Razmišljao sam koliko najviše mogu da rastu cene u ovoj našoj zemlji. Ovako nešto je primer dokle maksimalno mogu da rastu cene uz to da ne rastu dalje rente zbog rastućih troškova života gde plata stagnira ili rasta ponude stanova za izdavanje.Hvala Sale, hteo sam da podsetim Chikija koji ne zna šta mora da se desi da cene nekretnina padnu kod nas. Eto to što se već nekad desilo (globalni kurcšlus) je jedan primer a sigurno nije jedini. Štaviše siguran sam da ti imaš još mogućih scenarija u rukavu (mislim da si i pisao više puta) koji se mogu desiti pa da cene padnu
Tako da, Chiki, ne očajavaj, moguće je da cene padnu i kod nas. Ne znamo kad i ne znamo tačno zašto, ali moguće je. A ko će tad moći i smeti da kupuje, to zavisi od toga šta će se desiti (globalna katastrofa, ratovi, opšta beda, velika nezaposlenost, građanski ratovi, kolaps kapiralizma, AI, skalavci, guba, izaberi šta ti srcu milo).
1. Vrednost stana i nameštaja 200k. Renta 400e. Bruto prihod godišnje 4800e. Bruto ROI 2,4%. Povrat investicije za 41,7 godina. Tu je za***. Jer 99% ljudi previdi sledeće troškove.
2. Vrednost stana i nameštaja 200k. Renta 400e. Ono što niko ne računa u rashod je neto amortizacija 1% godišnje vrednosti stana. Porez na imovinu 0,4%. Sada računamo realno koji je ROI.
4800 renta - 800e porez na imovinu - 2000e (1% amortizacije stana) = 2000e. Neto roi je 1%. Povrat investicije 100 godina.
3. Gornje kalkulacije su uz utaju poreza. Porez na izdavanje je 15% na bruto rentu. To znači oko 720e na godišnju kiriju od 4800e.
4800-720-800-2000= 1280e. Neto ROI je 0,64%. Povrat investicije za 156 godina.
U principu dovoljno je da iz Beograda ode 100k ljudi i povećaće se ponuda za rentu. Devastira ROI. Primer je da cene odu još 10% gore a renta padne 10-15%. Sami pravite kalkulaciju. Imate sve šta i kako. Pad bez krize.