Šta je novo?

Cene nekretnina

Sve cene svih nekretnina linearno idu gore 600-700 eur po m2? Nebitno da li je starogradnja u Blacu ili novogradnja na Dorćolu?
E sad cvrc starogradnja u Blacu. Nemoj granične primere. Resavica 😁. Računao sam na novogradnju prvenstveno u većim i manjim mestima. Starogradnja u malim mestima nema tu likvidost kao starogradnja u nekom centralnom mestu u Beogradu ili nekom većem gradu. Što veće mesto i traženije to starogradnja više prati porast cene novogradnje.
Nisam ja Milan Tarot. Kažem samo koja cena treba da bude i u kojim okolnostima.
Isto kao što kažem za globalni print.
Kovid štampa x2-x3 = Mirijevo 5k

E sad cvrc starogradnja u Blacu. Nemoj granične primere. Resavica 😁. Računao sam na novogradnju prvenstveno u većim i manjim mestima. Starogradnja u malim mestima nema tu likvidost kao starogradnja u nekom centralnom mestu u Beogradu ili nekom većem gradu. Što veće mesto i traženije to starogradnja više prati porast cene novogradnje.
Nisam ja Milan Tarot. Kažem samo koja cena treba da bude i u kojim okolnostima.
Isto kao što kažem za globalni print.
Kovid štampa x2-x3 = Mirijevo 5k
Ne dajem granicne primere nego pokusavam da razumem tvoju argumentaciju jer ti je stil pisanja cesto nerazumljiv. Zameni starogradnju u Blacu novogradnjom na Erdogliji. Da tamo poraste cena po m2 700 eur u naredne 2 godine, to bukvalno naucna fantastika. Sa druge strane da novogradnja na Dorcolu koja je sada vec preko 6k eur po m2 u naredne dve godine poraste samo 10% to je prilicno skromno. Dakle, nije mi jasno sta je zapravo tvoj argument.

Pa mene ne zanima sta ti imas. Kako mozes da savetujes nekog ko ima 40k u steku da ulaze u berzu i kripto i placa kiriju dok cene stanova rastu 10% godisnje? Da li si realan?
Svako donosi svoje finansijske odluke, ja samo kazem da ima alternativa cigli, ako ti je imperativ da imas stan sto pre onda kupuj.
Ne razmislja svako kao ti, kupovina nekretnine na kredit ima i svoje rizike kao i svaki drugi vid investiranja.

U slucaju da ti zafale pare za zivot ti si dosta fleksibilniji i fluidniji kada mozes da prodas par akcija na berzi ili se preselis u losiji stan sa manjom rentom nego dok si pod kreditom za stan koji ne mozes da parcijalno prodas da nadomestis neku svoju finansijsku krizu.

Evo u Vojvodjanskoj (stara bezanija) neki projekat kazu cene OD 3600 + PDV, a u isto vreme vidimo onaj projekat na Dorcolu sa slicnom cenom, to mi je tek misterija.
Za novi kompleks na Dorćolu sam dobio ponudu za stan sa jednom spavacom sobom 59m2 i to je trenutno najmanja kvadratura za taj tip stana od onoga sto je pusteno u prodaju.Cena je 4080 +PDV.Trenutno imaju lokacijski dozvolu i rade rezervacije Rok za prvu fazu je proleće 2028,a za drugu 2030,upotrebna dozvola ne pre 2031.
U Vojvodjanskoj 88 cena je trenutno 2950+PDV,u Vojvodjanskoj 20 je 3000+PDV,u Vojvodjanskoj 28 je 3100+PDV,ali je jako malo stanova ostalo i digli su cenu(za jedan od 50m2 traze 3400+PDV).

Ne dajem granicne primere nego pokusavam da razumem tvoju argumentaciju jer ti je stil pisanja cesto nerazumljiv. Zameni starogradnju u Blacu novogradnjom na Erdogliji. Da tamo poraste cena po m2 700 eur u naredne 2 godine, to bukvalno naucna fantastika. Sa druge strane da novogradnja na Dorcolu koja je sada vec preko 6k eur po m2 u naredne dve godine poraste samo 10% to je prilicno skromno. Dakle, nije mi jasno sta je zapravo tvoj argument.
U Kragujevcu su svuda za nepunih godinu dana porasle cene za oko 300-330e. Ne znam zašto bi bilo nezamislivo. To je standard gradnja za plebs kao novogradnja u Zemunu od 2700e. Ne može da se poredi sa objektima koji su 6-7k. To zavisi od drugih faktora. Ja ti pričam za ostatak od 99% tržišta
Dont mix grandmothers and frogs.
Ovo je samo jedan produženi dosadni ciklus zbog previše naštampanih para i duga.

Prosecna cena novogradnje u Bg-u u Decembru 2024 je 2594e. Prosecna cena u Decembru 2020 je bila 1873e.

Znaci to je rast od ~750e za 4 godine. U ostalim gradovima i manje. Pa vi vidite sta je stalo u te 4 godine. FOMO, inflacija, Ukrajina, Rusi, rast kirija, rast kamata, ogranicenja, rekordni promet, pad prometa, povratak prometa itd.

Da li neko moze da zamisli sta sve moze se dogodi u sledece 4 godine? I da garantuje da ce kirije, plate, kamate itd ostati iste, pa da to pravi neki hard limit na cene? Meni to deluje kao teska banalizacija.

Za novi kompleks na Dorćolu sam dobio ponudu za stan sa jednom spavacom sobom 59m2 i to je trenutno najmanja kvadratura za taj tip stana od onoga sto je pusteno u prodaju.Cena je 4080 +PDV.Trenutno imaju lokacijski dozvolu i rade rezervacije Rok za prvu fazu je proleće 2028,a za drugu 2030,upotrebna dozvola ne pre 2031.
U Vojvodjanskoj 88 cena je trenutno 2950+PDV,u Vojvodjanskoj 20 je 3000+PDV,u Vojvodjanskoj 28 je 3100+PDV,ali je jako malo stanova ostalo i digli su cenu(za jedan od 50m2 traze 3400+PDV).
Kako su investitori raspolozeni oko kupovine iz stambenog kredita?

Ne spinujem, ti si okacio ove stanove nadovezujuci se na ovu izjavu coveka iznad tebe:

Ja samo kazem da ovo nisu stanovi od 200k koji se izdaju za 400e.
Stanovi od 200k se uglavnom krecu oko 500-600e, vise ako je novogradnja
Ja placam 700eur za stan koji je placen 150k u novembru 2024. - mislim da je vreme da porazgovaram sa gazdaricom, njen ROI je ~18god

Visokoinflatorno okruženje gde je špekulativna kupovina radi očuvanja vrednosti novca. Sa druge strane imamo porast kredita.
Stojim iza ovoga što pišem. Obratiti pažnju.
Rast od oko 600-700evra linearno u Srbiji je dovoljan da polomi tržište nekretnina uz nepromenjene kirije.
Pad inflacije lomi tržište nekretnina jer usporava špekulativna kupovina.
Pad SDI, kredita i doznaka lomi tržište nekretnina i našu ekonomiju.
Eto, to prognoziram. Rastu cene okvirno koliko sam naveo. Nakon toga može samo da nas spasi nova kovid štampa na globalnom nivou x3.
Ako bude globalna štampa oni koji kupuju danas ispašće pametni. Ako bude seka na steroidima biće magarci
Ali vec imamo stampu i ovako i onako... ono sto nemamo su jeftini izvori finansiranja za narod ... mozda si na to mislio kad kazes "stampa" x3?
A gde nam je @vradovic ? Je l nesto ljut ili?
Zaista ide prelomni period, bar sto se tize globalnih desavanja. Sta god da se tamo desi, kod nas ce zakasniti 2-3 godine :)

Ali vec imamo stampu i ovako i onako... ono sto nemamo su jeftini izvori finansiranja za narod ... mozda si na to mislio kad kazes "stampa" x3?
Zaista ide prelomni period, bar sto se tize globalnih desavanja. Sta god da se tamo desi, kod nas ce zakasniti 2-3 godine :)
Nema štampe u toj meri koja je bila. Ono je bilo zlo. 40% monetarne mase za godinu dana samo. Ovo je sve mizerija. U skladu sa trendom.
Neće zakasniti 2-3 godine. Svet je mnogo više povezan nego 2008 u finansijskom smislu. Šta god da bude dolazi sa par meseci zakašnjenja najviše kod nas.

Sta je sad 'prelomnije' od globalne pandemije, zakljucavanja, helikopter para, inflacije, dizanja kamata, rata u Ukrajini, energetske krize i globalnog dizanja tarifa?

Neki moj utisak je da smo u poslednjih godinu dana imali najveći realni rast cena,makar posmatrajući NBG,ono sto je bilo moje interesovanje.Mada,mozda je samo subjektivno.
Ali ono sto je meni interesantno u celoj diskusiji ovde vezano za cene je onaj momenat koji niko ne uzima u obzir da je Beograd grad koji je uvek privlačio i privlacice i dalje sto ljude iz Srbije ,sto iz regiona i da ce biti sve atraktivniji ma koliko nedostataka da ima.Dusu mu jos niko nikad nije ubio.Kako stvari stoje i iz drugih krajeva sveta cemo imati ozbiljan priliv.Mislim da ce kod nas nastupiti onaj pravi i najsuroviji oblik kapitalizma,vec smo zagazili u to,,raslojavanje ce biti sve vece i posedovanje imovine ce biti ozbiljan luksuz.Dolazak do prve nekretnine ce biti sve tezi i tezi,kao i pomeranje po lestvici bogatstva.Voleo bih da nisam u pravu...A nesto sto sam uvek govorio,a nisam bas mlad,je da prvi stan nikad nije skup i kupuj cim mozes makar to bila najmanja garsonjera.

Poslednja izmena:
Kako su investitori raspolozeni oko kupovine iz stambenog kredita?
Za ove u Vojvodjanskoj,lose,da ne imenujem investitora,poznajem ljude koji su bili u pregovorima,kreditni kupci i u medjuvremenu se pojavio kes kupac i oni ostali bez stana.Tamo gde sam ja kupac,na kredit isljucivo mogu najveći stanovi.Vezano za jos neke projekte moj utisak je da ima dovoljno kes kupaca i da im je lakše da izbegnu kreditne,prosto mislim da ih smara sve oko papirologije,izvodjenja vestaka...

Ja placam 700eur za stan koji je placen 150k u novembru 2024. - mislim da je vreme da porazgovaram sa gazdaricom, njen ROI je ~18god
Voleo bih da cujem iskustva drugih oko realnog ROI koji se dobija danas na trzistu i da li su cene renti na oglasima u startu vece npr. 20% od onih na kojima se kasnije nadje dogovor?

Pa imas cirka 100 oglasa stanova na NBgu gde je renta 500 evra i manje. Promeni stan.
Covek ocigledno hoce novogradnju.Kad ubacis,novogradnju,NBG,do 500 evra,dobijes ovo.A kad izbacis Ledine,ne ostane skoro nista.Da se nadovezem na ranije postove stana od 200000 koji se renta za 400...

Prilozi

• Screenshot_20250917-140655.png
    Screenshot_20250917-140655.png
    169 KB · Pregleda: 56
Za ove u Vojvodjanskoj,lose,da ne imenujem investitora,poznajem ljude koji su bili u pregovorima,kreditni kupci i u medjuvremenu se pojavio kes kupac i oni ostali bez stana.Tamo gde sam ja kupac,na kredit isljucivo mogu najveći stanovi.Vezano za jos neke projekte moj utisak je da ima dovoljno kes kupaca i da im je lakše da izbegnu kreditne,prosto mislim da ih smara sve oko papirologije,izvodjenja vestaka...
To je i moj utisak. Meni su tražili 50% kesh. Još ima likvidnosti definitivno.

Hvala Sale, hteo sam da podsetim Chikija koji ne zna šta mora da se desi da cene nekretnina padnu kod nas. Eto to što se već nekad desilo (globalni kurcšlus) je jedan primer a sigurno nije jedini. Štaviše siguran sam da ti imaš još mogućih scenarija u rukavu (mislim da si i pisao više puta) koji se mogu desiti pa da cene padnu 😊

Tako da, Chiki, ne očajavaj, moguće je da cene padnu i kod nas. Ne znamo kad i ne znamo tačno zašto, ali moguće je. A ko će tad moći i smeti da kupuje, to zavisi od toga šta će se desiti (globalna katastrofa, ratovi, opšta beda, velika nezaposlenost, građanski ratovi, kolaps kapiralizma, AI, skalavci, guba, izaberi šta ti srcu milo).
Možda je moj zaključak ili raspoloženje ustvari FOMO i da uskoro sledi promena trenda :)
Naveo sam u direktnom odgovoru da je 2008. porasla nezaposlenost.ć, da su plate u ITu nakon naglog rasta počele da stagniraju, jednostavno se smanjila potrošnja i sve je usporilo.
Mi i dalje imamo dosta likvidnosti. Ljudi kupuju nove stanove u ratama za keš.

Možda je moj zaključak ili raspoloženje ustvari FOMO i da uskoro sledi promena trenda :)
Naveo sam u direktnom odgovoru da je 2008. porasla nezaposlenost.ć, da su plate u ITu nakon naglog rasta počele da stagniraju, jednostavno se smanjila potrošnja i sve je usporilo.
Mi i dalje imamo dosta likvidnosti. Ljudi kupuju nove stanove u ratama za keš.
Iz nekog mog okruženja je,kupi kad mozes,ulazes neki visak u ono sto mislis da je najbolje.Mislim da samo deluje da je fomo,ponuda je očajna i tu je kljuc

Vrh