Šta je novo?

Cene nekretnina

Zašto moraš da deliš bilo šta? Kad uzmeš komunalije da platiš, platiš sa svog računa, odeš u kupovinu, isto, ako ti se upali rezerva odeš sipaš gorivo svojom karticom. Isto tako i žena... Pa nismo Slovenci da sve delimo u dinar. Niti znam koliko moja žena ima para na računu, niti ona zna koliko ja imam. 20 godina smo zajedno, i nikad nismo imali bilo kakvih međusobnih trzavica oko finansija.

Slična stvar, ako jednom zafali uzme od drugog, plaćaš kako stigneš i to je to.

Sve gde se presabiraš i oduzimaš ko je dao više, tu sreće nema.

Babe imaju i decu i unuke i onda traže kao u 60 ili 70 nekog ili neku srodnu dušu. Glupost neviđena. Imaš decu. Imaš unuke. Šta će ti sad neko? Za šta? Više decu ne možeš imati? Ne vidim poentu uopšte. Ali dobro to ja tako gledam.
Deda umro a deca u inostranstvu, jel treba baba da umre od samoce? Pusti ti Joe babe, nek zive kako hoce :D

haha ovo sam cuo milion put kao nesto mnogo strasno, haha. ja ne znam jel ljude sramota da odu da kazu da su cale ili koji je vec fazon
I meni su skretali pažnju da mogu postojati kasnije tehničke poteškoće, mahom s dokumetima ako se dobro sećam, ali nisam nikad to istraživao...

Slična stvar, ako jednom zafali uzme od drugog, plaćaš kako stigneš i to je to.

Sve gde se presabiraš i oduzimaš ko je dao više, tu sreće nema.
Pa to je onda samo formalno razdvojeno, ja sam se uključio jer me interesuje suštinsko razdvajanje love...

haha ovo sam cuo milion put kao nesto mnogo strasno, haha. ja ne znam jel ljude sramota da odu da kazu da su cale ili koji je vec fazon
Ne da li je ljude sramota ili nije već tako piše na zvaničnom dokumentu! Znači ne možeš reći da si otac već piše da si DONOR! U tome i jeste problem!

Deda umro a deca u inostranstvu, jel treba baba da umre od samoce? Pusti ti Joe babe, nek zive kako hoce :D
Ma nek žive. Ali da vidiš ti zahteve koje babe imaju. Pogledaj par epizoda Provodadžije. Sve imaju 3 pitanja:
1.) Kolika ti je penzija i šta imaš od nekretnina?
2.) Koliko bi ja morala tu da radim?
3.) Gde bi putovali? (more ili banje)

Pa ako će to neko da joj plaća onda neće uzeti babu onda će uzeti neku od 30 god max. :)) Ali dobro druga je tema ovde.

Ljudi, batalite nekretnine, to se ne isplati. Trenutno se najvise isplati ulagati u automobile marke Dacia i Skoda. Kupis 5 Dacie i jednu Skodu, iznajmis ih i za 6 godina zaradis 720k USD.

Ljudi, batalite nekretnine, to se ne isplati. Trenutno se najvise isplati ulagati u automobile marke Dacia i Skoda. Kupis 5 Dacie i jednu Skodu, iznajmis ih i za 6 godina zaradis 720k USD.
Ali ne vidiš drugu stranu priče. Odmah padne kupovina hotel YU i raste BDP 😁.
Zezam se, ovaj nivo korupcije više nije ni smešan. Došli smo do trenutka kada je 50% malo.

Po meni je skroz legitimna opcija i jedno i drugo. Da se imaju i sustinski odvojeni racuni gde kupujes stvari za svoju dusu ili raspolazes svojim novcem a u zajednicki racun stavljate onoliko koliko se dogovorite (racuni + hrana + ustedjevina).

Ja ti mogu reci kako funkcionisemo devojka i ja trenutno, ona mi daje fiksan deo za dazbine i hranu (iako sam joj rekao da ne treba - insistira), i niko ne gleda bas u dinar da li se potrosilo vise ili manje. Ja placam sve od racuna i idem u vece nabavke, a ona raspolaze svojim parama kako hoce i mene se ne tice na sta ih trosi, kao sto se ona ne obazire na sta ja trosim i koliko.
Mislim da ovde mešas koncepte. Tebi devojka daje za račune i hranu, ali to je više stvar njenog gesta nego što tebi taj novac nešto znači. Kao što meni žena za rođendan kupi nešto lepo "od svojih para" iako su sve pare suštinski zajedničke. Dakle, to je više performans, način da neko pokaže da je galantan, da mu je stalo i da brine, da nije "golddigger"
Ja ovde govorim o nečem drugom. Recimo jedan član domaćinstva ima svoju IT firmu i zarađuje 10k eur mesečno, ima devojku arhitektu koja ima platu 1k eur mesečno (sasvim realan scenario). Imaju fiksan deo za dažbine, hranu, zajedničke troškove. Međutim, devojka doprinosi štednji sa 100 eur mesečno, a muškarac sa 8000 mesečno. Ako je imovina koju na taj način steknu ZAJEDNIČKA 1/2, onda sve pet. U suprotnom, nije u redu.

Ali ne vidiš drugu stranu priče. Odmah padne kupovina hotel YU i raste BDP 😁.
Zezam se, ovaj nivo korupcije više nije ni smešan. Došli smo do trenutka kada je 50% malo.
Ma kakvi 50%. Ovde vise nema granice. Ja mislim da sad naprave javnu nabavku i da kupe jednu (ponavljam JEDNU) obicnu hemijsku olovku preko javne nabavke za milion evra vise nikom nista ne bi bilo cudno. I posle se neki cude odakle nekim ljudima pare da postanu investitori ili kupuju stanove.

Zakonski uopšte nije isto. Vanbračna zajednica ili cura i dečko je ok dok nemaš decu ali kad imaš decu onda mora brak po meni barem. Prelaz preko granice npr. Onda ako se nešto desi jednom partneru deca idu babi i dedi a ne drugom partneru i ne znam kojih još peripetija ima u NL zakonu ako nisi u braku. Jer bračna zajednica to po defaultu podrazumeva dok vanbračna ne podrazumeva ništa skoro. Plus moraš da dokazuješ da si u vanbračnoj. Ako se dete rodi npr. u vanbračnoj zajednici, otac MORA ići u opštinu da potpiše da je on "donor sperme" dok u braku se podrazumeva da je on Otac...
Hvala lepo ali nije to za mene. Dok nemaš decu ok, igraj se kako hoćeš posle ne.
Ovo što si naveo je totalna zabluda, naručito u kontekstu dece. Ti si farmaceut, nadam se da znaš da postoji veoma lak, neinvazivan i 100% tačan metod DNA testa nedvosmisleno utvrđuje očinstvo. Dakle, nema potrebe da izvodiš dokaze, svedoke ili bilo šta drugo, ako se test pokaže da si ti BIOLOŠKI otac onda je to neoboriv dokaz bilo gde u svetu i daje ti ista prava u kontekstu dece kao što ima i njihova majka. Dakle, potpuno je svejedno da li si u braku, vanbračnoj zajednici ili si slučajni prolaznik koji se naprosto zatekao na određenom mesto u određeno vreme- imaš sva roditeljska prava za decu koja su biološki tvoja.

Ma kakvi 50%. Ovde vise nema granice. Ja mislim da sad naprave javnu nabavku i da kupe jednu (ponavljam JEDNU) obicnu hemijsku olovku preko javne nabavke za milion evra vise nikom nista ne bi bilo cudno. I posle se neki cude odakle nekim ljudima pare da postanu investitori ili kupuju stanove.
Meni je hit bio "osmeh Vojvodine". Najravniji put i najmanji troškovi izgradnje maltene u Evropi ne postoji tako ravan teren. Magistralni put. Krenuli od 400 miliona u prvim planovima došli na cifru 2,4 milijarde 😁. Skuplje nego kroz brda, doline.
To je posao.
Ukupan promet tržišta nekretnina u 2023 je bio 6,5 milijardi evra (stanovi, kuće, garaže, zemljište itd).
A ostali komentari provodadzija & menjam ženu.

Recimo jedan član domaćinstva ima svoju IT firmu i zarađuje 10k eur mesečno, ima devojku arhitektu koja ima platu 1k eur mesečno (sasvim realan scenario).
Hm, zanimljiv primer moram priznati, zvuci mi poznato

Međutim, devojka doprinosi štednji sa 100 eur mesečno, a muškarac sa 8000 mesečno. Ako je imovina koju na taj način steknu ZAJEDNIČKA 1/2, onda sve pet. U suprotnom, nije u redu.
Sve ide 50/50, to ti je zivotni PARTNER, a ne deonicar index fonda 😂😂😂

Jedino gde tu mogu nastati problemi su kako raspolagati zajednickom imovinom, da li je iskoristiti za stan, da li za investicije ili stednju itd, retko se desava da obe osobe imaju isti pristup kada im das pare.
Ali i tu ima resenja i kompromisa :D

Hm, zanimljiv primer moram priznati, zvuci mi poznato

Sve ide 50/50, to ti je zivotni PARTNER, a ne deonicar index fonda 😂😂😂

Jedino gde tu mogu nastati problemi su kako raspolagati zajednickom imovinom, da li je iskoristiti za stan, da li za investicije ili stednju itd, retko se desava da obe osobe imaju isti pristup kada im das pare.
Ali i tu ima resenja i kompromisa :D
Zapravo mislim da najveci problemi nastaju kada zapravo ne ostaje nista viska pa se moraju praviti kompromisi. Sto veci kompromisi veci i problemi.

Ovo, dal u stednju ili indeks ili stan, to su first world problems :)

A još ako nađeš neku "liberalno" levu, pa probere svoje stvari iz korpe i pusti (polu praznu) mašinu, da ne bude da ti ona pere veš... :ROFLMAO:
Ima tu mnogo sreće, ali neke stvari se vide iz aviona.

Ima svega. Kolega ima ženu koja ne sprema tj retko, a kad dodju gosti nikad čak i ne posluži ni sa čim jer nije ona duzna da sprema nekome hranu jer je žena :)

Ima svega. Kolega ima ženu koja ne sprema tj retko, a kad dodju gosti nikad čak i ne posluži ni sa čim jer nije ona duzna da sprema nekome hranu jer je žena :)
Bas na kulinarskoij temi ide rasprava koliko su nove fensi kuhinje zapravo koriscene a koliko ukras :)

Jedno pitanje malo vise vezano za temu jelfte.
Osiguranje kredita / stana i zivotno osiguranje preko banke ili direktno preko osiguravajuce kuce?

Bankarki se nije svidelo kada sam joj rekao da sam gledao i privatno direktno da odradim osiguranje, racunam zbog provizije neke ili nesto verovatno :D

Ono sto su mi rekli iz Generali da ne podrzavaju osiguranje od gubitka posla ali da tu isto ima caka da kada ti bankarsko osiguranje isplacuje ratu onda se ne dobijaju pare od biroa? (po meni nema smisla ali ko ce ga znati)

Sada znam da su namazane obe strane pa me zanimaju odluke nasih forumasa ;)

Vrh