Šta je novo?

Cene nekretnina

Cena ko jedno parking mesto na NBG 😉
Eto tu mogu da se pogledaju apartmani kako su sredjeni i to je luksuz.
Davno sam ja još zamišljao život u hotelu, tamo na kraju studiranja, sam rekao baš bi bilo full da imam prvih godina za život u hotelu i kola-gorivo do posla.
Bilo je i ostvarivo u hotelu Norcev na na Fruškoj gori(tamo sam i spremao poslednje ispite), uspeo sam da dobijem popust od 50% na bilo koji sadržaj(bazen mi je bio i besplatan) tako da sam možda i mogao tu zamisao da ostvarim. E to je luksuz, oni ti peru stvari, menjaju posteljinu, spremaju hranu, uvek imaš teretanu bazen i saunu, na čistom vazduhu si u sred šume si ma milina, cvrkut ptica od buke, od posla na 20-25min.
Radiš na napredovanju na poslu, na formi psihičkoj i fizičkoj, nemaš distrakcije grada i ostalog...Čak su i dolazile tu devojke, a nema gužve. Radnim danima sam bio sam u hotelu i na bazenu, u neku ruku kao Engleski lord sa poslugom na svojem imanju.
Setio sam se ovoga jer mi je možda žao što to nisam uradio, ali to je meni pravi luksuz 😉
Čekaj, jesi li živeo u hotelu Norcev ili si nameravao da živiš a odustso od te ideje?

Ne znam kako je cenenekretnina sracunao te procente. Evo sta kaze RGZ:
Pogledajte prilog 254168Fokusirajte se samo na starogradnju, kod novogradnje su procenti dosta manji ali to je jer ugovori mnogo kasne (ono sto se racuna za 2025 je zapravo kupljeno 2023 i slicno), pa novogradnju ne zelim da gledam u ovakve statisticke podatke. Starogradnja se s druge strane overava u "realnom" vremenu.
Cene nekretnina je scrapovao sve ugovore sa RGZ-a i racunao prosek odatle.

U tabeli su vrednosti za Q1, podaci koje sam ja dao su za Decembar, i racunaju i novogradnju. Q1 2023 ce naravno biti veci jer taj rast obuhvata celu 2022 kada smo i imali najveci rast cena.

Opet ću da pitam. Je l' ima neko objašnjenje zašto su za godinu dana cene na oglasima porasle za 25%? Ja apsolutno nemam objašnjenje.
Eh, da je samo na oglasima bilo bi super. Nemamo pristup informacijama iz katastra of januara `25. pa se tesimo da rast prometovanih nekretnina nije bas toliki kako izgleda na oglasima.

Eh, da je samo na oglasima bilo bi super. Nemamo pristup informacijama iz katastra of januara `25. pa se tesimo da rast prometovanih nekretnina nije bas toliki kako izgleda na oglasima.
Da, smarači iz katastra još uvek nisu izbacili ni izveštaj za drugi kvartal...

Opet ću da pitam. Je l' ima neko objašnjenje zašto su za godinu dana cene na oglasima porasle za 25%? Ja apsolutno nemam objašnjenje.
Imamo ekspo koji je duplo skuplji od kopanja tunela ispod Alpa... Izvodjaci, podizvodjaci, pod-podizvodjaci, radne grupe. Moralo je da se potrosi to sve, da se prespe u nekretnine, jer nema u sta.

Nije anomalija. Rekao sam već 1% krediti= porast 20-30% u roku od 18-24 meseca. Stvoriš kratkoročno veštački potražnju iz duga.
Imaš milion ljudi koji mogu uzeti kredit. 5-10 puta više sigurno nego pre usvajanja mere.
Evo šta uz redovno 10% godišnje inflacije. Plus nestabilnost + najveće trošenje para od izgradnje Djerdapa. Disproporcija ponude i količine novca na tržištu udara u plafon.

Uprošćeno, od februara 2019 ima tri puta više mase a nema sigurno ni 10% više stanova na tržištu u odnosu na ukupan broj. Sad još ovaj boost sa 1% kreditima.....propast

Poslednja izmena:
Uprošćeno, od februara 2019 ima tri puta više mase a nema sigurno ni 10% više stanova na tržištu u odnosu na ukupan broj. Sad još ovaj boost sa 1% kreditima.....propast
U redu, ali u evro zoni imamo uvećanje M2 za 33%. Kako uspevamo kurs da održimo tako stabilnim?

Nije anomalija. Rekao sam već 1% krediti= porast 20-30% u roku od 18-24 meseca. Stvoriš kratkoročno veštački potražnju iz duga.
Imaš milion ljudi koji mogu uzeti kredit. 5-10 puta više sigurno nego pre usvajanja mere.
Dodao bih da je na oglasima skok cena bio ogroman u periodu od sredine 2024 do kraja 2024, a 1% krediti su krenuli početkom 2025. Je l' su agencije gurale cene znajući da će biti ovih kredita?

Ne znam kako je cenenekretnina sracunao te procente. Evo sta kaze RGZ:
Pogledajte prilog 254168Fokusirajte se samo na starogradnju, kod novogradnje su procenti dosta manji ali to je jer ugovori mnogo kasne (ono sto se racuna za 2025 je zapravo kupljeno 2023 i slicno), pa novogradnju ne zelim da gledam u ovakve statisticke podatke. Starogradnja se s druge strane overava u "realnom" vremenu.
Ovo mu izadje 50% rast za samo tri godine! Ludilo...

Dodao bih da je na oglasima skok cena bio ogroman u periodu od sredine 2024 do kraja 2024, a 1% krediti su krenuli početkom 2025. Je l' su agencije gurale cene znajući da će biti ovih kredita?
1% krediti su krenuli tek krajem Marta a ukupan broj novih kredita je skocio znacajno YoY jos par meseci pre toga. Kako bi agencije znale unapred nesto sto je politicka mera uvedena kao reakcija na proteste posle 1. Novembra?

1% krediti su krenuli tek krajem Marta a ukupan broj novih kredita je skocio znacajno YoY jos par meseci pre toga. Kako bi agencije znale unapred nesto sto je politicka mera uvedena kao reakcija na proteste posle 1. Novembra?
Pa nema smisla, zato i pitam. Nagli skok je krenuo dosta pre te mere...

Da, cudno, cene su ubrzale u trenutku kada su protesti bili na vrhuncu. Covek bi ocekivao suprotno. Znaci ako gledamo samo cene starogradnje (posto je vise real-time) po kvartalima:

'24
Q1 4.8%
Q2 4.8%
Q3 5.4%
Q4 9.7%

Duplo jace povecanje u Q4, i onda iz ovog RGZ izvestaja imamo:

'25
Q1 18%

Sve je to pre 1% kredita. Posto su prvi ti krediti odobreni 25. Marta, tesko da je iko vec zavrsio kod notara kupovinu do kraja kvartala.

Treba imati u vidu da je i promet do sredine '24 padao i onda bas ubrzao krajem godine. Promet starogradnje:

'24
Q1 -9.3%
Q2 -1.4%
Q3 14.3%
Q4 18.4%

Za '25 imam samo RGZ izvestaj a tu nisu razdvojene novogradnje i starogradnje pa imamo skok od 9% u Q1.

EDIT: Greska, gore je ukupan promet, starogradnje su skocile malo ranije i jace:

Q1 -2.9%
Q2 15.1%
Q3 26.1%
Q4 19.4%

Ovo su cene iz oglasa od VIII 2024 do IX 2029 za ceo Beograd. Ako izuzmemo rubne opstine skok je jos drasticniji.

1759836032643.png

Mozemo da kazemo da je oglasena cena u proseku neki procenat veca od realizovane ali to vazi i za pocetak i za kraj ovog grafikona, trend je katastrofa.
Po ovome skok je 20% (opet napominjem za ceo Beograd)

EDIT: Moze li neko vise upucen u ekonomiju da objasni ovaj ostri skok na pocetku godine i ovo martovsko ludilo.

EDIT: Samo do polovine marta cena je otisla 10% koliko vidim

Da li ovo prolazi forumske lux kriterijume? Meni ovo deluje kao bas bas ozbiljna gajba

Da li ovo prolazi forumske lux kriterijume? Meni ovo deluje kao bas bas ozbiljna gajba

Svasta nesto bih promenio ali generalno ozbiljna nekretnina sa veoma pristojnom cenom u toj kvadraturi.

🐺-ić 11 decembar

Siniša piccolo 18 decembar

U martu usvojeno.

Pre 3 godine zlato da si kupio imao bi prinos od 85% ... Stan prodajes par meseci, ovo likvidiras za manje od sat vremena i pri time ne moras da prodas sve a stan ne mozes da prodas 1 kvadrat.
Ali kod nas je tržište zlata nerazvijeno. Ja sam pitao u jednoj zlatari koja prodaje investiciono zlato, za otkup zlata.

Otkupljuju svoje zlato po 3% manjoj ceni od prodajne, što je ok cena, ali ne otkupljuju zlato kupljeno u drugim zlatarama.

Čak iako je original neotpakovano u original ambalaži sa fiskalnim računom.

gajba kao gajba je top, ali daleko je od lux-a. šta više, zub vremena je nepobitan

Ovo su cene iz oglasa od VIII 2024 do IX 2029 za ceo Beograd. Ako izuzmemo rubne opstine skok je jos drasticniji.

Pogledajte prilog 254201

Mozemo da kazemo da je oglasena cena u proseku neki procenat veca od realizovane ali to vazi i za pocetak i za kraj ovog grafikona, trend je katastrofa.
Po ovome skok je 20% (opet napominjem za ceo Beograd)

EDIT: Moze li neko vise upucen u ekonomiju da objasni ovaj ostri skok na pocetku godine i ovo martovsko ludilo.

EDIT: Samo do polovine marta cena je otisla 10% koliko vidim
Milion ljudi može da uzme kredit za stan više danas nego pre godinu dana .
Rekao sam još decembra ako to bude, očekujte rast od minimum 30% u roku od 18 meseci. To je bilo konzervativna procena.

Ali kod nas je tržište zlata nerazvijeno. Ja sam pitao u jednoj zlatari koja prodaje investiciono zlato, za otkup zlata.

Otkupljuju svoje zlato po 3% manjoj ceni od prodajne, što je ok cena, ali ne otkupljuju zlato kupljeno u drugim zlatarama.

Čak iako je original neotpakovano u original ambalaži sa fiskalnim računom.
ne bih se složio da je svuda teška priča.
pogledaj ovde kakva je situacija

Vrh