Sto bi to neko rado kad mu je lakse da grune pare u ciglu i izme 3 dinara na ulozen 1 dinar plus posao sigurica a kupci se otimaju ...
Pa cak i u nekretninama, nasi investitori su relativno sitni. Zato i slabo ima zaista velikih projekata.
Opet, i za jacanje tog IT ekosistema je potrebno vreme. Secam se kad sam ja pocinjao tamo krajem 2000ih, 95% firmi je radilo outsource, i to vecina onaj najsitniji, sajt, shop, itd.
Ja sam prvo i poceo tako sto sam sa drugarima napravio firmu i pravili smo shopove. Jasno je nama bilo od starta da ne zelimo samo da prodajemo sate vec da multiplikujemo svoj rad ali nije to bas tako lako.
Ako radis B2C, konkurencija je ogromna, vecina kategorija ima winner takes it all rezultat, a takmicis se sa US firmama koje ako pokazu ikakav potencijal budu zasute milionima investicija. To je nesto sa cime ni ostatak Evrope dan danas ne moze uspesno da se takmici, a ne mi tad u tranzicionoj Srbiji.
Ako radis B2B, ako se naslanjas na domacu privredu, imas uglavnom neke srpske gazde koje u to vreme IT kapiraju kao nesto sto platis komsijinog malog koji zna sa ti kompijuteri 150e. Ako se oslanjas na stranu, za gomilu nisa nemas domain znanje, pa marketing, sales, sve to je u to vreme na dosta primitivnom nivou kod nas.
Mi smo stalno jedan deo resursa usmeravali na nase proizvode ali jednostavno znali smo samo da isprogramiramo, a nista od ovog ostalog potrebnog (mi smo doduse bili ubedjeni da smo maheri za sve

).
Danas mislim da stvari stoje dosta bolje, em imas vise product firmi, em je i outsourcing dobrim delom presao na nearshoring, znaci kancelarija ovde je manje vise deo maticne kompanije, ukljucena u biznis procese. Takva je i moja firma, ja sam u Srbiji ali sam desna ruka CTO-a (a bogami i leva ruka CEO-a) u SIlicijumskoj dolini, i ucim od njih konstantno. Ja danas, sto
@BillHicks kaze, imam zlatne lisice, imam neki projekat sa strane i partnere sa znanjem, ali nam je svima to sekundarni posao pa ide kilavo i za sad samo gubi pare. Da smo imali ovo znanje pre 15 godina kad smo mogli da zivimo na Smokiju i maminoj kuhinji, i da je vise ljudi u Srbiji bilo u slicnoj poziciji, vec bi mi imali srpske unicorne. Mislim da tek poslednjih nekoliko godina imamo odgovarajuci ljudski kapital za tako nesto.