Šta je novo?

Cene nekretnina

Kod mene u zgradi garažna mesta idu za 20-25k, a mesečna renta je 50 evra (minus održavanje parking mesta minus porez na imovinu). Ozbiljan posao.
Nije neki posao rentati garazno mesto na NBG ili BNV gde imas desetine novogradnji i na hiljade garaznih mesta. Tu se uvek nudi gomila mesta za najam, a koliko vidim cak i neki visoko platezni stanari poput Rusa u 90% slucajeva nemaju auto i ne koriste garaze.
Medjutim, ono sto jeste posao je reniranje garaza na Dorcolu, narucito potez iza Cara Dusana. Imam drugara advokata koji ima kancelariju Gospodar Jovanovoj i davao je 250 eur da parkira u necijem dvoristu prekoputa kancelarije. To je posao.

Za***an si ti...faca ?
Mora Mićo da se piše da smo pravna država, sudovi rade svoj posao, možeš da ostvariš svoja prava brzo i efikasno a ne za 6-8 godina. Da se piše da imamo 3% i 6% porast cene nekretnina od 2023. Da je svaki rast cena kvadrata u stvari što je onda tu atraktivna lokacija i nema veze sa inflacijom. I tako to.

Iskreno voleo bih da vidim kako izgleda ugovor kod kompanije koja izdaje luks stanove u vidu biznisa poput ovih iz skyline. Mislim jasno je da ne organizuju posete zakupcu, ali interesuje me kako su regulisali ostale stvari. Kad bi neki ugovor procureo.
Evo ti primer ugovora. Kakva crna poseta zakupcu? Pa nije on životinja u zoološkom vrtu.

Prilozi

• Ugovor o zakupu A blok,FK Crvena Zvezda.pdf
    1,4 MB · Pregleda: 39
Neka je i 25 godina to se isplati visestruko ... Prvo potraznja za garazama/parkinzima moze samo da raste, drugo osim poreza nema ulaganja (eventualno 1x u 10 godina da se okreci ako je potrebno)
Ne samo to, nego je realno dosta lakse naci zakupca koji ce ti odmah dati 12 meseci odjednom.
Cujes se jednom godisnje sa covekom, kazes produzujem ili ne i platis mu, eventualno ako treba korigujete cenu i teraj dalje sa svojim zivotom.

Ali jbg, za stan od 300k EUR mozes da lako dignes kredit a da ti banka odobri kredit za 10 garaznih mesta ne znam bas da li bi islo glatko.
I ono sto je jos bitnije, velika vecina stanodavaca u Srbiji izdaje nasledjeni stan, a garazno mesto malo ko je nasledio.

Nije neki posao rentati garazno mesto na NBG ili BNV gde imas desetine novogradnji i na hiljade garaznih mesta. Tu se uvek nudi gomila mesta za najam, a koliko vidim cak i neki visoko platezni stanari poput Rusa u 90% slucajeva nemaju auto i ne koriste garaze.
Medjutim, ono sto jeste posao je reniranje garaza na Dorcolu, narucito potez iza Cara Dusana. Imam drugara advokata koji ima kancelariju Gospodar Jovanovoj i davao je 250 eur da parkira u necijem dvoristu prekoputa kancelarije. To je posao.
Ali zato na tim lokacijama garažno mesto ne košta 20-25k već tri četiri pet puta više.

1759757536993.png

Mora Mićo da se piše da smo pravna država, sudovi rade svoj posao, možeš da ostvariš svoja prava brzo i efikasno a ne za 6-8 godina. Da se piše da imamo 3% i 6% porast cene nekretnina od 2023. Da je svaki rast cena kvadrata u stvari što je onda tu atraktivna lokacija i nema veze sa inflacijom. I tako to.
Izvini ako mora....izvini

Evo ti primer ugovora. Kakva crna poseta zakupcu? Pa nije on životinja u zoološkom vrtu.
Dobar je ugovor.
Ali kako utvrdjujes drugu stavku ako ne mozes da vidis stan, kroz durbin, iz drona kroz prozor?
I nejasno je ako si zakljucio na 6 meseci, i on otkaze posle mesec dana, samo zadrzavas depozit? Cemu onda uopste ugovorni period ako on moze da ode kad hoce u sustini. A depozit treba i neku stetu da pokrije ako je ima.Screenshot_180.png

Stiti te zakon i presuda koju donosi i primenjuje sudija. Doči do toga je misaona ....
Verujem da ti ne izdajes jer bi bio svestan da to ne funkcioniše...baš piseš bez veze
Ne izdajem ali iznajmljujem, a znam i neke koji su nagrabusili zbog nepoštovanja ugovora tako da nije baš ni kako ti pišeš. Čeka se malo (u jednom skorijem slučaju za 10 meseci plus pretnja izvršitelja zbog solemnizacije i izvršne isprave, u drugom dve-tri godine) ali bude, doduše pisalo se ovde i za slučaj gde je presuda doneta za 8 godina ali to je bilo ranije i bez solemnizacije i izvršne isprave. Imaš li ti neki primer da to ne funkcioniše?

Cimanje jeste, mnogo lakše je izbaciti stanara na ulicu kada ugovor ne postoji ali valjda težimo ka pravičnijem društvu no u zemlji gde cela država funkcioniše u sivoj zoni to ne ide lako. Svako privlači slične, da su normalniji stanodavci bili bi normalniji i zakupci i obrnuto.

Iskreno voleo bih da vidim kako izgleda ugovor kod kompanije koja izdaje luks stanove u vidu biznisa poput ovih iz skyline. Mislim jasno je da ne organizuju posete zakupcu, ali interesuje me kako su regulisali ostale stvari. Kad bi neki ugovor procureo.
Iznamljujem od jedne firme doduše ne luks stan već pp ali čitajući ugovor pretpostavio bih da je forma slična. To je ugovor na 10 strana uz obaveznu solemnizaciju koju plaća zakupodavac. Sve je takstativno navedeno šta sme, šta ne sme, prava i obaveze, troškovi, dugovanja, izvršna isprava... pa se ti za***avaj. Još ako potpišeš ličnu menicu kao garanciju... A ima i još primera zaštite zakupodavaca no uglavnom su skuplji pa se ne praktikuje.

I nejasno je ako si zakljucio na 6 meseci, i on otkaze posle mesec dana, samo zadrzavas depozit? Cemu onda uopste ugovorni period ako on moze da ode kad hoce u sustini. A depozit treba i neku stetu da pokrije ako je ima.
Zadržavaš depozit plus naplata ako depozit ne pokriva troškove. Znam i za slučaj gde su ljudi plaćali poslovni prostor par meseci iako su izašli iz prostora jer im se nije više isplatilo, takav je ugovor bio što je po meni takodje nepošteno ali dobro, svako prihvata ono šta piše. Ako neko želi da izadje uz poštovanje otkaznog roka zašto bi mu branio, valjda imaš ultra moderan stan (ili pp nebitno) i lako ćeš naći drugog zakupca ili možda to nije slučaj. Takodje neko ostane bez posla i želi da izadje, ti bi ga držao do isteka ugovorne obaveze? Zanimljivo kako bi svi (ne mislim na tebe) stanara na ulicu odmah ako ne plati kiriju do prvog ali zato kada zakupac želi da izadje e onda ne može to tako.

Prepravka u stanu je kad neko sruši zid, ili prepravlja instalacije. Bušenje rupe u zidu radi kačenja police ili slike na zid je redovno korišćenje prostora. Ja se naježim kad samo pomislim da postoje stanodavci poput tebe, i žao mi je ljudi koji su prinuđeni od takvih da rentiraju stan.
A kako ako imam tapete na tom zidu koje su skupe, i ti probusis rupu redovnim koriscenjem za policu, kad vracas u prethodno stanje, kako popravis te tapete? Ili ja kao stanodavac treba da promenim ceo zid tih tapeta da bi izgledalo uredno? Ili da prihvatim da je polica trajno resenje za taj zid? U ugovor bi trebalo da mozes da uneses sta zabranjujes da se radi.

Ili u kuhinji ce biti deo od plocica do plafona bez elemenata, i neko odluci da mu tu treba polica i probusi te plocice. Sta ja da radim posle sa tom rupom? Gde da nadjem istu plocicu 120×120? Koliko kosta zamena?

A kako ako imam tapete na tom zidu koje su skupe, i ti probusis rupu redovnim koriscenjem za policu, kad vracas u prethodno stanje, kako popravis te tapete? Ili ja kao stanodavac treba da promenim ceo zid tih tapeta da bi izgledalo uredno? Ili da prihvatim da je polica trajno resenje za taj zid? U ugovor bi trebalo da mozes da uneses sta zabranjujes da se radi.

Ili u kuhinji ce biti deo od plocica do plafona bez elemenata, i neko odluci da mu tu treba polica i probusi te plocice. Sta ja da radim posle sa tom rupom? Gde da nadjem istu plocicu 120×120? Koliko kosta zamena?
Iskreno, ne vidim nijedan razlog zašto bi neko lepio tapete u stan koji iznajmljuje. Tapete su stvar ukusa i vremenom se oštete, posebno ako u stanu žive deca. Niko normalan neće bušiti zidove preko tapeta ili pločica, ljudi samo žele da okače slike ili police i učine prostor svojim. Ako je dogovor da se stan po izlasku okreči, to znači da se izvade ekseri, izgletuje i okreči, a ne da tapete ostanu netaknute.

Bas bih voleo da imamo neku statistiku ili pravu informaciju o tome koliko cesto i kolike stete budu u razlicitim platnim segmentima stanova za izdavanje.

Nesto bih rekao da je to drasticno razlicito izmedju polu raspalog stana u Fontani koji je neko nasledio od babe i izdaje ga za 600 EUR naspram Kenedy Residence ili A Bloka gde se izdaje isti tip stana samo luksuzno sredjen za 1200 EUR.

Da ljudi ne zaradjuju izdavanjem stanova dobro u odnosu na troskove odrzavanje ne bi ih luks opremali za izdavanje prosto, cena stana, opreme i namestaja je ukljucena u samu cenu rente amortizovano, u suprotnom sto bi A blok vredeo duplo vise vise godisnje u odnosu na ovaj u Fontani sto se tice rente?

Evo nek ti cenis svoj namestaj i opremu 35,000 EUR, amortizuj to kroz 10 godina izadje znaci 300 eur mesecno .
Eto ti luks opremi stan za 35,000 EUR i u odnosu na raspadnuto stanje dignes lepo kiriju za 400 EUR i amortizovao si celokupno opremanje stana + si dodao jos 100 EUR.
A vremenom ces vrv dizati jos vise cenu kirije svakako, pa na toj amortizaciji neces izgubiti.

Iskreno, ne vidim nijedan razlog zašto bi neko lepio tapete u stan koji iznajmljuje. Tapete su stvar ukusa i vremenom se oštete, posebno ako u stanu žive deca. Niko normalan neće bušiti zidove preko tapeta ili pločica, ljudi samo žele da okače slike ili police i učine prostor svojim. Ako je dogovor da se stan po izlasku okreči, to znači da se izvade ekseri, izgletuje i okreči, a ne da tapete ostanu netaknute.
Pa da bi nesto bilo koliko toliko luksuzno mora da ima i neke luksuzne elemente. Kao kad bi otisla u hotel sa 5 zvezdica a unutra nikakve luks obrade nema. Kako je nesto luks opremljeno, a unutra nema nista, tepih 130x160, stolica 2000 din, zidovi obicni beli bez icega, zavesa nema, osvetljenje plafonjere sa pijace. Ja ne znam sta je tu luks opremljenost. Ako nesto oglasis luks onda mora i da izgleda osmisljeno i dizajnirano.

Pa da bi nesto bilo koliko toliko luksuzno mora da ima i neke luksuzne elemente. Kao kad bi otisla u hotel sa 5 zvezdica a unutra nikakve luks obrade nema. Kako je nesto luks opremljeno, a unutra nema nista, tepih 130x160, stolica 2000 din, zidovi obicni beli bez icega, zavesa nema, osvetljenje plafonjere sa pijace. Ja ne znam sta je tu luks opremljenost. Ako nesto oglasis luks onda mora i da izgleda osmisljeno i dizajnirano.
Pa dobro, stavis depozit par hiljada EUR pa ako ti je ostetio tapetu ti mu odbij od toga taj zid sto je "unistio" i odradi opet.
Ja nikad licno ne bih iznajmio stan sa tapetama.

A sta se sve oglasava kao "luks" ne bih o tome, dovoljno je pogledati oglase.

Pa izgleda da je srpski luks bas onakav kakav treba da bude, sticem utisak da nas narod za bolje i nije. Tj nije spreman za nesto bolje.

Shade ima krizu identiteta. Sa jedne strane stan od više stotina hiljada evra, opremanja za 40,50-100k, izdavanje 1000+ a sa druge strane ga cima veganski isposnički zivot ultra lux sa 300e mesečno. Nemoj da mi probusis rupu u zidu plaky. Moram da te obilazim stalno plaky. Najbolje je da mi daš novac a da ne koristiš stan plaky. Pokvarila se mašina popravi sam plaky.
Mi tj nas nekoliko i pričamo da je trenutni ROI 35+ godina. Ko kupuje zbog izdavanja pri trenutnim cenama ja sklon mazohizmu. Za to su se pobrinuli investitori. Ali ako sada kupiš, pa za tri godine poraste cena zbog "atraktivnosti" tj špekulacije, a kirije ostanu iste, mozes da se hvališ da ti je ROI 35 godina a ne 55 😁. Plaky

Ok luks, ali cemu tapete? Nije moranje da stan ima tapete.

Vrh