Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja sam bukvalno cuo za neke majstore koji deru IT-jevce, a drugim ljudima daju nize cene jer IT-jevci imaju vise para. Ne zezam se. Tako ovo sve zavisi da li im kazes da se bavis IT-jem ili ne 😀
Jel ti ja delujem kao neko ko bi u bilo kojoj prilici potezao cime se bavim i sta radim? Jedino mozda u razgovoru za posao. Svakako nisam od tih sto se flexuje pred majstorima, a ne vidim u kom kontekstu bi uopste moj posao mogao da se javi kao tema za razgovor sa nekim ko je dosao da radi kuhinju.

Jel moze neka referetna vrednost onoga sto je relano za kvalitetnu kuhinju po meri poversine 5,5 m2, i za dva ugradna plakara u svakoj od spavacih soba?
Cuo sam negde da je neka referentna vrednost za custom kuhinje, farbani medijapan 1000e po duznom metru. Ali ne drzi me za rec, to je bilo mozda pre godinu i pol dana mozda se menjalo nesto u medjuvremenu. (na ovo naravno dolazi cena tehnike ali ako majstori cuju da si uzelo Mile ima sve da bude x3)

Na ormarima/plakarima realno deru najvise jer je iverica dzabana, kupuju cele table i sami kantuju a napacuju kao da je farbani medijapan. Prosle godine sam pravio roditeljima ugradni plakar sirine 150cm visine 260cm. Samo materjal je bio oko 30 000 din, jedan dan da se sastavi i dva dana u Sketshup-u crtkanja (moze i brze nego dok sam naucio da koristim skechup), najjeftinija ponuda majstora je bila 60K kupovni takav nije mogao da se nadje ispod 80K

Ja sam to imao od ranog leta do septembra iz par puta skoro 60 dana van Beograda ali i Srbije. Bolja hrana, suma iza kuce, fenomenalno. E onda kad se vratis pocnu razmisljana sta je coveku vaznije...
Da, nisam ja tip coveka koji misli samo na novcanik i svoj komfor, verovatno je takva i vecina Srba koji su ostali u Srbiji, a mogli su da odu. Ne bih voleo da mi sin bude neki Svedski hipster koji se lozi na Free palestine i ima femi izgled.
Tako da je opcija trajnog odlaska minimalna, ali nema razloga da nas neko pravi budalama i uzima ekstra profit na ime inertnosti drzavnih organa ili raznih uvoznickih lobija.

Slicno sam iskustvo imao i sa gardena crevom koje se uvlaci u konzulu - na kraju mi doneo covek iz Madjarskog bauhausa za duplo manje pare.

Je l to moze? od strukovnih do akademskih studija?
Koliko rade matematiku na visoj? Pitanje za sve, koliko vam se cini da znanje matematike (rezonovanje itd) biti presudno u ITu u buducnosti? Mislim i na nivo matematike koji se uci na tehnickim fakultetima - ETF, Masinski pa ajde i FON.
Kod privatnih sve moze, koliko sam shvatio, samo sad po novom ne znam da l mozes master na drzavnom posle (e.g. FON)... Cuo sam za kombinaciju Visa Poslovna/Singidunum/master FON :)
Sve se moze... E sad, za rezonovanje, sve zavisi sta ce da radi u IT, ima IT svoj zanatski, naucni i umetnicki deo :) al aj da ne offtopichim dalje...

Kod privatnih sve moze, koliko sam shvatio, samo sad po novom ne znam da l mozes master na drzavnom posle (e.g. FON)... Cuo sam za kombinaciju Visa Poslovna/Singidunum/master FON :)
To je cuveno pranje diploma pola drzavne uprave je islo tim putem.

Sve se moze... E sad, za rezonovanje, sve zavisi sta ce da radi u IT, ima IT svoj zanatski, naucni i umetnicki deo :) al aj da ne offtopichim dalje...
Svakome ko pokaze malo kreativnosti na razgovoru za posao treba dati sansu uz klauzulu u ugovoru da je probni rad 3 meseca ;)

Jel ti ja delujem kao neko ko bi u bilo kojoj prilici potezao cime se bavim i sta radim? Jedino mozda u razgovoru za posao. Svakako nisam od tih sto se flexuje pred majstorima, a ne vidim u kom kontekstu bi uopste moj posao mogao da se javi kao tema za razgovor sa nekim ko je dosao da radi kuhinju.
Meni je covek koji je dosao da ugradjuje komarnike (radio ih je za prakticno sve stanove u komsiluku) samo prosao pored moje radne sobe i odma rekao 'ima li bre u ovoj zgradi neko ko nije programer?'.

Hrvatska ili Slovenija, napravi, prodaj .. teraj dalje ...
To mi i jeste cilj i plan u narednom periodu, kada budem imao vremena da razradim biznis plan i nadjem Izvodjače i dogovorim se sa projektantima koji će saradjivati sa mojim timom i okupim zainteresovane ljude sa više manje definisanim ciljem. Početak, kraj, toliko i toliko otprilike, pa da vidim onda pravnu stranu i eto.
Ali gde da se kupi u inostranstvu onda @chiki , ja sam za istok, Dubaji. Nikako da prelomim samo za sledeću nekretninu da li BG ili Dubaji.
Ovde mi je najlakše za BG, sve znam, lako, brzo i sigurno. Ovo za Dubaji je nekako sve lako u teoriji, ali meni je dosta komplikovanije, zato i gledam ako se odlučim za to da idem u zajedničku kupovinu sa nekim našim(svako po stan u istom kompleksu).

Ja imam osecaj da bih u Nemackoj sa platom od 3k evra bio srecniji nego u Srbiji sa platom od 3k evra. Cene tamo i ovde su manje-vise iste, a tamo je sve bolje.
A odakle ti to da je ljudima sa dobrom platom ok to sto se sve raspada? Pa upravo ti sa najboljim platama se najvise i bune protiv ovakvog sistema gde se sve raspada, a ti koji jedva prezivljavaju idu na proteste "Srbija protiv blokada".

Samo sto tamo self-employed verovatno otvaras da bi zaradio vise od proseka ili da bi imao vise slobode u svom poslu, neki konsalting ili neke druge usluge koje su jako skupe, dok kod nas otvaras jer nemas druge opcije.
Ako bi bio srećniji u Nemačkoj sa 3k evra, šta čekaš? Cene su manje više iste za neke stvari ali veruj mi da će ti standard opasti. E sad, neko žrtvuje standard zarad boljeg sistema, a neko misli da je med i mleko pa se vrati. Ovo za raspad i dobru platu sam si rekao "možeš da progutaš loše školstvo, zdravstvo... ako si bogatiji od drugih", tako da dogovori se sam sa sobom šta ti je bitnije. Da li da budeš bogatiji od drugih ili bi ipak uredjenost sistema nebitno za koju platu radiš. Hoćeš bolje društvo ali neki ovde bi da sputavaju niži sloj, po mogućstvu da im se smanji zarada.

Ovo za self-employed iliti preduzetnike su samo tvoje predrasude. Ima tu svega, ne kažem ali IT je retka grana u gde neko iz vlasti nije stavio šapu tako da po meni slobodan si da budeš kapitalista.
Tako je, ali je @BillHicks vec stvarao pare dok sam ja jos studirao
Ti nisi kupio stan? Loše ti je u odnosu na druge?
Ja sam bukvalno cuo za neke majstore koji deru IT-jevce, a drugim ljudima daju nize cene jer IT-jevci imaju vise para. Ne zezam se. Tako ovo sve zavisi da li im kazes da se bavis IT-jem ili ne 😀
Ne deru IT-evce već sve koje primete da imaju pare. Obično takvi ne znaju ništa pa lupe cenu.

Kod nas je zanimljivo to sto i rast plata od oko 150% za 10-15 godina (sa oko 40-45k RSD na oko 100-110k RSD) izgleda ne moze da zaustavi migraciju. Mi imamo ozbiljne drustvene, strukturne i ekonomske probleme koji se samo produbljavaju. Ja znam dosta njih koji su pricali "zasto da idem u inostranstvo kad i ovde mogu da dobro zaradjujem (a placam nize cene nego u Evropi)", sad to vise nije slucaj. Ekonomski motivi za ostanak u Srbiji se sve vise gube.

IT ce ce za 5-10 godina biti nesto kao sto je sad dispecer za kamione ili predavanje engleskog jezika Kinezima, bice placen na nivou proseka, bice potrebno dosta znanja, stalno ucenje, usavrsavanje, posao je stresan, nestabilan, a zbog velike konkurencije iz zemalja koje su jeftinije od nas sve manje pozeljan. Zasto bi neko stalno ucio i usavrsavao se kad moze da ode na svadbu i kao fotograf naplati 300 dinara po jednoj slici? Ili da ode u agente za nekretnine, proda stan od 200k evra i uzme proviziju od 8k evra? Ok, oni koji su kvalitetni ce i dalje dobro zaradjivati, ali IT vise nece biti grana koja vuce privredu. Mi smo se u IT-ju profilisali kao outsoursing zemlja, a sad zbog inflacije vise nismo pozeljna zemlja za outsoursing, a svoje proizvode nemamo. Za razliku od Rumunije:
Pogledajte prilog 253515
Dok nasi gledaju da opeljese IT sektor, Rumuni ga podsticu

Nije problem sto ne zaradjujes vise od nekog profesora i doktora, nego sto mozes da kupis sve manje za taj novac koji zaradjujes, a porezi i doprinosi su baceni u vazduh. Zasto smatras da je ljudima koji dobro zaradjuju bitnije da zaradjuju vise od komsije i da komsiji crkne krava od toga da jednostavno gledaju za sebe gde mogu da imaju najbolje moguce uslove za zivot?
Ondašnjih 45 i sadasnjih 120 je mozda i manje...

Naravno ima i toga. Kreneš saradnju sa jednim čovek ili firmom, koji nakon nekog vremena podižu usluge, to jest cene, zbog toga jer vide da si ti drastično narastao/uznapredova ili kako god.
Zato se i kod proverenih ipak traže ponude kod njihove konkurencije, pa im onda kažeš ili spuštaj cenu ili jednostavno ne možemo više da saradjujemo.
Neko i suviše naraste ili ima toliko posla da će naravno da diže cene zbog svog kvaliteta.
Znam kada je porodična prijateljica tražila ponude za renoviranje i adaptaciju stana, pošto je iz inostranstva zatražila je od baš proverenih i ozbiljnih firmi, pa je zamalo srčka nije pogodila kada je videla, onda je od mene dobila preporuku za manjeg preduzetnika, tu je zamalo pala u nesvest, ali to je što je. Ne mogu ljudi da očekuju kvalitet i najbolje profesionalce sa ozbiljnom reputacijom da rade neke male poslove za male novce.
Isto kao i kod nekretnina svi bi od proverenog Investitora, najbolji kvalitet, da je sve u roku, da im je dostupan konstantno i to bi hteli za neku prosečnu cenu i porede to sa prosekom.
Pogotovo kompleksi, gde se ljudi čude na greške ili kod renoviranja, pa dešavaju se, treba kvalifikovati koliko je ozbiljna i kako će se rešiti.

Sta ima da pricas sa majstorima gde radis. Kazes da radis na groblju i cao :D
Meni je da nemam kontakt sa njima, nego sa jednim čovekom, Izvodjačem ili poslovodjom. Ne udubljujem se kada krenu da palamude. Ne može 60x60 pločice znaš ovo-ono, ok ništa onda dogovor otpada, pa znaš ipak mogu imam ja to i znam. Čak pošaljem uvek nekog umesto mene, ja sam trenutno samo na početnom pregovoru(ako je neko nov) da vidim jel korektan neko.

Ali on to zove vikend-stan, to se ne računa
Onda cena ide gore 50% pri tome nešto i da rasklima da se ubrzo ponovo pokvari.
Ne raduju se svi kada čuju da neko kupuje stan u centru Beograda, a ne još ako nije lični porodični stan.
Bivši porodični kolega mi komplet renovirao stan i posvadjamo se jer je krao na foru APP i bio uhvaćen.
Kaže, pa šta ti znači tih 150eur kada ti i ćaća pravite ***arnik u sred centra😂
Još mu mi pomagali i pozajmljivali uvek i nalazili posao kada je kukao...

Meni je da nemam kontakt sa njima, nego sa jednim čovekom, Izvodjačem ili poslovodjom. Ne udubljujem se kada krenu da palamude. Ne može 60x60 pločice znaš ovo-ono, ok ništa onda dogovor otpada, pa znaš ipak mogu imam ja to i znam. Čak pošaljem uvek nekog umesto mene, ja sam trenutno samo na početnom pregovoru(ako je neko nov) da vidim jel korektan neko.
Sa majstorima je najgore ali ima leka i za njih nije to toliko komplikovano tu sad dolaze do izrazaja one soft skills ili u slucaju majstora hard skills :)

Sa majstorima je najgore ali ima leka i za njih nije to toliko komplikovano tu sad dolaze do izrazaja one soft skills ili u slucaju majstora hard skills :)
Ma ovaj je ozbiljan gradjevinski inženjer, bio super Izvodjač. Krenuo neku zgradu kao suinvestitor da je gradi još pre 20+ god, ali ga je partner zeznuo i valjda pobegao u inostranstvo. Ostalo nedovršeno, ljuti kupci itd...
Ovaj od tada bio u dugovima, a eto malo falilo da bude poznati Investitor.
Tako da ima svega...

Danas pricao sa agentom vezano za neki stan na B Kosi. Kaze ima samo manje stanove tipa najveci mu je 75m2. Ponuda mu je slaba jer su "prodavci definisali nerealne cene" i u tom slucaju takve stanove ne radi.

Poslednja izmena:
Vrh