Šta je novo?

Cene nekretnina

@G.I.Joe Zapazanje za tebe i pitanje sta rade tvoji prijatelji Srbi u Holandiji. Imam vise primera gde ljudi mojih godina potpuno odrastu u inostranstvu i dodju u Srbiju na par meseci, ozene se i nastave zivot u inostranstvu. I cak zavrse faks u inostranstvu i dodju i ozene bilo koju ovde, samo da je iz okej familije.

Onda odu tamo, naprave dete i to je momenat kad se mama i tata vracaju u Srbiju i kupuju po nekoliko stanova i apartmana, dok svojoj deci oslobadjaju to gde su ziveli tamo (na primeru Svajcarske pricam).

Zasto se to u praksi desava to sve tako? Da li Srbi bas zele da budu sa Srpkinjama u inostranstvu ili ih strankinje nece? Da li je to toliko bitno bas svima? Mislim ono, otisao si iz zemlje, zar je vazno? Znas zasto si otisao i odakle si otisao. I posle ulagati u 5 stanova u svojoj maticnoj zemlji mi nema smisla osim ako deca sigurno ne zele da se vrate ovamo, a u medjuvremenu su se integrisala u strani sistem. Izvini ako zvucim malo brutalno, ali ja prosto gledam sta se desava oko mene.
Strankinje hoće, ali ipak zbog pritiska roditelja i kasnijim prolaskom vremena posle avantura sa našima ipak ostaju medju svojima(ima izuzetaka). Mi smo vatreniji, a ne stedljivi i da u fondove ulazemo, idemo nekad all in što se devojaka tiče 😉
Dete ostaviš tamo u kao sigurnijem mestu za njegov zivot, obrazovanje se mnogo ceni.
Ti se vracaš u svoju Srbiju da budeš car sa inostranom penzijom i par stanova, nema drzavnog zdravstva, sa dzipom ne osetis bas rupe itd... Snalazljiv si i imas ekipu. Gazda koji skuplja rentu u slobodno vreme.
Zagadjenost vazduha ide poslednje kod vecine ljudi.
Realno dobijas neko postovanje od ljudi.
Zamisli odes u Dubaji sa svojim konacno novim mercedesom i niko te ni ne primeti, a u Srbiji?
Evo prodaj svoj stan i pravac Tajland i Bali, kupiš full lux stan/kuću i ti si premia.
Vole ljudi kada je neko dosao sa novcima iz bogatije drzave.
Idi po selima u Srbiji i neka saznaju da si uzeo samostalno novogradnju u Beogradu, ako ti ne možeš(a znam da možeš) , ja bih ti našao odlične kandidatkinje(znam da ti ne trebaju).
Moraš uračunati i taj faktor ne misle svi racionalno i jedan je život.

Ja bih rekao da je ta iracionalnost najviše zanemaren faktor pri analizi tržišta cena nekretnina...gomila ima neku ofrlje kalkulaciju i kod kupovine i kod izdavanja, a najviše zadrtosti se vidi kod oglašavanja za prodaju...

Što se tiče emigracije, da ne ulazim sad previše, nije lako promeniti grad (imam drugare iz srednje koji su na studijama uspeli svega po par meseci da izdrže i morali da se vrate u rodni grad), a kamoli nije lako promeniti državu - običaje, jezik, kulturu, i što je čovek stariji, a već nakon nekoliko godina boravka preko, obično spadne taj adrenalin koji drži u euforiji, naročito ako je otišao sam, i čim se malo stane na noge, shvatiš da nije sve u lovi... počne štošta da nedostaje... zavisi puno od čoveka... znam lično tri slučaja gde su naši u Srbiji nalazili devojke i kasnije sklapali brak, dva od tih slučaja su ljudi rodjeni ili odrasli u inostranstvu, a jedan je otišao preko u kasnim dvadesetim, vatreno ogorčen na Srbiju, i tvrdio da je najopasnije odande ženiti ženu iz Srbije, jer njoj ubrzo počne da nedostaje društvo, rodbina itd i ubrzo eto povratka svih zajedno nazad u otadžbinu - nakon nekoliko godina se oženio Srpkinjom, otupeo oštricu i trenutno prilično često dolaze u zavičaj :) Meni je ovo dobar primer koliko čovek ne može da zna šta da očekuje od samog sebe, koliko se stavovi i potrebe brzo i lako menjaju. Često ljudi ceo život provedu tamo "privremeno". Njihovoj deci je pak mnogo lakše, i tek oni mogu da se potpuno uklope u društvo, ali time se često gubi dobar deo identiteta.

U svakom slučaju, mislim da se pre ili kasnije pojavi taj zov predaka - skoro me kontaktirao lik iz Australije, znamo se online preko posla već 10 godina, otac mu emigrirao posle II svetskog rata, on ne zna srpski, ima njihovo, prezime - skraćeno i modifikovano srpsko... i sve ove godine priča kako planira da dodje u Jagodinu da bar jednom vidi očevinu,,, tek sad se konačno rešio, kad je otišao u penziju.

Dete ostaviš tamo u kao sigurnijem mestu za njegov zivot, obrazovanje se mnogo ceni.
Ti se vracaš u svoju Srbiju da budeš car sa inostranom penzijom i par stanova, nema drzavnog zdravstva, sa dzipom ne osetis bas rupe itd... Snalazljiv si i imas ekipu. Gazda koji skuplja rentu u slobodno vreme.
Zagadjenost vazduha ide poslednje kod vecine ljudi.
Realno dobijas neko postovanje od ljudi.
Zamisli odes u Dubaji sa svojim konacno novim mercedesom i niko te ni ne primeti, a u Srbiji?
Jaka priča. Ostaviš porodicu i dođeš da pumpaš sebi ego mercedesom u Velikoj Plani.
Kad ono tamo merdža izmodela. Lik drži radnju sa pećima na pelet i vozi audi A9. Još nije stekao poštovanje doduše.

Jaka priča. Ostaviš porodicu i dođeš da pumpaš sebi ego mercedesom u Velikoj Plani.
Kad ono tamo merdža izmodela. Lik drži radnju sa pećima na pelet i vozi audi A9. Još nije stekao poštovanje doduše.
Ili jos bolje to uradis u selu koje ima 3 babe i 2 starca
Ja znam licno ljude koji naprave spa unutra i djakuzi spolja u selu iz kog su potekli kad dodju u penziju
Nije ni asfaltirano imali probleme da nadju mastore da idu gore

Ne nego treba 3 generacije da zive u jednom stanu i da cekaju da umre baba da se oslobodi soba za unuka
Sad ima lepša metoda. Više se ne čeka da baba umre već babu prijave na Provodadžiju na Happy da je udome!
Jeste li primetili da 90% baba (starijih žena) koje se prijave su ili iz BGa ili iz NSa? I sve imaju iste priče kao hoće da nađu "srodnu dušu na selu":))) Pa što lepo ne proda stan u BG i kupi na selu i još joj ostane 200k u kešu da živi kao carica. Ali ne, jer je 13.prase pa hoće da se udomi kod nekog a da stan u BGu ostane deci i unucima:))
Komedija ukratko.

Opa znaš Momenta :D

Začudio bi se koliko gastosa i dalje misli da su kraljevi kad dodju u Srb pa se čude kako je sve skupo, a devojke... pa sad mogu da biraju izmedju peći na pelet i gastosa :D

ljubomorni ste..
1760600809254.png

@G.I.Joe Zapazanje za tebe i pitanje sta rade tvoji prijatelji Srbi u Holandiji. Imam vise primera gde ljudi mojih godina potpuno odrastu u inostranstvu i dodju u Srbiju na par meseci, ozene se i nastave zivot u inostranstvu. I cak zavrse faks u inostranstvu i dodju i ozene bilo koju ovde, samo da je iz okej familije.

Onda odu tamo, naprave dete i to je momenat kad se mama i tata vracaju u Srbiju i kupuju po nekoliko stanova i apartmana, dok svojoj deci oslobadjaju to gde su ziveli tamo (na primeru Svajcarske pricam).

Zasto se to u praksi desava to sve tako? Da li Srbi bas zele da budu sa Srpkinjama u inostranstvu ili ih strankinje nece? Da li je to toliko bitno bas svima? Mislim ono, otisao si iz zemlje, zar je vazno? Znas zasto si otisao i odakle si otisao. I posle ulagati u 5 stanova u svojoj maticnoj zemlji mi nema smisla osim ako deca sigurno ne zele da se vrate ovamo, a u medjuvremenu su se integrisala u strani sistem. Izvini ako zvucim malo brutalno, ali ja prosto gledam sta se desava oko mene.
Ovo je baš velika tema i može da si piše nadugačko i naširoko. Ukratko ono što si napisao da mnogi naši koji su druga ili treća generacija u inostranstvu dolaze u Srbiju da nađu ženu i da je dovedu ovde. To je tačno i to se dešava u 80% slučajeva. 10% slučajeva da nađu našu ovde u inostranstvu koja ima sličan/isti put kao oni i samo 10% se oženi/uda za strance. S tim da žene se češće odlučuju da se udaju za Holanđana i mogu reći da ti brakovi bolje funkcionišu od obrnute situacije gde se naš muškarac oženi sa Holanđankom. To skoro nikako ne uspe.
Holanđani budu presrećni što dobiju ženu koja hoće i zna da kuva i koja hoće porodicu.
A naš kad dobije Holanđanku, tom neka je sam Bog u pomoći. Na početku još i nekako ali posle te kulturološke razlike postaju toliko velike da je to skoro nemoguće premostiti.
Procenat razvoda jeste sličan kod nas i u NL.
Naši se ljudi vraćaju u Srbiju u penziji jer ovde bukvalno ako ne radiš ili si u penziji ja mislim da odmah možeš da se ubiješ. Klima loša, način života takav da do podne nemaš nikoga nigde. onda malo nekog do 17h posle 18h nuklearna bomba i puste ulice.
Ono što je još važno ljudima koji žive u inostranstvu je da imaš oslonac u kući u kulturi svojoj u crkvi. Multikulti se baš ne dešava. Pa pogledajte samo Vojvodinu, Kosovo, Makedoniju, Hrvatsku, da li dolazi do mešanja između Srba i Hrvata i Albanaca i Mađara? NE. Ili su to samo u nekim tragovima da je ispod statističke greške. Znam da je mnogima u BGu to teško da zamisle kad je BG dosta homogena sredina, ali ako poznate nekog sa Kosova, kad je on čuo da se Srbin oženio za Albanku ili obrnuto? Nikada.
Ili sada u HR posle rata? Da npr. Hrvatica uzme Srbina za muža?! Pa to bi bio skandal neviđenih razmera plus bi si zakomplikovala život, bila bi odbačena od rodbine i prijatelja i jedini način da im brak uspe je emigracija. E sad koliko ih je spremno na takvu žrtvu zbog ljubavi?
U stanove u Srbiji, barem iz NL pozicije ima dosta i finansijskog smisla ulagati i o tome sam više puta pričao pa da ne dužim opet (porez na nasledstvo 0%, povrat PDVa, imaš nešto u svojoj zemlji, neki pasivan prihod kapa, kad dođu deca preko leta da imaju gde biti:)) I da ne bi kao Zapadnjaci išli po Gazama, Južnim Amerikama i ne znam gde da traže smisao života on ovako može doći u svoju zemlju, zna jezik i živi lepo. Nađe si curu pa ako hoće nek je dovede ili nek žive u Srbiji.
Strankinje (Holanđanke) barem koliko sam ja video su skroz otvorene za naše čak i da nisi odrastao u NL. Ali osim šeme i malo duže veze od par meseci vrlo brzo bi došli problemi oko kulturoloških razlika. Brak kao institucija ovde skoro i ne postoji (skoro niko se ne ženi već svi žive u vanbračnim zajednicama iako imaju decu, što je po meni ludilo mozga da muža zoveš "dečkom" u 40 godina... A pri tome s tim "dečkom" imaš dvoje ili troje dece... Da imate različita prezimena... I da razdvojeno plaćate hranu i hemiju a živite u istoj kući. Najkraći opis holandskog braka je "deoničko društvo sa seksom". Znači svako plaća svoj % (share) svega a jedino što se deli je seks. Sve ostalo materijalno se tačno po % deli (bukvalno kao deonice)...

Brak kao institucija ovde skoro i ne postoji (skoro niko se ne ženi već svi žive u vanbračnim zajednicama iako imaju decu, što je po meni ludilo mozga da muža zoveš "dečkom" u 40 godina... A pri tome s tim "dečkom" imaš dvoje ili troje dece... Da imate različita prezimena... I da razdvojeno plaćate hranu i hemiju a živite u istoj kući. Najkraći opis holandskog braka je "deoničko društvo sa seksom". Znači svako plaća svoj % (share) svega a jedino što se deli je seks. Sve ostalo materijalno se tačno po % deli (bukvalno kao deonice)...

nekome nije potreban papir da bi znao da ja se nekim do kraja zivota.

edit: a i dosta je komicno, djole godinu dana propagira kao zena ce ti uzme sve, ne ostavljaj nista zeni, sve su one iste... a ovde brak ne postoji kao institucija ahah

Idi po selima u Srbiji i neka saznaju
Nema ko da sazna. Sela su pusta. Nisu ovo 90-te. Sva sela koja su 70-tih imala 4-5k+ ljudi danas imaju nekoliko stotina ljudi. Od 300 stanovnika, 200+baba koje žive same.
Iskren da budem ima pojedinih sela gde su se pod velom emigracije jos od 70-tih slile stotine miliona evra u današnjoj vrednosti. Iako se na forumu piše da su to pogrešne i propale investicije......moram da priznam da jesu ali samo zbog jednog razloga. Naše države.
Ovi naši slepci su na zapadu (švajcarska, francuska, austrija, belgija itd) videli njihova sela, znali koliko germanski narodi čuvaju sela i i mislili su da će nešto slično biti i kod nas u budućnosti.
Zamislite koji bi to bio potencijal u svakom mogućem smislu da im država nije okrenula ledja i da se to održalo. Sada....jbg, toliko se ljudi odselilo da tu više nema ničega osim staraca i kuća. Za 10-15godina ostaće samo kuće.

U principu možda i nije loše da se za 5-6 godina i uzme tako nešto. Backup za Savin scenario 😁

Ovo je baš velika tema i može da si piše nadugačko i naširoko. Ukratko ono što si napisao da mnogi naši koji su druga ili treća generacija u inostranstvu dolaze u Srbiju da nađu ženu i da je dovedu ovde. To je tačno i to se dešava u 80% slučajeva. 10% slučajeva da nađu našu ovde u inostranstvu koja ima sličan/isti put kao oni i samo 10% se oženi/uda za strance. S tim da žene se češće odlučuju da se udaju za Holanđana i mogu reći da ti brakovi bolje funkcionišu od obrnute situacije gde se naš muškarac oženi sa Holanđankom. To skoro nikako ne uspe.
Holanđani budu presrećni što dobiju ženu koja hoće i zna da kuva i koja hoće porodicu.
A naš kad dobije Holanđanku, tom neka je sam Bog u pomoći. Na početku još i nekako ali posle te kulturološke razlike postaju toliko velike da je to skoro nemoguće premostiti.
Procenat razvoda jeste sličan kod nas i u NL.
Naši se ljudi vraćaju u Srbiju u penziji jer ovde bukvalno ako ne radiš ili si u penziji ja mislim da odmah možeš da se ubiješ. Klima loša, način života takav da do podne nemaš nikoga nigde. onda malo nekog do 17h posle 18h nuklearna bomba i puste ulice.
Ono što je još važno ljudima koji žive u inostranstvu je da imaš oslonac u kući u kulturi svojoj u crkvi. Multikulti se baš ne dešava. Pa pogledajte samo Vojvodinu, Kosovo, Makedoniju, Hrvatsku, da li dolazi do mešanja između Srba i Hrvata i Albanaca i Mađara? NE. Ili su to samo u nekim tragovima da je ispod statističke greške. Znam da je mnogima u BGu to teško da zamisle kad je BG dosta homogena sredina, ali ako poznate nekog sa Kosova, kad je on čuo da se Srbin oženio za Albanku ili obrnuto? Nikada.
Ili sada u HR posle rata? Da npr. Hrvatica uzme Srbina za muža?! Pa to bi bio skandal neviđenih razmera plus bi si zakomplikovala život, bila bi odbačena od rodbine i prijatelja i jedini način da im brak uspe je emigracija. E sad koliko ih je spremno na takvu žrtvu zbog ljubavi?
U stanove u Srbiji, barem iz NL pozicije ima dosta i finansijskog smisla ulagati i o tome sam više puta pričao pa da ne dužim opet (porez na nasledstvo 0%, povrat PDVa, imaš nešto u svojoj zemlji, neki pasivan prihod kapa, kad dođu deca preko leta da imaju gde biti:)) I da ne bi kao Zapadnjaci išli po Gazama, Južnim Amerikama i ne znam gde da traže smisao života on ovako može doći u svoju zemlju, zna jezik i živi lepo. Nađe si curu pa ako hoće nek je dovede ili nek žive u Srbiji.
Strankinje (Holanđanke) barem koliko sam ja video su skroz otvorene za naše čak i da nisi odrastao u NL. Ali osim šeme i malo duže veze od par meseci vrlo brzo bi došli problemi oko kulturoloških razlika. Brak kao institucija ovde skoro i ne postoji (skoro niko se ne ženi već svi žive u vanbračnim zajednicama iako imaju decu, što je po meni ludilo mozga da muža zoveš "dečkom" u 40 godina... A pri tome s tim "dečkom" imaš dvoje ili troje dece... Da imate različita prezimena... I da razdvojeno plaćate hranu i hemiju a živite u istoj kući. Najkraći opis holandskog braka je "deoničko društvo sa seksom". Znači svako plaća svoj % (share) svega a jedino što se deli je seks. Sve ostalo materijalno se tačno po % deli (bukvalno kao deonice)...
Brak ili vanbračna zajednica potpuno nebitno. Šta mi vredi da imam papir da sam u braku i da žena nosi moje prezime ako imamo različite bankovne račune, vodimo različite živote, itd. To je za mene cimerisanje, ne pordica. Sigurno ne bih delio krevet, a kamoli podizao decu sa takvom osobom.

Brak ili vanbračna zajednica potpuno nebitno. Šta mi vredi da imam papir da sam u braku i da žena nosi moje prezime ako imamo različite bankovne račune, vodimo različite živote, itd. To je za mene cimerisanje, ne pordica. Sigurno ne bih delio krevet, a kamoli podizao decu sa takvom osobom.
Iako potpuno delim stav, uvek mi se nekako činilo da ženi može da bude "neprijatno" vanbračno stanje (moguće da grešim, odnosno od slučaja do slučaja)... pošto je pred zakonom to valjda izjednačeno, ne vidim razlog da se brak ne zaključi.

Za odvojene bankovne račune (ukoliko su suštinski odvojeni) mi nikad nije bilo jasno kako to zaista funkcioniše oko podele troškova i dažbina (nije trik pitanje već me stvarno interesuje).

Za odvojene bankovne račune (ukoliko su suštinski odvojeni) mi nikad nije bilo jasno kako to zaista funkcioniše oko podele troškova i dažbina (nije trik pitanje već me stvarno interesuje).
Po meni je skroz legitimna opcija i jedno i drugo. Da se imaju i sustinski odvojeni racuni gde kupujes stvari za svoju dusu ili raspolazes svojim novcem a u zajednicki racun stavljate onoliko koliko se dogovorite (racuni + hrana + ustedjevina).

Ja ti mogu reci kako funkcionisemo devojka i ja trenutno, ona mi daje fiksan deo za dazbine i hranu (iako sam joj rekao da ne treba - insistira), i niko ne gleda bas u dinar da li se potrosilo vise ili manje. Ja placam sve od racuna i idem u vece nabavke, a ona raspolaze svojim parama kako hoce i mene se ne tice na sta ih trosi, kao sto se ona ne obazire na sta ja trosim i koliko.

Zašto moraš da deliš bilo šta? Kad uzmeš komunalije da platiš, platiš sa svog računa, odeš u kupovinu, isto, ako ti se upali rezerva odeš sipaš gorivo svojom karticom. Isto tako i žena... Pa nismo Slovenci da sve delimo u dinar. Niti znam koliko moja žena ima para na računu, niti ona zna koliko ja imam. 20 godina smo zajedno, i nikad nismo imali bilo kakvih međusobnih trzavica oko finansija.

Iako potpuno delim stav, uvek mi se nekako činilo da ženi može da bude "neprijatno" vanbračno stanje (moguće da grešim, odnosno od slučaja do slučaja)... pošto je pred zakonom to valjda izjednačeno, ne vidim razlog da se brak ne zaključi.

Zakonski uopšte nije isto. Vanbračna zajednica ili cura i dečko je ok dok nemaš decu ali kad imaš decu onda mora brak po meni barem. Prelaz preko granice npr. Onda ako se nešto desi jednom partneru deca idu babi i dedi a ne drugom partneru i ne znam kojih još peripetija ima u NL zakonu ako nisi u braku. Jer bračna zajednica to po defaultu podrazumeva dok vanbračna ne podrazumeva ništa skoro. Plus moraš da dokazuješ da si u vanbračnoj. Ako se dete rodi npr. u vanbračnoj zajednici, otac MORA ići u opštinu da potpiše da je on "donor sperme" dok u braku se podrazumeva da je on Otac...
Hvala lepo ali nije to za mene. Dok nemaš decu ok, igraj se kako hoćeš posle ne.

Ako se dete rodi npr. u vanbračnoj zajednici, otac MORA ići u opštinu da potpiše da je on "donor sperme" dok u braku se podrazumeva da je on Otac...

haha ovo sam cuo milion put kao nesto mnogo strasno, haha. ja ne znam jel ljude sramota da odu da kazu da su cale ili koji je vec fazon

nekome nije potreban papir da bi znao da ja se nekim do kraja zivota.

edit: a i dosta je komicno, djole godinu dana propagira kao zena ce ti uzme sve, ne ostavljaj nista zeni, sve su one iste... a ovde brak ne postoji kao institucija ahah
Ja sam samo oprezan PRE. Kad imaš decu je druga priča onda više nema mudrovanja. Onda po meni mora brak.
Isto je i glupost ono što rade ovi na Happy-ju u Provodadžiji. Babe imaju i decu i unuke i onda traže kao u 60 ili 70 nekog ili neku srodnu dušu. Glupost neviđena. Imaš decu. Imaš unuke. Šta će ti sad neko? Za šta? Više decu ne možeš imati? Ne vidim poentu uopšte. Ali dobro to ja tako gledam.

Zašto moraš da deliš bilo šta? Kad uzmeš komunalije da platiš, platiš sa svog računa, odeš u kupovinu, isto, ako ti se upali rezerva odeš sipaš gorivo svojom karticom. Isto tako i žena... Pa nismo Slovenci da sve delimo u dinar. Niti znam koliko moja žena ima para na računu, niti ona zna koliko ja imam. 20 godina smo zajedno, i nikad nismo imali bilo kakvih međusobnih trzavica oko finansija.
Ja uopšte ne moram ništa da delim, niti to radim, zato prosto pitam šta je suština i kako funkcioniše. Moja žena tačno zna sa koliko love se raspolaže, znam i ja otprilike, jer me to mnogo ne interesuje. I opet svako može da kupi šta mu duša ište. Prosto nikad nisam osetio potrebu da se nešto razdvaja. Zaradjujem mnogo više a raspolažem sa mnogo manje od žene :)

A znam slučajeve gde sam provalio da se dele troškovi na neki nezdrav način...samo mi naravno bzvz da turam nos i raspitujem se. Zato i kažem da mi nije jasno...

Vrh