Šta je novo?

Cene nekretnina

Gle ovog kako se razbacuje, pileca ledja i noge pa jos i batak ubaci. Ja stavljam pilece kljunove u supu. Kad hocu malo vise da se istrosim, ubacim poneko pero.

Ljudi ne znaju razliku između pileće čorbe i pileće supe. Nema potrebe da pričam nešto dalje. Taj batak i file i povrće su onoliko koliko sam rekao nego mora da se kontrira dok kraja iz nekog inata.
Ne može Srbin bez pola kile mesa pa to ti je. Još nismo izbili siromašnu crtu iz naše psihe, uvek će da nas prati, mora kilo mesa za obrok, svakog dana, da ne pomisli komšija da nemamo šta da jedemo, stavi za svaki slučaj dve kile mesa imamo goste da ne pomisle da nemamo. Tako i moj kum kad mu slava pileća čorba, a u stvari pileći gulaš, samo meso, a tako i keva kad sprema špagete u sosu samo meso, sosa nema. Da je supa onda izvadim svo meso i stavim testeninu :) a meso iskoritim za neke kineze. Ako se već ima meso za obrok nema potrebe za pilećim gulašom. Zanimljivo kako trošite hiljade evra na hranu i opet se kupuju stanovi na par godina. Veoma loše :) Radite kako hoćete, ako ste navikli pola kile mesa za jedan obrok svakodnevno samo napred niko Vam ne brani, samo to nije neka normala. Ljude mrzi ili ne znaju da kupe i iseku povrće pa se frljaju sa nekim ciframa "frikom mix povrća 200gr 500din brate".

Ne može Srbin bez pola kile mesa pa to ti je. Još nismo izbili siromašnu crtu iz naše psihe, uvek će da nas prati, mora kilo mesa za obrok, svakog dana, da ne pomisli komšija da nemamo šta da jedemo, stavi za svaki slučaj dve kile mesa imamo goste da ne pomisle da nemamo. Tako i moj kum kad mu slava pileća čorba, a u stvari pileći gulaš, samo meso, a tako i keva kad sprema špagete u sosu samo meso, sosa nema. Da je supa onda izvadim svo meso i stavim testeninu :) a meso iskoritim za neke kineze. Ako se već ima meso za obrok nema potrebe za pilećim gulašom. Zanimljivo kako trošite hiljade evra na hranu i opet se kupuju stanovi na par godina. Veoma loše :) Radite kako hoćete, ako ste navikli pola kile mesa za jedan obrok svakodnevno samo napred niko Vam ne brani, samo to nije neka normala. Ljude mrzi ili ne znaju da kupe i iseku povrće pa se frljaju sa nekim ciframa "frikom mix povrća 200gr 500din brate".
Opet paušalni post. Bla bla truć truć. Ne znam zašto ima potrebe da se spinuje u 21 veku kada sve možeš da proveriš u tri klika, makar ove lako dostupne stvari.

Hajde da izračunamo okvirnu cenu za ove namirnice u Srbiji (prosečne cene u supermarketima/pijacama 2025):

---

### Sastojci i procena cene

* **500 g pilećeg belog mesa** → oko **280–300 RSD** (po 560 RSD/kg).
* **2 šargarepe (~200 g)** → oko **30–40 RSD**.
* **1/2 korena peršuna (~70 g)** → oko **25–30 RSD**.
* **1/3 korena paškanata (~60 g)** → oko **20–25 RSD**.
* **100 g celera (koren)** → oko **20–25 RSD**.
* **3 srednja krompira (~400 g)** → oko **40–50 RSD** (100–120 RSD/kg).
* **1 list lovora** → simbolično, ~ **2–3 RSD** (iz pakovanja).
* **2 kašičice soli** → ~ **2 RSD**.
* **1 kašičica bibera** → ~ **5–7 RSD**.
* **2 kašičice suvog biljnog začina (Vegeta)** → ~ **5–7 RSD**.
* **2 žumanca (iz 2 jajeta)** → oko **30 RSD** (kutija 10 jaja ~150 RSD).
* **1,5–2 dl kisele pavlake (200 ml)** → oko **80–120 RSD** (u zavisnosti od brenda).
* **Limun (po želji, 1 kom)** → oko **40–50 RSD**.

---

### Ukupna cena

Sabrano:
**~580 – 680 RSD** za ceo recept.

---

### Koliko porcija?

Ovo je recept za **supicu/čorbu**, količina je dovoljna za **4–5 osoba** (jedan obrok).
Dakle, **po porciji ispadne oko 120–150 RSD**.

---

Hoćeš da ti dam i tačan **račun po marketima (Maxi, Lidl, Idea, pijaca)** da vidiš gde je najjeftinije?

Ovo je otprilike računica da živiš manje-više solidno u Srbiji sa jednim detetom maks, dvoje je već ozbiljniji trošak i ne bih preporučio nikom (cene su izražene u jurima):

- Hrana i osnovne potrepštine: 1500
- Kirija: 800-1000
- Računi: 300
- Auto, benzin: 300-500
- Sportići, vrtići, hirići: 150
- Dodatni troškovi (opravke, popravke, pokloni, veselja): 200-300

Tako, najosnovnije potrebe oko 3500-4000. Sve ispod toga je preživljavanje.

Ovo je budžet alociran u cilju mučke borbe protiv smrti.

Ipak, svako može da sklepa odvojen "novčanik" u vidu štednje u slučaju pogibje. Onda su troškovi mesečni oko 5k. Generalno, nekad sam mislio da PROGRAMATORI nešto zarađuju kao, tek sad vidim da je i programatorska para efemerna. Ništavilo jedno.

ajde ako smo tema cena

više u gradu nema 10 ćevapa, bez recimo 1.200 dinara, ludilo

Koliko ljudi koji ovde pišu cifre je imalo priliku da živi negde drugo, makar na 3-6 meseci, ali ne kao dete ili student, nego da sam zarađuješ, raspoređuješ i trošiš?
I da se krećeš u krugu ljudi sličnih pozicija, idealno ne naše dijaspore?

Ovo je otprilike računica da živiš manje-više solidno u Srbiji sa jednim detetom maks, dvoje je već ozbiljniji trošak i ne bih preporučio nikom (cene su izražene u jurima):

- Hrana i osnovne potrepštine: 1500
- Kirija: 800-1000
- Računi: 300
- Auto, benzin: 300-500
- Sportići, vrtići, hirići: 150
- Dodatni troškovi (opravke, popravke, pokloni, veselja): 200-300

Tako, najosnovnije potrebe oko 3500-4000. Sve ispod toga je preživljavanje.
U kojoj je ovo Srbiji, ovo je mozda u centralnim delovima IT Beograda. Nemoj da ovo procitaju ljudi u Srb pomislice da nisu zivi.

три и по хиљаде, четири је потпуни нереало за просечну породицу, рекао бих, ок два сома

можда два и по

толико ми трошимо

могуће да грешим🤔

поново ћу поменути, супруга и троје деце, живимо на пристојности скромног, а обоје зарађуемо фино😉

@ozu
Zavisi dosta od unosa mesa. Ako cepaš nekih pola kile dnevno, to ti izađe lako na 3-3.5, ako uštediš na kiriji itd. Ali nema šanse sa tim budžetom nikako.
Ja živim doduše sa ispod 2k za sve troškove, ali to je surovi baš asketizam.

Pa sta se sve pise vise ne znas ni ko sta stvarno misli ni ko se zeza, ako se zeza.
Stvarno... Ne znas da l se ljudi zezaju i za troskove i za cene stanova. 2000 za prezivljavanje, drugima je normalno 4k za mirijevo, treci pitaju sta mislimo o lepo sredjenim stanovima od 400k. Meni sve odavno lici na dobro zezanje, sve bi mi licilo na komediju, smejao bih se da i ja nisam deo filma:D

па добро, лупам помало - објективно нам треба око 3 хиљаде😊
@ozu
Zavisi dosta od unosa mesa. Ako cepaš nekih pola kile dnevno, to ti izađe lako na 3-3.5, ako uštediš na kiriji itd. Ali nema šanse sa tim budžetom nikako.
Ja živim doduše sa ispod 2k za sve troškove, ali to je surovi baš asketizam.

али гледај овако - сваке године идемо на летовање, на скије... то узме озбиљан део буџета

њихове разне екскурзије..

одлете паре😊

ма не причам дословно, дефке, буквалисто, више је поента било како је све отишло у небеса😉

Daj spisak. Po stavkama, za porodicu od 4 člana.
Pa podelis te vase zavitlancije na pola i eto ti spiska kojeg se pridrzavas ako stedis za stan.
Jel svacija deca jedu 2000 kalorija sa 6 godina? Ima takve dece, bio je i kod nas neki Jera, dzudista, na ekskurzijama je jeo i sve sto je drugima ostalo u tanjirima. Ali to je daleko od proseka.
Plus sve te zezancije od sladoleda do povremeno u mek treba izbaciti. Par sladoleda tokom leta i to je to. To ljudi zovu bogatom i raznovrsnom ishranom, uneo dosta vrsta otrova u sebe.

Isto i te izmisljene proslave, pa to je najveca glupost koju je konzumerizam nametnuo. Zamisli danas nisi normalan ako ne pravis deci rodjendan u igraonici i zoves i kurtu i murtu, celo odeljenje i sve "drugare". Sve ce izmisliti samo da te drze siromasnim i "srecnim". Bio sam na tim dogadjajima kod brata kao rodbina, znaci veci smor nisam dugo video kod roditelja koji su proforme tamo. On ide na 40 rodjendana godisnje, plus sve njih zove na rodjendan dece.
Jel to normalno? Meni nije. Ode tu lepa lova.
Zna se sta se slavilo, slava, vencanje, rodjenje i krstenje. Rodj. kad porastes pa zoves iz razreda sa kim se druzis.

Pa dva auta, sta ce ti dva auta i dve registracije, a prevoz dzabe.
Pa omda opet za tu decu, idu na 5 aktivnosti, a realno 80% njih nisu ni za sta.
Pa licno sam sedeo pored trenera koji kaze kolegi vrv o nekom ko treba da se upise, ma samo nek ide, nek placa, koga briga da li je za to...
I tako ima tu mnogo gluposti....
Treba i ziveti, ali to mozes ako si svoj na svome, ne dok si podstanar koji misli kako ce dici kredit...

Poslednja izmena:
Pa podelis te vase zavitlancije na pola i eto ti spiska kojeg se pridrzavas ako stedis za stan.
Jel svacija deca jedu 2000 kalorija sa 6 godina? Ima takve dece, bio je i kod nas neki Jera, dzudista, na ekskurzijama je jeo i sve sto je drugima ostalo u tanjirima. Ali to je daleko od proseka.
Plus sve te zezancije od sladoleda do povremeno u mek treba izbaciti. Par sladoleda tokom leta i to je to.

Isto i te izmisljene proslave, pa to je najveca glupost koju je konzumerizam nametnuo. Zamisli danas nisi normalan ako ne pravis deci rodjendan u igraonici i zoves i kurtu i murtu, celo odeljenje i sve "drugare". Sve ce izmisliti samo da te drze siromasnim i "srecnim". Bio sam na tim dogadjajima kod brata kao rodbina, znaci veci smor nisam dugo video kod roditelja koji su proforme tamo. On ide na 40 rodjendana godisnje, plus sve njih zove na rodjendan dece.
Jel to normalno? Meni nije. Ode tu lepa lova.
Zna se sta se slavilo, slava, vencanje, rodjenje i krstenje. Rodj. kad porastes pa zoves iz razreda sa kim se druzis.
I tako ima tu mnogo gluposti....
Slažem se..u kameno doba a ovi što kradu nek nastave umesto nas

Vrh