Danas sam baš bio kvaran pa sam gledao neke podatke. Šta mislite vi ovde na forumu što pišete da konobari rade za 1500e koja je plata logistic managera u fabrici koja je izvozno orijentisana i ima 1000+ ljudi? To je top 250 firmi u Srbiji.
eto ispravio sam ti to. A sad mi nabroj prestonice gde pošten čovek koji ne spada u top 5% primanja (dakle ajmo oko top 10%) može da kupi stan u centru svoje prestonice pa da vidimo koliko je tih zemalja Evrope. Da zanemarimo da li vredi kupovati kod nas ili ne.Mi ne kazemo da posten covek ne moze da zaradi za stan, nego da posten covek mora da spada u 5% onih sa najboljom platom da bi mogao da priusti stan u centralnim opštinama Beograda tj prestonice na lokaciji koju želi u kvadraturi koju želi...
Da vidimo šta mogu sa tom platom da kupe u prestonici Nemačke. Evo da ti pomognem
- Single person:
A net monthly income of approximately €3,700 is needed to be in the top 10% of earners.
The average price per square meter for an existing apartment in Berlin is approximately €5,451, while new apartments cost around €8,300 per square meter, as of Q1 2025.
Negde izmedju 108k i 310kDanas sam baš bio kvaran pa sam gledao neke podatke. Šta mislite vi ovde na forumu što pišete da konobari rade za 1500e koja je plata logistic managera u fabrici koja je izvozno orijentisana i ima 1000+ ljudi? To je top 250 firmi u Srbiji.
Ok, to su granične vrednosti. Od 900 do 2700 evra je smešno da odgovoriš. Koliko misliš da je realno plaćeno?Negde izmedju 108k i 310k
![]()
Salary Logistics Manager - Serbia
Find out and compare the salary for Logistics Manager (Management), Serbia in the biggest public and regularly updated salary database.www.infoplate.rs
Sta podrazumevas pod logistic managerom? Menadzer u logistici zaduzen za uvoz, izvoz i carine? AKo je to u pitanju, tu moze imati vise nivoa tih menadzera, pa verovatno od toga zavisi i plata, ali pretpostavljam da je plata par hiljada evra. Ali znam da je logistika jedan od najstresnijih poslova, obicni radnici su svakodnevno pod neverovatnim stresom, a znam i da je glavni logistic manager u jednoj fabrici sa 1000+ ljudi svojevremeno dao otkaz i otisao da radi X puta manje placen posao u nekoj spediciji, jer psihicki i zdravstveno to vise nije mogao da podnese. U svakom slucaju, danas se znanje sve manje isplati. Zasto bi se ti cimao, ucio godinama, stresirao svaki dan, da bi imalo platu malo vecu od konobara ili bilo kog drugog zanimanja gde je mnogo manji prag ulaska i manji stres, a odnos zaradjenog i ulozenog mnogo bolj?Danas sam baš bio kvaran pa sam gledao neke podatke. Šta mislite vi ovde na forumu što pišete da konobari rade za 1500e koja je plata logistic managera u fabrici koja je izvozno orijentisana i ima 1000+ ljudi?
Nije to poenta price. Poenta price je zasto ljudi u Srbiji zele da zive samo na par lokacija u zemlji? Dok nasi kad imigirraju u inostranstvo nije im problem da se presele u bilo koji grad ili varos? To sto ljudi preferiraju odredjene lokacije samo znaci da je zemlja toliko unistena da samo par lokacija u zemlji pruza kakav takav privid nekog normalnog zivota, a nekome to odgovara da bi pumpao cene.eto ispravio sam ti to. A sad mi nabroj prestonice gde pošten čovek koji ne spada u top 5% primanja (dakle ajmo oko top 10%) može da kupi stan u centru svoje prestonice pa da vidimo koliko je tih zemalja nasuprot Evrope. Da zanemarimo da li vredi kupovati kod nas ili ne.
Evo npr za dragu nam Nemačku
Da vidimo šta mogu sa tom platom da kupe u prestonici Nemačke. Evo da ti pomognem
Neki unutrasnji osecaj bi rekao da je medijana na 1500 a prosek oko 1750.Ok, to su granične vrednosti. Od 900 do 2700 evra je smešno da odgovoriš. Koliko misliš da je realno plaćeno?
Posalji nam oglasDosao sam do zakljucka da su jedni od odgovornih za visoku cenu stanova, online sajtovi za oglase.
Evo kako sam dosao do tog zakljucka.
Jedna prijateljica je pre par meseci stavila svoj stan na prodaju na jedan od tih sajtova.
Realno nije imala pojma koju cenu da stavi, mislim da je taj stan ona platila nekih 70.000 evra kada ga je kupovala - pre nekih 10-15 godina (u pitanju je Bezanijska Kosa).
I da bi znala da odredi cenu koristila je takozvani AI koji taj sajt nudi za procenu vrednosti nekretnine.
Verovatno je u pitanju neki prosti algoritam koji se krije pod nazivom AI.
I taj navodno AI algoritam joj je odredio cenu, koju je ona i iskoristila da oglasi stan - u pitanju je 200.000evra.
Taj stan sada, posto je pocetna cena stavljena kao previsoka, smrdi mesecima u oglasima, bez ikakve nade da bude prodat, dok taj sajt zaradjuje pare od oglasavanja.
Isto vazi i za agente.
Da su cene u startu normalne prodaja bi isla brzo i jednostavno.
Agenti, oglasavanje i slicni polu-izmisljeni poslovi ne bi bili ni potrebni, prodaje bi isle brzo - jer su cene realne.
Ovako se pravi cela gungula i filozofija oko krajnje jednostavne stvari, a profitiraju agenti, sajtovi za oglasavanje, izvodjaci, investitori itd...
"realno plaćeno" je isto kao i "realna" cena. Neke firme plaćaju 900e, neke 2700e. Mi ne znamo za koju poziciju menadžera pričaš i koja firma tako da je apsolutno nebitno. Ako ti znaš nekoga ko radi za 1200e neko drugi zna nekoga ko radi za 2000e.Ok, to su granične vrednosti. Od 900 do 2700 evra je smešno da odgovoriš. Koliko misliš da je realno plaćeno?
Kad odeš u inostranstvo niko te ne zna pa ti nisu problem ni drugi grad ni varoš, a hoćeš da se skućiš. Kod nas je sramota ako nisi kupio stan u Bgu ili kod nekih ako nisi kupio u centru. Zanimljivo i kako ti ne smeta u inostranstvu da putuješ 30-60min do posla, a ovde je to veliki tabu. Ako si hteo da impliciraš da je u inostranstvu bolja infrastruktura bolja je i to nije ništa novo što sad moramo da otkrivamo.Nije to poenta price. Poenta price je zasto ljudi u Srbiji zele da zive samo na par lokacija u zemlji? Dok nasi kad imigirraju u inostranstvo nije im problem da se presele u bilo koji grad ili varos? To sto ljudi preferiraju odredjene lokacije samo znaci da je zemlja toliko unistena da samo par lokacija u zemlji pruza kakav takav privid nekog normalnog zivota, a nekome to odgovara da bi pumpao cene.
Ima ponude. Vidim da sve vise oglasa ide preko Instagrama i FB-a. Tamo cak imaju grupe za prodaju nekretnina.
Sve što si naveo. Kao da sam ja pisao. To je opis posla. To se stvarno radi. To jeste jedan od najstresnijih poslova.Sta podrazumevas pod logistic managerom? Menadzer u logistici zaduzen za uvoz, izvoz i carine? AKo je to u pitanju, tu moze imati vise nivoa tih menadzera, pa verovatno od toga zavisi i plata, ali pretpostavljam da je plata par hiljada evra. Ali znam da je logistika jedan od najstresnijih poslova, obicni radnici su svakodnevno pod neverovatnim stresom, a znam i da je glavni logistic manager u jednoj fabrici sa 1000+ ljudi svojevremeno dao otkaz i otisao da radi X puta manje placen posao u nekoj spediciji, jer psihicki i zdravstveno to vise nije mogao da podnese. U svakom slucaju, danas se znanje sve manje isplati. Zasto bi se ti cimao, ucio godinama, stresirao svaki dan, da bi imalo platu malo vecu od konobara ili bilo kog drugog zanimanja gde je mnogo manji prag ulaska i manji stres, a odnos zaradjenog i ulozenog mnogo bolj?
NIje to u pitanju, nego tamo i u nekoj selendri mozes da imas dobar posao i istu platu kao u glavnom gradu, ako izuzmes neke specificne pozicije. Kod nas to nije slucaj.Kad odeš u inostranstvo niko te ne zna pa ti nisu problem ni drugi grad ni varoš, a hoćeš da se skućiš. Kod nas je sramota ako nisi kupio stan u Bgu ili kod nekih ako nisi kupio u centru. Zanimljivo i kako ti ne smeta u inostranstvu da putuješ 30-60min do posla, a ovde je to veliki tabu. Ako si hteo da impliciraš da je u inostranstvu bolja infrastruktura bolja je i to nije ništa novo što sad moramo da otkrivamo.
Znam iz druge ruke, jer mi brat radi u logistici, ne bih to pozeleo ni najgorem neprijatelju. Plata u Nisu oko 900 evra za obicne radnike u logistici (mislim na ekonomiste u administraciji, ne na menadzere niti na fizikalce u fabrici ili skladistu). I on razmislja da uskoro to menja.Sve što si naveo. Kao da sam ja pisao. To je opis posla. To se stvarno radi. To jeste jedan od najstresnijih poslova.
285.000 bruto 1 tj. neto 200.000 tj oko 1730e.
Wuppertal bi bio drugi najveci grad u Srbiji da je ovde, kako je to selendra lol?NIje to u pitanju, nego tamo i u nekoj selendri mozes da imas dobar posao i istu platu kao u glavnom gradu, ako izuzmes neke specificne pozicije. Kod nas to nije slucaj.
Evo, skoro sam recimo pominjao Wuppertal u Nemackoj, gde je otisao jedan moj poznanik sa porodicom.
Prosecna neto plata 2.5k evra, kirija za 3-soban stan na periferiji 850 evra, grad ima svoj univerzitet.Cost of Living in Wuppertal. Jul 2025. Prices in Wuppertal
www.numbeo.com
A ovo za putovanje do posla, lako je kad imas metro, Bg to nema.
Kako sam ga ubo svaka mi castSve što si naveo. Kao da sam ja pisao. To je opis posla. To se stvarno radi. To jeste jedan od najstresnijih poslova.
285.000 bruto 1 tj. neto 200.000 tj oko 1730e.
Edit: HR službe svuda saradjuju i usklađuju ponude na osnovu 90% firmi. Zato kažem ne računam granične plate.
Pa ti imaš platu od 3k evra u Nišu, a cene stanova i kirije mnogo manje nego u Beogradu. U Nišu imaš sve za normalan život verovatno kao i ti tvoji u Vupertalu(koji nije selendra), imaš univerzitete ali ne, ti moraš u centar prestonice pa je pitanje zašto tvoji prijatelji nisu otišli u centar prestonice.NIje to u pitanju, nego tamo i u nekoj selendri mozes da imas dobar posao i istu platu kao u glavnom gradu, ako izuzmes neke specificne pozicije. Kod nas to nije slucaj.
Evo, skoro sam recimo pominjao Wuppertal u Nemackoj, gde je otisao jedan moj poznanik sa porodicom.
Prosecna neto plata 2.5k evra, kirija za 3-soban stan na periferiji 850 evra, grad ima svoj univerzitet.Cost of Living in Wuppertal. Jul 2025. Prices in Wuppertal
www.numbeo.com
A ovo za putovanje do posla, lako je kad imas metro, Bg to nema.
Evo, moja drugarica zivi u Ulm-u, on ima oko 130k stanovnika i prosecnu platu od 3.280 evra, a kirija za 3-soban stan van centra kosta 1.300 evra mesecno (https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Ulm).Wuppertal bi bio drugi najveci grad u Srbiji da je ovde, kako je to selendra lol?
Metro ide na 4 minuta u vecini gradova Evrope. BG voz ide na pola sata. Ako je leto, a udjes u onaj u pola 5 ili 5, ima da se usmrdis kao ne znam sta. Cesto i promasi pa ne dodje uopste. 100 puta se zale kolege. Lupas gluposti.Što se metroa tiče verujem da velika većina vas nije putovala istim. Da li ti misliš da te metro vozi od zamišljene tačke a do zamišljene tačke b gde direkt iz metroa ulaziš u firmu ili u zamišljen objekat? Nema ništa ono put do stanice metroa, pa čekanje metroa, eventualno presedanje pa put do odredjene tačke? To je kao da si rekao da je BG voz odličan prevoz jer radiš u NCR-u i direkt iz voza ulaziš u firmu.
I ti nesrecan u Nišu sa vecom platom od svih tih proseka i kirijom u centru od 300e (koju ne placas jer imas vec svoj stan u centru).Evo, moja drugarica zivi u Ulm-u, on ima oko 130k stanovnika i prosecnu platu od 3.280 evra, a kirija za 3-soban stan van centra kosta 1.300 evra mesecno (https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Ulm).
A moj drug je otisao u Douai u Francuskoj, gradic od 40k stanovnika, prosecna plata 1.400 evra (https://www.salairemoyen.com/salaire-ville-59178-Douai.html), kirija za 3-soban stan van centra je 650 evra (https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Douai-France), ali sam prilicno siguran da je on tamo otisao za preko 2k, mozda cak i preko 3k evra, s obzirom da je pre toga radio u Svedskoj, a radi kao neki menadzer. Mislim, ne hvataj se za platu od 1.400 evra, ko zna koja je specificnost u pitanju, ja samo pricam o mestima gde idu ljudi koje znam. Sad ja mogu da cherry-pickujem neko malo mesto sa dobrim platama, ali nije to poenta. Recimo susedni Lauwin Planque ima prosecnu neto platu od 2.000 evra (https://www.salairemoyen.com/salaire-ville-59334-Lauwin_Planque.html) i samo 2.000 stanovnika
To je plata top 5% u Srbiji van IT-ja.Kako sam ga ubo svaka mi cast
Jel to sad mala plata ili sta?
Zao mi je kad vidim na sta placam poreze i doprinose. I zao mi je kad vidim kako se ljudi oko mene muce. Brat u loigistici za platu od 900 evra. Roditelji sa penzijom od 300-400 evra. Drustvo isto vecina nezadovoljni poslom, sve vise ljudi razmislja da pobegne.I ti nesrecan u Nišu sa vecom platom od svih tih proseka i kirijom u centru od 300e (koju ne placas jer imas vec svoj stan u centru).
Sta je poenta ovih navoda? Da pokazes da je u najrazvijenijim zemljama sveta standard veci nego u Srbiji? Pa to vazi otprilike poslednjih 600 godina. Samo je danas ta razlika manja nego ikad i smanjuje se iz godine u godinu![]()
Cringe.Sta je poenta ovih navoda? Da pokazes da je u najrazvijenijim zemljama sveta standard veci nego u Srbiji? Pa to vazi otprilike poslednjih 600 godina. Samo je danas ta razlika manja nego ikad i smanjuje se iz godine u godinu![]()
Znači nisi se vozio BG vozom nego lupaš po običaju jer si omašio poentu? Da, BG voz je raspad i treba mu modernizacija ali to ne znači da te lepo i brzo ne doveze od tačke a do tačke b. Nisam još bio u situaciji da ne dodje ali jesam da kasni par minuta.Metro ide na 4 minuta u vecini gradova Evrope. BG voz ide na pola sata. Ako je leto, a udjes u onaj u pola 5 ili 5, ima da se usmrdis kao ne znam sta. Cesto i promasi pa ne dodje uopste. 100 puta se zale kolege. Lupas gluposti.