Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa upravo si odgovorio ko zapravo moze da bude u problemu i zasto ima veci interes da se obezbedi i zastiti. Tako je, ja uvek mogu uci u minus i problem ako sam korektan. Mozes da ga tuzis i cekas i sta ces sa tim? Samo sekiracija.Ili da pustis i to je to. Tlacio si podstanara. Ako nista drugo barem si sprecio da za 12 meseci bude unisten i sto, i krevet i ne znam sta jos, ako je za 3 meseca unistio sofu to vetovatno ne bi ostalo na tome. Onda bi bio u minusu npr 10 000e

Da je stan star vec 20 godina, ne bi uopste mario kako ce ga koristiti, svakako je blizu renoviranje.

Ja kazem, ja ne izdajem stan, pricam o tome da cu ga mozda nekad izdati. Uvek sam za ljudski odnos i ja sigurno nisam taj koji ce nekome da zagorcava zivot iz pakosti.
Ne znam sto ovde svi pokusavaju da me sada predstave kao nekog ss vojnika. Da ulazicu i traziti jevreje po ormanima.
U tom stanu trenutno boravi moja poznanica, placa samo racune, stan je skoro prazan, ali sve je uredno. Tako da ne znam da li bi se neko od vas odlucio na tako nesto, ili bi pohitali da i prazan stan izdate za 1000e. Ali neka budem ja taj ss olos...
Sad mi napisi po kom osnovu boravi i da li je prijavljena, cisto da bude po zakonu i ljudsi...posto svi to ovde zelimo
Ako ti ne plaća zakup neka bude po kom god osnovu, na tebi je. Sofa uvek može da se uništi slučajno (ko ima decu zna) ali isto tako taj neko može refundirati trošak ako je to nastalo njegovom krivicom. Retko ko ulazi kod normalnog stanodavca sa namerom da mu za 12 meseci uništi stan, pa on tu živi, ne živi stanodavac, pogotovo ko izjamljuje normalne stanove po normalnim cenama, zakupcu je u interesu da tu ostane. Horor priče kojih se plašite su retke i uglavnom nastanu u stanu gde 50god nije ni okrečeno, nameštaj kupila baba u vreme Tita, o utičnicama i ostalim da ne pričamo, a ugovor i prijava je misaona imenica, sve na crno i to keš prvog na ruke do 12h nenajavljen sa potencijalnim "da bacim oko u stan". I posle se čude što neko pobegne i ne plati kiriju i račune.

Ja bih ga tužio, tj po izlasku iz stana ili istekom ugovora bih mu ponudio da plati i refundira trošak koji je on napravio, pa nek se sudim 2-3god znam da će na kraju sve platiti. Ako nije nastalo njegovom krivicom već redovnom upotrebom onda jbg šta da tražim od njega, to sve spada u cenu kirije. Ne vidim zašto bih bio u minusu i dežurao nekome da ne napravi neku štetu koju je on prouzrokovao. Sve se to definiše u ugovoru i zapisniku. Tvojom logikom mogu da menjam zakupca svaka 3 meseca i da svaka tri meseca budem 3000e u minusu.

30 dana je generalno premalo vremena da nadjes novi posao. Ako izgubis posao 20og u mesecu a stanarina ti je 1og ti i da se zaposlis 15og tek ces 15og sledeceg meseca dobiti platu. Eto, 45 dana u startu i to za ne toliko neverovatan scenario. Ako je neko trazio i nasao posao posle 30 dana, u teoriji mozes doci do toga da on nema odakle da ti plati kiriju i 60-70 dana jer ako tebi da za kiriju nece imati za hranu.
Postoji u zakonu deo usled više sile/gubitka posla mislim da je 60 ili 90 dana, nakon toga nemaš više pravo da boraviš u stanu.

Ugovor ti skoro niko od nasih stanodavaca ne obnavlja nakon prvog perioda kada vide da si normalan covek i da mogu lako sa tobom, sve je "nema potrebe, dogovoricemo se sve".
To je greška zakupodavaca ako ne obnove ugovor jer nakon toga ukoliko se ne obnovi ili uradi aneks prelazi u status neodredjenog vremena trajanja zakupa što ide direkt na štetu zakupodavca (što retko ko od zakupaca zna). Onda nema ni dizanja kirije niti ima pravo da te izbaci ako ne platiš koliko traži. Ne može ni da te tuži ako ne pristaneš na veću kiriju, može da ti da otkaz uz poštovanje otkaznog roka. Zato je potrebno da sve bude pravno definisano ugovorom no naši stanodavci neće da plate sijalicu, a kamoli overu ugovora (što je i razlog zašto su se dešavale situacije da zakupac ne želi iz stana pa se tužiš sa njim).

Poslednja izmena:
Ponavljam, da pretpostavimo da su članovi ovog foruma savesni i normalni zakupci. Iz njihove perspektive, nema razloga za obilaženjem nekretnine. Da li vi kapirate da nisu svi savesni? Ti dogovoriš da nema ljubimaca, on uvede mačku, smatra valjda da je to igračka. Nema pušenja u stanu, on puši. Nema prepravki u stanu bez pitanja, on ugrađuje svoje police, buši zidove. Vi savesni stanari, ne možete ni da zamislite šta idiotima sve pada na pamet. Nije ista percepcija zakupca kada zna da ćeš doći svaki mesec ili na kraju zakupa, posle par godina. Neko pomenu, koliko bi čekao nekog jer nije primio platu. Još jedna fantazija zakupca. Ja ako sam dogovorio kiriju od 1. do 5. u mesecu, ona mora da bude tada. Šta me se tiče da li je neko primio platu ili ne, pa ne zavisim ja od njegovog poslodavca. Svašta.

Pa raskid ugovora i sve posledice toga. On neka tuzi, ja dokumentovano imam i imam sta pise u ugovoru.
Jel sad ide deo kad mi ti kazes kako ne mogu to da uradim i kako ti mozes da ostanes i radis sta hoces? Jel to kazes kao osoba koja navodi kako je podstsnar taj koji je ugrozen od strane zlih stanodavaca.
Tužiš ? U državi gde češ posle 3 godine i izlaska advokata na ročište za 100evra POBEDITI ? Nadaj se...

Ponavljam, da pretpostavimo da su članovi ovog foruma savesni i normalni zakupci. Iz njihove perspektive, nema razloga za obilaženjem nekretnine. Da li vi kapirate da nisu svi savesni? Ti dogovoriš da nema ljubimaca, on uvede mačku, smatra valjda da je to igračka. Nema pušenja u stanu, on puši. Nema prepravki u stanu bez pitanja, on ugrađuje svoje police, buši zidove. Vi savesni stanari, ne možete ni da zamislite šta idiotima sve pada na pamet. Nije ista percepcija zakupca kada zna da ćeš doći svaki mesec ili na kraju zakupa, posle par godina. Neko pomenu, koliko bi čekao nekog jer nije primio platu. Još jedna fantazija zakupca. Ja ako sam dogovorio kiriju od 1. do 5. u mesecu, ona mora da bude tada. Šta me se tiče da li je neko primio platu ili ne, pa ne zavisim ja od njegovog poslodavca. Svašta.

pazi skroz je legit. verovatno ces i naci nekog tako.
ja sam na primer bio kao podstanar ono domacin fazon. placao sve godinu dana unapred. placao popravke, jer mi bilo lakse da ja to zavrsim, nego da njega cekam.
ali da ja moram da odvajam svaki mesec iks vremena da bih se sa nekim nasao, tj dosao u kucu, rekoa bih cao ce.

nije to samo nepoverenje, nego necu trosim dodatnih sat vremena, da jurim negde i nesto.
e sada, posto svi moji prijatelji koji imaju stanove, imaju razlicita razmisljanja, ali svi konvergiraju ka jednom. kada dodjes dobrog podstanara, ako treba i spusti cenu

Mislim da cu preci na parking mesta ako budem isao u biznis izdavanja, nema poente sekirati se...
Sad ide komentar zbog takvih ko ti ljudi nemaju gde da parkiraju u ovom gradu.

Nema prepravki u stanu bez pitanja, on ugrađuje svoje police, buši zidove. Vi savesni stanari, ne možete ni da zamislite šta idiotima sve pada na pamet.
Prepravka u stanu je kad neko sruši zid, ili prepravlja instalacije. Bušenje rupe u zidu radi kačenja police ili slike na zid je redovno korišćenje prostora. Ja se naježim kad samo pomislim da postoje stanodavci poput tebe, i žao mi je ljudi koji su prinuđeni od takvih da rentiraju stan.

Koliki je ROI na to? :D
za NBGD garazno mesto od 27-29k EUR mozes da izdajes za 120-150 EUR zavisno kakvog zakupca nadjes.
Otplati se znaci za nekih 20 godina, pre nego stan.

EDIT: cak i ranije ako vremenom dizes cenu zakupa naravno

EDIT2: sad sam bacio pogled, pale su cene i za garaze rentu na oko 90-100 EUR, tako da je ROI oko 24 godine

Poslednja izmena:
Da li si ti nekada bio zakupac? Sve se to rešava ugovorom (koji opet, ponavljam, naši stanodavci ne vole da daju). Po izlasku mu naplati krečenje i dubinsko čišćenje nameštaja jer nije poštovao ugovor. Neće, tužba pa nek plati sve, 1000e se pretvori u 5000e. Ti kao advokat bi trebao da znaš svoja i prava zakupca i da sročiš dobar ugovor koji te štiti(pod uslovom da posluješ u skladu sa zakonom).

Nisi obavezan da čekaš ikog za kiriju medjutim ukoliko nije definisan otkazni rok smatra se 90 dana, ako definišeš manji onda manje (pretpostavljam da znaš razliku izmedju ugovora o zakupu i ugovora o zakupu stana) medjutim po izlasku ako ti ne plati kiriju u otkaznom roku možeš da ga tužiš (ako ugovor nepostoji, izdaješ na crno, a ti kao zakupodavac zadrt sa nameštajem od prababe onda se dešavaju slučajevi da neko pobegne ili ne poštuje dogovor). Zakupodavac je jača strana imovinom i novčano. Ukoliko ne želi iz stana i to se rešava solemnizacijom i izvršnom ispravom (tek to ne žele da plate) pa mu nakačiš i izvršitelje i penale ali je bitno da o svemu postoji dokaz tako da meni ti "usmeni ugovori" ne piju vodu ni kod zakupaca ni kod zakupodavaca. Napiši lepo svoje uslove pa ako ih ne poštujem slobodno mi naplati i izbaci me, ja ako sam debil platiću i to što nisam trebao da platim. No dok sve funkcioniše u sivoj zoni imaćemo ovakve situacije i sa zakupcima i zakupodavcima, a tu su dodatno "problem" i socijalistički zakoni koji generalno važe svuda u Evropi.

Mi bi svi poštovanje zakona ali da se ne odnosi na nas.

Mislim da cu preci na parking mesta ako budem isao u biznis izdavanja, nema poente sekirati se...
Sad ide komentar zbog takvih ko ti ljudi nemaju gde da parkiraju u ovom gradu.
El ćeš i to da obilaziš, da vidiš koji auto zakupac vozi, da li kaplje ulje ili ostaju tragovi guma :kum: :cool:

Realno gledano veci nego kod stana, a nemas nikakva ulaganja niti da se oko necega sekiras kao kod stana. Mozes uvek da ostvaris svoje fetis gledanja svog mesta i tako.
Kod mene u zgradi garažna mesta idu za 20-25k, a mesečna renta je 50 evra (minus održavanje parking mesta minus porez na imovinu). Ozbiljan posao.

Имам пријатеља са вишком енергије. У згради у којој живи је закупио 6 паркинг места од својих комшија, за по стотињак евра месечно. Издаје их на сат, дан, пар дана, и месечно заради најмање 200-300 евра, на тих уложених 600. Ангажовао је и синове да му припомогну око логистике, и ето и финог џепарца.

Имам пријатеља са вишком енергије. У згради у којој живи је закупио 6 паркинг места од својих комшија, за по стотињак евра месечно. Издаје их на сат, дан, пар дана, и месечно заради најмање 200-300 евра, на тих уложених 600. Ангажовао је и синове да му припомогну око логистике, и ето и финог џепарца.
A koliko košta njegovo vreme i vreme njegovih sinova za svo to cimanje? Ako je besplatno, bilo bi lepo da ostaviš njegov kontakt ovde, možda nekome bude značila besplatna pomoć kad kopa bazen ili nešto slično tome.

Prepravka u stanu je kad neko sruši zid, ili prepravlja instalacije. Bušenje rupe u zidu radi kačenja police ili slike na zid je redovno korišćenje prostora. Ja se naježim kad samo pomislim da postoje stanodavci poput tebe, i žao mi je ljudi koji su prinuđeni od takvih da rentiraju stan.
Iskreno voleo bih da vidim kako izgleda ugovor kod kompanije koja izdaje luks stanove u vidu biznisa poput ovih iz skyline. Mislim jasno je da ne organizuju posete zakupcu, ali interesuje me kako su regulisali ostale stvari. Kad bi neki ugovor procureo.

Možeš da iznajmljuješ garažu, ili da parkiraš u tobla, što je izgleda postalo sasvim validno rešenje.

Poslednja izmena:
Da li si ti nekada bio zakupac? Sve se to rešava ugovorom (koji opet, ponavljam, naši stanodavci ne vole da daju). Po izlasku mu naplati krečenje i dubinsko čišćenje nameštaja jer nije poštovao ugovor. Neće, tužba pa nek plati sve, 1000e se pretvori u 5000e. Ti kao advokat bi trebao da znaš svoja i prava zakupca i da sročiš dobar ugovor koji te štiti(pod uslovom da posluješ u skladu sa zakonom).

Nisi obavezan da čekaš ikog za kiriju medjutim ukoliko nije definisan otkazni rok smatra se 90 dana, ako definišeš manji onda manje (pretpostavljam da znaš razliku izmedju ugovora o zakupu i ugovora o zakupu stana) medjutim po izlasku ako ti ne plati kiriju u otkaznom roku možeš da ga tužiš (ako ugovor nepostoji, izdaješ na crno, a ti kao zakupodavac zadrt sa nameštajem od prababe onda se dešavaju slučajevi da neko pobegne ili ne poštuje dogovor). Zakupodavac je jača strana imovinom i novčano. Ukoliko ne želi iz stana i to se rešava solemnizacijom i izvršnom ispravom (tek to ne žele da plate) pa mu nakačiš i izvršitelje i penale ali je bitno da o svemu postoji dokaz tako da meni ti "usmeni ugovori" ne piju vodu ni kod zakupaca ni kod zakupodavaca. Napiši lepo svoje uslove pa ako ih ne poštujem slobodno mi naplati i izbaci me, ja ako sam debil platiću i to što nisam trebao da platim. No dok sve funkcioniše u sivoj zoni imaćemo ovakve situacije i sa zakupcima i zakupodavcima, a tu su dodatno "problem" i socijalistički zakoni koji generalno važe svuda u Evropi.

Mi bi svi poštovanje zakona ali da se ne odnosi na nas.

El ćeš i to da obilaziš, da vidiš koji auto zakupac vozi, da li kaplje ulje ili ostaju tragovi guma :kum: :cool:
Stiti te zakon i presuda koju donosi i primenjuje sudija. Doči do toga je misaona ....
Verujem da ti ne izdajes jer bi bio svestan da to ne funkcioniše...baš piseš bez veze

Ja se ježim od likova poput tebe koji za sve imaju svoju interpretaciju. To je baš tip zakupaca o kojima pričam. Ako ugovorimo da nema nikakvih promena bez saglasnosti vlasnika, odakle ti pravo da bušiš nove police, kačiš lustere, šta god. To je taj mentalitet, ma ko ga hebe, i njega i dogovor, ja teram po svom.

za NBGD garazno mesto od 27-29k EUR mozes da izdajes za 120-150 EUR zavisno kakvog zakupca nadjes.
Otplati se znaci za nekih 20 godina, pre nego stan.

EDIT: cak i ranije ako vremenom dizes cenu zakupa naravno

EDIT2: sad sam bacio pogled, pale su cene i za garaze rentu na oko 90-100 EUR, tako da je ROI oko 24 godine
Neka je i 25 godina to se isplati visestruko ... Prvo potraznja za garazama/parkinzima moze samo da raste, drugo osim poreza nema ulaganja (eventualno 1x u 10 godina da se okreci ako je potrebno)

Vrh