Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne bih se slozio za ovo drugo da je problem, nikad mi drustvo od devojke nije bilo smor :D

A i volim da ugostim ljude, pa im uvek ispecem pice/rostilj/kiflice ili kinesku hranu, na njima bude samo da donesu pice da ne pogadjam sta ko pije :)
Ja i sa njima pričam o poslu 😉Neke su bolje za saradnju i ulaganje od nekih mojih večitih palamuda. Ova jedna privatni biznis baš te hijalurone radi privatno/side job. Par nekretnina, renovira ih i izdaje/prodaje. Govori drugaricama da krenu umesto poklona jednoj drugoj za rodjendane da se uzimaju one pločice zlata itd...
Zamimljive budu priče, takodje gledam ako je neka slobodna da je spojim sa drugarom i bilo je i toga.

Vise je ovaj drugi slucaj kad je preko kp za tu robu “iz uvoza”. Za outlet imas posebne radnje gde dobijas fiskalni, a i robu sa blagim fizickim ostecenjima. I to se isplati, ne ide na izlozbu.

A gde da bude proizvedena? U makedoniji?

Miele ce bar da traje :) iz mog iskustva ni lg ni bosch ne traju kao miele. Neki uredjaji su im po karakteristikama u rangu ostalih (iako mnogo skuplji), a neki svetlosnim godinama ispred.
Proizvodi se Miele i u Poljskoj

Koje ti je iskustvo sa LG/Bosch? Koliko su ti trajali uredjaji?
Ja iskreno ne vidim sta fali Bosch ves masini od 60k. Nek traje 5 godina dosta je, za 5 godina ce se kupiti nova. Isto tako i namestaj, ne mora da traje 25 godina, ni namestaj ni ves masina, niti bilo sta drugo. Mene ubedjuju svi da uzmem Miele, ali sam u fazonu zasto bih bacao pare, pa nece da mi izlazi ispeglan ves iz nje, sta to moze legendarno bolje da mi opere ves Miele od Bosch-a?
Dobra mašina bolje iscedi veš i tiša je. Recimo meni je Bosch bio dosta tiši od Miele.

Što se tiče "crkavanja" kod mene u kuću su dve najskuplje Bosch mašine "crkle" posle tačno 4 godine svaka. "Crkavaju" kažem pod navodnicima jer mašine imaju isprogramirano bukvalno range od 1800-2200 ciklusa, i kad to ispucaš matična ploča se zaključa i mašina se kao pokvari. Rešenje je da kupiš novu ploču koja košta maltene kao cela mašina, ili da tražiš nekog ko se baš razume u elektroniku da ti to popravi... U praksi kupiš novu mašinu, ljudi donesu, staru odnesu u smeće i ćao.

@Filip 01 @Nnn062 da li ste razmisljali o poslovnom prostoru naspram stana ako je investiciona kupovina?
Na mestu bele reke treba da se gradi ogroman poslovni kompleks u skorijoj buducnosti, vidim da iskacu polako reklame na instagramu

Jedino sto pricamo o mozda par godina a ne 2 ili manje da se realizuje, a i ne znam koliko se ROI krece za poslovne prostore u ovakvom kompleksu npr.
Nisam gledao sa namerom, hteo sam malu kancelariju u mom kompleksu gde ću živeti u poslovnoj zgradi da uzmem, za lične/poslovne potrebe u budućnosti koristimo. Kažu mi min 160m2, a ja hteo 30m2. Mislim da sam pričao.
Pao mi je na pamet poslovni apartmani/stanovi ali to moram videti sa računovodjom i da malo istražim, pošto ovi i kod ozbiljnih Investitora iz prodaje ne znaju da mi objasne. U fazonu su e pa ne znam to vidi sa računovodjom na skoro svako moje pitanje, a moj računovodja isto treba da istraži itd...
EDIT: Iz te kancelarije sam mislio da krenu fini poslovi i ulaganje, pa možda i berza itd... Da sam imao više novaca u trenutku, uzeo bih veći stan pa jedan deo napravio radni, ali svakako nismo mentaliteta da možemo od kuće da radimo, treba taj radni prostor i vibe što bi rekli, a to sam mogao da zamislim u tim poslovnim objektima.

Poslednja izmena:
Dobra mašina bolje iscedi veš i tiša je. Recimo meni je Bosch bio dosta tiši od Miele.

Što se tiče "crkavanja" kod mene u kuću su dve najskuplje Bosch mašine "crkle" posle tačno 4 godine svaka. "Crkavaju" kažem pod navodnicima jer mašine imaju isprogramirano bukvalno range od 1800-2200 ciklusa, i kad to ispucaš matična ploča se zaključa i mašina se kao pokvari. Rešenje je da kupiš novu ploču koja košta maltene kao cela mašina, ili da tražiš nekog ko se baš razume u elektroniku da ti to popravi... U praksi kupiš novu mašinu, ljudi donesu, staru odnesu u smeće i ćao.
Ako imas iole pristojna vrata od kupatila koja dihtuju, nećeš čuti mašinu koja god da je. Ja sam bio pod utiskom da dobra mašina bolje pere u smislu da se odeća manje oštećuje prilikom pranja. Medjutim, u mom slučaju, to se ispostavilo kao netačno- razlike su mahom u vizuelnom smislu, dizajn uređaja, displej i modovi. Međutim, dzeperi su izlazili ućebani i na "delicate cycle", a farmerke su postajale krute i materijal se habao i tanjio vremenom. Tako da, iz mog iskustva, veoma mala razlika nakon pranja na mašini od 500 eur i 3k eur. Slično kao sa kućnim aparatima za kafu. Bio sam kod druga i pio espresso iz njegove Jure od 3k eur, baš nikakva razlika u odnosu na moj Philips od 500 eur. Ali recimo kad legnes na dusek ili sednes u radnu stolicu od par hiljada eur u odnosu na ono sto se prodaje u Jysku i Ikei je nebo i zemlja.

Možda nešto sa tom mojom Bosch nije bilo u redu, ali recimo dešavalo da ostane loš miris u vešu ili nešto zaprljano, čak i sa dve kuglice, pa mora ponovo da se pusti. Takođe, gužvala je veš kao blesava. Prethodna (kombinovana) to nije radila, kao ni neka Ariston koju sam imao 15 godina ranije. Smanjevanje broja obrtaja na pomaže.

Bosch sušara je takođe veselje, glavni filter za "opiljke" (lint filter) je u dnu, i ispod njega se stalno zadržava malo vode (to je kao normalno). Svaki čas traži da se pusti neki program za čišćenje, što samo po sebi nije problem, koji procedura ima 5-6 koraka i magićnog vrćenja programatora (drži 5 sekudni, pa pomeri levo za dva mesta pa desno...). Naravno, nema šanse da to pamtim, pa onda svaki put moram da kopam po uputstvu. Obe mašine mnogo vole da pište i deru se (ja puštam noću, i naravno probude me kad završe), gašenje je opet neka magična sekvenca i resetuje se kad nestane struje (jeftinija, kombinovana to nije radila).
Istina, ne kvare se mnogo, ta kombinovana je ostala u familiji, evo je već 10ak godina radi svaki dan, preživela je prve dve godine male bebe (3 puštanja na dan)...

Sve u svemu, što se kvatova tiče i Bosch i Miele za sada OK iskustva. Da li se isplati davati pare, ne znam, verovatno ne. Bitno je da ima programe koje koristiš, da ne skače mnogo i da ne krene brzo da skače.
Ja imam bas lepa iskustva sa Bosch uređajima. Imam Bosch sudomašinu i veš mašinu i sve radi savršeno evo već par godina.

Ako imas iole pristojna vrata od kupatila koja dihtuju, nećeš čuti mašinu koja god da je. Ja sam bio pod utiskom da dobra mašina bolje pere u smislu da se odeća manje oštećuje prilikom pranja. Medjutim, u mom slučaju, to se ispostavilo kao netačno- razlike su mahom u vizuelnom smislu, dizajn uređaja, displej i modovi. Međutim, dzeperi su izlazili ućebani i na "delicate cycle", a farmerke su postajale krute i materijal se habao i tanjio vremenom. Tako da, iz mog iskustva, veoma mala razlika nakon pranja na mašini od 500 eur i 3k eur. Slično kao sa kućnim aparatima za kafu. Bio sam kod druga i pio espresso iz njegove Jure od 3k eur, baš nikakva razlika u odnosu na moj Philips od 500 eur. Ali recimo kad legnes na dusek ili sednes u radnu stolicu od par hiljada eur u odnosu na ono sto se prodaje u Jysku i Ikei je nebo i zemlja.
Samo herman miller, preporodi se covek

Da li ćeš imati? I do kada? Da li će se 2. faza u preprodaji ceniti 4500-5000, odnosno za 500€ više u proseku nego sto se sada ceni prva faza u preprodaji?
Hm ključno pitanje za ovu temu. Tu bi trebalo da ima nakon izgradnje cenu od 4500-5000eur. To je manje više samo porast za inflaciju, realno bi trebalo da bude i viša cena tada.

To za vrata je istina, moji su uzeli neku obicnu Gorenje, kad si u WCu ona se cuje ubija, al cim se zatvore vrata, ne cujes je ni kad stojis ispred vrata, a sto se tice espreso aparata, najveca razlika se primeti kod odabire kafe i kod mlina, a ne toliko kod samog aparata

To za vrata je istina, moji su uzeli neku obicnu Gorenje, kad si u WCu ona se cuje ubija, al cim se zatvore vrata, ne cujes je ni kad stojis ispred vrata, a sto se tice espreso aparata, najveca razlika se primeti kod odabire kafe i kod mlina, a ne toliko kod samog aparata
Jura, Melitta, Nivona... najbitnije je da se mlin promeni kad se istupi ali i presa da se cisti. Manje vise sve imaju iste mlinove i prese...

Izmalerisao sam izgleda nešto, upravo crče i Miele 🤣🤣

1759582997436.png

jel ima neko predlog za nešto kvalitetnije? 😁

BTW nije problem u dovodu vode, odšrafio sam priključak vode (i usput isprskao i poplavio sve živo), vode ima.

Ja imam bas lepa iskustva sa Bosch uređajima. Imam Bosch sudomašinu i veš mašinu i sve radi savršeno evo već par godina.
Par godina 😁

Bosch sudo mašinu nisam hteo da uzmem u prethodnom stanu jer je garancija bila samo dve godine za taj nemački kvalitet. Uzeo Beko sa 5 godina garancije i radila bez greške 8 godina, i ostala u amanet narednim atanarima.

LG veš mašina 8 godina ali bila je jedna popravka prošle godine koju sam pomenuo.

U principu kod bele tehnike i televizora vrlo mi je bitno da garancija bude 5 godina. Ko god ne daje nije u mom izboru.

Izmalerisao sam izgleda nešto, upravo crče i Miele 🤣🤣

Pogledajte prilog 253889

jel ima neko predlog za nešto kvalitetnije? 😁

BTW nije problem u dovodu vode, odšrafio sam priključak vode (i usput isprskao i poplavio sve živo), vode ima.
Danko rekoh ja da nemas srece sa Miele, ti si prvi osoba da sam ja video da se zali na Miele i jos ti se pokvari sad, neverovatno. Mozda da probas one iz Amerike, Speedqueen tako nesto

Stiglo mi obavestenje da obaraju kamatne stope za 0.2%. Ovo su prosecne kamatne stope stambenih kredita koje su imali klijenti Nordea banke u Svedskoj tokom prethodnog meseca. Sve ovo ide dole za 0.2.

Ogromna razlika u odnosu na nase navodno jos ogranicene kamatne stope. Kod nas te em napenale banke, em preplatis kvadrat.

Prilozi

• Screenshot_20250929_161250_Chrome.png
    Screenshot_20250929_161250_Chrome.png
    88,3 KB · Pregleda: 26
Stiglo mi obavestenje da obaraju kamatne stope za 0.2%. Ovo su prosecne kamatne stope stambenih kredita koje su imali klijenti Nordea banke u Svedskoj tokom prethodnog meseca. Sve ovo ide dole za 0.2.

Ogromna razlika u odnosu na nase navodno jos ogranicene kamatne stope. Kod nas te em napenale banke, em preplatis kvadrat.
Pa kad je tamo kriza i narod ne moze da placa rate pa spustaju kamate. Ovde se placaju rate unapred :) Sto da spustaju kad sve prsti :)

Koje ti je iskustvo sa LG/Bosch? Koliko su ti trajali uredjaji?
Ja iskreno ne vidim sta fali Bosch ves masini od 60k. Nek traje 5 godina dosta je, za 5 godina ce se kupiti nova. Isto tako i namestaj, ne mora da traje 25 godina, ni namestaj ni ves masina, niti bilo sta drugo. Mene ubedjuju svi da uzmem Miele, ali sam u fazonu zasto bih bacao pare, pa nece da mi izlazi ispeglan ves iz nje, sta to moze legendarno bolje da mi opere ves Miele od Bosch-a? To je pranje veša, nije lansiranje raketa u kosmos. Ne vidim benefit u toj oblasti sem da se pohvalis u da imas Miele.
Dodacu pare na razliku u ceni koju ustedim ne kupujuci premium uredjaje gde nije potrebno i umesto Majorke, ici cu na Mauricijus.
Tu vec vidim nesto gde postoji stvarna razlika, za razliku od dve masine za ves.
Bosch postoji u dve varijante, Made in Germany I Made in EU (Slovenija, Poljska, Češka, Slovačka) a tako se i kreću cene. Bosch Made in Germany je top, nama je sve po stanu to i evo 14 godina fercera bez greške. Malo mi je krivo što ću da izbacujem tu tehniku sledeće godine kada budemo renovirali stan.

Poslednja izmena:

Beda i sirotinja. Šta će kad nemaju sistemsku inflaciju kao mi.

Koliko je realno izdati potpuno prazan stan, mislim ko ce da ga zakupi kad ni kuhinju nema? Nece zakupac praviti kuhinju?
https://share.google/LyZKWkTxINhy8FwWS
Iz ugla podstanara, meni nije realno. Znam da je to u Nemackoj normalno, ali kod nas nije.
Realno svako ko ima para da opremi neki stan od nule, da kazemo da je to minimum 15k u najboljem slucaju. Za 25k verovatno ima ucesce moze negde da se skuci, pa ce skupiti jos 10k da ima svoj stan. Bar bih ja tako razmisljao. Em dok se to isprati pravno ko je sta ulozio ovo ono, pa u slucaju spora... Mani, komplikovano...
Sto se kaze, bar moje rezonovanje.
Doduse znam jedan par koji iznajmljuje stan i full su ga opremili, jer cekaju da rikne baba da se oslobodi stan, pa da samo premeste stvari.

Iz ugla podstanara, meni nije realno. Znam da je to u Nemackoj normalno, ali kod nas nije.
Realno svako ko ima para da opremi neki stan od nule, da kazemo da je to minimum 15k u najboljem slucaju. Za 25k verovatno ima ucesce moze negde da se skuci, pa ce skupiti jos 10k da ima svoj stan. Bar bih ja tako razmisljao. Em dok se to isprati pravno ko je sta ulozio ovo ono, pa u slucaju spora... Mani, komplikovano...
Sto se kaze, bar moje rezonovanje.
Doduse znam jedan par koji iznajmljuje stan i full su ga opremili, jer cekaju da rikne baba da se oslobodi stan, pa da samo premeste stvari.
Kolega, neće svi da kupuju stan čak i ako imaju novaca za ceo stan u kešu, možda i za više stanova.
Kod nas ovaj model nije u pitanju, jer se kod nas nekretnine smatraju nepogrešivim izborom i kaskamo za finansijkom pismenošću, preduzetništvom...
Ali da, ni meni nisu jasni ti podstanari koji izaberu stan koji moraju kompletno da opreme.

Ja sam svoj stan od 46m2 opremio za 5k...i iznajmljijem za 450e
Vi opremite za 35k ...od volje Vam
Ps...max cena ovde za ovu kvadraturu je 520 evra....
Potpuno razumno razmisljanje ... Takodje ne vidim razlog da se utuca silan novac u opremanje stana koji ce potom da se iznajmljuje. Moze molo vise da ima neki modernisticki izgled ili kako neko voli vec ali da se ide na top elektriku i namestaj nema bas mnogo rezona.

Vrh