Kod nas je zanimljivo to sto i rast plata od oko 150% za 10-15 godina (sa oko 40-45k RSD na oko 100-110k RSD) izgleda ne moze da zaustavi migraciju. Mi imamo ozbiljne drustvene, strukturne i ekonomske probleme koji se samo produbljavaju. Ja znam dosta njih koji su pricali "zasto da idem u inostranstvo kad i ovde mogu da dobro zaradjujem (a placam nize cene nego u Evropi)", sad to vise nije slucaj. Ekonomski motivi za ostanak u Srbiji se sve vise gube.
IT ce ce za 5-10 godina biti nesto kao sto je sad dispecer za kamione ili predavanje engleskog jezika Kinezima, bice placen na nivou proseka, bice potrebno dosta znanja, stalno ucenje, usavrsavanje, posao je stresan, nestabilan, a zbog velike konkurencije iz zemalja koje su jeftinije od nas sve manje pozeljan. Zasto bi neko stalno ucio i usavrsavao se kad moze da ode na svadbu i kao fotograf naplati 300 dinara po jednoj slici? Ili da ode u agente za nekretnine, proda stan od 200k evra i uzme proviziju od 8k evra? Ok, oni koji su kvalitetni ce i dalje dobro zaradjivati, ali IT vise nece biti grana koja vuce privredu. Mi smo se u IT-ju profilisali kao outsoursing zemlja, a sad zbog inflacije vise nismo pozeljna zemlja za outsoursing, a svoje proizvode nemamo. Za razliku od Rumunije:
Pogledajte prilog 253515
Dok nasi gledaju da opeljese IT sektor, Rumuni ga podsticu
Vlada se neće odreći poreskog izuzeća za IT stručnjake, izjavio je 11. juna ministar za investicije i evropske projekte Rumunije, Kristijan Ginea.
kreativnasrbija.rs
Nije problem sto ne zaradjujes vise od nekog profesora i doktora, nego sto mozes da kupis sve manje za taj novac koji zaradjujes, a porezi i doprinosi su baceni u vazduh. Zasto smatras da je ljudima koji dobro zaradjuju bitnije da zaradjuju vise od komsije i da komsiji crkne krava od toga da jednostavno gledaju za sebe gde mogu da imaju najbolje moguce uslove za zivot?