Šta je novo?

Cene nekretnina

Nažalost česta pojava u Beogradu, odraz nekulture i bahatosti. Delimično problem i što država kaže da nije njena nadležnost da se bavi privatnim parking mestima (valjda uzurpacija tuđe imovine nije njihov posao), pa ljudima onda ostaje sami da se razračunavaju.
da, otkad je uvedeno "oko sokolovo" verovatno je manje bas izrazito bahatog parkiranja na ulici, ali zato po garazama se redovno preprecuju i blokiraju. Onda kad ih pitas da li su normalni, oni su u fazonu "sta se deres, vidis da sam u zgradi". Ne kapira da to što sam čekao 10 minuta da bih mogao da izadjem sa sopstvenog parking mesta meni značajno remeti.

Na kontu kursa po #117 put, nismo mi izmislili politiku fiksiranog kursa, to je legitimna monetarna politika

Au brale, you are in for a suprise sto bi rekli amerikanci. Ja sam se tako pitao zasto ljudi stavljaju čunjeve sa katancima na svoja parking mesta dok nisam jednom došao u garažu, mrtav umoran sa puta, a tamo na mom mestu parkiran neki kombi, naravno bez telefona, bez ičega. I onda ajde dok utvrdiš ko je i gde je došao, uglavnom čovek je vodoinstalater koji je imao hitnu intevenciju i odlučio da samo privremeno stane na prvo slobodno mesto koje je našao. Koliko čujem od ljudi u toj zgradi (pošto ne živim tu, samo rentam mesto), često se se dešavaju slične situacije pa su ljudi počeli da "zaključavaju" svoja mesta.
Samo privremeno si mogao i da mu odvezes kombi :D

To je vise odraz nekulture onog ko je zvao vodoinstalatera, sto mu nije obezbedio parking ako mu vec treba ili barem ostavio poruku ili bilo sta ...

da, otkad je uvedeno "oko sokolovo" verovatno je manje bas izrazito bahatog parkiranja na ulici, ali zato po garazama se redovno preprecuju i blokiraju. Onda kad ih pitas da li su normalni, oni su u fazonu "sta se deres, vidis da sam u zgradi". Ne kapira da to što sam čekao 10 minuta da bih mogao da izadjem sa sopstvenog parking mesta meni značajno remeti.
Lepo me nasmeja sa ovim sokolovim okom 😂

Na kontu kursa po #117 put, nismo mi izmislili politiku fiksiranog kursa, to je legitimna monetarna politika

Najjače je što se prema napisanom jasno vidi da ljudi ni ne shvataju da se dinar godinama "branio" od apresijacije, a ne depresijacije. Tek sada postoji indikacije suprotnog trenda. Dakle, dinar je mogao da bude recimo 100 prema evru ili niže, da ništa nisu radili. A ne tih 180 "realnih", koji znalci navode već godinama, ne shvatajući uopšte odakle dolaze pritisci.

# # Inače, mrzi me da postujem odvojeno, gotovinski krediti su eksplodiraliiii 🤖 🤖

Ili prava garaza ili moras da postavljas i zakljucavas, nema druge nazalost

Pritom trivijalan problem, moglo bi se uvesti kao prekršaj posebno delo uzurpiranje tuđeg parking mesta, kazna 200 evra i komunalci na poziv dođu capnu ga, kraj priče. Iskoreniš bahatost za 3 meseca na nivou celog grada.

Ali ne, lakše je da se proglase nenadležnim i puste ljude da se obračunavaju motkama.

Ko ima stomak i nerve da uplacuje u S&P slobodno neka izvoli. Ali samo da ne bude sve predstavljeno kao med i mleko.
Jedno je kada gledas tako na duze staze a drugo je kad stvarno investiras a krene da tone. Treba imati jaku psihu za tako nesto da nastavis da investiras a gledas kako nestaje svakim danom, mesecom, godinom, treba izgurati taj period.
To sto pricas je verovatno tacno ali ljudi nisu roboti a to je dosta dug period 25 godina i vise. Svasta moze da se dogodi, a sad ti na sve to ubedi Balkanca da se odvoji od cigle. Teska rabota.
Ja na sp500 gledam kao na drugara kom pozajmis pare onoliko koliko mozes da oprostis. Znaci sipas u sp500 i zaboravis na te pare kao da si ih izgubio, onda za 10 godina vidis da li se isplati da podizes, ako se ne isplati, cekaj jos.

Pocecu vas sto bi branili kurs dinara telima da zovem kursadzije :D

Pa normalno da ce da brane kurs, ima da ga brane pa makar ne isplati 6m penzije, jer prosecan penzioner posle pink/heppy terapije ni ne mora da jede. Daleko je 2027, cek da vidimo hoce li da prezive 2026. Ja tvrdim da je ovaj fiksni kurs nesto najgore sto su mogli da urade i sluzi samo za promociju fiktivne stabilnosti (ono u fazonu dok smo mi na vlasti tece med i mleko a posle kad dodju racuni na naplatu neka vide oni drugi sta ce i kako ce)
Iskreno mogu se kladii u svoju glavu sada da će 2026 godinu preživeti ladno! Bez ikakvih trzavica i šta već. Posle 90-ih i one ludnice za nas NEMA ništa bolje po meni od stabilne valute. Ili kao CG uvesti euro ili stabilan dinar ili štampati tj. kovati zlatnike i da je fiksan kurs. Privreda i plate su se preporodile od kad imamo fiksan kurs. Svi normalni imaju fiksan kurs.
Nema tu velike mudrosti u odbrani - samo nema štampanja više nego imaš eura ili zlata. I kraj. Naravno kad dođu teška vremena to bi značilo rezanje plata i veliki rezovi u firmama ali i to je bolje od hiperinflacije. Da se štampa isplati mi bi bili rekorderi po standardu 90-ih. Hvala lepo. Prošao jednom i ne ponovilo se nikada nikome. Fiksan kurs pa koliko imamo toliko trošimo!

Pritom trivijalan problem, moglo bi se uvesti kao prekršaj posebno delo uzurpiranje tuđeg parking mesta, kazna 200 evra i komunalci na poziv dođu capnu ga, kraj priče. Iskoreniš bahatost za 3 meseca na nivou celog grada.
To je malo komplikovano pravno da se resi. Ali moze da se resi jednostavno rampom.

Ali ne, lakše je da se proglase nenadležnim i puste ljude da se obračunavaju motkama.
Modus operanedi vecine drzavnih organa ... sindrom francuiske sobarice :D

Vlast je do sada branila i nastaviće da brani kurs dinara prema €, pitanje je samo do kada će moći da brani. Neke stvari ne zavise od nas, ustvari mi se nizašta i ne pitamo. Inače danas zatvorena još jedna fabrika - 250 ljudi ostalo bez posla.
Kakve veze ima fabrika sa kursom dinara? Tih 250 će naći drugde posao. Traže se radnici svuda. Idemo dalje.

Ja na sp500 gledam kao na drugara kom pozajmis pare onoliko koliko mozes da oprostis. Znaci sipas u sp500 i zaboravis na te pare kao da si ih izgubio, onda za 10 godina vidis da li se isplati da podizes, ako se ne isplati, cekaj jos.
Ma sve jasno nisam protiv toga nego samo kazem da je jedno kada pricamo ovako, a drugo kad stvarno imas ozbiljne pare u tome a krene da tone, a ti i dalje treba da investiras. Treba to pregurati u glavi a ljudi su i emotivna bica.

Lepo rečeno! Još ako imaš drugaricu...

Ma sve jasno nisam protiv toga nego samo kazem da je jedno kada pricamo ovako, a drugo kad stvarno imas ozbiljne pare u tome a krene da tone, a ti i dalje treba da investiras. Treba to pregurati u glavi a ljudi su i emotivna bica.

S&P500 ili VWCE su barometar ekonomskog stanja. Kad bi to počelo da tone značajno, znači da je došla kriza. Tad bi i cene stanova i kirije krenule da tonu, tako da se ne možeš zaštititi svakako.

Najveći rizik je, po meni, ako ti zatreba da prodaš u lošem trenutku, ali to važi i za zlato i nekretnine.

Iskreno mogu se kladii u svoju glavu sada da će 2026 godinu preživeti ladno! Bez ikakvih trzavica i šta već.
Auuu ... pa sto tako malo cenis svoju glavu? :)

Posle 90-ih i one ludnice za nas NEMA ništa bolje po meni od stabilne valute. Ili kao CG uvesti euro ili stabilan dinar ili štampati tj. kovati zlatnike i da je fiksan kurs. Privreda i plate su se preporodile od kad imamo fiksan kurs. Svi normalni imaju fiksan kurs.
Ne mozes da posmatras fiksni kurs koji se brani po svakku cenu sa onim sto smo imali 90ih. Jos gore je da robujes traumama iz 90ih, prevazidji to vise ... i onako nemas mnogo dodira sada sa ovim prostorima pa nema potrebe ni da se tangiras za nas.

Nema tu velike mudrosti u odbrani - samo nema štampanja više nego imaš eura ili zlata. I kraj. Naravno kad dođu teška vremena to bi značilo rezanje plata i veliki rezovi u firmama ali i to je bolje od hiperinflacije. Da se štampa isplati mi bi bili rekorderi po standardu 90-ih. Hvala lepo. Prošao jednom i ne ponovilo se nikada nikome. Fiksan kurs pa koliko imamo toliko trošimo!
Odlicno, da li to znaci da i cene stoje u mestu?

Iako je super simplifikovano reci da je SP500 be-all and end-all investiranja, jer čak i ako zanemarimo Srbiju u svim razvijenim ekonomijama sveta, naručito u Američkoj masovno se invstira u nekretnine, zlato, derivate, itd., evidetno je da u dugoročno može biti dobar instrument za očuvanje vrednosti kapitala. Međutim, daleko od toga da sipaš 100% svoje ušteđevine u SP500 i ne razmišljaš ni o čemu do penzije. Tako niko ne investira.

S&P500 ili VWCE su barometar ekonomskog stanja. Kad bi to počelo da tone značajno, znači da je došla kriza. Tad bi i cene stanova i kirije krenule da tonu, tako da se ne možeš zaštititi svakako.

Najveći rizik je, po meni, ako ti zatreba da prodaš u lošem trenutku, ali to važi i za zlato i nekretnine.
Da ali ti i u trenucima krize moras da nastavis da investiras. Znaci manje para xaradjujes ovo tone a ti i dalje sipas. Kazem samo psiholoski je tesko to prenebregnuti i izdrzati.

Vlast je do sada branila i nastaviće da brani kurs dinara prema €, pitanje je samo do kada će moći da brani. Neke stvari ne zavise od nas, ustvari mi se nizašta i ne pitamo. Inače danas zatvorena još jedna fabrika - 250 ljudi ostalo bez posla.
Nebitno sto su ljudi ostali bez posla, bitno da raste minimalac za posao koji nemaju i da je dinar stabilan iako i njega nemaju.

Da, godinama unazad je realno branila da ne ojaca dinar...

Da ali ti i u trenucima krize moras da nastavis da investiras. Znaci manje para xaradjujes ovo tone a ti i dalje sipas. Kazem samo psiholoski je tesko to prenebregnuti i izdrzati.
Pa sad, i to je upitno. Ako se kriza prelije i na ostatak ekonomije (a hoce) i na nekretnine (hoce i tu) to znaci da ce sve relativno slicno padati.
Cak se moze desiti da nekretnine samo kaskaju za berzom u tom slucaju pa se desi da u trenutku kada se tebi oporavlja portfolio cene nekretnina padaju jer sporije reaguju.

Tu je jedini rizik da USA bude smaknuta kao ekonomska velesila ili ukoliko se geopoliticka scena drasticno promeni.

Ne može biti ništa isto kao 90 - ih, kao ni 2008. Mi sada nemamo svoje fabrike, eps, nis, zavisni.smo 100% od drugih (šta reći kada paradajz uvozimo iz albanije).Sankcije su nam i pomogle da trošimo svoje resurse i proizvode. Sve veći broj onih koji imaju/nasleđuju neku zemlju, ali nemaju znanje, volju ni mašine kojima bi obrađivali. Da ne pričamo o veštačkim đubrivima kojih nema, odnosno koja su preskupa, organskih đubriva isto nemamo, znači našli bi se u sutuaciji da imamo obradivo zemljište, a budemo gladni. Sve bi se svelo na otimačinu i krađu. Nemaš ništa svoje i zavistan si od Eu, to je istina. Doduše imamo stanove, koje možemo da izdajemo pa živimo od toga.

Vrh