Šta je novo?

Cene nekretnina

U pravu si, ta “dve minimalne korpe” priča uvek dobro zvuči na papiru, ali u realnosti ne znači mnogo, pogotovo kad se korpa bazira na najjeftinijem kalorijskom preživljavanju. Ljudi ne žive od teorije, nego od računa na kasi.
Upravo to. Obična korpa je 100k ali za tročlano domaćinstvo. I ona pa ne uključuje sve troškove nego okvirno na šta se troši novac. Za četvoročlanu porodicu je više od toga. Kao što sam napisao već. Oko 1300-1500e ti je potrebno za porodicu od 4 člana van Beograda. Bez mora, restorana, letovanja, zimovanja, popravki itd.

Ti nažalost vidiš samo ono što želiš da vidiš.
Ljudi o odlasku u inostranstvo (najčešće) ne odlučuju na osnovu apsolutnih iznosa, već na odnosu relativne razlike između domaćih i stranih plata. A pošto se taj jaz od 2016. godine sve više smanjuje u odnosu na Evropu gde se ne vidi kraj stagnaciji, sve ukazuje na to da dostižemo neki blagi pik emigracija. Takođe, mi nemamo više obilje radne snage kao nekada, što znači da preduzeća unutar zemlje sada konkurišu za iste tipove kvalifikovanog kadra kao u EU. A to neminovno dovodi do boljih uslova i veće mobilnosti u pojedinim sektorima.

Takođe, ukupan tok naše emigracije mnogo više ima karakter ciklične, privremene, sezonske i radne emigracije u zemljama koje primaju pretežno radnike bez visoke stručne spreme, poput Nemačke. Tačnije, suprotno priči o "odlivu mozgova", naša emigraciona struktura je daleko manje obrazovana od prosečne domaće. Fond obrazovanih ljudi unutar zemlje samo raste, suprotno uvreženom mišljenju. "Brain drain" naravno u nekoj meri postoji, ali je dominanta migracija RADNA.

No dobro. Neki "rule of thumb" kaže da je 100% veća plata od domaće dovoljna motivacija da te pogura na emigraciju, kada govorimo o ekonomskim stimulansima. Pitanje je ko sada to može da dobije.

Za jedan mesec 200k za hranu? Ja toliko sa isto dvoje male dece potrošim za 4 meseci i jače :D
Eeee Suzi, Suzi ....i ti si postao srećno roze informator.

Nisam rekao da se nešto menjalo pa kao da hoće da se pokaže manje.
Rekao sam da je odnos takav da su tu naj-esencijalne stvari koje nisu sklone inflaciji kao ostale namirnice. Tu su stvari koliko ti je potrebno da jedeš a da ne crkneš 🙂. Nije realna nikada ni bila ali lepo zvuči kada se kaze prosečna zarada pokriva dve minimalne korpe. Lepo zvuči
Bravo za savete o hrani Sindjelicu
Ali nisu tu najesencijalnije stvari, jer da jesu, ne bi sada mica kukao kako ima samo 2.8kg piletine vec bi stajalo 10 kila piletine.

Bukvalno svaka teorija suprotna prethodnoj.

Nas je cetvoro (bebu ne racunam jer je tada bila mala nije nista jela mimo sike), sada sam sabrao u junu je potroseno oko 198.000 dinara.
Supruga na fitpro daje 54.000 mesecno, to mozes da odbijes ako zelis. Deca imaju dva obroda u vrticu, ali uglavnom su jela samo rucak, plus dve manje uzine.
Kupovano je dosta borovnica i malina ovaj mesec, nesto i zamrzavano, dosta se trosilo na sladolede vidim (sigurno par hiljada u mesec dana), par puta se otislo na Walter, Mac, kupovane su i neke domace kiflice koje su naknadno koriscene. Mozda je nesto i na kucnu hemiju troseno, jer su ovo racuni iz super marketa. Kada je racun samo kucna hemija nisam racunao - tipa DM itd...
Nisam racunao tortu za rodjendan cerki - to je jos oko 120 evra.
Ovo je inace pre nego sto smo usavrsili sistem, sada ga trenutno usavrsavamo.
Da nema akcija i sanducara ko zna kako bi se prehranio, 300k bi moralo otici, a kako to sa turkmenistanskim gdp -om. I posle cena m2 previsoka...
Ja ne znam ali na ovoj temi su izgleda ljudi iz neke druge dimenzije, u isto vreme kukaju kako nemaju a onda cujemo kako se spuca 2000e na hranu i fitpro sranja.

Mogu da zamislim facu prosecnog srbina iz provincije koji cuje da mu treba 200k za hranu, plata mu 80k.

Pa toliko te ne bi izaslo da sve porucujes i da ti donose na vrata za ceo mesec za sve vas. Sta se opterecujes akcijama za te pare.

Poslednja izmena:
Ponuda solidna, "obicni" ljudi kupovali stanove u ovom skupu koji se danas popularno naziva "centralne opštine". Danas je u ovom skupu minimum 3k /m2 cak i za starogradnju bez TA, stan u kuci, neuknjizen, potkrovlje i ostalo.

EDIT: Potpuno razumem što većina ljudi (kao i ja) želi da se naseli tamo gde živi većina stanovnika BG.

Pogledajte prilog 255414

Možda jednog dana kupci prestanu da plaćaju te cene, pa će onda možda i pasti.

I ja da prodajem, ja bih prodao za 3k lvadrat ako ima zainteresovanih, ne bih ga sigurno dao za "realnu cenu" od 1400 kvadrat.

Dakle da dočekamo da krene bojkot od strane kupaca pa će možda biti bolje.

Ljudi o odlasku u inostranstvo (najčešće) ne odlučuju na osnovu apsolutnih iznosa, već na odnosu relativne razlike između domaćih i stranih plata. A pošto se taj jaz od 2016. godine sve više smanjuje u odnosu na Evropu gde se ne vidi kraj stagnaciji, sve ukazuje na to da dostižemo ili smo već dostigli neki blagi pik emigracija. Takođe, mi nemamo više obilje radne snage kao nekada, što znači da preduzeća unutar zemlje sada konkurišu za iste tipove kvalifikovanog kadra kao u EU. A to neminovno dovodi do boljih uslova i veće mobilnosti u pojedinim sektorima.

Ukupan tok naše emigracije mnogo više ima karakter ciklične, privremene, sezonske i radne emigracije u zemlje koje primaju pretežno radnike bez visoke stručne spreme, poput Nemačke. Tačnije, suprotno priči o "odlivu mozgova", naša emigraciona struktura je daleko manje obrazovana od prosečne domaće. Fond obrazovanih ljudi unutar zemlje samo raste, suprotno uvreženom mišljenju. "Brain drain" naravno u nekoj meri postoji, ali je dominanta migracija RADNA.

No dobro. Neki "rule of thumb" kaže da je 100% veća plata od domaće dovoljna motivacija da te pogura na emigraciju, kada govorimo o ekonomskim stimulansima. Pitanje je ko sada to može da dobije.
Nama je porasla plata, ali istovremeno i troskovi. Od 2 prosecne plate pre 10 godina mozda nisi mogao da ustedis nista, sad mozda mozes da ustedis 200 evra. Ako odes u inostranstvo sa 2 prosecne plate ces moci da ustedis 1k ili 2k evra, znaci 5-10 puta vise. To je ono sto cini razliku. 5-10 puta brze mozes da skupis za ucesce za stan recimo.

Ljudi o odlasku u inostranstvo (najčešće) ne odlučuju na osnovu apsolutnih iznosa, već na odnosu relativne razlike između domaćih i stranih plata. A pošto se taj jaz od 2016. godine sve više smanjuje u odnosu na Evropu gde se ne vidi kraj stagnaciji, sve ukazuje na to da dostižemo ili smo već dostigli neki blagi pik emigracija. Takođe, mi nemamo više obilje radne snage kao nekada, što znači da preduzeća unutar zemlje sada konkurišu za iste tipove kvalifikovanog kadra kao u EU. A to neminovno dovodi do boljih uslova i veće mobilnosti u pojedinim sektorima.

Ukupan tok naše emigracije mnogo više ima karakter ciklične, privremene, sezonske i radne emigracije u zemlje koje primaju pretežno radnike bez visoke stručne spreme, poput Nemačke. Tačnije, suprotno priči o "odlivu mozgova", naša emigraciona struktura je daleko manje obrazovana od prosečne domaće. Fond obrazovanih ljudi unutar zemlje samo raste, suprotno uvreženom mišljenju. "Brain drain" naravno u nekoj meri postoji, ali je dominanta migracija RADNA.

Za jedan mesec 200k za hranu? Ja toliko sa isto dvoje male dece potrošim za 4 meseci i jače :D
Trosis 400 dinara dnevno po osobi na hranu.
To su ti dva King sladoleda, otprilike dva litra mleka.

Jedna vocna kasica ti je oko 100 dinara, Lulipu koja je jeftinija od Hippa.
Beba od 7 meseci pojede 3-4 te kasice dnevno npr.
Pored toga pojede i pola pavlake minimum, jos gricka voce, meso, povrce itd...

Odraslom muskracu je potrebno oko 3000 kalorija dnevno.
Samo da pijes punomasno mleko to ti dodje na 5 litara mleka ili oko 750 dinara.
Deci treba barem oko 2000 kalorija u tom nekom uzrastu od 7 godina, moj mislim da pojede i do 3000, jer je krupan i dosta aktivan - ima vec i misicnu masu.
Opusteno pojede dva cizburgera za obrok - to je 1000 dinara, dajem samo kao primer.

Da nema akcija i sanducara ko zna kako bi se prehranio, 300k bi moralo otici, a kako to sa turkmenistanskim gdp -om. I posle cena m2 previsoka...
Ja ne znam ali na ovoj temi su izgleda ljudi iz neke druge dimenzije, u isto vreme kukaju kako nemaju a onda cujemo kako se spuca 2000e na hranu i fitpro sranja.

Mogu da zamislim facu prosecnog srbina iz provincije koji cuje da mu treba 200k za hranu, plata mu 80k.

Pa toliko te ne bi izaslo da sve porucujes i da ti donose na vrata za ceo mesec za sve vas. Sta se opterecujes akcijama za te pare.
1680 evra, to su racuni iz supermarketa, pretpostavljm da je deo bio i kucna hemija. Jos nesto mimo hrane.

Fitpro je oko 1500 kalorija dnevno - to ti je za jednu zensku osobu da mrsa.
To kosta oko 2000 dinara dnevno.
Da sam pravis takve obroke, tog kvaliteta, ne bi mogao da izadjes ispod 1000 dinara dnevno.

To je to, sada sam proverio za maj.
Racuni u supermarketima su bili oko 111.000 plus 54.000 fit pro.
166.000 dinara.
Par puta se otislo u Mek, Pile i prase, uzeo se i neki sladoled u Knezu za decu 1000 dinara itd. Verovatno po dve kugle svako.

Jun je bio malo jaci, jer su se uzimale borovnice i maline na veliko, pa su zamrzavane, nesto se i odmah pojelo.

Upravo to. Obična korpa je 100k ali za tročlano domaćinstvo. I ona pa ne uključuje sve troškove nego okvirno na šta se troši novac. Za četvoročlanu porodicu je više od toga. Kao što sam napisao već. Oko 1300-1500e ti je potrebno za porodicu od 4 člana van Beograda. Bez mora, restorana, letovanja, zimovanja, popravki itd.
Da, to je otprilike taj nivo, i to bez luksuza. Kad se doda more, izleti, garderoba, lekovi i poneka neplanirana stavka, cifra lagano ide na 2.000 €. I to sve u zemlji gde je prosečna plata 900 €. Tu se vidi koliko je statistika daleko od života.

Evo uzmimo jedan rucak za 4 osobe.
Neka bude kilo juneceg buta i pomfrit onaj poluzavrseni iz Lidla.
I neka se popije jedan jogurt.

1600 dinara je juneci but (svako po 250 grama), jogurt oko 150 dinara, svako po jednu casu i svako po nesto pomfrita on je oko 170 dinara.
Znaci jedan obrok izadje na oko 500 dinara po osobi.

Bez 1000 dinara dnevno da se normalno jede tesko i to bez ikakvog luksuza.

1000*30*4= 120.000 minimum.

1kg juneceg buta ima oko 2500 kalorija
1kg krompira ima oko 700 kalorija
1 litar jogurta oko 400 kalorija
-----------------------------------
Podeli sve ovog gore sa 4 - dodje ti da svaka osoba dobije oko 900 kalorija.

Meni treba jos 2100 kalorija otprilike, deci treba jos barem po 1100 kalorija, mozda i vise, supruga da je na 2000 kalorija treba joj isto oko 1100 kalorija.

Meni trebaju jos dva ovakva obroka, znaci jos 1000 dinara, deci jos po 500 dinara, i supruga jos 500 dinara.

Eto samo da posmatras kalorijski tvoja racunica ne stoji.

Ostaje druga varijanta da spustis kvalitet hrane i da jedes prazne kalorije tipa beli hleb, secer itd... ali sve to ti jako brzo s***e zdravlje, pa te na kraju kosta jos vise.

Poslednja izmena:
Ima mnogo ekonomičnijih obroka od toga, 70% jela na kojima smo odrasli (bar ja, i nisam iz siromašne kuće) se skuvaju za nešto preko pola te cifre.

E sad, i ja završim na kraju na cifri sličnoj tvojoj, što mi govori da su to neke pare koje su potrebne ako nećeš luksuz, ali nećeš ni da si pritisnut, pa uleti i neki losos ili biftek. Ali, ustvari je i to "nećeš ni da si pritisnut" već ogroman luksuz.

Evo uzmimo jedan rucak za 4 osobe.
Neka bude kilo juneceg buta i pomfrit onaj poluzavrseni iz Lidla.
I neka se popije jedan jogurt.

1600 dinara je juneci but (svako po 250 grama), jogurt oko 150 dinara, svako po jednu casu i svako po nesto pomfrita on je oko 170 dinara.
Znaci jedan obrok izadje na oko 500 dinara po osobi.

Bez 1000 dinara dnevno da se normalno jede tesko i to bez ikakvog luksuza.

1000*30*4= 120.000 minimum.
Ne moz pita da se napravi bez 1000 dinara kore sira jaja jogurt prasak za pecivo prc prodakšn

Pa dobro 120k i nije toliko previse ali si napisao 198k.
Mada koliko je ta ishrana zdrava, to je drugo pitanje. Pomfrit je pun transmasti, citajte sta je to i verovatno ga necete vise jesti. Od margarina bezite sto dalje.
Zdrava ishrana je jeftina, sve to sto je preradjeno i upakovano je daleko od zdravog. Dzabe je sto ste pukli dobru lovu na hranu kad je na kraju dana to i dalje smece.

Poslednja izmena:
Zdrave hrane imamo u izobilju i jeftina je ali nije fensi i nema fensi naziv od 600e mesečno :)

Htedoh da mu napišem ali šta napisati čoveku koji nigde nije bio, a svuda zna kako je. Da odeš treba jak stomak, a to govorim kao neko ko bi otišao dok u isto vreme mislim da smo po nekim pitanjima i bolji od tih gde je med i mleko. Što neko reče na predhodnim stranicama, Španija za život, ostalo za pare.

Ja necu imati prostora za sanducar, ali cu probati da uglavim negde vertikalni zamrzivac. Ovo su odlicni saveti, samo bih dodao recimo da treba ukljuciti ponekad i pijac u racunicu, konkretno ja kese za smece uzimam na pijaci, jako dobre, velike, za bagatelne pare.
Ako odeš na pijacu I kupiš samo sezonakog voća I povrća koliko da ti stane u obe ruke, to je već 10k. Nakon toga sedneš, popiješ kafu ili neki od onih sveže ceđenih sokova što se sad prodaju na pijacama, to izađe više nego što si mogao uštedeti na kesama za smeće. Kod nas se ljudi fiksiraju na neki artikal I onda kao u Metrou je jeftiniji. Jeste, ako imas restoran I ekonomijom obima mozes da ostvaris odgovarajuću ustedu. Ovako, ljudi se zamolaćuju štednjom a realno curi na sve strane. Ja se osećam daleko bolje od kada sam smanjio unos hrane, na moji 190 cm I 90 kg 2000 kcal je optimalno. Ne verujem da deca od 7 godina treba da imaju ni blizu toliki kalorijski unos. Isto tako, meso je ok ali ne svaki dan, riba, povrće, leguminoze to je zdrava osnova. Pohovano, prženo I puno trans masti treba apsolutno izbaciti iz ishrane.

Mene zanima jelovnik (+hemija- dezodorans, sapun, prašak, pelene, pavlovićeva, tablete za sudove, prašak za veš itd) i kupovina porodice od 4 člana gde sve sami spremaju sami a da mogu to zaista ispod 100k mesečno. Bez restorana i bilo koje kupovine odeće, vrtića, tehnike, nameštaja itd.
Preko ovog osnovnog idu računi oko 200e u proseku. Gorivo 100e. Održavanje automobila sa registracijom oko 50e mesečno. Vrtić+ trening za decu 50-100e.
Pobogu, pa samo za pelene za bebu (5-7k rsd samo neka kake lepo 🙂) i hranu i to što bebe jedu baš malo ide oko 100e mesečno.

Да се вратим на тему: хоћу продам стан у Хиландарској.

Шта мислите колико могу да тражим спрам квадрата?

ед: стара зграда, плафон 3+ метера, ако то нешто значи
4k eur za izvorno stanje. Ako je full renoviran I lepo sređen (hrastov brodski pod, dobra kuhinja I kupatilo) 5k. Ako je skromnije od toga onda neka vrednost između.

Mene zanima jelovnik (+hemija- dezodorans, sapun, prašak, pelene, pavlovićeva, tablete za sudove, prašak za veš itd) i kupovina porodice od 4 člana gde sve sami spremaju sami a da mogu to zaista ispod 100k mesečno. Bez restorana i bilo koje kupovine odeće, vrtića, tehnike, nameštaja itd.
Preko ovog osnovnog idu računi oko 200e u proseku. Gorivo 100e. Održavanje automobila sa registracijom oko 50e mesečno. Vrtić+ trening za decu 50-100e.
Pobogu, pa samo za pelene za bebu (5-7k rsd samo neka kake lepo 🙂) i hranu i to što bebe jedu baš malo ide oko 100e mesečno.
e mladosti ludosti, imao sam i ja u “ranoj fazi” xls tabele sa troškovima , em zena, poludela em ništa nisam bogzna postigao , tajna je fokus na prihode, onda se rashodi relativizuju… moze i manje palamudjenja po forumima, otvori se neko dodatno vreme za rad na prihodima 😂
P.S. Salev ništa za tebe specifično nego diskusija koja ide

Vrh