Dosao sam do zakljucka da su jedni od odgovornih za visoku cenu stanova, online sajtovi za oglase.
Evo kako sam dosao do tog zakljucka.
Jedna prijateljica je pre par meseci stavila svoj stan na prodaju na jedan od tih sajtova.
Realno nije imala pojma koju cenu da stavi, mislim da je taj stan ona platila nekih 70.000 evra kada ga je kupovala - pre nekih 10-15 godina (u pitanju je Bezanijska Kosa).
I da bi znala da odredi cenu koristila je takozvani AI koji taj sajt nudi za procenu vrednosti nekretnine.
Verovatno je u pitanju neki prosti algoritam koji se krije pod nazivom AI.
I taj navodno AI algoritam joj je odredio cenu, koju je ona i iskoristila da oglasi stan - u pitanju je 200.000evra.
Taj stan sada, posto je pocetna cena stavljena kao previsoka, smrdi mesecima u oglasima, bez ikakve nade da bude prodat, dok taj sajt zaradjuje pare od oglasavanja.
Isto vazi i za agente.
Da su cene u startu normalne prodaja bi isla brzo i jednostavno.
Agenti, oglasavanje i slicni polu-izmisljeni poslovi ne bi bili ni potrebni, prodaje bi isle brzo - jer su cene realne.
Ovako se pravi cela gungula i filozofija oko krajnje jednostavne stvari, a profitiraju agenti, sajtovi za oglasavanje, izvodjaci, investitori itd...