Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa bas to kazem, da sutra hocu otvorim, lupam burger bar, pre cu uzeti kredit kao fizicko lice nego kao ta tek osnovana firma.
Jasno, na trenutak sam odlutao. Jeste ponuda preduzećima loša, non-stop kukaju i ističu to posebno u izveštajima, mislim da je čak i u ovom što si podelio istaknuto. To bi bilo dobro objašnjenje, jer su ovo očigledno veliki iznosi za "golu potrošnju".

Ne znam šta da mislim o ovim gotovinskim kreditima. Prosečan mesečni iznos 2019. je bio oko 23 milijarde rsd, a u septembru je odobreno 78.7. Već sada smo gotovo na 100% prethodne godine. Ala se troši, sunce ti.

Godina
Ukupno (mil RSD)
2025 kao % od te godine
2019​
297492.59​
179.24​
2020​
246017.96​
216.74​
2021​
320569.64​
166.33​
2022​
316191.51​
168.64​
2023​
341862.84​
155.97​
2024​
534842.94​
99.69​
2025 (jan - sep)​
533211.59​
-

Pogledajte prilog 256581
Interesantno kako se i ovo gadja. Minimalac je 2025 u odnosu na 2019 duplo, bice i kes krediti duplo.

Ta ulaganja imaju smisla kada imas krov nad glavom. Covek ako placa rentu i ulaze u S&P pogotovu sada kada nije nista izvesno sto se tice posla nije bas realno ma koliko god zaradjivao. Ne znam nisam strucnjak odmah da to podvucem pa da nesto ne pametujem.

Jasno, na trenutak sam odlutao. Jeste ponuda preduzećima loša, non-stop kukaju i ističu to posebno u izveštajima, mislim da je čak i u ovom što si podelio istaknuto. To bi bilo dobro objašnjenje, jer su ovo očigledno veliki iznosi za "golu potrošnju".
Nisu veliki iznosi. Targeti za bankare su dva puta porasli nedavno. Tri puta im je veći target u odnosu na pre godinu i po dana. Ovo je u najvećem delu gola najgolja potrošnja. Svi koji rade za minimalac koji je dupliran sada mogu da uzmu veće kredite da "završe posao" (slava, noviji auto, mobilni, ekskurzija, letovanje, da srede vikendicu ili kuću, ogrev, nove čizme, nameštaj i ostalo).
Sada se tržište isključivo gura iz duga na svim frontovima.

Nisu veliki iznosi. Targeti za bankare su dva puta porasli nedavno. Tri puta im je veći target u odnosu na pre godinu i po dana. Ovo je u najvećem delu gola najgolja potrošnja. Svi koji rade za minimalac koji je dupliran sada mogu da uzmu veće kredite da "završe posao" (slava, noviji auto, mobilni, ekskurzija, letovanje, da srede vikendicu ili kuću, ogrev, nove čizme, nameštaj i ostalo).
Sada se tržište isključivo gura iz duga na svim frontovima.
10% povecani minimalac koji tek pocinje da vazi od ovog meseca je glavni uzrok skoka gotovinskih kredita? Hmmm.

Sale evo za tebe:
Otkaz za više od 250 radnika zbog „dramatičnog povećanja minimalca“
Izvršna direktorka danske firme Kentaur, Mie Korg, u pisanoj izjavi za portal Slobodna reč navodi da je fabrika u Vranju zatvorena zbog značajnog deficita koji kompanija koju vodi beleži i loših projekcija na tržištu rada za ovu i narednu godinu. Upitana zbog čega to nije radnicima blagovremeno saopšteno kako bi imali vremena da se snađu, već im je jutros samo zabranjeno da uđu u pogon, ovakav postupak pravda situacijom na tržištu rada u Srbiji.
„Morali smo brzo da reagujemo na nedavne promene i projekcije na tržištu rada – drastično povećanje minimalnih zarada“, stoji u izjavi izvršne direktorke danske firme Kentaur, Mie Korg
Meni je hit činjenica da je gradonačelnika dočekala ova vest na putu do proslave stranačke slave.
Dao je komentar da je to nerazuman čin a zatim produžio na proslavu 😁.
Koliko te dve Srbije i realnosti nemaju veze jedna sa drugom. E to je meni fascinantno.
A što se tiče zatvaranja, to je očekivano i biće ih još za sve te male radno intenzivne firmice. Veće će smanjiti deo zaposlenih i sve više uvoziti migrante. Razvalili su manja mesta i periferiju većih sa ovim, lokali prazni, sve su gurnuli u sivu zonu.

Poslednja izmena:
10% povecani minimalac koji tek pocinje da vazi od ovog meseca je glavni uzrok skoka gotovinskih kredita? Hmmm.
Pa nije to na klik. Primim prvu platu i odmah pravac banka. Ima uvek odloženo dejstvo minimum 6-12 meseci. Ovo ti je sad januar 2025. Oktobar 2025 tek sledeće godine. Kada prodje šestomesečni prosek da može da se refinansira kredit do daske.

Pa nije to na klik. Primim prvu platu i odmah pravac banka. Ima uvek odloženo dejstvo minimum 6-12 meseci. Ovo ti je sad januar 2025. Oktobar 2025 tek sledeće godine. Kada prodje šestomesečni prosek da može da se refinansira kredit do daske.
I sva povecanja od 2019. kliknula u jednoj godini.

Death by a thousand strong minimal wages :(
Ja ti pričam šta se dešava po bankama. Mordor. Koliko god mogu da se zaduže, oni se zaduže. Samo refinansiraju. To ti je kao droga. Nije bitno koliko će vratiti samo daj da uzmem dok može. Ko jednom uzme gotovinski na maks, on zauvek ostaje zarobljen na maks. To ti je taj mindset

Ja ti pričam šta se dešava po bankama. Mordor. Koliko god mogu da se zaduže, oni se zaduže. Samo refinansiraju. To ti je kao droga. Nije bitno koliko će vratiti samo daj da uzmem dok može. Ko jednom uzme gotovinski na maks, on zauvek ostaje zarobljen na maks. To ti je taj mindset
Pa ogroman broj ljudi su zaduženi na max i kako im se povećaju primanja samo povecavaju dug. Tako je vec skoro dve decenije

Па монетарна политика и интервенције им дају за право. Ако се деси опет 2008. а да ови из ЦБ кажу сад је доста са стимулисањем, биће забавно.

Једино што не могу да замислим да кажу тако нешто. Ја све очекујем годинама то нешто што ће у реалним (не номиналним, тј строго монетарним) условима да промени све, повећа продуктивност, прерасте дуг. Дакле ен инфлаторно. Ко зна, можда рат...

Znam, tako je moj cale mislio da je nasao infinite money glitch pa ga sad nadzirem ko MMF.

To opet nije dovoljno objasnjenje za nagli skok u ovoj i prosloj godini.

Ta ulaganja imaju smisla kada imas krov nad glavom. Covek ako placa rentu i ulaze u S&P pogotovu sada kada nije nista izvesno sto se tice posla nije bas realno ma koliko god zaradjivao. Ne znam nisam strucnjak odmah da to podvucem pa da nesto ne pametujem.
A taj krov nad glavom pada sa neba?
Šta radite sa parama koje su vam potrebne za učešće ili keš kupovinu, tj. dok ih ne skupite? Skupljate na bankovni račun/slamaricu dok se nema dovoljno za učešće ili za keš kupovinu a do tada to stoji kao keš?

Šta radite sa parama koje su vam potrebne za učešće ili keš kupovinu, tj. dok ih ne skupite? Skupljate na bankovni račun/slamaricu dok se nema dovoljno za učešće ili za keš kupovinu a do tada to stoji kao keš?
To je zapravo dobro pitanje. Ja sakupliam na racunu poslednjih godinu dana, ali trazim u sta da ulozim. Ne igra mi S&P 500 i slicno jer ce mi novac biti potreban za 3-4 godine. A opet, ne bih da gubim drzanjem na racunu. Ovo sto sam gledao je sve smesan prinos (stednja, obveznice), ali na kraju opet ce mi biti bolje i to nego samo da stoji.

A taj krov nad glavom pada sa neba?
Ja sam ulagao u fondove i u kripto. Nije losa opcija i preporucujem pogotovu dinarski fondovi jer nema poreza. Ali cak ni to nije moglo da sustigne poskupljenje kvadrata. Eventualno sto moze je da isprati inflaciju. Doduse ja nisam ulagao u bas rizicne fondove sem mozda poslednjih 5-6 meseci. I taj rolerkoster nije lako podneti taj up & down momenat svake nedelje. Zato i kazem nije bas najlaganije ulagati u to a gledaa kako ide gore dole i to jos 20-30 godina tako u slucaju S&P.

Znam, tako je moj cale mislio da je nasao infinite money glitch pa ga sad nadzirem ko MMF.

To opet nije dovoljno objasnjenje za nagli skok u ovoj i prosloj godini.
Pa rekoh ti. Postoji lag 6-18 meseci. Pogotovo sada sa ovim vanrednim povećanjem od januara 2024 do januara 2026 kumulativno povećanje je 48,4%.
Ovo sad što vidimo su povećanja prethodnih 6-18meseci. To je to. Tri povećanja uz četvrto za 2 meseca. Tako nešto nismo imali.
Još će ovo da raste

A u bre Sale, samo ta prica o kumulativnom povecanju plata i inflacije.

A zamisli tek kad bi gledao kumulativno pre 10 godina, bilo bi fazon 200+%

Ako skok plata dolazi iz produktivnosti ne skodi, ne mozes gledati u vakumu cifre samo

Da se prisetimo, ovaj bull od Q4 2022 je upravo nastao zahvaljujući lažnim podacima o super stanju na tržištu rada u USA. Kada je ponovo upumpan novac u sistem onda su revidirali broj radnih mesta za 1,5 miliona 🙂. Pa onda su nastavili pada inflacija samo bull, snižavaju se kamate bla bla bla. Sad su i to potrošili. Trenutno je bull i dalje na osnovu obećanja buduće zarade od AI-ja. Šta još može da se smisli posle obećanja 🙂.
Kako sta ce da smisle ... pa neku tabacinu sta drugo (nije da nema kandidata da se probere)

Vrh