Šta je novo?

Cene nekretnina

Problem te lokacije je elevcija i što putnom infrastruktirom nije rešen problem povezanosti za NBG. Imaš samo onu usku strmu Surčinsku koja se začepi od Granda već posle 14:00 ili preko Bež kose u Nedeljka Gvozdenoviča ispoda dalekovoda.Obe ulice su u dve trake i gužvanjac je uvek uvek uvek.
Lep projekat da. Bio sam tamo. Prolazim skoro više puta nedeljno. Lokacija jeste skrajnuta ali šta ćeš polako ostaju samo te takve lokacije na obodima, pored/ispod dalekovodapore, pored divljih naselja itd.Šta ćeš jbg, nema se puno izbora.
Al kad uporediš Zvezdaru recimo ispod Bulevara gde i dalje možeš da nadješ novogradnju i za manje od 3.500 i ovo na drugom kraju grada za iste ili veće pare prosto iscrpi se smisao.
Ovde si za 10-15 minuta peške na Tašu a odavde sa B kose ne možeš ni za 30-40 minuta kolima da dodješ do grada.
Svakako srećno useljenje svima koji tamo kupuju...
Da to je taj apsurd. Dobro je sto ima elevaciju ali to donosi problem u silazku na NBG :) Prednost je sto je i Milos Veliki blizu.

A Taš je imenica ?
Nisi se setio se aerodroma na 10min...ili obilaznice na 3m ...ili autoputa na 1 min....drugog za 3 min..
Setio se Taša......strašno
Beograđani....

Ps...a šta kod Taša nije zacepljeno i to 24h pa jedino i peške možeš igde...

Ovo zvuči kao reklamni slogan za EXPO naselje.

Pa da izlazim na autoput imam potrebu jednom mesečno a da idem do dGra moram svaki dan 🤷‍♂️
Da peske..jer kola i parking misaona imenica... a ovde mozeš gde god hoceš za 2 min si izašao iz grada....
Ako mislis da je grad sve..onda ok...zacauri se i super..samo nemoj da govoriš šta je sloboda i krug 2 kao sveti gral.

Da peske..jer kola i parking misaona imenica... a ovde mozeš gde god hoceš za 2 min si izašao iz grada....
Ako mislis da je grad sve..onda ok...zacauri se i super..samo nemoj da govoriš šta je sloboda i krug 2 kao sveti gral.
Ako jednog dana proglase hitnu evakuaciju grada oni koji žive u Kosa Kvartu ima da gi pobegnu prvi :ROFLMAO:

Broj ljudi u nekoj državi nikad nije merilo cene stanova. Ako hoćeš pogledaj samo Norvešku (izuzev Osla) one selendre po severu trebale bi biti džabe ili da još plaćaju oni ljudima da se nastane a ne da koštaju stotine hiljada eura i to još drvene kolibe a drveta imaju koliko hoće.
No da izuzmemo inostranstvo, za BG nema zime jer koliko god da nas ima manje svi će hteti u BG. Onda ti kad si prodao je bila kriza i nisi verovao da može doći zlatno doba. A sad si video da može. Za Srbiju je samo važno da nema rata, sankcija i da je dinar stabilan, onda nema zime za ekonomiju i nema krize. To što će se sad zvati kriza nije ni blizu onih kriza kakve smo imali i na kakve smo navikli bili nažalost.
Ali da evo izuzmem i Beograd, znam konkretno za Vojvodinu da se dosta smanjuje broj stanovnika, mislim da je npr. Zapadno-Bački okrug (Sombor, Apatin i okolina) u zadnjih 10 godina izgubili oko 20k stanovnika (kažem otprilike) a cene stanova i kuća su više nego duplirane. Plus čak su i sela tražena. Za cenu poljoprivrednog zemljišta i da ne pričam to je eksplodiralo. Hektar se prodaje za 25k eura i to da nije u građevinskoj zoni ili da ide neka važna saobraćajnica već običan hektar zemlje za poljoprivredu.
Ono što ja vidim kao glavni razlog rasta jeste nenormalna štampa eura, dolara i ostalih valuta i samim tim svi ljudi beže u assete (koji god to bili, zlato, zemlja, nekretnine, akcije, obveznice, itd). A likvidnosti ima dosta na tržištu i ljudi imaju para koliko god se to vama činilo da nije tako.
Ti ako misliš da će biti lošije prodaj nekretnine i čekaj da padnu pa kupi posle. Ja lično to ne bi nikad radio ali svako ima svoj račun.
To pitam imajući u vidu ovu činjenicu: https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5806422/bebe-migracije-natalitet.html

Nikada mi nije bilo jasno kojim mehanizmom toliko rastu cene, naročito uz toliku novogradnju - kada je ljudi očigledno sve manje?!

Ljudi je sve manje pa jedno 60god. Cene će rasti sve dok ponuda ne predje tražnju ili do neke krize. Imaj na umu da je ranije dosta višečlanih porodica živelo u jednom stanu, a sada svi hoće po stan.

Ljudi je sve manje pa jedno 60god. Cene će rasti sve dok ponuda ne predje tražnju ili do neke krize. Imaj na umu da je ranije dosta višečlanih porodica živelo u jednom stanu, a sada svi hoće po stan.
Ne nego treba 3 generacije da zive u jednom stanu i da cekaju da umre baba da se oslobodi soba za unuka

To pitam imajući u vidu ovu činjenicu: https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5806422/bebe-migracije-natalitet.html

Nikada mi nije bilo jasno kojim mehanizmom toliko rastu cene, naročito uz toliku novogradnju - kada je ljudi očigledno sve manje?!
Zapravo Srbija (a urbane sredine posebno) ima ogroman problem sa prenaseljenoscu domacinstava. Na osnovu metologije Eurostata, domacinstco je prenaseljeno ukoliko nema minimum dnevnu sobu, jednu spavacu za roditelje, posebnu sobu za svaku odraslu osobu iznad 18 koja zivi u domacinstvu, jednu sobu za dvoje dece. Ljudi jednostavno zive u neodgovarajucim stanovima i traznja ne prestaje, ali naravno limitiani su visokim cenama.

Ja bih rekao centralizacija, migracija ka gradovima, Evropa, fiat valuta gubi na vrednosti - štampa para, ljudi hoće da se ranije osamostale, dostupniji krediti.
Po mome i neka moja teorija je da se namesti da su svi ljudi koncentrisani po gradovima zbog lakše manipulacije i otkupa svega ostalog(zemlja, resursi itd...). Kasnije se udare ozbiljni porezi i održavanje. Eto u Holandiji porez na nasledstvo 30% 😆
Kod nas je još izraženije zbog finansijske nepismenosti i jer se slilo dosta para raznom rasprodajom zemlje/
teritorije/privatizacijama.
Naši gastozi su se snašli preko i ne mogu tamo luks da kupe pa kupuju ovde ima i do toga(rekli smo oko 10%), sada je bila Covid štampa, pa rat Ukrajina-Rusija i dolazak njih u Srbiju.
Naš snalažljivi IT sektor. Naravno ima i prljavih para sa Balkana, pa to valjda ide u luks devojke i luks stanove, važno da je jako skupo 😉
Svi ćute trenutno o projektovanom veku zgrada, treba rušiti u budućnosti stare zgrade.

@G.I.Joe Zapazanje za tebe i pitanje sta rade tvoji prijatelji Srbi u Holandiji. Imam vise primera gde ljudi mojih godina potpuno odrastu u inostranstvu i dodju u Srbiju na par meseci, ozene se i nastave zivot u inostranstvu. I cak zavrse faks u inostranstvu i dodju i ozene bilo koju ovde, samo da je iz okej familije.

Onda odu tamo, naprave dete i to je momenat kad se mama i tata vracaju u Srbiju i kupuju po nekoliko stanova i apartmana, dok svojoj deci oslobadjaju to gde su ziveli tamo (na primeru Svajcarske pricam).

Zasto se to u praksi desava to sve tako? Da li Srbi bas zele da budu sa Srpkinjama u inostranstvu ili ih strankinje nece? Da li je to toliko bitno bas svima? Mislim ono, otisao si iz zemlje, zar je vazno? Znas zasto si otisao i odakle si otisao. I posle ulagati u 5 stanova u svojoj maticnoj zemlji mi nema smisla osim ako deca sigurno ne zele da se vrate ovamo, a u medjuvremenu su se integrisala u strani sistem. Izvini ako zvucim malo brutalno, ali ja prosto gledam sta se desava oko mene.

Poslednja izmena:
Svi ćute trenutno o projektovanom veku zgrada, treba rušiti u budućnosti stare zgrade.
Upoznao sam se sa curenjem vertikale takozvanih "gusanih" cevi u starogradnji staroj bar 60 godina. Ne zelim nikome da se upozna sa tim. Ne verujete kako se ljudi kace na kanalizaciju, samo probiju rupu kroz cev i vozi nista ni ne zatope kako treba. Jezivo. Ja sto nisam nadaren za majstorstvo bih bolje uradio to nego tad kad sam to video sve. Kad sam to video rekao sam sebi, samo novogradnja i one nove plave bešumne cevi (nisam ekspert ne znam kako se zovu strucno, ali deluje super ideja).

Isckocila mi reklama na fejsu...
Screenshot_20251015_230242_com_facebook_katana_FbMainTabActivity_edit_133673069689631.jpg

Koji je benefit vrata "od poda do plafona"? Ili su mislili na stolariju / prozore a omasili u reklami?

Koji je benefit vrata "od poda do plafona"? Ili su mislili na stolariju / prozore a omasili u reklami?
A kvadrature iznad proseka?
Ko još ima vremena da to lepo iskuca pored para od provizija/plate a da skoro ništa ne radiš osim da se pojaviš na poslu i pre toga odabereš šta ćeš obući.
Ti našao da im tražiš sada greške, bolje radi nešto da imaš da kupiš taj stan 😉
Da si kapacitet za tako nešto ne bi tražio greške nego bio zadovoljan što su ovo uopšte oglasili i sa osmehom otišao da se nadješ sa njima i bio zahvalan što su ti omogućili da kupiš stan.
E sve je top, Dubaji, lux, stan ne brini ništa, Beogradjanine, ako imaš novaca 😉
Tako i meni prvi put rekli za BW kako mislite kakav je kvalitet pa ovo je BW nema jače ti Novosadjaninu 😆

@G.I.Joe Zapazanje za tebe i pitanje sta rade tvoji prijatelji Srbi u Holandiji. Imam vise primera gde ljudi mojih godina potpuno odrastu u inostranstvu i dodju u Srbiju na par meseci, ozene se i nastave zivot u inostranstvu. I cak zavrse faks u inostranstvu i dodju i ozene bilo koju ovde, samo da je iz okej familije.

Onda odu tamo, naprave dete i to je momenat kad se mama i tata vracaju u Srbiju i kupuju po nekoliko stanova i apartmana, dok svojoj deci oslobadjaju to gde su ziveli tamo (na primeru Svajcarske pricam).

Zasto se to u praksi desava to sve tako? Da li Srbi bas zele da budu sa Srpkinjama u inostranstvu ili ih strankinje nece? Da li je to toliko bitno bas svima? Mislim ono, otisao si iz zemlje, zar je vazno? Znas zasto si otisao i odakle si otisao. I posle ulagati u 5 stanova u svojoj maticnoj zemlji mi nema smisla osim ako deca sigurno ne zele da se vrate ovamo, a u medjuvremenu su se integrisala u strani sistem. Izvini ako zvucim malo brutalno, ali ja prosto gledam sta se desava oko mene.
Nisam Joe, ali mogu delimično da odgovorim.
Nije baš svima, ima i ljudi koji se ožene strankinjama. Ali jeste često.

Suština je u mami i tati koji su se ozbiljno trudili da u kući zadrže našu kulturu i međuljudske odnose, razmišljanja, instinkte... I donekle ih razumem, nije prijatno da ti deca budu kulturološki strani. Ali onda ta deca nisu u suštini asimilovana, i onda njima ne odgovara da prave multi-kulti porodicu.

Vrh