Pa strasljivi. To je ono sto smo pricali pre nekoliko desetina strana. Preduzetnistvo kod nas je mizerno gde ili nailazis na razne sistemske blokade ili na rodbinu “sta se ti sad pravis pametan”. Cigle i cao.
Ta rodbina, porodica, okruženje je problem.
Zavisi sa kim si okružen.
Gde ćeš biznis, tu je monopol, reketiraće te, inspekcije i nemoj mnogo da izviruješ.
Ćuti, ko lepo u školi, sedi i ponavljaj, to jest uči šta ti se kaže.
Izgradnju samostalnu, pa tu ti je mafija ne može to bilo ko da gradi, mani se, Poljoprivreda, ma suše, grad, gubitak, samo veliki igrači. Kafić i restoran - reket.Pre mnogo godina mi drugar navijač sa ozbiljnom ekipom rekao pekare su Albanci, ne može to svako, ajao, a čovek bi pomislio da on ide i uzima procente.
Korporacije drže IT i to je nestabilno, izdavanje stanova ma i tu se stanari usele i neće da izadju, nabiju ti račune struje jer kopaju kriptovalute, stan na dan ti naprave žurku i razvale stan. Zaposli se i budi srećan sa mesečnom platom ili još bolje u državnu instituciju jer tu ne možeš dobiti otkaz tako lako i onda lepo kredit za stan.
Nikako ulaganje to svi lažu da te navuku da ti uzmu i to malo, samo se od plate živi. Banke nisu sigurne (Jezda i Dafina), kripto špekulacija, berza treba biti pametan jako i u inostranstvu(verovatno i to namešteno), zlato može koji dukat, jer ako kupiš više označen si i dolaze lopovi, eventualno sve postepeno u evre(po različitim menjačnicama ili bolje po bankama, da ti neko ne uvali lažne) i štek u stanu.
Ok, može stan i samo proverenim da se izdaje ili nemoj da izdaješ bolje neka stoji, a ne neke probleme da imaš.
Ok ajde sada su se oslobodili malo ljudi pa su krenuli kredite barem da uzimaju, ali ni to nemoj ako nisi 100% siguran za svoj posao, jer zamisli otkaz da dobiješ, nestabilno je vreme(kada u našem životu nije bilo nestabilno?).
Za zemljište ne znam zašto ne kupuju baš ljudi, možda i tu ima straha da im se neko ne nastanji na zemljištu ili zakopa nešto, bolje evrići u dušeku ili da se troše novci na skuplju odeću, auto, letovanje, tehniku, zimovanje, restoranima itd... Jedan je život.
EDIT: Da zaboravio sam za biznis, to je neko pomogao(roditelji, rodjaci, bogati stric, deda radio u službi itd...), tu ne možeš sam od nule.