Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa ne razumes mico, to je jasno, i ne samo za potrosacku korpu. Ne mogu da ti objasnim kada ti vec prostoprosirene recenice predstavljaju ozbiljnu prepreku. A s obzirom sta sale pise, deluje da ne razume ni on.
Znaš u čemu je razlika ?
Ja znam da ti ime napišem sa velikim slovom....bar to...

Kako smo mi to rusofilskoi narod?! 99% Srba nije srelo Rusa u životu. - 90% od onih sto jesu ih bas i ne gotove, od strane Rusa ka Srbima statistika još gora…gde grešim?
Pa isto kao sto je Kosovo Srbija, mora tako da se kaze jer inace nisi patriota, tako i za ruse, neka vlast javno kaze da nismo za njih i videces koliko laznih patriota ce dici glas.

Drugari forumasi uzeo sam stan.
Eto da sumiram utiske za ljude koji ce mozda citati ovo mozda im pomogne.
Stan je za zivot ne za investiciju i moj prvi stan (manji stan je u pitanju). Stan trazim vec dve godine dobro ozbiljnije godinu dana. Za to vreme sam na mom primeru video kako nestaju lvadrati i novac gubi vrednost (dzaba sto sam investirao i u fondove i kripto to je samo malo usporilo pad). Dakle cena je rasla brze nego bilo koji povrat na investicije. Da li sam kupio stan kada je trziste na ATH ne znam vreme ce pokazati Svakako ovo mi je za zivot pa i nema toliko veze.
Trenutno stanje je da su rente pale i da se stanovi ne prodaju toliko ali i dalje ide. Oglase nemojte uzimati kao relevantan izvor cena jer ko hoce da proda spreman je za korekciju (sto je veci stan veca je i korekcija).
Dobri stanovi sa koliko toliko realnim cenama odu veoma brzo (meni su zbog moje neodlucnosti tako otisla tri stana).
Stan sam nasao sam preko oglasa agente nisam mogao da izbegnem tako da racunajte na cenu jos dva posto (o ovome moze da se pregovara sa nekim agentima ne sa svima).
Poreza sam oslobodjen jer mi je prvi stan ali je 2.5 %.
Troskovi oko notara su me ispali skoro 500 evra. Tako da eto to su jos neki troskovi na koje morate da racunate na cenu stana koju dogovorite. Kapiram ovo su sve poznate cinjenice al eto cisto da napisem za nekoga ko je nov kolacic.
Troskovi transfera novca sa banke na banku ako imate u dinarima i napravite transfer preko aplikacije ne kosta nista. Ako je devizni i u okviru banle sa deviznog na devizni onda je 100 evra (to mozda zavisi i od sume koju prebacujete nisam siguran).
Ako se setim jos necega pisem.

Stan je za zivot ne za investiciju i moj prvi stan (manji stan je u pitanju). Stan trazim vec dve godine dobro ozbiljnije godinu dana. Za to vreme sam na mom primeru video kako nestaju lvadrati i novac gubi vrednost (dzaba sto sam investirao i u fondove i kripto to je samo malo usporilo pad). Dakle cena je rasla brze nego bilo koji povrat na investicije. Da li sam kupio stan kada je trziste na ATH ne znam vreme ce pokazati Svakako ovo mi je za zivot pa i nema toliko veze.
Trenutno stanje je da su rente pale i da se stanovi ne prodaju toliko ali i dalje ide. Oglase nemojte uzimati kao relevantan izvor cena jer ko hoce da proda spreman je za korekciju (sto je veci stan veca je i korekcija).
Dobri stanovi sa koliko toliko realnim cenama odu veoma brzo (meni su zbog moje neodlucnosti tako otisla tri stana).
Stan sam nasao sam preko oglasa agente nisam mogao da izbegnem tako da racunajte na cenu jos dva posto (o ovome moze da se pregovara sa nekim agentima ne sa svima).
Troskovi oko notara su me ispali skoro 500 evra. Tako da eto to su jos neki troskovi na koje morate da racunate na cenu stana koju dogovorite. Kapiram ovo su sve poznate cinjenice al eto cisto da napisem za nekoga ko je nov kolacic.
Troskovi transfera novca sa banke na banku ako imate u dinarima i napravite transfer preko aplikacije ne kosta nista. Ako je devizni i u okviru banle sa deviznog na devizni onda je 100 evra (to mozda zavisi i od sume koju prebacujete nisam siguran).
Cestitke, ako mozes da nam otkrijes detalje o stanu? Novogradnja, starogradnja, deo grada, kvadratura?

Kada programeri imaju problem što nemaju veze sa Srbijom, šta onda drugi profesionalci da pričaju.
Bez nekog većeg rasta zarada na zapadu nemamo ni mi čemu da se nadamo.
Ako direktno na utičeš na svoju zaradu, brzo i fleksibilno kao u sektoru usluga poput zanatlija, pojela te inflacija. Isto važi i za ljude koji imaju neku proizvodnju nečega. Tržište i troškovi ti prave problem i jedu profit

Mali broj zanimanja moze da se pohvali time. Najbolje biti u asetima i IPu... to je pobeda.

Cestitke, ako mozes da nam otkrijes detalje o stanu? Novogradnja, starogradnja, deo grada, kvadratura?
Da jednosoban stan koji moze da se i nekom momentu pretvori u 1.5soban.. Stari grad opstina 4k po kvadratu. Prvi sam poslao ponudu i to je na kraju presudilo Renoviran pre par godina, zgrada iz 70ih godina

Čestitam! Da je sa srećom i da je ovo samo prvi od mnogih!!!

Čemu služe one 2.8 kg mesa i konzerva sardine tročlanoj porodici? Čemu ?
Za pracenje cena mico. Potrosacka korpa nije uputstvo za kupovinu vec pokusaj da se prati sto veci spektar proizvoda kako bi se izbegla situacija da jedan proizvod poskupi nadprosecno a to se ne detektuje u inflaciji. I to sto citiras nije prosecna potrosacka korpa vec minimalna, znaci ono minimum minimuma za prezivljavanje po kome se gleda koliki treba da bude minimalac (koji nas ubi jer je prejak).

I cak i u toj minimalnoj potrosackoj korpi nema samo 2.8kg mesa vec malo vise, al jbg nisi mogao da citas.

1760814462413.png

Porodica koja zaista zivi od minimalca nece kupovati sve ovo vec ce uzeti 15kg piletina za ceo mesec, al onda bas i ne bi dobili ok sliku za racunanje inflacije.

Znam da je ovo sto pisem tebi ko teorija struna, al valjda ce ti neki od drugara tipa enfario objasniti na jeziku koji razumes, posto ste kognitivno priblizniji.

Čemu služe one 2.8 kg mesa i konzerva sardine tročlanoj porodici? Čemu ?
Služe da piješ poljsko mleko 20L mesečno iz uvoza po 84rsd sa hlebom 15 dana za ručak i da kompenzuje jedan ručak za dva dana koji košta 1,5kg mesa 1750rsd + ostalo 300 do 500 rsd ako kuvaš sam. Tročlana porodica= 1000rsd minimum jedan ručak kući.
Ako jedete mleko i hleb onda je to 200rsd. I onda ispadne korpa 40k umesto 90k. Minimalna korpa 🙂
Plus je manji udeo stvari koje je izvesno da će poskupeti i onda na TVu kažu inflacija 3%.

Evo jedan mali savet za ustedu na hrani.
Kupite sanducar i napravite dobru ostavu i onda kada se neka akcija pojavi kupujte stvari na veliko.

Tako kupujem kese za smece na veliko u Metrou, isto tamo kupujem i Gaudu sir oko 1000 dinara kg, zatim pecenice oko 2000 kg (ali jako dobra Valjevac pecenica, bolja nego Pikok rezani u lidlu koji je 3000+ dinara, na vece kolicine moze da se dobije i bolja cena) itd... isto toalet papir, razne zimnice, smrzuto povrce, meso itd...moze da se kupuje na ovaj nacin.
Pre neki dan sam kupio 15kg smznutog graska u Lidlu (volimo da jedemo grasak sa mesom) - 1kg je bio oko 140 dinara. Frikom grasak je 160dinara 400 grama.
Na tom jednom proizvod je usteda oko 4000 dinara (na par meseci doduse, jer niko ne pojede 15kg graska za mesec dana).

Moze lagano da se ustedi 100-200 evra mesecno bez nekog stresa, cak je i lakse jer ne moras da ides u prodavnicu svako malo.

1760815271016.png

Za pracenje cena mico. Potrosacka korpa nije uputstvo za kupovinu vec pokusaj da se prati sto veci spektar proizvoda kako bi se izbegla situacija da jedan proizvod poskupi nadprosecno a to se ne detektuje u inflaciji. I to sto citiras nije prosecna potrosacka korpa vec minimalna, znaci ono minimum minimuma za prezivljavanje po kome se gleda koliki treba da bude minimalac (koji nas ubi jer je prejak).

I cak i u toj minimalnoj potrosackoj korpi nema samo 2.8kg mesa vec malo vise, al jbg nisi mogao da citas.

Pogledajte prilog 255568

Porodica koja zaista zivi od minimalca nece kupovati sve ovo vec ce uzeti 15kg piletina za ceo mesec, al onda bas i ne bi dobili ok sliku za racunanje inflacije.

Znam da je ovo sto pisem tebi ko teorija struna, al valjda ce ti neki od drugara tipa enfario objasniti na jeziku koji razumes, posto ste kognitivno priblizniji.
ZNači da kupe samo 15kg piletine i žive ? To kažeš i tebi to Ok?

Služe da piješ poljsko mleko 20L mesečno iz uvoza po 84rsd sa hlebom 15 dana za ručak i da kompenzuje jedan ručak za dva dana koji košta 1,5kg mesa 1750rsd + ostalo 300 do 500 rsd ako kuvaš sam. Tročlana porodica= 1000rsd minimum jedan ručak kući.
Ako jedete mleko i hleb onda je to 200rsd. I onda ispadne korpa 40k umesto 90k. Minimalna korpa 🙂
Plus je manji udeo stvari koje je izvesno da će poskupeti i onda na TVu kažu inflacija 3%.
Čovek se podsmeva s narodom ali takvi i odlucuju.... sada.. Neverovatno.....

Kupite sanducar i napravite dobru ostavu i onda kada se neka akcija pojavi kupujte stvari na veliko.

Tako kupujem kese za smece na veliko u Metrou, isto tamo kupujem i Gaudu sir oko 1000 dinara kg, zatim pecenice oko 2000 kg (ali jako dobra Valjevac pecenica, bolja nego Pikok rezani u lidlu koji je 3000+ dinara, na vece kolicine moze da se dobije i bolja cena) itd... isto toalet papir, razne zimnice, smrzuto povrce, meso itd...moze da se kupuje na ovaj nacin.
Pre neki dan sam kupio 15kg smznutog graska u Lidlu (volimo da jedemo grasak sa mesom) - 1kg je bio oko 140 dinara. Frikom grasak je 160dinara 400 grama.
Na tom jednom proizvod je usteda oko 4000 dinara (na par meseci doduse, jer niko ne pojede 15kg graska za mesec dana).

Moze lagano da se ustedi 100-200 evra mesecno bez nekog stresa, cak je i lakse jer ne moras da ides u prodavnicu svako malo.

Pogledajte prilog 255569
Koliko trošiš na hranu na mesečnom nivou?

Nas je cetvoro (bebu ne racunam jer je tada bila mala nije nista jela mimo sike), sada sam sabrao u junu je potroseno oko 198.000 dinara.
Supruga na fitpro daje 54.000 mesecno, to mozes da odbijes ako zelis. Deca imaju dva obroda u vrticu, ali uglavnom su jela samo rucak, plus dve manje uzine.
Kupovano je dosta borovnica i malina ovaj mesec, nesto i zamrzavano, dosta se trosilo na sladolede vidim (sigurno par hiljada u mesec dana), par puta se otislo na Walter, Mac, kupovane su i neke domace kiflice koje su naknadno koriscene. Mozda je nesto i na kucnu hemiju troseno, jer su ovo racuni iz super marketa. Kada je racun samo kucna hemija nisam racunao - tipa DM itd...
Nisam racunao tortu za rodjendan cerki - to je jos oko 120 evra.
Ovo je inace pre nego sto smo usavrsili sistem, sada ga trenutno usavrsavamo.

ZNači da kupe samo 15kg piletine i žive ? To kažeš i tebi to Ok?
Mico, obicno te ignorisem, al sam danas pokusao dobre volje da ti pojasnim neke stvari. Medjutim, godisnja proizvodnja vostanih bojica ne bi bila dovoljna da se tebi neke stvari nacrtaju.
Tako je buraz, odnos namirnica u toj korpi je nepromenjena jedno 13 godina al su znali tad sta ce izvesno poskupeti 2025.

Znaci ja se nadam da vas cetvorica samo trolujete ovde, tesko mi je da poverujem da poslovno sposobni punoletni ljudi pisu stvari koje vi pisete.

Pogledajte prilog 255569
Ja necu imati prostora za sanducar, ali cu probati da uglavim negde vertikalni zamrzivac. Ovo su odlicni saveti, samo bih dodao recimo da treba ukljuciti ponekad i pijac u racunicu, konkretno ja kese za smece uzimam na pijaci, jako dobre, velike, za bagatelne pare.

Nisam rekao da se nešto menjalo pa kao da hoće da se pokaže manje.
Rekao sam da je odnos takav da su tu naj-esencijalne stvari koje nisu sklone inflaciji kao ostale namirnice. Tu su stvari koliko ti je potrebno da jedeš a da ne crkneš 🙂. Nije realna nikada ni bila ali lepo zvuči kada se kaze prosečna zarada pokriva dve minimalne korpe. Lepo zvuči
Bravo za savete o hrani Sindjelicu

Nisam rekao da se nešto menjalo pa kao da hoće da se pokaže manje.
Rekao sam da je odnos takav da su tu naj-esencijalne stvari koje nisu sklone inflaciji kao ostale namirnice. Tu su stvari koliko ti je potrebno da jedeš a da ne crkneš 🙂. Nije realna nikada ni bila ali lepo zvuči kada se kaze prosečna zarada pokriva dve minimalne korpe. Lepo zvuči
Bravo za savete o hrani Sindjelicu
U pravu si, ta “dve minimalne korpe” priča uvek dobro zvuči na papiru, ali u realnosti ne znači mnogo, pogotovo kad se korpa bazira na najjeftinijem kalorijskom preživljavanju. Ljudi ne žive od teorije, nego od računa na kasi.

Ja necu imati prostora za sanducar, ali cu probati da uglavim negde vertikalni zamrzivac. Ovo su odlicni saveti, samo bih dodao recimo da treba ukljuciti ponekad i pijac u racunicu, konkretno ja kese za smece uzimam na pijaci, jako dobre, velike, za bagatelne pare.
Evo nekih par favorita iz ovog kataloga u Metro-u npr.

Urda u Maxiju je 270 dinara, na sest komada dobijes dva gratis.
1760820863772.png

Ovo je isto dobro, malo delux hrana, ali dodje oko 2700 dinara kg, zlatiborac je 6000 dinara kg

1760820978020.png

Ovo je isto vrhunska hrana brokoli, karfiol, sargarepa, 2.5 puta jeftinije nego Frikom carska mesavina - jeftinije nego sveze da kupis, jos lepo spremljeno.
1760821036924.png

Dovoljno mi je da vidim koliko njih ode i ne vraca se.
Ti nažalost vidiš samo ono što želiš da vidiš.
Ljudi o odlasku u inostranstvo (najčešće) ne odlučuju na osnovu apsolutnih iznosa, već na odnosu relativne razlike između domaćih i stranih plata. A pošto se taj jaz od 2016. godine sve više smanjuje u odnosu na Evropu gde se ne vidi kraj stagnaciji, sve ukazuje na to da dostižemo ili smo već dostigli neki blagi pik emigracija. Takođe, mi nemamo više obilje radne snage kao nekada, što znači da preduzeća unutar zemlje sada konkurišu za iste tipove kvalifikovanog kadra kao u EU. A to neminovno dovodi do boljih uslova i veće mobilnosti u pojedinim sektorima.

Ukupan tok naše emigracije mnogo više ima karakter ciklične, privremene, sezonske i radne emigracije u zemlje koje primaju pretežno radnike bez visoke stručne spreme, poput Nemačke. Tačnije, suprotno priči o "odlivu mozgova", naša emigraciona struktura je daleko manje obrazovana od prosečne domaće. Fond obrazovanih ljudi unutar zemlje samo raste, suprotno uvreženom mišljenju. "Brain drain" naravno u nekoj meri postoji, ali je dominanta migracija RADNA.

No dobro. Neki "rule of thumb" kaže da je 100% veća plata od domaće dovoljna motivacija da te pogura na emigraciju, kada govorimo o ekonomskim stimulansima. Pitanje je ko sada to može da dobije.

Nas je cetvoro (bebu ne racunam jer je tada bila mala nije nista jela mimo sike), sada sam sabrao u junu je potroseno oko 198.000 dinara
Za jedan mesec 200k za hranu? Ja toliko sa isto dvoje male dece potrošim za 4 meseci i jače :D

Vrh