sve i vlast pa su na kraju popušili.
No šta je tu. Sad moraju da plate cenu. Pad godine i sigurnu ili emigraciju ili Glovo... Ja ne vidim neku bolju opciju za njih. Barem za one najglasnije. Oni što su bili u masi će se prikloniti pobedniku i kraj. Bilo od postanka sveta do danas.
au brate...je l se iza ovog naloga krije miroljub petrović? ja drugo ne vidim kao realno objašnjenje...

edit: džaba ti druže i to inostranstvo i ta tvoja škola ako veruješ u to da je zemlja "ravna ploča"

Poslednja izmena:

Nije prvi put da zastupaš ovo prizemno razmišljanje. Zaboravio si da je režimska korupcija dovela do smrti 16 ljudi. Lako je tebi iz Nederlanda kad ne osećaš zlo koje dolazi od ovih štetočina na vlasti.

Svedske institucije barem funkcionisu na unutrasnjem planu. Da li se u Svedskoj i Holandiji desava da sudija zagubi 11 slucajeva i nikom nista? Da li moze da gradi ko hoce i sta hoce ako plati pravog coveka? Sta je dobro u deljenju kredita od 100k nekome ko ne mora ni da ima posao? Ok neki tvrde da je socijalna gradnja od kredita nemoguca (sem za Bezbednjake, od drzavnih para), ali sto je ova mera bolja?

Da li je normalno da neko ko se pobunio protiv vlasti mora u emigraciju ili Glovo? Uostalom, 80% njih ni ne namerava da radi u drzavnoj sluzbi. Ovi klinci nisu ni ustali da ispregovaraju nesto "za sebe", to su oni drugi od 50 i kusur godina u cacilendu sto pucaju jedni na druge, jer ne moze drugacije da se zaradi, za emigraciju nemaju jezik, a za glovo kondiciju.

tesko je od djoleta aka ubacim neku losu foru za zene, da razume da neka borba ima smisla iako deluje uzaludno.
jer kada bi se gledala verovatnoca, onda nijedan biznis ne bi uspeo, i djole bi verovatno bio portir

edit: takodje je porazavajuce, da dobar deo naroda, misli da su neke vrednosti, koje su utemeljene u samim religijama, koje su u atestickom obliku takodje common sense, dosle do toga da su navukli ih stranci.
ispade da ovde ne zive homo sapiensi, nego 10 vrsta pre toga.

djole je onaj fazon budimo ljudi iako smo srbi

Svedske institucije barem funkcionisu na unutrasnjem planu. Da li se u Svedskoj i Holandiji desava da sudija zagubi 11 slucajeva i nikom nista? Da li moze da gradi ko hoce i sta hoce ako plati pravog coveka? Sta je dobro u deljenju kredita od 100k nekome ko ne mora ni da ima posao? Ok neki tvrde da je socijalna gradnja od kredita nemoguca (sem za Bezbednjake, od drzavnih para), ali sto je ova mera bolja?
Zamisli u svedskoj nestane iz policiske stanice preko 500 komada oruzja i niko nema pojma gde su :D :D :D

VIdis to je skroz interesantno. Zasto covek sa doktoratom uspesan u svojoj oblasti, mlati pare, kupuje nekretnine, gubi ozbilno vreme sa nama luzerima na nekom marginalnom forumu. Odakle taj motiv potice i koje je kompezacija (ili transfer) u pitanju.
Pricaj nam malo o tome :)
Ja se ne kopčam pozadi..još uvek...
A ti veruj njemu...

Dinar stabilan a cene rastu li rastu...to na fakultetu NL učili ?

Najgore je što ti zoomeri i kad dobiju te pare koje misle da im sleduju, opet ne rade posao.
Imao sam tu "sreću" da radim sa timom u NY, svi ispod 26 i svi na 2/3+ one plate koju navode pre par stranica ove teme (base comp., pre bonusa i equity-a.
Katastrofa, "nahranili" ga u mladosti, i onda 0 ambicije. Voleo bi on neku jahtu ili onih 30m, ali to što sam mu dao da uradi ga ne vodi ka tome...

Sa druge strane, u Americi te generacije jesu često gurnute u problem za koji su bili premladi da shvate. Dobro se sećam Amerike '80tih i '90tih kada je značajan deo srednje ka višoj srednjoj klasi imao fond za studije još u vrtiću. Onda se neko dosetio un-bankruptable Sallie Mae kredita, uz ideju da bace na papir "ako odeš na faks, zaradićeš X$, dokle god je rata X-epsilon, u plusu si". Univerziteti shvatili da sad i oni bez fonda mogu da studiraju, a roditelji da umesto college fonda mogu da kupuju kamionete.
Sve u svemu, em su često u dugovima do guše, em vrednost diplome sišla u podrum.

Najgore je što ti zoomeri i kad dobiju te pare koje misle da im sleduju, opet ne rade posao.
Imao sam tu "sreću" da radim sa timom u NY, svi ispod 26 i svi na 2/3+ one plate koju navode pre par stranica ove teme (base comp., pre bonusa i equity-a.
Katastrofa, "nahranili" ga u mladosti, i onda 0 ambicije. Voleo bi on neku jahtu ili onih 30m, ali to što sam mu dao da uradi ga ne vodi ka tome...

Sa druge strane, u Americi te generacije jesu često gurnute u problem za koji su bili premladi da shvate. Dobro se sećam Amerike '80tih i '90tih kada je značajan deo srednje ka višoj srednjoj klasi imao fond za studije još u vrtiću. Onda se neko dosetio un-bankruptable Sallie Mae kredita, uz ideju da bace na papir "ako odeš na faks, zaradićeš X$, dokle god je rata X-epsilon, u plusu si". Univerziteti shvatili da sad i oni bez fonda mogu da studiraju, a roditelji da umesto college fonda mogu da kupuju kamionete.
Sve u svemu, em su često u dugovima do guše, em vrednost diplome sišla u podrum.
"vrednost diplome" je relativna stvar. Neko ko je diplomirao antičku filizofiju na Harvardu će verovatno biti manje marketabilan da radi neki posao nego neko je počeo da kodira u srednjoj i nikada nije pohađao fakultet, ili je eventualno išao na neki juinor college.
Ono što je prava vrednost novca je da deci omogućiš da se bave onim što ih istinski zanima, a ne nužno onim što će im omogućiti da generišu najveće bogatstvo.

"vrednost diplome" je relativna stvar. Neko ko je diplomirao antičku filizofiju na Harvardu će verovatno biti manje marketabilan da radi neki posao nego neko je počeo da kodira u srednjoj i nikada nije pohađao fakultet, ili je eventualno išao na neki juinor college.
Ono što je prava vrednost novca je da deci omogućiš da se bave onim što ih istinski zanima, a ne nužno onim što će im omogućiti da generišu najveće bogatstvo.
Apsolutno se slažem, to i jeste problem. Lično čak više vrednujem vreme provedeno u okruženju i šansu da čovek istraži šta ga zanima od samog papira)

Mainstream kultura je prihvatila vrednost diplome = delta u odnosu na zaradu koje bi imao bez te diplome
Posledice su grozne, često biranje poziva koji nekome ne leži i ne zanima ga, opravdanje za ogromno povećanje školarina.

Van radnog vremena niko ne treba da se javlja. Van radnog vremena firma više ne postoji (osim ako nisi na takvoj poziciji da nemaš radno vreme).
Ne bih rekao za sebe da sam na poziciji na kojoj ne postoji radno vreme, ali elementarni common sense ukazuje da kada treba da se razgovaram sa CTO-jem koji sedi u PST zoni i nekim i nekim ko radi support u IST zoni, logično je da se to može dogoditi van mog radnog vremena. Ne mislim da me ljudi mobinguju ili zlostavljaju niti da imaju lošu nameru što me povremeno zovu van mog 9-5 okvira, niti mislim da je normalno da u 5:00 iskljucim telefon i da "ne postojim" do narendog dana.

Apsolutno se slažem, to i jeste problem. Lično čak više vrednujem vreme provedeno u okruženju i šansu da čovek istraži šta ga zanima od samog papira)

Mainstream kultura je prihvatila vrednost diplome = delta u odnosu na zaradu koje bi imao bez te diplome
Posledice su grozne, često biranje poziva koji nekome ne leži i ne zanima ga, opravdanje za ogromno povećanje školarina.
kao neko ko je stekao inostranu diplomu za koju je izdvojena gomila para, odgovnorno tvrdim da u srbiji tako nešto ima nultu vrednost
sa druge strane u istom tom inostranstvu se jako teško ostaje sa srpskim pasošem i bez poznavanja lokalnog jezika (ako nije englesko govorno područje)
suma sumarum, državni fakultet u srbiji kao najrelnije rešenje za sve koji neće u inostranstvo po svaku cenu.

Vrh