shadestudio
Advanced
- Učlanjen(a)
- 30.05.2019.
- Pohvaljen
- 4.608
A kako si ti tada kupio stan, jer i tada su ovde pricali da stan kupuju samo kojekakvi, od rada i plate ne moze da se kupi?Ja sam kupio stan kad i ti. Već sam spominjao.
A kako si ti tada kupio stan, jer i tada su ovde pricali da stan kupuju samo kojekakvi, od rada i plate ne moze da se kupi?Ja sam kupio stan kad i ti. Već sam spominjao.
Upravo to. Oni koji su mogli istisnuti su.Porasla je plata onima koji ne mogu da kupe stan
Prvo pominjanje pojma "ROI" na 21. strani teme, 2015. godina. Posle tema postaje neaktivna sve do neke 2019. godine...Za te pare na NBG mozes da kupis 1-soban stan. U zavisnosti od stanja renta bi bila oko 200 evra.
Ako ne racunas poreze, odrzavanje i sve ostalo, ROI je 21 godina. Realno oko 25.
Po meni los nacin da se ulozi novac, osim ako ti nije trenutno potreban. Rizik je svakako mali, ali je i dobit mala.
Idi jedi vege paštetu ili tako nešto.....A kako si ti tada kupio stan, jer i tada su ovde pricali da stan kupuju samo kojekakvi, od rada i plate ne moze da se kupi?
Zanimljivo. Znači idealna kupovina kod nas je na ROI od 21-23 godine.Prvo pominjanje pojma "ROI" na 21. strani teme, 2015. godina. Posle tema postaje neaktivna sve do neke 2019. godine...
Pa sta je onda problem ako si kupio? Sada bi i u Bg da kupis pa ne valja cena?Idi jedi vege paštetu ili tako nešto.....
Ajde ipak da ti odgovorim. Polako polako od 2011-2012 i kupio sam. Ne u Beogradu naravno. Eto. Kriminalac sam što je radio 70 sati nedeljno.
Nikakav problem. Samo ćaskamoPa sta je onda problem ako si kupio? Sada bi i u Bg da kupis pa ne valja cena?
Posle tema postaje neaktivna sve do neke 2019. godine...
Prosecna plata je porasla 48% kao sto ti kazes, a minimalac 53% (sa 201 na 308). Posto je i medijana porasla za oko 52%, da to znaci da je nekom morala da padne sa desne strane raspodele. A posto je broj onih sa velikim platama (te velike plate su prosek u zemljama zapadne Evrope, nikakvo bogatstvo) mali u odnosu na one sa prosecnim i manjim platama, ako je za veliki broj ljudi plata porasla za 5% vise od rasta prosecne plate, to znaci da je nekom plata rasla mozda 20-30-40% manje od rasta te prosecne plate.Zelis da kazes da su plate najsiromasnijima skocile i vise nego sto bi prosek rekao (posto su onima sa desne strane raspodele po tebi stagnirale), i onda na kraju konstatujes sve vece socijalno raslojavanje?
Sta je problem sto neko znanjem i iskustvom zaradi stan za taj neki period? Sta kazes na to sto neko zaradi 720k USD za 6 godina od iznajmljivanja 6 automobila javnom preduzecu? Ne razumem ove ad hominem argumente.Opa, stan za 6-7god, sve sami kriminalci i sponzori na ovoj temi.
Pa vi se frljate stalno sa tim ad hominemom. Prvo budale su oni koji kupuju stanove, drugo samo kriminalci i sponzori kupuju, treće pošten čovek ne može da zaradi za stan... a sami spadate u iste. Dakle ako je tačno ono što pričate onda ste i sami to, veoma prosto.Sta je problem sto neko znanjem i iskustvom zaradi stan za taj neki period? Sta kazes na to sto neko zaradi 720k USD za 6 godina od iznajmljivanja 6 automobila javnom preduzecu? Ne razumem ove ad hominem argumente.
pa realan je da kažeš 4%-5% na nekretninuZanimljivo. Znači idealna kupovina kod nas je na ROI od 21-23 godine.
Koliko je sada ROI? Ali ne forumski nego stvarni
Mi ne kazemo da posten covek ne moze da zaradi za stan, nego da posten covek mora da spada u 5% onih sa najboljom platom da bi mogao da priusti stan, a da bi bio u 5% po plati moras da ipak vredis nesto. Ili da eventualno imas neku zaledjinu, nasledjenu nekretninu, ili da si imao dovoljno kesa da uletis u kredit dok su stanovi i krediti bili jeftiniji i slicno. I opet na kraju krajeva, cak i da nekako dodjes do para postavlja se pitanje vredi li kupiti stan po ovim cenama u ovom raspadu od drzave. Dok neko izda 6 automobila za 720k evra i kupi stanove ko od sale. Ali to nije kriminal, to je biznis.Pa vi se frljate stalno sa tim ad hominemom. Prvo budale su oni koji kupuju stanove, drugo samo kriminalci i sponzori kupuju, treće pošten čovek ne može da zaradi za stan... a sami spadate u iste. Dakle ako je tačno ono što pričate onda ste i sami to, veoma prosto.
E sad u kalkulaciju ubaci Ruse (tih 200k), uzmi državnu statistiku i onda ćeš videti koliko zapravo plate u privatnom sektoru za ljude rodjene ovde u Srbiji nisu ispratile inflaciju. Državljanin Srbije koji radi za platu u privatnom sektoru je baš baš pogodjen inflacijom od 2020. Naravno, to se ne vidi iz državne statistike.Prosecna plata je porasla 48% kao sto ti kazes, a minimalac 53% (sa 201 na 308). Posto je i medijana porasla za oko 52%, da to znaci da je nekom morala da padne sa desne strane raspodele. A posto je broj onih sa velikim platama (te velike plate su prosek u zemljama zapadne Evrope, nikakvo bogatstvo) mali u odnosu na one sa prosecnim i manjim platama, ako je za veliki broj ljudi plata porasla za 5% vise od rasta prosecne plate, to znaci da je nekom plata rasla mozda 20-30-40% manje od rasta te prosecne plate.
Sad se ti mozes pozivati na bolju raspodelu i vecu jednakost u drustvu, ali u pitanju je samo kompresija plata i vece socijalno raslojavanje.
Sta je problem sto neko znanjem i iskustvom zaradi stan za taj neki period? Sta kazes na to sto neko zaradi 720k USD za 6 godina od iznajmljivanja 6 automobila javnom preduzecu? Ne razumem ove ad hominem argumente.
Ali opisao si suprotno od socijalnog raslojavanja.Prosecna plata je porasla 48% kao sto ti kazes, a minimalac 53% (sa 201 na 308). Posto je i medijana porasla za oko 52%, da to znaci da je nekom morala da padne sa desne strane raspodele. A posto je broj onih sa velikim platama (te velike plate su prosek u zemljama zapadne Evrope, nikakvo bogatstvo) mali u odnosu na one sa prosecnim i manjim platama, ako je za veliki broj ljudi plata porasla za 5% vise od rasta prosecne plate, to znaci da je nekom plata rasla mozda 20-30-40% manje od rasta te prosecne plate.
Sad se ti mozes pozivati na bolju raspodelu i vecu jednakost u drustvu, ali u pitanju je samo kompresija plata i vece socijalno raslojavanje.
Da bi ta kalkulacija zapravo funkcionisala (sav rast plata u privatnom sektoru je zbog Rusa), svih 200k Rusa bi trebalo da radi, i to za prosecnu neto platu od 4k evra.E sad u kalkulaciju ubaci Ruse (tih 200k), uzmi državnu statistiku i onda ćeš videti koliko zapravo plate u privatnom sektoru za ljude rodjene ovde u Srbiji nisu ispratile inflaciju. Državljanin Srbije koji radi za platu u privatnom sektoru je baš baš pogodjen inflacijom od 2020. Naravno, to se ne vidi iz državne statistike.
Finansijski sunovrat ljudi zasposlenim u privatnom sektoru.
Raslojavanje postoji kad je velika razlika izmedju onih koji imaju milijarde i onih koji rade za prosecnu platu. Raslojavanje nije kad neko ima platu vecu od prosecne a neko drugi minimalac. Ti sad bukvalno imas delove grada gde zive bogati koji ne zele da se mesaju sa sirotinjom. Imaju cak i drzavnu lux skolu koju svi placamo dok ostala deca idu u obicne skole koje se raspadaju. Bukvalno dobijamo klasu novih bogatase, novu aristokratiju i klasu njihovih robova. To nikad nismo imali. Drustvena nejednakost je sve veca. Ako to za tebe nije raslojavanje ja ne znam sta jeste.Ali opisao si suprotno od socijalnog raslojavanja.
Upravo, meni je za 3 godine rast plate bukvalno 0%. Zato planiram da uskoro menjam firmu. Trebao sam i ranije, ali imam neke privatne probleme pa mi je to trenutno samo u TODO listi.E sad u kalkulaciju ubaci Ruse (tih 200k), uzmi državnu statistiku i onda ćeš videti koliko zapravo plate u privatnom sektoru za ljude rodjene ovde u Srbiji nisu ispratile inflaciju. Državljanin Srbije koji radi za platu u privatnom sektoru je baš baš pogodjen inflacijom od 2020. Naravno, to se ne vidi iz državne statistike.
Ali ti nisi izneo nikakav dokaz za to. Sve sto si gore racunao samo pokazuje da je raslojavanje manje.Raslojavanje postoji kad je velika razlika izmedju onih koji imaju milijarde i onih koji rade za prosecnu platu. Raslojavanje nije kad neko ima platu vecu od prosecne a neko drugi minimalac. Ti sad bukvalno imas delove grada gde zive bogati koji ne zele da se mesaju sa sirotinjom. Imaju cak i drzavnu lux skolu koju svi placamo dok ostala deca idu u obicne skole koje se raspadaju. BUkvalno dobijamo klasu novih bogatase, novu aristokratiju i klasu njihovih robova. To nikad nismo imali. Drustvena nejednakost je sve veca. Ako to za tebe nije raslojavanje ja ne znam sta jeste.
To sto ti zoves manjim raslojavanjem se zove kompresija plata. Svi robovi ce imati iste plate, ali nikad nece moci da izadju iz tog kruga siromastva. Ali ces zato imati milionere i milijardere koji ne znaju sta ce sa parama. Statisticki si smanjio nejednakost jer ona meri samo raspodelu plata, ne i raspodelu ukupne imovine i prihoda koje neko imaAli ti nisi izneo nikakav dokaz za to. Sve sto si gore racunao samo pokazuje da je raslojavanje manje.
Ispises pasus gde tu kao nesto racunas i onda samo na to ubacis neke magicne milijardere zbog kojih ta kalkulacija svakako nema smisla.
Tačno. Venčate se ponovo na 20 ili 30 godina! A Banka je svedok!nista ne ucvrsti brak kao jedan jak stambeni kredit
Znači u Nišu, gradu gde je prosečna plata 800 eur, ti radiš za 3k I opet nije dovoljno. Po plati si bliže frankfurtskom proseku, ali nisi lud da ides tamo da radis za 3k, a placas kvadrat van centra 5k, a u centru 10k . Ovako si deo nove privilegovane klase, bas je lepo biti ti!Upravo, meni je za 3 godine rast plate bukvalno 0%. Zato planiram da uskoro menjam firmu. Trebao sam i ranije, ali imam neke privatne probleme pa mi je to trenutno samo u TODO listi.
Ma da, programeri zarobljeni u krugu siromastva u kom vise ne zaradjuju 8 prosecnih plata vec samo 5, teskoe.To sto ti zoves manjim raslojavanjem se zove kompresija plata. Svi robovi ce imati iste plate, ali nikad nece moci da izadju iz tog kruga siromastva.
I Jokic zaradjuje 1000 puta vise od prosecnog kosarkasa.Ma da, programeri zarobljeni u krugu siromastva u kom vise ne zaradjuju 8 prosecnih plata vec samo 5, teskoe.
Podigli su mininalnu vrednost ugovora, nikad se Jokic nece izvuci iz to kruga siromastva, smrc.I Jokic zaradjuje 1000 puta vise od prosecnog kosarkasa.