Ne izdajem ali iznajmljujem, a znam i neke koji su nagrabusili zbog nepoštovanja ugovora tako da nije baš ni kako ti pišeš. Čeka se malo (u jednom skorijem slučaju za 10 meseci plus pretnja izvršitelja zbog solemnizacije i izvršne isprave, u drugom dve-tri godine) ali bude, doduše pisalo se ovde i za slučaj gde je presuda doneta za 8 godina ali to je bilo ranije i bez solemnizacije i izvršne isprave. Imaš li ti neki primer da to ne funkcioniše?
Cimanje jeste, mnogo lakše je izbaciti stanara na ulicu kada ugovor ne postoji ali valjda težimo ka pravičnijem društvu no u zemlji gde cela država funkcioniše u sivoj zoni to ne ide lako. Svako privlači slične, da su normalniji stanodavci bili bi normalniji i zakupci i obrnuto.
Iznamljujem od jedne firme doduše ne luks stan već pp ali čitajući ugovor pretpostavio bih da je forma slična. To je ugovor na 10 strana uz obaveznu solemnizaciju koju plaća zakupodavac. Sve je takstativno navedeno šta sme, šta ne sme, prava i obaveze, troškovi, dugovanja, izvršna isprava... pa se ti za***avaj. Još ako potpišeš ličnu menicu kao garanciju... A ima i još primera zaštite zakupodavaca no uglavnom su skuplji pa se ne praktikuje.
Zadržavaš depozit plus naplata ako depozit ne pokriva troškove. Znam i za slučaj gde su ljudi plaćali poslovni prostor par meseci iako su izašli iz prostora jer im se nije više isplatilo, takav je ugovor bio što je po meni takodje nepošteno ali dobro, svako prihvata ono šta piše. Ako neko želi da izadje uz poštovanje otkaznog roka zašto bi mu branio, valjda imaš ultra moderan stan (ili pp nebitno) i lako ćeš naći drugog zakupca ili možda to nije slučaj. Takodje neko ostane bez posla i želi da izadje, ti bi ga držao do isteka ugovorne obaveze? Zanimljivo kako bi svi (ne mislim na tebe) stanara na ulicu odmah ako ne plati kiriju do prvog ali zato kada zakupac želi da izadje e onda ne može to tako.