Šta je novo?

Cene nekretnina

Ja znam za ljude koji su se zalili na kupatila od 6m2 jer "preveliko, krade mi kvadrate"

Znaju investitori ciljnu grupu ne brini
Ti što kukaju nikako nisu "lux" kategorija, ako kukaju onda nemoju dovoljno novca za komfor, a daju pola milke za stan. 5-6m2 po meni prava mera sa normalnom tuš kabinom gde možeš da se okreneš, veš mašina, sušilica, lavabo... da svuda lepo može da se pridje. Ako tako gledaju onda i spavaća soba veća od 8m2 nije potrebna, šta tu samo krevet i prespavaš. Mada jbg ima nas raznih, meni su npr terase bacanje para, a neko voli velike.

Moja je recimo oko 90 kvadrata, prizemna. Komsijske kuce okolo su sve tako nesto otprilike kvadrata, retko ko ima sa manje od 80 kvadrata. To je stara gradnja iz 70-ih i 80-ih uglavnom, puna cigla, pecena rucno u dvoristu. Dvorista su dugacka, da ne kazem duboka gledajuci sa puta, ne puno siroka, i svako od komsija ima bastu iza kuce i sumu iznad baste, sve paralelno gledano jedan za drugim.
Pravljene su kuce jako lose, gledajuci danasnje potrebe, prilagodjavali su kako im je tada trebalo, pa je recimo ovih mojih 90 kvadrata iskorisceno tako sto je soba za goste koja se koristi samo za slavu oduzela 50% povrsine kuce, tako da je ostatak kuce skucen. Takodje je pravilo ogroman hodnik, jer tu idu zamrzivac i ves masina i ormani, a nekad je to bila letnja kuhinja.
Ima poneka kuca u komsiluku sa spratom, ali uglavnom slabo, cak i kada je ima, nije vise od 120 kvadrata, tako da ljudi uglavnom prave prizemne kuce sire, ili spratne uze.

Moje selo nije ono ni Kalifornija, a nije ni planincuga, tako da sam negde izmedju, spada u planinsko selo i daleko je od prve vece varosice ili grada. Nema kroz celo selo asfalt, ali je pristup ravan, pa mozes i Lambordzinijem da dodjes ako hoces, samo ako nije zavejano snegom.

Lux kuca kod mene u selu ne postoji, osim jednog gastarbajtera koji je napravio da se pohvali ispred 5 baba i 3 starca. Sve su uglavnom jedva odrzavane, samo ono sto mora.
Skroz drugacije nego kod nas u Vojvodini.
Kod nas se po kuci moze otprilike videti da li si domaci pravi Bačvanin ili si dosao iz Bosne. Kevini su vekovima ovde i oni imaju pravu vojvodjansku/švapsku kuću, visoki plafoni, ide se iz sobe u sobu, hodnik jedva da postoji, letnja kuhinja obavezno, da se jede posle njive. Tako je bilo u to vreme.
Ćaletovi iz Bosne, to kuca na sprat obavezno, uz veliki hodnik po sredini, plus svi imaju terasu na koju se izlazi iz spavace.

Kod mene u ulici su dosta komotnije kuce, bio sam u skoro svim unutra i retko ko ima ispod 100kv plus jos neke dodatne produzene prostorije, nusprostorije sto bi se reklo, garaze, susare...dosta njih ima na sprat ili potkrovlje gore, ali mozda njih 60-70% ima sredjeno oba sprata, ceste su situacije da nisu oba sprata full sredjena.

Ako ti je optimalni standard življenja za cetvoroclanu porodicu 150 m2 I radionica pride, onda se slažem da većina objekata koji se ovde diskutuju neće zadovoljiti tvoje standarde
Pa dobro i ne mora. Samo pričam šta je normalno i šta treba da se smatra pod "lux" (a lux je valjda i prostorni komfor, vidim da ima još njih koji se slažu sa tim), a ako se plašiš da ti kupatilo pojede kvadrat ili dva onda jbg nisi toliko bogat koliko se predstavljaš ili ti je kupatilo čisto estetske prirode kao i nekome kuhinja. Kod mene u stanu je to nazovi prč kupatlo, ne znam ni da li ima cela 4m2. Nema mesta ni mašinu za veš da postavim kako treba, a sušilica je tek pojam (a tu je i hemija, kozmetika, aparati...). Ako je neko u kupatilu tipa pere zube, a ti hoćeš do tuš kabine ili čega već nema šanse da se prodje normalno. Decu kad kupam presedne mi ali dobro bar je tuš kabina prostrana. Tačno se vidi da je arhitekta namerno ukrao od kupatila da bi bila veća spavaća soba jer šta znam sad su valjda moderna ta kupatila od 3-4m2 za prdenje. E sad ako hoćeš lux onda treba i kada, a gde kadu da staviš u takvom kupatilu? Znam znam "šta će ti kada"? Pa zatreba, hoću da se luksuziram i čvarim ako imam mogućnosti, a da ne pričam koliko je lakše kad su deca mala, a ne da ih jurim po tuš kabini. Svaka prostorija koja ne zahteva neko snalaženje, preskakanje kreveta i prolaženje na kant je po meni normalna prostorija gde može da se diše (kao što tebi plafoni od 3,5m daju osećaj prostora i to voliš i onda se za tebe može reći da retko koji objekat zadovoljava tvoje standarde)), sve ostalo su kompromisi. Pričam naravno za funkcionalne porodice kojima treba usisivač, veš mašina, sušilica, daska za peglanje, ostava, kuhinja (može i špajz)... ovima koji to sve outsource-uju jbg neka uzmu šta im treba i šta smatraju pod lux :) njima je bitan samo lokacijski "lux".

Jel ovako nešto luksuzno po kriterijumima 😉
Zgrada / kompleks:

• Obavezno SPA centar (bazen, sauna, hamam, teretana, masažne sobe).
  • Ekskluzivan ulaz i recepcija sa obezbeđenjem.
  • Lift direktno u stan (privatni).
  • Nema komšija iznad i sa strane (npr. ceo sprat samo za tebe).
Stan (rezidencija):

• Dnevna zona:
    • Velika dnevna soba otvorenog tipa, povezana sa trpezarijom i kuhinjom.
    • Gostinjski toalet.
    • Velika terasa sa prostorom za sedenje i zelenilom.
  • Servisna zona:
    • Vešernica (pranje, sušenje, peglanje).
    • Špajz pored kuhinje.
    • Soba za spremačicu/kuvaricu sa sopstvenim kupatilom.
  • Noćna zona:
    • Master spavaća soba sa garderoberom (walk-in closet) i luksuznim kupatilom.
    • Ostale spavaće sobe – svaka (ili skoro svaka) sa sopstvenim kupatilom i garderoberom.
Dodatno:

• Privatnost i tišina (nema bočnih i gornjih komšija).
  • Direktna ventilacija i puno prirodne svetlosti.
  • Smart home sistem (kontrola svetla, klime, sigurnosti).

Ipak kuća za pravi luks užitak, na golemom placu razume se, radi privatnosti.

Sa krevetom 200x200, po mogućnosti Schlarafia dušek.

Opasno po zdravlje je i sedeti na poslu predugo. Tu do 2 sata maks.
Upravo takav i imam(iako vec mesecima spavam na kauču u drugoj sobi😉)i to cu osim tv jedino i seliti u novi stan.
Ovih 2 sata provedem samo u prevozu od i do posla, ali trudiću se u budućnosti maksimalno da ispoštujem ovaj predlog/savet.
Nista od ovog nije potrebno za luksuz, taj spa u zgradi moze samo da smeta.

Ovo je vrh fora i stvarno doprinosi privatnosti i osecaju luksuza. Ako je sprat samo za tebe sta ce ti lift direktno u stanu.

Odlicno! Samo da ta kuhinja i trpezarija nisu bas open space sa dnevnom sobom, da bar ima neka vizuelna barijera. Sve ostalo je taman :)

Ekstra! Umesto sobarice bolje jos jedno dete ali neka bude i za sobaricu :)

Ovo je vec preterano. Sta ce nekom tolika kupatila. Walk in garderober je cist gubitask prostora, treba ga praviti samo ako bas ne znas sta ces sa kvadratima.

Ne bih se bunio nesto da zivim u takvom stanu ali se bojim da mi treba jedno milionce za tako nesto :D
Mora kućna pomoćnica, pa ko će da sprema toliki stan i kupatila i da priprema hranu. Verovatno će neki Tesla Optimus to da radi u budućnosti i da nabavlja hranu(poručuje sastojke).Pa ne znam ni da li je milionče dovoljno za ovakav stan u BG-u.
Slažem se za kupatila, ali ako je vas 5 u stanu i dva tinejdzera, mora se imati jedno više kupatilo osim master kupatila i wc-a.
Ok, subjektivno sam rekao SPA verovatno i slazem se da ako je ceo stan na jednom spratu da ne mora lift za ulazak u stan.
Garderober po meni treba da se ne bi probudi neki član koji spava. usled malog prostora izmedju kreveta i ormana.
EDIT:
I ovo sve pričamo o samom stanu, okruženje je i važnije, pogled, komšiluk, lokacija, vazduh, podrazumeva se uvek dostupan parking ili garaža, bezbednost.

Poslednja izmena:
Mora kućna pomoćnica, pa ko će da sprema toliki stan i kupatila i da priprema hranu. Verovatno će neki Tesla Optimus to da radi u budućnosti i da nabavlja hranu(poručuje sastojke).
Dok su deca mala svakako mora neko da pomogne (ali ne mora da zivi tu pored vas ako bas nije moranje) ali kad deca porastu ne bi bilo lose da se prihvate malo kucnih poslova. Ima to veoma pozitivan uticaj na odrastanje i sagledavanje sveta oko sebe.

Pa ne znam ni da li je milionče dovoljno za ovakav stan u BG-u.
Ko zna koliko jeste ... Stvar je u tome da kad preskocis neku cifru postaje besmisleno, onda bolje da gledas kucu. Za milionce ima ozbiljnih kuca (skoro se prodavala jedna od milion i pol, bukvalno sve sto opisujes x2 + dve garaze + podrumske prostorije-ostave + neko sitno dvoriste. Ako bih imao taj novac pre bih isao na tu varijantu ...

Slažem se za kupatila, ali ako je vas 5 u stanu i dva tinejdzera, mora se imati jedno više kupatilo osim master kupatila i wc-a.
Za 5 clanova porodice je neki optimum dva kupatila i jedan wc, sve preko toga je neiskoristivo a ispod toga vec bude guzva.

Garderober po meni treba da se ne bi probudi neki član koji spava. usled malog prostora izmedju kreveta i ormana.
E vidis, tu postoje dve skole misljenja. U sustini walk-in garderober ima smisla samo ako je ogroman i ako imas dovoljno prostora u sobi/stanu. Ako je vec prostor ogranicen onda klasican garderober ima mnogo vise prednosti.

EDIT:
I ovo sve pričamo o samom stanu, okruženje je i važnije, pogled, komšiluk, lokacija, vazduh, podrazumeva se uvek dostupan parking ili garaža, bezbednost.
To uvek. Ova kuca sto sam malo pre opisivao je bila vrh ... ali mogu samo da mastam o tome :)

Da li ovaj stan u Novom Sadu prolazi luks filter:

Da li ovaj stan u Novom Sadu prolazi luks filter:

Apsolutno, jedan od najbolje sređenih stanova koje sam video. Uprkos tome, cena je apsurdna.

Koliko realno moze da kosta ovakav stan u Novom Sadu? I kakav je to kraj Detelinara?
Detelinara ima neki svoj identitet kao jedan autentičan novosadski kvart, ljudi koji su tamo odrasli se često identifikuju sa tim krajem, kao recimo Čubura na Vračaru ili Lion na Zvezdari. Što se lokacije, infrastrukture tiče, za mene je to periferija. Mislim da bi u NS generalno bilo tesko dobiti vise od 5k po m2 ma kako da je sređen stan.

Ako pitas za lokacijske uslove i gradjevinske dozvole, u Beogradu oko mesec dana uglavnom ili vise, a u Indjiji recimo znam da za par dana stize.
Napisao sam, zavisi od slučaja do slučaja. Ko ti radi, koliko znaš ceo proces. Odbijaju nekad zbog banalnosti. Ja bih mogao svaki put da nadjem nešto kada bih hteo da te odbijem.
Jednoj ženi je trebalo 2.5god da konačno dobije gradjevinsku za kuću. Dok je drugome trebalo 2 meseca za lokacijske i gradjevinsku.
Kasnije i EPS, ako ne znaš procedure pa onda i ljude da ih podsetiš za to, baš može da se oduži. Još ako nisu našao čoveka da se time bavi i ko je u tome(pri tome ne govorim ovde još o mitu) i misliš da će to svojim tokom ići, onda treba pre svega toga da se ponovo pročita lektira čekajući Godoa.

Mene zanima šta je u glavi prodavcu, agenciji kada dođe do toga da oglasi stan na milion+ evra.
Profit :D Apropo toga ona kuca sto je Filip kacio isto u Novom sadu za 1M je bolja kupovina. Mada sad sam istrazivao gde je Detilinara, lepo izgleda kraj, mogao bih tu da zivim i ne cini mi se da je periferija.
Stan iako moderno opremljen ima neki vintage stil koji mi se sviđa.
Moglo bi sa par detalja i blagom promenim namestaja da se uvuce pod bauhaus i da bude top!

Profit :D Apropo toga ona kuca sto je Filip kacio isto u Novom sadu za 1M je bolja kupovina. Mada sad sam istrazivao gde je Detilinara, lepo izgleda kraj, mogao bih tu da zivim i ne cini mi se da je periferija.

Moglo bi sa par detalja i blagom promenim namestaja da se uvuce pod bauhaus i da bude top!
Daleko je to od periferije, a za kraj se ne bih složio. Postoje stara i nova Detelinara, nova je prenatrpana a na staroj je uveče jezivo.
Bolje onda Novo Naselje, koje je kao malo dalje od centra od Detelinare a deli ih jedan Bulevar. Ono je planski odradjeno poput Limana. U NS-u možeš odatle bajaom stići za 15min u centar i to biciklističkom stazom.
Ovo je ozbiljna APP cena, ali lep stan, oko enterijera ok ni meni nije sve baš po ukusu ali mogu reći da je luksuzan stan.
EDIT: Jedino male izmene nameštaja u dnevnoj
EDIT 2: Ovde sam ja hteo da kupim stan https://share.google/pj9ihAP4fwsqKJ7Gr

Poslednja izmena:
Vrh