Šta je novo?

Cene nekretnina

Tu je jedini rizik da USA bude smaknuta kao ekonomska velesila ili ukoliko se geopoliticka scena drasticno promeni.

Kad god se ovo pitanje otvori, treba reći i ko će to smačinjanje da obavi, jer trenutno ne postoji povoljniji okvir za investiranje (za malog čoveka) od USA, što se tiče sigurnosti bar.

Kina će možda ekonomski nadjačati Ameriku jednog dana, ali priroda njihove ekonomije čini investiranje veoma rizičnim. Drugih kandidata realno nema. Zato ne verujem da ćemo za života videti situaciju u kojoj je investiranje u S&P500 ili VWCE greška.

Iako je super simplifikovano reci da je SP500 be-all and end-all investiranja, jer čak i ako zanemarimo Srbiju u svim razvijenim ekonomijama sveta, naručito u Američkoj masovno se invstira u nekretnine, zlato, derivate, itd., evidetno je da u dugoročno može biti dobar instrument za očuvanje vrednosti kapitala. Međutim, daleko od toga da sipaš 100% svoje ušteđevine u SP500 i ne razmišljaš ni o čemu do penzije. Tako niko ne investira.

Ako sipaš 100% svoje ušteđevine u SP500 to ne može odneti nijedan požar, poplava, zemljotres.
Neka kriza može odneti 10-20%.
Ako sipaš 100% svoje ušteđevine u nekretninu to može da se desi.
Uprokos tome, mnogi tako razmišljaju i upravo tako rade. Većina nema neko dodatno osiguranje nekretnine iako im je to 90% aseta.

A birati da li uložiti 100% svoje ušteđevine u SP500 ili u nekretninu(e), dileme nema, SP500 pobeđuje uvek.

Ako sipaš 100% svoje ušteđevine u SP500 to ne može odneti nijedan požar, poplava, zemljotres.
Neka kriza može odneti 10-20%.
Ako sipaš 100% svoje ušteđevine u nekretninu to može da se desi.
Uprokos tome, mnogi tako razmišljaju i upravo tako rade. Većina nema neko dodatno osiguranje nekretnine iako im je to 90% aseta.

A birati da li uložiti 100% svoje ušteđevine u SP500 ili u nekretninu(e), dileme nema, SP500 pobeđuje uvek.
Poenta je da u Srbiji možda zbog ignoratnosti, nerazvijenog tržišta ili nečeg trećeg, postoje ljude koji 100% ušteđevine sipaju u nekretninu. Mada, I to je bolje nego držati u slamarici ili ispod dušeka. Ako investiras u SP500, pretpostavka je da si makar pismen, ako ništa drugo. Samim tim, nikako ne bi trebalo da na investicije gledas sa "all in" mentalitetom.

da, otkad je uvedeno "oko sokolovo" verovatno je manje bas izrazito bahatog parkiranja na ulici, ali zato po garazama se redovno preprecuju i blokiraju. Onda kad ih pitas da li su normalni, oni su u fazonu "sta se deres, vidis da sam u zgradi". Ne kapira da to što sam čekao 10 minuta da bih mogao da izadjem sa sopstvenog parking mesta meni značajno remeti.
ja ne znam kako je ljudima u bloku 29 kad je neko dešavanje u areni, ako moraš negde da ideš trebaš 3 sata da čekaš da se isprazni arena i pomere paralelno parkirani.

Da budem iskren, ja sam uvek računao da će Ameri da uzmu svojih 30% witholdinga.. Ako ne uzmu utoliko bolje.

Sad sam bacio računicu za ovih hipotetičkih 5k godišnje. Kad bi to počeo sa 40 godina, kad napuniš 65 godina imaš 825k dolara na računu. Tad krećeš da povlačiš 60k godišnje i to ti je penzija (5k mesečno, cenim da je to kao danas 2k evra), i tako svake godine povučeš 60k ostatak ostaviš da radi za tebe, i nakon 20 godina si umro, a na računu je ostalo 300k evra, taman da ostane nešto iza tebe.

I to ti je srž compunding intresta. Nikakva nauka, samo vreme.
U trenutku kad sam ja kupio stan 2020 sp500 je bio 4500, danas je 6800. To nije duplo, a stan je skoro duplo u ceni m2 otisao. Kako je onda isplativ fond u danasnje vreme. Drugo vreme je bilo od 2000. do danas.

U trenutku kad sam ja kupio stan 2020 sp500 je bio 4500, danas je 6800. To nije duplo, a stan je skoro duplo u ceni m2 otisao. Kako je onda isplativ fond u danasnje vreme. Drugo vreme je bilo od 2000. do danas.
a za 5god s&p vredi 9000, a tebi stan ostao u mestu sa vrednošću ili u minus (pod uslovom da prodaš) :) ne gledaju se oscilacije na kratkom roku jer tako možemo reći za sve npr ko je uzeo bitcoin 2017te sada ima 6x više.

Ti gledaš konkretan stan, a tu je moguće da su neke lokacije porasle u ceni više od drugih. Treba gledati prosečnu cenu kvadrata ako hoćeš da porediš po mom mišljenju.

Njegov argument je da se SP500 posmatra u periodu od 20-30 godina. Naravno da je moguće izolovati mnoge periode od 2,3 ili 5 godina kada su nekretnine rasle brže nego SP500

ja ne znam kako je ljudima u bloku 29 kad je neko dešavanje u areni, ako moraš negde da ideš trebaš 3 sata da čekaš da se isprazni arena i pomere paralelno parkirani.
Do pre godinu dana sam ziveo u bloku 25, kad je kosarkaska sezona pa igra Partizan, pakao. Milion puta smo otisli na neplaniranu veceru u restoran jer smo trebali da izblejimo par sati dok se parking ne rascisti.

veca je verovatnoca da nadjes parking mesto kada pocne tekma nego pre tekme.
ali na primer, ima parking pored merkatora, uvek prazan. u merkatoru sada ima nocno parkiranje, uvek prazno.
a i te njihove tekme nece doveka.

btw to nije problem bloka 29, nego od yu biznis centra do bloka 19

Sale evo za tebe:
Otkaz za više od 250 radnika zbog „dramatičnog povećanja minimalca“
Izvršna direktorka danske firme Kentaur, Mie Korg, u pisanoj izjavi za portal Slobodna reč navodi da je fabrika u Vranju zatvorena zbog značajnog deficita koji kompanija koju vodi beleži i loših projekcija na tržištu rada za ovu i narednu godinu. Upitana zbog čega to nije radnicima blagovremeno saopšteno kako bi imali vremena da se snađu, već im je jutros samo zabranjeno da uđu u pogon, ovakav postupak pravda situacijom na tržištu rada u Srbiji.
„Morali smo brzo da reagujemo na nedavne promene i projekcije na tržištu rada – drastično povećanje minimalnih zarada“, stoji u izjavi izvršne direktorke danske firme Kentaur, Mie Korg

(ono u fazonu dok smo mi na vlasti tece med i mleko a posle kad dodju racuni na naplatu neka vide oni drugi sta ce i kako ce)
To sam i ja pričao. Mi zapravo imamo krizu poverenja i na zapadu u institucije i zvanične podatke.
Da se prisetimo, ovaj bull od Q4 2022 je upravo nastao zahvaljujući lažnim podacima o super stanju na tržištu rada u USA. Kada je ponovo upumpan novac u sistem onda su revidirali broj radnih mesta za 1,5 miliona 🙂. Pa onda su nastavili pada inflacija samo bull, snižavaju se kamate bla bla bla. Sad su i to potrošili. Trenutno je bull i dalje na osnovu obećanja buduće zarade od AI-ja. Šta još može da se smisli posle obećanja 🙂.
Iskreno bolje je da smo tada pali na guzicu, manje bi bolelo jer kad padnemo sada za xy godina ima baš da boli.

Pa vidiš valjda kako je pokupio likvidnost i zatvorio niže. Ovaj veliki wick do 128,7 u prvoj nedelji januara 2017. Ne znam šta nije jasno
Znaci TA je 'predvidela' trenutni wick u jednom danu, a ne zapravo ono sto se ispostavilo kao dugorocna vrednost? Ok.

Sale evo za tebe:
Izvršna direktorka danske firme Kentaur, Mie Korg, u pisanoj izjavi za portal Slobodna reč navodi da je fabrika u Vranju zatvorena zbog značajnog deficita koji kompanija koju vodi beleži i loših projekcija na tržištu rada za ovu i narednu godinu. Upitana zbog čega to nije radnicima blagovremeno saopšteno kako bi imali vremena da se snađu, već im je jutros samo zabranjeno da uđu u pogon, ovakav postupak pravda situacijom na tržištu rada u Srbiji.
„Morali smo brzo da reagujemo na nedavne promene i projekcije na tržištu rada – drastično povećanje minimalnih zarada“, stoji u izjavi izvršne direktorke danske firme Kentaur, Mie Korg
Prejaki ubi minimalac nas.

Inace, koga zaista zanima da se malo informise detaljnije kako smo sta smo, bez senzacionalizma i dragstorsko-informerovsko-tviteraskog banalizovanja svega zivog, MMF je zapravo izbacio solidnu studiju u avgustu:

Ne znam šta da mislim o ovim gotovinskim kreditima. Prosečan mesečni iznos 2019. je bio oko 23 milijarde rsd, a u septembru je odobreno 78.7. Već sada smo gotovo na 100% prethodne godine. Ala se troši, sunce ti.

Godina
Ukupno (mil RSD)
2025 kao % od te godine
2019​
297492.59​
179.24​
2020​
246017.96​
216.74​
2021​
320569.64​
166.33​
2022​
316191.51​
168.64​
2023​
341862.84​
155.97​
2024​
534842.94​
99.69​
2025 (jan - sep)​
533211.59​
-

kes_krediti_septembar_2025-correct.png

Prilozi

• kes_krediti_septembar_2025.png
    kes_krediti_septembar_2025.png
    131 KB · Pregleda: 57
Poslednja izmena:
Ne znam šta da mislim o ovim gotovinskim kreditima. Prosečan mesečni iznos 2019. je bio oko 23 milijarde rsd, a u septembru je odobreno 78.7. Već sada smo gotovo na 100% prethodne godine. Ala se troši, sunce ti.

Godina
Ukupno (mil RSD)
2025 kao % od te godine
2019​
297492.59​
179.24​
2020​
246017.96​
216.74​
2021​
320569.64​
166.33​
2022​
316191.51​
168.64​
2023​
341862.84​
155.97​
2024​
534842.94​
99.69​
2025 (jan - sep)​
533211.59​
-

Pogledajte prilog 256581
Slaba je ponuda specijalizovanih kredita za startape, preduzetnike, mikro i mala preduzeca pa tu rupu popunjavaju gotovinski. Porast gotovinskih moze znaciti i jacu preduzenicku aktivnost.

Slaba je ponuda specijalizovanih kredita za startape, preduzetnike, mikro i mala preduzeca pa tu rupu popunjavaju gotovinski. Porast gotovinskih moze znaciti i jacu preduzenicku aktivnost.
Ovo su krediti stanovništvu i neprofitnim organizacijama, ne verujem da navedeno spada u ovu kategoriju...

Sale evo za tebe:
I to kaže ni manje ni više nego DANKINJA!! Gde su minimalci najveći na svetu gde pivo i hamburger koštaju 40eura!!
Dajte molim vas!

Vrh