Šta je novo?

Cene nekretnina

Jel i ovo izjava na osnovu intuicije / licnog stava ili imamo i neke podatke?
Suludo je misliti da u Svajcarskoj tece med i mleko pa tamo biznise vode samo ljudi iz ovih iznad razloga.

Ne znaju ljudi koliko neki ljudi u BGu imaju para...
Necu da pricam previse na tu temu jer devojka radi u firmi gde su im sve bogati klijenti, avioni,kamioni.... pored njih se ja osecam kao da radim za minimalac.
Ovoj roditelji imaju farmaceutsku kucu, a muzev otac gradi po Zemunu

kod mene je situacija, da se dosta ljudi namlatilo para mnogo mnogo iznad proseka (ukljucujuci mene) od 2012. u smislu usralo nas sa poslovima i sa mnogo jakim bonusima.
i sada kada imas sredjeno sve to, pocnes da razmisljas da begas van zemlje jer politika i dosla deca

a da ne pricam da mi dosta prijatelja pobeglo jos pre korone.
niko, ali niko nije otiso zbog para
Niko iz tvog sirokog kruga poznanika i kolega ne odlazi zbog para, a @enfario i @iv4n pisu eseje i kukaju kako 99% ljudi koji su posteni, vredni i nisu povezani sa strankom nemaju sanse da priuste stan. Kome je za verovati?

Niko iz tvog sirokog kruga poznanika i kolega ne odlazi zbog para, a @enfario i @iv4n pisu eseje i kukaju kako 99% ljudi koji su posteni, vredni i nisu povezani sa strankom nemaju sanse da priuste stan. Kome je za verovati?
Ja nisam rekao da bih otisao zbog para, nego zbog svega genralno. Ja mozda mogu da priustim stan, ali mi se ne isplati da (pored zagadjenog vazduha, zemlje, vode, loseg obrazovanja, zdravstva, i jos milion losih stvari) 40% moje bruto plate ide na poreze i doprinose od kojih ne vidim nista, da od ostalih 60% jos 12-15% ide na PDV i akcize (20% PDV, 20% od 60% je 12%), i da od preostalih 45-50% moje bruto plate placam m2 po istoj ceni kao u nekoj zemlji gde je moja plata pravilo, a ne izuzetak.

pa da budem iskren, ja sam imao dosta srece, tako da spadam u manjinu.
dosta ljudi moji iz srednje spadaju u njihove price

Koliko planiraš budzet za opremanje? Zaboravio sam i koliko je m2 u pitanju?
Ja ga cenim oko 20k da izdvojim, a rezervisano je 25k u budzetu. Stan je trosoban (dve spavace, dnevna, kupatilo, toalet i terasa), skoro 70kv. Posto je novogradnja, moram samo kuhinju custom, a ostalo moze da se trpa ovako po sobama, kako mi padne na pamet u datom trenutku. Necu da gledam da namestaj traje 20 godina, mozda mi dosadi pa promenim sve ranije. Na kraju mislim da ce dobar deo da se radi kod domacih majstora, tipa ugradni ormani neki i komode i sank. Sto trpezarijski ce biti neki vec dostupan u nekoj prodavnici, garnitura Feydom.
Tehnika ce ici srednja klasa tipa Bosch (rerna, indukciona ploca, sudomasina, kombinovani frizider preko 2m visine, aspirator). Radna ploca HPL ona deblja, sudopera inox (ne verujem da cu granitnu), medijapan kuhinja mat boje (mozda i iverica i ona izgleda lepo sad ovo novo sto rade). TV naravno zna se Hisense midrange neki totalni, ne lozim se na televizore.
Ne unajmljujem arhitekte i to, tako da ne racunam taj trosak. Generalno mi je stan i sve prostorije kvadratnog oblika, pa nema puno coskova i izmisljanja.
Sto bi se reklo, svakodnevno razgovaram sa svojim licnim asistentom o raznim stvarima oko opremanja stana. Biram materijale, pricam sa ljudima. Ovde ima tema za to, ali je bas nikakva, pravo da ti kazem.
Sto se kaze, sve sam ti ispricao 😀

Ja ga cenim oko 20k da izdvojim, a rezervisano je 25k u budzetu. Stan je trosoban (dve spavace, dnevna, kupatilo, toalet i terasa), skoro 70kv. Posto je novogradnja, moram samo kuhinju custom, a ostalo moze da se trpa ovako po sobama, kako mi padne na pamet u datom trenutku. Necu da gledam da namestaj traje 20 godina, mozda mi dosadi pa promenim sve ranije. Na kraju mislim da ce dobar deo da se radi kod domacih majstora, tipa ugradni ormani neki i komode i sank. Sto trpezarijski ce biti neki vec dostupan u nekoj prodavnici, garnitura Feydom.
Tehnika ce ici srednja klasa tipa Bosch (rerna, indukciona ploca, sudomasina, kombinovani frizider preko 2m visine, aspirator). Radna ploca HPL ona deblja, sudopera inox (ne verujem da cu granitnu), medijapan kuhinja mat boje (mozda i iverica i ona izgleda lepo sad ovo novo sto rade). TV naravno zna se Hisense midrange neki totalni, ne lozim se na televizore.
Ne unajmljujem arhitekte i to, tako da ne racunam taj trosak. Generalno mi je stan i sve prostorije kvadratnog oblika, pa nema puno coskova i izmisljanja.
Sto bi se reklo, svakodnevno razgovaram sa svojim licnim asistentom o raznim stvarima oko opremanja stana. Biram materijale, pricam sa ljudima. Ovde ima tema za to, ali je bas nikakva, pravo da ti kazem.
20k je i više nego dovoljno. Kuhinja 4-5 (sa tehnikom), ostali pločasti nameštaj po meri za ceo stan isto toliko.
Ostaje ti ugaona+ stočić + sto i stolice, kreveti po sobama i tehnika. To ti je 85% opremanja.
U principu možeš da nadješ nekog da te oslobodi viška para i da spucaš i 60k za to isto ali neku posebnu razliku nećeš videti.

Nijedan moj drugar nema nasledjen stan, ja sam iz radnicko-seoske porodice kao i vecina mojih drugara, ziveo sam u studentskom domu, tako da niko od mojih drugara nema pocetni kapital u vidu stana. Svi krecu od nule, placaju kiriju, skupljaju za stan i cak salju pare roditeljima.
Mozda zato vidis dve razlicite slike, jer student sa sela i student koji je odrastao u gradu u kome studira su dva potpuno razlicita sveta i imaju drugacije startne pozicije u istoj trci.

Bravo, to je to. Samo uzmi granitnu sudoperu, po meni baš daje šmek stanu, pogotovo novom. Ovo za ivericu se slažem.
Srećno, da ne idemo offtopic ovde više, nego me je zanimala samo suma. Ovo je korektno.

20k je i više nego dovoljno. Kuhinja 4-5 (sa tehnikom), ostali pločasti nameštaj po meri za ceo stan isto toliko.
Zavisi od velicine kuhinje i sta sve stavlja u nju. Ako ce frizider + zamrzivac + masinu za pranje sudova + rernu + mikrotalasnu tesko da ce za 4000 EUR da opremi celu kuhinju kada je samo kvalitetnija bela tehnika vec u tom rangu.

Posebno jer zavisi kuhinja mnogo od broja fioka i tipova okova

Nijedan moj drugar nema nasledjen stan, ja sam iz radnicko-seoske porodice kao i vecina mojih drugara, ziveo sam u studentskom domu, tako da niko od mojih drugara nema pocetni kapital u vidu stana. Svi krecu od nule, placaju kiriju, skupljaju za stan i cak salju pare roditeljima.
Mozda zato vidis dve razlicite slike, jer student sa sela i student koji je odrastao u gradu u kome studira su dva potpuno razlicita sveta i imaju drugacije startne pozicije u istoj trci.
Ok, postujem to, ne bih da pisem u tudje ime ali mislim da je i @BillHicks iz provincije i da je su i on i njegove kolege o kojima govori krenuli od nule. Samo kazem razih prica i sudbina ima, nije osnovna podela na urbanite i provincijalce, ili bilo sta tog tipa.

Ja nisam rekao da bih otisao zbog para, nego zbog svega genralno. Ja mozda mogu da priustim stan, ali mi se ne isplati da (pored zagadjenog vazduha, zemlje, vode, loseg obrazovanja, zdravstva, i jos milion losih stvari) 40% moje bruto plate ide na poreze i doprinose od kojih ne vidim nista, da od ostalih 60% jos 12-15% ide na PDV i akcize (20% PDV, 20% od 60% je 12%), i da od preostalih 45-50% moje bruto plate placam m2 po istoj ceni kao u nekoj zemlji gde je moja plata pravilo, a ne izuzetak.
Ti onda pod hitno treba da odes jer ce nam zemlja i voda biti sve zagadjeniji, rude ce se sve vise kopati i idemo ka tome da cemo kupovati pijacu vodu kao i vecina razvijenih zemalja. Zdravstvo se sve vise urušava i polako primat preuzimaju privatne ustanove i dobices uskoro uslugu zavisno od onoga koliko platis ili koji paket osiguranja budes imao po istom sistemu kao i razvijenim zemljama. A sto se tice obrazovanja, ono je poslednjim dešavanjima nokautirano tako da prelazimo na neki model, koliko platis takvo obrazovanje i imas, opet neki zapadni model.
I tamo gde odes neces imati taj problem sa bruto-neto i sigurno ces sa sadašnjom platom imati veci izbor jeftinijih nekretnina nego ovde, naravno na uporedivoj lokaciji. O efikasnosti administracije,državnom skolstvu i zdravstvu najbolje ce ti reci ljudi koji vec zive na drugim mestima

Zavisi od velicine kuhinje i sta sve stavlja u nju. Ako ce frizider + zamrzivac + masinu za pranje sudova + rernu + mikrotalasnu tesko da ce za 4000 EUR da opremi celu kuhinju kada je samo kvalitetnija bela tehnika vec u tom rangu.

Jeste ovde mora više. Ali realno sa do 25k može da se opremi za lep život sa ok svim sadržajima za trosoban stan. To je jedno parking mesto 😂

Ma moze i za dosta manje para da se napravi top kuhinja ako imas veze, drugarova devojka je napravila po meri kuhinju, 2 plakara i jos nesto i izaslo je 380 eura po kvadratu, a ti ljudi koji su njoj radili rade samo Beograd na Vodi i uzimaju po 900-1100 eura po metru, nego su porodicni prijatelji pa su joj uradili za minimalnu zaradu, takodje belu tehniku mozes sve da uzmes "polovno" iz svajcarse 3 puta kvalitetnije, a duplo jeftinije nego da uzimas u radnjama kod nas

Ok, postujem to, ne bih da pisem u tudje ime ali mislim da je i @BillHicks iz provincije i da je su i on i njegove kolege o kojima govori krenuli od nule. Samo kazem razih prica i sudbina ima, nije osnovna podela na urbanite i provincijalce, ili bilo sta tog tipa.

jesmo, svi smo provincija.
mada su neki bili jedinci, akoznasstamislim...

Ma moze i za dosta manje para da se napravi top kuhinja ako imas veze, drugarova devojka je napravila po meri kuhinju, 2 plakara i jos nesto i izaslo je 380 eura po kvadratu, a ti ljudi koji su njoj radili rade samo Beograd na Vodi i uzimaju po 900-1100 eura po metru, nego su porodicni prijatelji pa su joj uradili za minimalnu zaradu, takodje belu tehniku mozes sve da uzmes "polovno" iz svajcarse 3 puta kvalitetnije, a duplo jeftinije nego da uzimas u radnjama kod nas
brt, daj u PM kontakt majstora koji rade 400 eur kvadrat, i tih sto prodaju "uvoznu tehnuku iz CH"

brt, daj u PM kontakt majstora koji rade 400 eur kvadrat, i tih sto prodaju "uvoznu tehnuku iz CH"
Nece tebi i meni da rade za te pare, napisao sam gore, njoj su odradili tako zato sto su porodicni prijatelji, a ovi za belu tehniku imas svuda, ima blizu mene u kraju u Bitoljskoj jedni, nasao sam na kupujemprodajem Miele masinu, stara je oko 6 meseci iz Svajcarse za 890 eura, imas one sto su po 5 godina stare za 400-600, to uzmes i miran si, samo guglaj i nacices mnogo tih sto prodaju iz uvoza, ima u svakom delu grada po neki

Za 20k mozes super sve da skockas, nemoj samo da te oderu za nameštaj po meri(kuhinja,ormari...), to nije nikakva mudrost za uraditi a cifre koje sam cuo u zadnje vreme su za nepoverovati.

Nece, ali narod trazi odgovornost i robiju kao znak nade da necemo jos 30 godina vrteti iste ljude i docekati jos vece posrnuce morala i uredjenosti drustva.
U pitanju je povratak vere u bolje sutra, a to ne moze doci bez promene vlasti i revansizma prema ljudima koji su nas dovukli gde jesmo trenutno.

Ako docekamo jos jedne legaliste koji nece da odrade lustraciju, pakujem kofere koliko tog dana.
Mislim da nije resenje u pakovanju kofera. Treba imati ovde neku bazu ali treba i negde napolju. Bilo bi najbolje napolju na moru ili u nekoj prirodi pa da tamo provodis jedan deo godine i obrnuto. Ovde prolece i jesen, tamo zima, leto :)

Vrh