Šta je novo?

Cene nekretnina

Нажалост, просечна породица је угл троје (са тенденцијом опадања, следећи попис вероватно заокружујемо на 2). За троје 1500 еур, само за основни живот у БГ, рачуни, храна (сваког викенда купим 2 кг јунетине у разном облику, по кг пилетине и морске рибе), хемија, превоз (који нам је опет минималан са једним личним возилом, јер имамо и службено фул на коришћење), неки рођендан ситан, да кажемо текући трошкови који су неопходни за неки нормалан (и релативно здрав) живот, без икаквог баханалисања, где не видим могућност уштеде. У ствари, никад нисам стављао на папир, али мораћу изгледа, јер ми изгледа да је и више од овога последњих месеци.

На све то остале ствари, куповина новог (или новијег) возила, путовања, гардероба, да мало реновираш дом повремено, зановиш намештај, излазак неки, култура, спорт и све оно што излети, а да не упада у први пасос горе. Ето нпр пре неки дан, преглед и обични улошци за дете, 100 еврића, 4 детета су се родила (Богу хвала) у блиском окружењу итд, свадбе, весеља. Пре лета сам нпр малтене сам, онако невичан томе, средио неки стари регал који већ био виђен за ливадирање, направио 2 ормана од њега, са врхунским материјалима. Комшија столар ми помагао око неких детаља и савета и одушевио се како је испало, каже уштедео си 3 сома. Изгубио сам недељу дана на то, али опет далеко јефтиније од тога је моје време. Ту можеш као нешто да уштедиш око свих таквих ставри и балансираш тамо-вамо, оно горе не.

Isti je odnos bio u odnosu na prosečnu zaradu.
Pa ne bih rekao da je recimo dorucak isao za 300, rucak za 400, uzima 200., ovakvi kakve si ih ti opisao.

Plus recimo gorivo, skoro nepromenjena cena danas i tad, zavisi dal si benzin ili dizel moze biti neznatno skuplje ili cak neznatno jeftinije nego tad.

Garderoba, tehnika, namestaj kosta prakticno isto, komunalije nisu 80% poskupele sigurno, hemija blago itd itd

Znaci realno ides stavku po stavku sve navedeno i uzmes cene iz 2019 i neces dobiti da je skoro duplo jeftinije, vec upravo ono sto kumulativna inflacija kaze.

Mariks, Defke, kolumbaja i ostali. Dajte svoje 800e kalkulacije ili koliko god ste naveli. I ovi što troše 500e. Ali po stavkama

Ljudi danas imaju vise nego pre korone. Jedina razlika zasto danas misle da nemaju dovoljno je zato sto danas kupuju sve te stvari koje smatraju normalnom potrosnjom i ne ostane im nista posle te potrosnje, dok pre korone nisu ni razmisljali o tim stvarima, zivelo se sa 20 godina starom masinom, starim namestajem, nije bilo ni toliko pretplatnicih servisa na internetu, i kad sve to ne kupe opet im ostane nista.
Danas kes ode i na te sitne uplate, i smatra se normalnim.
Jedino je hrana poskupela i nesto sto zahteva rad coveka, npr elektricar, bravar...
Patike, odeca imam osecaj da su uvek 3000-5000, i pre 15g i danas.
Tehniku da ne spominjem, komp istu cenu za istu klasu ima. Bukvalno sam pre 10g dobar mis kupovao za 4000 i danas isto.
Alat nikad jeftiniji, pa nekad si za busilicu pola plate morao dati, danas je kupis za 50e.

Nisam ja to rekao. Rekao sam da su mesečni troškovi porodice van Beograda od 1300-1500e a u Beogradu i više. To je normalan život bez ikakvih lifestyle gluposti i bahaćenja. Ako ne vodiš računa, lako može da bude to sve biti mnogo skuplje.
Daj tvoju kalkulaciju.
Ne vodim kalkulaciju, nema mi smisla. Ili imam za nesto ili nemam. Niko nije ni rekao da zivi sa 500e mesecno troclana porodica, moze ali da mnoge stvari ima sam ili baba/deda. Na hranu mi ide 400-500e mesecno, a tu su i gluposti kako za decu tako i za nas. Kad uzimam od mojih onda i manje ali to necemo da racunamo ajd. A tu spadaju sve sto sam gore naveo, za dorucak obicno jaja, rucak naveden plus neka piletina/junetina/svinjetina kako kad. Evo danas je spremljena pileca corba (nismo junecu zbog sledeceg jela), juneca rebra sa krompirom i bolonjeze. To ce nas 4 jesti 2-3 dana, a kostalo je oko 20e. Kada smo na pasulju onda i manje. Za veceru kako kad, deca nekad hoce rucak i za veceru, nekad sendvic, rolnice sa virslom, jaja(deca),krem… vi sto svaki dan jedete kilo junetine jbg.

@ozu Ne vredi! Kaže 1-2 člana da gledaju da kupe stan za 500k napadnu ih kako onda ne bi bili ovde sa nama na forumu i gubili vreme da imaju te novce.
Jedan član napiše da ima platu 10k i ja ti napravim rekapitulaciju da ne bi morao da čitaš da je to spomenuto više puta i ti da ja ,,kenjam,,.
Ove privatnike koje drže firme, kako mogu da budu toliko na forumu, kao po sistemu ma jok nemate vi to, jer ne bi onda imali vremena da budete ovde na forumu.
Svi botovi, da li za oblikovanje javnog mnjenja, da li im Investitori plaćaju ili su agenti nekretnina.
Dok svi najviše pišu za vreme radnog vremena.

Ljudi danas imaju vise nego pre korone. Jedina razlika zasto danas misle da nemaju dovoljno je zato sto danas kupuju sve te stvari koje smatraju normalnom potrosnjom i ne ostane im nista posle te potrosnje, dok pre korone nisu ni razmisljali o tim stvarima, zivelo se sa 20 godina starom masinom, starim namestajem, nije bilo ni toliko pretplatnicih servisa na internetu, i kad sve to ne kupe opet im ostane nista.
Danas kes ode i na te sitne uplate, i smatra se normalnim.
Jedino je hrana poskupela i nesto sto zahteva rad coveka, npr elektricar, bravar...
Patike, odeca imam osecaj da su uvek 3000-5000, i pre 15g i danas.
Tehniku da ne spominjem, komp istu cenu za istu klasu ima. Bukvalno sam pre 10g dobar mis kupovao za 4000 i danas isto.
Alat nikad jeftiniji, pa nekad si za busilicu pola plate morao dati, danas je kupis za 50e.
Sve bi ja ove narikace vratio u 90-te na mesec dana, posle bi ljubili laminat stana na Ledinama i zahvaljivali bogu sto su tu gde jesu...
Moze i u 2000-te ...

Kao što sam i više puta rekao. Prazne ljušture lažnih forumskih života i promoteri vl**i, državnih podataka zarad davanja alibija.
Što bi rekao pustolov, lelemudi bez ikakve veze sa realnošću.

To je znaci neka porodica gde njih 4oro zivi od jedne medijalne zarade. To svakako nije nigde neki zivot za luksuziranje.

Kod nas svakako mogu vise nego recimo porodica koja je zivela od medijalne zarade 2021. recimo oad je ista ta zarada bila oko 420e
A što ne kažeš da su i cene bile duplo manje ...i stavljaš luksuziranje u rečenicu...jesi li ti ....?

Tačno, ali to je ukupni mesečni trošak od 1,5k koji obuhvata ne samo hranu, već I račune, prevoz, neke aktivnosti I sadržjaje (kako bi I trebalo da bude), dakle ukupan trošak za život, bez luksuznih sadržaja. Puno novca se može potrošiti uslovno rečeno na "lifestyle" gluposti (dizajnerska odeća, automobili, kozmetika i beauty tretmani, skupi hobiji, itd.) Za neki normalan život nisu neophodni ogromni novci kao što si pokazao u svojoj računici.
Koliko je potrebno ? Daj reci vise ?

Mariks, Defke, kolumbaja i ostali. Dajte svoje 800e kalkulacije ili koliko god ste naveli. I ovi što troše 500e. Ali po stavkama
Moji troskovi su previse haoticni, jer smo par jos bez dece pa nekad kuvamo pasulje i podvarke pa ode 5k nedeljno, a nekada zaredjamo restorane ili spremamo stejkove pa ode 30k.

Opet, bitnije je utvrditi razliku sa nekim prethodnim periodom, ako pricamo o inflaciji, nego utvrditi trenutne troskove, jer se previse razlikuju od slucaja do slucaja.

Ne, brale, to je odgovor vama koji kukate kao sinje kukavice da nikada gore nije bilo...
Bilo gore...proslo...zar i naša deca moraju da osete ... Ajmo u kameno ponovo? .....ovako nam se i Albanci i Crnogorci sa 2 fabrike i boljim BDP smeju. Kaze onaj mamlaz: pa sta.. izgubili smo 5:0 ali se nismo osramotili i potukli ....majko bozja
Serbia

Mesecima zovem burazera sto radi za minimalac da mu kazem da mu je bolje iz dana u dan, kazem rekli mi ljudi sa foruma, on zamisli hoce da se posvadja sa mnom, kaze, sto me mrzis be bate
I ja to zapazio...znači treba ziveti iz dana u dan i bez dece...i evo ti ramstek

Ne, brale, to je odgovor vama koji kukate kao sinje kukavice da nikada gore nije bilo...
Pa u pogledu zagadjenja, korupcije i slicnih stvari zaista nikad gore nije bilo. Po pitanju ekonomije jeste malo bolje, ali kad kreces sa dna uvek mora da bude bolje, pogotovo kad u celom svetu imas ekonomsku ekspanziju. Da nas je glup, gluv i slep majmun vodio od 2012. mislim da bi bilo jos bolje nego sada.
Verujem da se danas i u Severnoj Koreji i Avganistanu i slicnim zemljama zivi bolje nego pre 10 godina, tako da ti to nije argument.
Kao sto je neko vec rekao "cuti, moze gore" argument.

Ne znam za vas ali ja spadam u onu grupu o kojima sam pričao. Iskreno meni je gore u odnosu na 2021. Ako računamo realnu kupovnu moć, vratili su me na 2018 godinu. I to uz individualne promocije & povećanja. Da sam ostao na istom mestu to bi bila 2016 godina.
Ono što je meni bolje danas je što tada nisam imao ove druge izvore prihoda. Ali jbg, valjda se nešto pametno radilo i investiralo u protekloj deceniji.
Ali ako gledamo samo platu i šta može realno da se kupi nije išlo po godinama 2022, 2023, 2024, 2025 nego unazad 2021, 2020, 2019, 2018.
Što se tiče narednog perioda, nisam optimističan jer vidim koliko državi treba novca i koliko se koristi inflacija za izbore koji nas uskoro očekuju. U principu od kada su krenuli da dele kovid pare, tada je krenulo nizbrdo jer tada je prestalo da važi da novac zavisi od znanja i veština za moju kategoriju ljudi. Od tada samo saving mod. Investiramo par stotina miliona evra u saving modu.....jer nam je inflacija razvalila troškove, prihodi ostali cenom u ugovoru regulisani isti a profit pojeden.

Poslednja izmena:
Јел то заиста реално

То су цене ко у Берлину/Лондону🤔
Ja sam uzeo pre nekoliko dana 1.0 opstina Stari Grad. Renoviran u namesten TA grejanje, zgrada 70ih, ima lift ispalo 4k po lkvadratu. Prvenstveno sam hteo Nbg, novogradnju ali sam izvisio za neke projekte nisam na vreme reagovao tako da nemam bas neka iskustva za Stari Grad ali ako me pitas za Nbg tu mogu da ti kazem koliko je gde sada kvadrat. Znaci stanovi koji su prodati. Ja sam u sustini zrtvovao kvadrate zarad lokacije. Stari Grad je vise cekalica kad nesto naleti jer ono manji je broj stanova i velika je potraznja za centrom tako da su tu cene sarenolike. Za vece stanove moze da se prodje dosta dobro pogotovu ako imas kes, ovi manji tesko jer ih nema toliko. Ali mislim da je centar 4k neki prosek, a mozda i vise kazem nisam expert za ovaj deo grada jer sam gledao Nbg

Vrh