Šta je novo?

Cene nekretnina

U kojoj prestonici?

Videli smo da su u Sofiji, Bukurestu itd... stanovi mnogo prisutiviji.
U svakoj prestonici nekome ko startuje od nule, iznajmljuje stan i zivi sam je tesko da se skuci u toj prestonici i iziskuje zrtvovanje i duzi niz godina.
Kod nas realno je najveci problem ucesce, svi vec mogu da priuste rate jer placaju stanarinu.

Uh Joe, ja znam razne price, znam i jednu devojku u 20im godinama lik u 30im joj prepisao svoj stan a nisu ni u braku, moze da digne dupe kada hoce devojka i ode.
Svi ovde polaze od sebe i normalnog nacina razmisljanja, u realnosti ima raznih ljudi.
pre neki dan mi priča drugarica kako joj je došao lik ispred zgrade i iz džepa izvadio ključeve od novog minija kojeg je doterao i reko joj evo ti da imaš...btw ništa s njima nije imala, već eto brat je džentlmen (ako ona laže mene lažem i ja vas ovde sad)
na osnovu toga, šta tek lovatori u 50im rade....žao mi samo što nisam žensko.

Džoleu, po tvojim pisanjima tebi se žena već smučila tako da nisi daleko od tog scenarija, a pare imaš :D pazi se samo kad dolaziš u Srb znaju naše kako da nahvataju takve.
Zaboravljaš samo gde ja SADA živim. Pa mene pred matičara ne bi oterao ni streljački vod Volodimira Zelenskog. A tek pred Notara... Šanse nema. Znam ja vrlo dobro koliko šta košta. Ja ovde mogu da filtriram sve kao ti stanove na Halo Oglasima:))
Kod mene postoji 1 brak i deca. Razvod ne postoji kao opcija.
Nažalost što moram reći je da Srbija ne stoji baš nešto jako dobro po tom pitanju usluga, iako vi svi tvrdite drugačije. Ja bi rekao da je jako loša i vrlo konzervativna.

Dosao sam do zakljucka da su jedni od odgovornih za visoku cenu stanova, online sajtovi za oglase.

Evo kako sam dosao do tog zakljucka.
Jedna prijateljica je pre par meseci stavila svoj stan na prodaju na jedan od tih sajtova.
Realno nije imala pojma koju cenu da stavi, mislim da je taj stan ona platila nekih 70.000 evra kada ga je kupovala - pre nekih 10-15 godina (u pitanju je Bezanijska Kosa).
I da bi znala da odredi cenu koristila je takozvani AI koji taj sajt nudi za procenu vrednosti nekretnine.
Verovatno je u pitanju neki prosti algoritam koji se krije pod nazivom AI.
I taj navodno AI algoritam joj je odredio cenu, koju je ona i iskoristila da oglasi stan - u pitanju je 200.000evra.
Taj stan sada, posto je pocetna cena stavljena kao previsoka, smrdi mesecima u oglasima, bez ikakve nade da bude prodat, dok taj sajt zaradjuje pare od oglasavanja.
Isto vazi i za agente.
Da su cene u startu normalne prodaja bi isla brzo i jednostavno.
Agenti, oglasavanje i slicni polu-izmisljeni poslovi ne bi bili ni potrebni, prodaje bi isle brzo - jer su cene realne.
Ovako se pravi cela gungula i filozofija oko krajnje jednostavne stvari, a profitiraju agenti, sajtovi za oglasavanje, izvodjaci, investitori itd...

pre neki dan mi priča drugarica kako joj je došao lik ispred zgrade i iz džepa izvadio ključeve od novog minija kojeg je doterao i reko joj evo ti da imaš...btw ništa s njima nije imala, već eto brat je džentlmen (ako ona laže mene lažem i ja vas ovde sad)
na osnovu toga, šta tek lovatori u 50im rade....žao mi samo što nisam žensko.
E stvarno si me nasmejao baš onako lepo!!!:))) samo tako ključeve od novog auta!:))) Pa to ni Bill Gates ne bi uradio kome je to kao meni 10din.
Pa pogledajte samo emisiju o Jeffrey Epsteinu, ima na Netflixu videćete koliko je on plaćao te tinejdžerke. 200$ u Majamiju. Dobro to je bilo pre 15-20 godina. On koji je imao milione.

Dosao sam do zakljucka da su jedni od odgovornih za visoku cenu stanova, online sajtovi za oglase.

Evo kako sam dosao do tog zakljucka.
Jedna prijateljica je pre par meseci stavila svoj stan na prodaju na jedan od tih sajtova.
Realno nije imala pojma koju cenu da stavi, mislim da je taj stan ona platila nekih 70.000 evra kada ga je kupovala - pre nekih 10-15 godina (u pitanju je Bezanijska Kosa).
I da bi znala da odredi cenu koristila je takozvani AI koji taj sajt nudi za procenu vrednosti nekretnine.
Verovatno je u pitanju neki prosti algoritam koji se krije pod nazivom AI.
I taj navodno AI algoritam joj je odredio cenu, koju je ona i iskoristila da oglasi stan - u pitanju je 200.000evra.
Taj stan sada, posto je pocetna cena stavljena kao previsoka, smrdi mesecima u oglasima, bez ikakve nade da bude prodat, dok taj sajt zaradjuje pare od oglasavanja.
Isto vazi i za agente.
Da su cene u startu normalne prodaja bi isla brzo i jednostavno.
Agenti, oglasavanje i slicni polu-izmisljeni poslovi ne bi bili ni potrebni, prodaje bi isle brzo - jer su cene realne.
Ovako se pravi cela gungula i filozofija oko krajnje jednostavne stvari, a profitiraju agenti, sajtovi za oglasavanje, izvodjaci, investitori itd...
Pa nek prijateljica krene da spusta cenu po 10,000 svaka 2 meseca.

Zaboravljaš samo gde ja SADA živim. Pa mene pred matičara ne bi oterao ni streljački vod Volodimira Zelenskog. A tek pred Notara... Šanse nema. Znam ja vrlo dobro koliko šta košta. Ja ovde mogu da filtriram sve kao ti stanove na Halo Oglasima:))
Nažalost što moram reći je da Srbija ne stoji baš nešto jako dobro po tom pitanju usluga, iako vi svi tvrdite drugačije. Ja bi rekao da je jako loša i vrlo konzervativna.
Trebali bismo da budemo jos konzervativniji, zapadnjacka kuga ubija narode i civilizacije.

E stvarno si me nasmejao baš onako lepo!!!:))) samo tako ključeve od novog auta!:))) Pa to ni Bill Gates ne bi uradio kome je to kao meni 10din.
Pa pogledajte samo emisiju o Jeffrey Epsteinu, ima na Netflixu videćete koliko je on plaćao te tinejdžerke. 200$ u Majamiju. Dobro to je bilo pre 15-20 godina. On koji je imao milione.
nemoj pogrešno da me shvatiš, kapiram po pisanju da si pristojan tip, ali imaš malo naivna razmišljanja i na neki način dečiji pogled na svet :)

Sale bas si prso ako ovo ozbiljno mislis, bez sale.
3k EUR prihoda ako imas i ne mozes da skupis za stan problem si ti i samo ti, sve ostalo je bezanje od realnosti.
Prvo, 3k na nivou porodice nije neki specijalni izvor prihoda za ove cene i kamate. Pre nekoliko godina je bio, sada nije.

Drugo, pri ovoj inflaciji a da ne pričam o mogućoj inflaciji su troškovi života sve veći i veći. Mi smo već došli u situaciju da porodici van Beograda treba 1500e mesečno za osnovne troškove. Bez letovnja, zubara, knjiga za skolu, lekara, treninga, restorana. U Beogradu je to i više. To što raste medijana, ne znači da ljudi imaju više para nego da je život sve skuplji i da je srednja klasa istisnuta od kupovine.

Treće, sa kim se ti trenutno takmičiš u kupovini? Sa ljudima koji stvarno imaju mnogo mnogo para i sa ljudima kojima država plaća ratu kredita.

Nema tu kupovine za siroke mase kao 2016-2021. Moje mišljenje.
Ko želi da kupi starogradnju od oko 60m2 za četvoročlanu porodicu za 200k+ na 30 godina kredita, slobodno. Ja pozdravljam. I u zlato je sad idealno da se investira kao i u btc.

a zanima me samo logika kupovine garsonjere po 5500 pre nego stana sa jednom spavaćom sobom po 4500...ne mogu da pronađem racionalan razlog za kupovinu studia kako god da okrenem
Ako nema dostupnog dvosobnog u toj zgradi ili lokaciji kupices ono sto ima, ako je to garsonjera, to ti je sto ti je. I naravno one imaju vecu cenu m2.

Prvo, 3k na nivou porodice nije neki specijalni izvor prihoda za ove cene i kamate. Pre nekoliko godina je bio, sada nije.
Pa cekaj sada, ovde pola drzave radi za 700 EUR, a ovde kazes da 3000 EUR nije dovoljno za porodicu.
Pa ko radja i podize porodice onda?!?

Drugo, pri ovoj inflaciji a da ne pričam o mogućoj inflaciji su troškovi života sve veći i veći. Mi smo već došli u situaciju da porodici van Beograda treba 1500e mesečno za osnovne troškove. Bez letovnja, zubara, knjiga za skolu, lekara, treninga, restorana. U Beogradu je to i više. To što raste medijana, ne znači da ljudi imaju više para nego da je život sve skuplji i da je srednja klasa istisnuta od kupovine.
Aha, znaci moguca inflacija nas ubija.

Treće, sa kim se ti trenutno takmičiš u kupovini? Sa ljudima koji stvarno imaju mnogo mnogo para i sa ljudima kojima država plaća ratu kredita.
Uvek se takmicis sa ljudima koji imaju mnogo para kada je kupovina nekretnine u pitanju.

Ko želi da kupi starogradnju od oko 60m2 za četvoročlanu porodicu za 200k+ na 30 godina kredita, slobodno. Ja pozdravljam. I u zlato je sad idealno da se investira kao i u btc.
Pa valjda kupuju za zivot a ne investiciju, kako da zive u zlatu / BTC? Nek se pomere 10km i kupice 80m2.

Uvek o lakoci kupovine nekretnine pricaju ovi sa ogromnim kolicinama novca i nekoliko nekretnina. Sit gladnom ne veruje, uvek bilo i bice.

Pa cekaj sada, ovde pola drzave radi za 700 EUR, a ovde kazes da 3000 EUR nije dovoljno za porodicu.
Pa ko radja i podize porodice onda?!?

Aha, znaci moguca inflacija nas ubija.

Uvek se takmicis sa ljudima koji imaju mnogo para kada je kupovina nekretnine u pitanju.

Pa valjda kupuju za zivot a ne investiciju, kako da zive u zlatu / BTC? Nek se pomere 10km i kupice 80m2.
Nisam rekao da je 3000e nedovoljno za porodicu. Rekao sam da je pri trenutnim okolnostima to nedovoljno za kupovinu stana.

Sada se i svodi tržište na to. Ultra lux nekretnine ili neki nesretnik koji plaća već kiriju pa se zaduži do kraja, mnogo više nego što treba i koji je već na granici svojih mogućnosti.

Ma ti možeš da zaradjuješ i umesto ovih 3k na nivou porodice i 5k za 4 godine od sada. Ako troškovi budu porasli i tebi isto ostane 500-800e mesečno to ne znači da će ti biti lakše da kupiš jer ti je 12% rata od prihoda.

Ma ti možeš da zaradjuješ i umesto ovih 3k na nivou porodice i 5k za 4 godine od sada. Ako troškovi budu porasli i tebi isto ostane 500-800e mesečno to ne znači da će ti biti lakše da kupiš jer ti je 12% rata od prihoda.
U slucaju da troskovi zaista toliko rastu, ali ne rastu. Za prosecnog coveka zarada je rasla brze od troskova u poslednjih pet-sest godina. Imao si godinu-godinu i po kada to nije bio slucaj, ali to nije bilo tako ceo period. Ta prica da prosecna plata od 900e ima manju kupovnu moc nego prosecna od 350e pre 6 godina pije vodu samo kod ljudi koji imaju selektivno pamcenje.

Pa upravo zbog toga što nemamo te usluge dobiješ da se tarifa ne gleda po h već po učinku. To što je tebi tamo na izvolte ovde nije, a i ne smatra se baš "normalnim".
Nema tu kupovine za siroke mase kao 2016-2021. Moje mišljenje.
Uh, sad si baš omašio. Ajde prelistaj postove od 2016 ka ovamo. Bukvalno ista pisanja. Bilo je i takvih kao ti koji su me nazivali budalom jer sam kupio stan jer balon samo što nije pukao, kupuju samo kriminalci i te šeme, moj stan će za dve godine vredeti duplo manje, meni je krivo što sam kupio stan i za***o se pa sada pričam i drugima da kupuju za život ako imaju..., a sad je odjednom to bilo prihvatljivo vreme za kupovinu. Lako je biti general posle bitke. Ti tri godine pričaš jedno isto, a vreme ide. Lako ti je da kalkulišeš kada ne kupuješ za život.

Ako već hoćeš stan na poželjnoj lokaciji, a od 4k ti ostane 800e što znači da trošiš 3200e mesečno onda jbg, nisi baš dobar sa novcem.

Prosecna plata van javnog sektora je od jula 2022 skocila nekih 48%

Skok cena nekretnina je bio manji u tom periodu.
Porasla je plata onima koji ne mogu da kupe stan, ali sad sa vecom platom mogu da kupe vise jaja od 11 dinara i da vicu "Aco Srbine", dok nas ne pogodi kriza, dinar ode u 200 za 1 evro i sva povecanja im se istope.
Stagnirala je onima koji mogu da kupe stan, recimo programerima. To sto je zvanicno rasla, samo izostavi Ruse i izostavi juniore kojima raste plata i dobices sve one seniore kojima vec 2-3 godine plata apsolutno stagnira.
Rusi koji su dosli sa velikim platama pretpostavljam da ne uticu na ove brojke?
Kolike su plate u firmi koja je zaradila 720k evra za 6 godina od iznajmljivanja 6 automobila za izgradnju mosta ili autoputa, cega vec?
Statistika nasa dika, sta pozelis to naslika.
A oni koji nemaju platu nego zaradjuju od biznisa i cega vec zaradjuju ko zna koliko vise.
Ukratko, sve vece socijalno raslojavanje i generalno osiroasenje ljudi.

Da. To samo na forumu i u državnoj statistici.
Da, a demanti stize od 'veruj mi bato' statisticara ispred dragstora.
Porasla je plata onima koji ne mogu da kupe stan, ali sad sa vecom platom mogu da kupe vise jaja od 11 dinara i da vicu "Aco Srbine", dok nas ne pogodi kriza, dinar ode u 200 za 1 evro i sva povecanja im se istope.
Stagnirala je onima koji mogu da kupe stan, recimo programerima.
Rusi koji su dosli sa velikim platama pretpostavljam da ne uticu na ove brojke?
Kolike su plate u firmi koja je zaradila 720k evra za 6 godina od iznajmljivanja 6 automobila za izgradnju mosta ili autoputa, cega vec?
Statistika nasa dika, sta pozelis to naslika.
A oni koji nemaju platu nego zaradjuju od biznisa i cega vec zaradjuju ko zna koliko vise.
Ukratko, sve vece socijalno raslojavanje.
Zelis da kazes da su plate najsiromasnijima skocile i vise nego sto bi prosek rekao (posto su onima sa desne strane raspodele po tebi stagnirale), i onda na kraju konstatujes sve vece socijalno raslojavanje?

Besprekorna logika kao i uvek.

Ako vec nemas stan i imas cilj da ga kupis, pa ne mozes ziveti kao da imas stan i mozes da trosis nesmetano svih 3000 ili 5000. Sa tim novcem moze da se kupi stan, ali ne tamo gde ljudi zamisljaju da treba da ga kupe.

Vrh