Mislim da imas pogresno stanoviste. Nadam se da ne zvuci kao da ti drzim lekciju jer mi to nije namera, cim si uspeo da ostvaris uspehe u zivotu ocigledno posedujes intelektualne i karakterne osobine da donosis kvalitetne odluke.Pre svega ja svoje lične (neostvarene) ambicije i frustracije ne želim da prenosim svojoj deci. Smatram da su oni individue za sebe, i neka se bave čime god žele da se bave, ja ću im pomoći u čemu god odluče, ali im neću nametati ništa.
Ima veze jer nemaš čime da ga motivišeš, osim ako dete to ne želi samo. Ili da mobinguješ i maltretiraš dete do te mere da radi to što radi iz straha prema tebi a ne zato što ga zanima.
Deci je potrebna struktura, a i ciljevi.
Cilj mu je postavljen, apsolutno je nebitno da li ce ga ostvariti, ali na putu do tog cilja ce razviti intelekt, karakter itd....
Ljudsko je bice stvoreno da stvara, i tu ne mislim na materijalno. Biolosko stvaranje (drugog bica), intelektualno, fizicko ostvarenje sebe itd.... ako ne stvara ono postaje nesrecno.
Po tvojoj prici jedini motiv u zivotu su pare.
Evo jedna anegdota iz osnovne skole. U odeljenje sam isao da jednim decakom koji je bio po svemu sudeci iz imucne porodice, cale mu je bio jedan od direktora Napreda, tada velike i ugledne firme. Ali posto je bio los djak i fizicki/karakterno je bio neugledan svi su ga posmatrali kao jos jednog luzera u nizu, tatinog skorojevica koji ne vredi nesto puno sam za sebe.
Zar to nije dovoljan motiv tvojoj deci. Mislis da ona zele da budu jednog dana posmatrana kao tatini razmazeni skorojevici ili da budu ljudi za sebe.
Face u skoli su bili najbolji djaci, najzanimljiviji, fizicki najsposobniji itd....pare su tu imale jako malo uticaja - tako je i danas. Moj sin je isao u vrtic sa gomilom nekih burzujcica, pokusavali su oni nesto sa parama da nadomeste, ali zna se ko je glavni, ko je faca - ko je mis, a ko macka. E zelis da tvoja deca budu macke, a ne luzeri sa parama.