Šta je novo?

Cene nekretnina

Meni se ne ide odavde. Probacu pomoci deci bar u pocetku ali mislim da cu ih tesko zadrzati ako ne napravim neku oazu na 1-1.5 h kolima od BG-a. Mislim da je to jedino sto ima smisla.
Lako je za sebe se snaći. Ne bih nikako nikome hteo da napravim toliki balon, niti se može.
Ukoliko dodje baš do toga dodje, rade volje ću im spakovati kofer, pa i sebi ako im trebam.
Ali se slažem da je bolje da se izmesti iz gužve, kuća, naselje održivo.

Spoljni kapital => spoljni uticaj => domaci kolonizatori => litijum, zagadjenje, urbanisticki haos, deponije, smece, seca suma, gradnja u nacionalnim parkovima... Koliko god da se zaradi novca, ovo se ne moze popraviti, osim ako se ne ode negde dalje od BG-a ali da se bude ispor radara tj da nije kraj gde ima ruda ili previse voda i slicno. I sa dobrom ekipom samostalno izgraditi infrastruktura radi normalnog zivota. Voda, kanalizacija, put itd Uzeti starlink kad pocne da radi kos nas i to je to.

U svom tom haosu, nezadovoljstvu i "bolesti" ce BG i NS pa i Nis postati izuzetno teski za zivot. Mi idemo u potpuno suprotnomn smeru od razvijenih zemalja EU u pogledu ekologije, ocuvanja prirode i resursa, demetropolizacije. Vise idemo ka Turskoj i bliskom istoku.
Pali smo jos u "SFRJ" kada se zbog posla ulazilo u SKJ jer "tako su svi radili". To je bila prva masovna prodaja "ideala i morala" za pare. Tako da se to nastavilo i mora mnogo vremena da prodje da se to svede na razumnu meru... verovatno jedno 50-100 godina. Vec je proslo 30. Novu vlast necemo izabrati "bez koske" tj u skroz demokratskoj atmosferi pa se mora menjati na 4 godine ako uopste to bude moguce sa cinjenicom da su nam, poslednjih decenija, otisli visoko obrazovani odnosno oni koji bar imaju preduslov da misle, koliko toliko, svojom glavom.

Ovi mladi to nece trpeti - ako ne uspeju nesto da promene, otici ce. Oni su vec sada napredniji jer lakse i brze dolaze do informacija. Za matore, dzaba stvaranje kapitala ovde kad ce deca otici tamo negde a ovo ovde sto im stovirmo ce samo prodati kao nasledstvo.
Tako da ne vidim smisao lozenja u kvalitet zivota u BG - poredjenje sa drugim metropolama Evrope, lozenje na velike terase, malo zelenila u bloku usranog od kerova....
Mozda sam investicione kupovine na nekim lokalnim minimumima cene u zlatu, ako se bas nema bolja ideja ili ako se trazi diverzifikacija...

Meni se ne ide odavde. Probacu pomoci deci bar u pocetku ali mislim da cu ih tesko zadrzati ako ne napravim neku oazu na 1-1.5 h kolima od BG-a. Mislim da je to jedino sto ima smisla.
Drago mi je da nisam jedini. Ovo je sve kao da sam ja pisao. Bravo 👏

Ne slazem se sa skoro nijednom recenicom, sem poslednjeg pasusa.
Poslednji pasus je posledica svega ovog prethodno napisanog. Ovo nije bila kritika naroda ili drzave, ovo je samo sumiranje stanja koje vec dugo traje i trajace. Dovoljno je da se provozas automobilom po metropoloama zapadne Evrope i da uvidis da je to dosta manje stresno nego kroz Beograd. Ja inace, volim kako se vozi u Beogradu, volim da jedni druge "ubrazavaju" sirenama ali to sam ja. Npr vozaci iz moje porodice to ne vole. Cega kod sam se uhvatio poslednjih dve godine, od lokacijskih uslova, lecenja clana familije, PIO fonda, agenta za nekretnine, projekta investicionog vezano za nekretnine, kupovine automobila ... sve je bilo sa bezbroj prepreka i nije nista bilo streight forward. Da nisam imao veze, poznanstva... verujem da mnoge stvari nikad ne bi priveo kraju. Navikao sam se na to i guracu i dalje tako!
Ovi klinci nece!

Volim ko sam, odakle sam, svoje korene, nasu veru itd Da sam ranije otisao (imao sam prilike) verovatno bi se izgubio tamo negde. Ovako sada je lakse kad je covek zreo, utemeljen ali mi se ne ide.

Lako je za sebe se snaći. Ne bih nikako nikome hteo da napravim toliki balon, niti se može.
Ukoliko dodje baš do toga dodje, rade volje ću im spakovati kofer, pa i sebi ako im trebam.
Ali se slažem da je bolje da se izmesti iz gužve, kuća, naselje održivo.
Pa da, cela situacija nas tera u individualizam i da se okrenemo samo sebi ili bliskima u svom okruzenju i da se iskljucimo iz svega. Sto je lose...

Poslednji pasus je posledica svega ovog prethodno napisanog. Ovo nije bila kritika naroda ili drzave, ovo je samo sumiranje stanja koje vec dugo traje i trajace. Dovoljno je da se provozas automobilom po metropoloama zapadne Evrope i da uvidis da je to dosta manje stresno nego kroz Beograd. Ja inace, volim kako se vozi u Beogradu, volim da jedni druge "ubrazavaju" sirenama ali to sam ja. Npr vozaci iz moje porodice to ne vole. Cega kod sam se uhvatio poslednjih dve godine, od lokacijskih uslova, lecenja clana familije, PIO fonda, agenta za nekretnine, projekta investicionog vezano za nekretnine, kupovine automobila ... sve je bilo sa bezbroj prepreka i nije nista bilo streight forward. Da nisam imao veze, poznanstva... verujem da mnoge stvari nikad ne bi priveo kraju. Navikao sam se na to i guracu i dalje tako!
Ovi klinci nece!
Ja gledam trend i promene vremenom, i gotovo sve navedeno je blize Zapadu danas nego sto je bilo nekad. Isto tako vidim bivse zemlje Varsavskog pakta koje su na tom putu malo ispred nas i ta razlika je jos manja. Kad se govori o tim stvarima nikad nije dovoljno videti samo trenutno stanje vec malo odzumirati i setiti se ranijeg stanja.

Oko 5% je moje lično mišljenje. Natavno što više to bolje ali zadovoljan sam s 5% u proseku. Naravno neka godina je bolja neka lošija i to je to.
Ovo što je kolega Extro rekao za inflaciju je veoma bitan momenat u stvari. U Srbiji u avgustu mesecu je godišnja inflacija iznosila 4,7%. To bi onda u principu značilo da si ti profitirao samo 0,3% na ono sto si uložio, sto je u principu dobro samo da tvojih npr. 1000€ ostane i dalje 1000€, a da ne izgubi na vrednosti. Iz te perspektive gledano, ti bi trebalo da nađeš nešto sto će ti praviti 9,7% povrata da bi profitirao 5% i amortizovao inflaciju. A to je u današnje vreme nemoguća misija. Tužna realnost stvarno.

Ovi klinci nece!
Da, kada sam skoro gledao neki youtube video, lik pobegao iz Svedske ovde i voli sto ovde "vlada haos, nije sve pod konac i uredjeno kao u Svedskoj".

Sve kod nas je na "gurku", od banalnih stvari do zivotno opasnih stvari (lekara), a stranci idolizuju to sto ovde mozes da parkiras gde hoces ili mozes sa 100 EUR da zavrsis nesto preko veze ili otplatis policajca da ne pise kaznu, sve dok ne dodje do tih vecih stvari.

I klinci ne treba da tolerisu takav sistem, to sto smo mi anestezirani ili navikli je druga stvar

Ovo što je kolega Extro rekao za inflaciju je veoma bitan momenat u stvari. U Srbiji u avgustu mesecu je godišnja inflacija iznosila 4,7%. To bi onda u principu značilo da si ti profitirao samo 0,3% na ono sto si uložio, sto je u principu dobro samo da tvojih npr. 1000€ ostane i dalje 1000€, a da ne izgubi na vrednosti. Iz te perspektive gledano, ti bi trebalo da nađeš nešto sto će ti praviti 9,7% povrata da bi profitirao 5% i amortizovao inflaciju. A to je u današnje vreme nemoguća misija. Tužna realnost stvarno.
Mozes ulazes u Americku berzu ko ostatak sveta :D

Ja gledam trend i promene vremenom, i gotovo sve navedeno je blize Zapadu danas nego sto je bilo nekad. Isto tako vidim bivse zemlje Varsavskog pakta koje su na tom putu malo ispred nas i ta razlika je jos manja. Kad se govori o tim stvarima nikad nije dovoljno videti samo trenutno stanje vec malo odzumirati i setiti se ranijeg stanja.
Ne pricam o GDPu, nezaposlenosti, kilometrima auto-puta., izvozu IT-a odnosno o rastu ekonomije. Mislim na svakodnevne stvari koje svakome od nas uticu na zivot:

- Polecu avioni iznad stambenog naselja Bezanijska Kosa svako jutro od 5 pa do kasno u noc. Promenili su trasu da bi ustedeli avioprevoznicima gorivo (spoljasnji uticaj) tako da "zaokrecu" tacno iznad groblja i zgrada umesto kao nekada da produze pravo pa da okrenu kod Avale
- Tenzija oko Litijuma. Svakome ko se potrudi moze da zakljuci da je to katastrofa prica (spoljasnji uticaj)
- Zagadjenost vazduha - sve veca, neverovatno je da struka ne moze da utvrdi uzroke zagadjenja npr zimi i da drzava pocne to da resava - ne znam ciji je uticaj ali mislim da mozemo to da brzo resimo kao i za ovo ispod:
- Recni slivovi sirom Srbije - tenzija i dalje traje
- Prekomerna seca sume sirom Srbije
- Bespravna gradnja u Nacionalnim parkovima i zasticenim podrucijima
- Urbanisticki haos od BnV, Vracara i drugih delova grada. Zgrada na zgradi, prosiruju se ulice da sto vise prime automobila kao da to moze unedogled da se radi
- Losa zdravstvena usluga (ok, reci ces pa tako je i u drugim zemljama cak i zapadne evrope ali oni maju sledece) - neintegrisanost privatnog i drzavnog sistema

Necu da ponavljam sto su ljudi ovde pisali ali ovo necemo svi mi zajedno ovde na forumu nikada moci da promenimo... ili ce promena trajati nekoliko decenija...

Sto se para tice, sve ok :) ali nije sve ni u parama :)

- Zagadjenost vazduha - sve veca, neverovatno je da struka ne moze da utvrdi uzroke zagadjenja npr zimi i da drzava pocne to da resava - ne znam ciji je uticaj ali mislim da mozemo to da brzo resimo kao i za ovo ispod:
Zna se sta je uzrog zagadjenosti vazduha

Ne pricam o GDPu, nezaposlenosti, kilometrima auto-puta., izvozu IT-a odnosno o rastu ekonomije. Mislim na svakodnevne stvari koje svakome od nas uticu na zivot:

- Polecu avioni iznad stambenog naselja Bezanijska Kosa svako jutro od 5 pa do kasno u noc. Promenili su trasu da bi ustedeli avioprevoznicima gorivo (spoljasnji uticaj) tako da "zaokrecu" tacno iznad groblja i zgrada umesto kao nekada da produze pravo pa da okrenu kod Avale
- Tenzija oko Litijuma. Svakome ko se potrudi moze da zakljuci da je to katastrofa prica (spoljasnji uticaj)
- Bespravna gradnja u Nacionalnim parkovima i zasticenim podrucijima
- Urbanisticki haos od BnV, Vracara i drugih delova grada. Zgrada na zgradi, prosiruju se ulice da sto vise prime automobila kao da to moze unedogled da se radi
- Losa zdravstvena usluga (ok, reci ces pa tako je i u drugim zemljama cak i zapadne evrope ali oni maju sledece) - neintegrisanost privatnog i drzavnog sistema

Necu da ponavljam sto su ljudi ovde pisali ali ovo necemo svi mi zajedno ovde na forumu nikada moci da promenimo... ili ce promena trajati nekoliko decenija...

Sto se para tice, sve ok :) ali nije sve ni u parama :)
Ni ja ne mislim samo na pare i GDP, zapravo za skoro sve nabrojano bih mogao sad diskutovati da ide na bolje, ali vec smo dovoljno u oftopicu :)

Slazem se, da je samo tehnologija problem imali bi dosta mi proizvoda.
Ali sve oko toga je problem (administracija oko firme, brending, marketing, prodaja, istrazivanje trzista).

Vecina ljudi koje sam ja upoznao da pokusavaju nesto dolaze iz tehnicke pozadine, a naci kombo ljudi koji bi radili zajedno na necemu sto moze da propadne u Srbiji je dosta tesko jer smo dosta vise strasljivi prema riziku od zapadnog sveta rekao bih.
Pa strasljivi. To je ono sto smo pricali pre nekoliko desetina strana. Preduzetnistvo kod nas je mizerno gde ili nailazis na razne sistemske blokade ili na rodbinu “sta se ti sad pravis pametan”. Cigle i cao.

Struka veoma dobro zna ko su zagadjivaci i u kom procentu. Resiti taj problem je poprilicno skakljivo politicko pitanje inace moze da se resi za dve sezone.

Insitut Jaroslav Cerni je prodat SNS firmi za sicu suprotno nacionalnim interesima. Korupcionaski skandal nevidjenih razmera o kome se nedovoljno pisalo:

Jos jedan SNS plen i rasprodaja porodicnog escajga zarad malo investicija

...

Bukvalno svaka od stavki pre ili kasnije nas dovede do vrha vlasti.

Zna se sta je uzrog zagadjenosti vazduha
Ima malo istine u ovome a ima i to da nisu dali donaciju Petnici pa je opleo po njima ;) (dok su pare kapljale to sto spaljuju mokri ugalj sa puno gline nema veze ...)

Kupiš stan u fazi izgradnje, plaćaš etapno, ili ispregovaraš dodatni popust za plaćanje unapred (ako je reputatabilan I solventan investitor neće na konto toga dati ogroman popust, ali 5-7% može da se dobije). Nakon 3 godine stan vredi 35% više.

Pa strasljivi. To je ono sto smo pricali pre nekoliko desetina strana. Preduzetnistvo kod nas je mizerno gde ili nailazis na razne sistemske blokade ili na rodbinu “sta se ti sad pravis pametan”. Cigle i cao.
Ta rodbina, porodica, okruženje je problem.
Zavisi sa kim si okružen.
Gde ćeš biznis, tu je monopol, reketiraće te, inspekcije i nemoj mnogo da izviruješ.
Ćuti, ko lepo u školi, sedi i ponavljaj, to jest uči šta ti se kaže.
Izgradnju samostalnu, pa tu ti je mafija ne može to bilo ko da gradi, mani se, Poljoprivreda, ma suše, grad, gubitak, samo veliki igrači. Kafić i restoran - reket.Pre mnogo godina mi drugar navijač sa ozbiljnom ekipom rekao pekare su Albanci, ne može to svako, ajao, a čovek bi pomislio da on ide i uzima procente.
Korporacije drže IT i to je nestabilno, izdavanje stanova ma i tu se stanari usele i neće da izadju, nabiju ti račune struje jer kopaju kriptovalute, stan na dan ti naprave žurku i razvale stan. Zaposli se i budi srećan sa mesečnom platom ili još bolje u državnu instituciju jer tu ne možeš dobiti otkaz tako lako i onda lepo kredit za stan.
Nikako ulaganje to svi lažu da te navuku da ti uzmu i to malo, samo se od plate živi. Banke nisu sigurne (Jezda i Dafina), kripto špekulacija, berza treba biti pametan jako i u inostranstvu(verovatno i to namešteno), zlato može koji dukat, jer ako kupiš više označen si i dolaze lopovi, eventualno sve postepeno u evre(po različitim menjačnicama ili bolje po bankama, da ti neko ne uvali lažne) i štek u stanu.
Ok, može stan i samo proverenim da se izdaje ili nemoj da izdaješ bolje neka stoji, a ne neke probleme da imaš.
Ok ajde sada su se oslobodili malo ljudi pa su krenuli kredite barem da uzimaju, ali ni to nemoj ako nisi 100% siguran za svoj posao, jer zamisli otkaz da dobiješ, nestabilno je vreme(kada u našem životu nije bilo nestabilno?).
Za zemljište ne znam zašto ne kupuju baš ljudi, možda i tu ima straha da im se neko ne nastanji na zemljištu ili zakopa nešto, bolje evrići u dušeku ili da se troše novci na skuplju odeću, auto, letovanje, tehniku, zimovanje, restoranima itd... Jedan je život.
EDIT: Da zaboravio sam za biznis, to je neko pomogao(roditelji, rodjaci, bogati stric, deda radio u službi itd...), tu ne možeš sam od nule.

Poslednja izmena:
Kakvi su ovo primeri lol, ko igde govori o UBI od milion evra?

To je ko da kazes, ‘zaboli te glava, i ti uzmes 1000 aspirina, overdoziras se i umres, sta je aspirin nego cist otrov?’.
Zato što kad nisi siguran da li je nešto dobro ili loše i kakve makroekonomske posledice može da izazove, onda dovedeš to nešto do ekstremnih granica i mnogo jasnije vidiš.

Ovo mi je prosto neverovatno da su tako nešto mislili! Još su računali 75 dana kažeš što ispada cela sezona u CG (od 20.6 do 5.9)... I to znači occupany rate da bude 100% i to svaki dan da košta po 600e. Pa to ne može da se tako projektuje ni u centru New Yorka:) Obično kod nas možeš da se dobro prihoduje oko srednje cene.
Problem je u tome što oni nisu radili nikakvu analizu već su poverovali u cifru koju im je rekao prodavac, a tih 600e noć je cena sa popustom za stan sa dve spavaće sobe, zvanična cena bez popusta je 900e (okačio sam u prethodnoj poruci zvaničan cenovnih za 2025).

Cene moraju da budu te, jer kako ti da opravdaš dvosoban stan koji košta 800k evra kao investicionu nekretninu ako cene nisu takve?

Kod nas u regionu investicione nekretnine ne postoje, štaviše u svetu je teško naći lokacije gde investicione nekretnine imaju smisla i periode kad imaju smisla. Ako neko ima viška novca, postoje daleko pametniji načini gde taj novac bezbedno i pasivno plasirati od kupovine nekretnine.

Problem je u tome što oni nisu radili nikakvu analizu već su poverovali u cifru koju im je rekao prodavac, a tih 600e noć je cena sa popustom za stan sa dve spavaće sobe, zvanična cena bez popusta je 900e (okačio sam u prethodnoj poruci zvaničan cenovnih za 2025).

Cene moraju da budu te, jer kako ti da opravdaš dvosoban stan koji košta 800k evra kao investicionu nekretninu ako cene nisu takve?

Kod nas u regionu investicione nekretnine ne postoje, štaviše u svetu je teško naći lokacije gde investicione nekretnine imaju smisla i periode kad imaju smisla. Ako neko ima viška novca, postoje daleko pametniji načini gde taj novac bezbedno i pasivno plasirati od kupovine nekretnine.
Cene su onolike koliko je neko spreman da plati.
Nema opravdanja cena po nekom zacrtanom ROI principu, jer ideš u minus onda.
Evo kolega @Analitičar je spustio kiriju zbog toga, da ne bi imao prazan hod.
Verovatno će je dići sledeći put ili za godinu dana.
Najgore je da je neiskorišćena nekretnina i da čak ideš u minus zbog toga, to jest da ne ostvariš maksimalni prihod. Nekad se i to desi zbog preplaćene nekretnine i lošeg biznis plana.
Slažem se da postoje pametniji načini plasiranja novca od kupovina nekretnina.

Kako ovo može biti tačno, kada je opšte poznato da kod nas 99% "viška" investira u nekretnine. Reći da u svetu, koji naravno ima 1000x razvijenije tržište kapitala nego Srbija, je "teško naći lokacije i periode koji imaju smisla" je potpuni nonsens jer, pored što se investira u akcije, derivate, PE, commodities i sve ostalo u šta se kod nas ne investira, opet se u tim zemljama investiraju stotine milijardi u nekretnine, bilo sa svrhom rente ili parkiranja novca za buduću projektovanu apreciaciju.

Da li misliš da je to održiva i normalna situacija? Na svake 3 godine da ti je potrebno za stan od 50m2 od 30k do 50k više? Sa rastom cena svake godine je to sve više i više. To je definicija balona
Balon ili ne, moj odgovor se odnosio na tezu @Nnn062 da se na nekretninama gubi novac usled inflacije. Nisam Milan Tarot što bi ti rekao, ali retko ko ko je investirao u nekretninu proteklih 10+ godina nije višestruko zaradio.

Vrh